Scolile de pictura olandeza

Portretul de grup in pictura olandeza a secolului al-X-lea

Erau satisfăcuţi de asemănarea şi redarea realistă a costumului. Aşa că cea mai mare parte a obişnuitelor portrete olandeze reflectă un gust burghez sobru şi arată un nivel decent al meşteşugului, fără vreo trăsătură deosebită.Dar, în nici o altă ţară din Europa nu sa dezvoltat portretul colectiv, ceea ce face din acest tip de portret o manifestare puternic naţională a culturii Olandei.

Aici, biserica încetase să mai fie patroana artelor, nu exista un suveran absolut şi nici o curte mare care să ofere artistului comenzi pentru proiecte monumentale. În afara decorării întâmplătoare a primăriilor, singurele comenzi mari oferite pictorilor olandezi erau portretele unor grupuri oficiale, corporaţii. Aici aveau ocazia să glorifice spiritul civic al burghezilor olandezi. Membrii companiilor de puşcaşi, conducătorii breslelor şi membri instituţiilor ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 1726
Materia: Psihologie

Portretul de grup in pictura olandeza a secolului al-X-lea

Ocrurile şi accentele carminii construiesc din pete obrazuri ridate, pleoape căzute, epiderma mâinilor uscate de bătrâneţe. Griurile albăstrui fixează fulgurant lumina pe marile gulere ale personajelor. Verva tuşei este subordonată expresiei de nostalgie şi tristeţe.
Hals, marele portretist, a lăsat în urmă suitele de portrete, belşugul varietăţii fizionomiei umane, secunda trăirii, instantaneul mişcării surprinse în nenumăratele chipuri vibrânde de viaţă.

Alte referate despre: pictura olandeza a secolului 17, pictura olandeza, scolile de pictura olandeza

Renasterea in pictura

Pictura a abordat o mare varietate de subiecte : scene mitologice(Nasterea Venerei de Botticelli , Amorul sacru si amorul profan de Tiziano Vecellio) , scene biblice (frescele Capelei Sixtine dinVatican de Michelangelo ), alegorii (Scoala din Atena , de Rafael) , imagini de batalii (Batalia de la San Romano, de Paulo Ucello ) si
aspecte de viata cotidiana (Dans taranesc de Pieter Bruegel ) . Arta
renascentista rupe cu traditia medievala manifestand predilectie
pentru realizarea de nuduri (Venus adormita , de Giorgione , Adam si
Eva de Albrech Durer ) si madone (Madona Sixtina , de Rafael ).
Portretele masculine cele mai cunoscute sunt Omul cu tichie albastra ,
de Jan van Eyck si Francisc I , de Jean Clouet . Artistii Renasterii
au lasat si autoportrete (Da Vinci , Tiziano, Durer).

Alte referate despre: renasterea in pictura, renasterea artistica pictura, renasterea in pictura si sculptura

Rembrandt Van Rijn

Rembrandt a pictat foarte multe autoportrete: în total sunt peste 50 de tablouri şi încă mai multe desene şi gravuri. Pe primul dintre acestea l-a pictat în 1625, când nu împlinise încă douăzeci de ani, şi continuă această tradiţie în tot cursul vieţii, până la moarte. Cercetând autoportretele lui Rembrandt, putem fi martorii evoluţiei sale artistice. Materialul pictural, neted la început, se îngroaşă mai târziu, factura devine tot mai bogată. În seria sa de autoportrete, Rembrandt dovedeşte neîncetat că e pictor şi că trăieşte numai prin pictură.

Alte referate despre: rembrandt van rijn, rembrandt van rijn referat, despre rembrandt van rijn

Fresca in stil bizantin

1. Decuparea/dimensionarea suportului (fig. 1, 2)
2. Pregătirea suportului (fig. 3)
3. Aplicarea primului strat de arriccio (fig. 4, 5)
4. Aplicarea unui soluţii diluate de cazeină prin pensulaţie (fig. 6, 7, 8)

Alte referate despre: fresca in stil bizantin, stil bizantin, biserici in stil bizantin

Pictura medievala

La sfarsitul perioadei Romanice, pictura inca mai era considerata o arta de mai mica importanta, folosita doar pentru a decora suprafetele pentru care nu se gaseau metode de acoperire mai ample sau mai bogate. Acolo unde acest lucru era posibil, se preferau tapiteriile, mozaicurile, , metalele pretiase sau sculpturile. Pictorul obisnuit era chemat doar sa coloreze sculpturile create de alte maini sau sa decoreze peretii; cea mai pretuita forma de pictura era cea realizata de generatii intregi de calugari in scritoria (camere de hens), acolo unde isi ilustrau manuscrisele cu picturi pline de viata, foarte frumos conturate.

Alte referate despre: pictura medievala, pictura medievala romaneasca, pictura medievala in moldova

Leonardo da Vinci - pictura

Fiu de notar, nascut in satul Vinci, dat de tatal sau la 17 ani, in 1469, ca ucenic pe langa Verocchino, devenit maestru independent in 1475, Leonardo a parasit Florenta in 1481, inrand in slujba lui Ludovico Moro, ducele Milanului. Din aceasta perioada florentina dateaza « Bunavestire » de la Uffizi, subtila si fermecatoare, dar a carei executie stricta si bogatie ornamentala tin evident de atelierul lui Verrocchino ; mai personal, de pe atunci fascinat, e portretul Ginevrei Benci, scaldat in clarobscur. « Inchinarea Magilor », neterminata, anunta toate preocuparile viitoare: piramida de figuri , peisaj vast, efecte de lumina, miscari ale multimii si mimica expresiva-totul tratat, ca mai tarziu in « Cina cea de taina » de la Milano, in sensul unei subite revelatii spirituale.

Anii milanezi (1481-1499) vad nascandu-se printre mii de lucrari si de proiecte, « Fecioara intre stanci », adevarat manifest al luminismului si al principiilor de compozitie, si « Cina cea de ...

Alte referate despre: leonardo da vinci pictura, leonardo da vinci pictura degrade, leonardo da vinci-pictura referat

Din pildele trecutului - Astra si scolile populare

Alaturi de cercuri culturale, biblioteci, camine culturale si alte asezaminte ce au fiintat sub binecuvantata obladuire a Astrei s-au numarat si scoli populare sub denumirea de scoli "taranesti" Astfel, la Tg. Secuiesc a functionat o asemenea scoala, cu clase de baieti precum si de fete. In organizarea si functionarea lor se detaseaza personalitatea preotului IOAN RAFIROIU.

Alte referate despre: marturii ale trecutului in domeniul textil broderie costume populare, marturii ale trecutului din domeniul textil broderii costume populare, doine populare

Plan de sedinta cu parintii

Pentru rezultate concrete prin aplicarea unui chestionar as propune parintilor imlicarea intr-un Program de asistenta si consiliere pe probleme legate de invatare. Acest program va lua in considerare toti factorii raspunzatori de reusita in invatare (de la abilitatile intelectuale, la tehnicile de invatare utilizate, la regimul de viata practicat, etc.), optimizandu-i in vederea obtinerii performantelor academice.

Iata cateva directii de lucru pe care le-as propune:
• Testarea abilitatilor intelectuale si a stilului propriu de invatare
• Instrumentare cu tehnici de invatare rapida si eficienta (tehnici de concentrare a atentiei, de memorare, de lectura rapida, de luare a notitelor, etc.)
• Recomandari privind factorii nonintelectuali implicati in reusita invatarii (alimentatie, somn, amenajarea locului de studiu, etc.)
• Prezentare de tehnici diverse pentru cresterea performantelor (autosugestie, meloterapie, aromoterapie, educarea respiratiei, tehnici de relaxare, ...

Alte referate despre: model de proces verbal la sedinta cu parintii, sedinta cu parintii, dialog intre 2 colegi despre sedinta cu parintii

Alexandrina Hristov

Elemente biografice si cariera
Alexandrina a absolvit Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau. Activitatea sa se leaga de muzica, pictura si poezie, pe care le combina foarte reusit. In anul 2005, a fost una dintre protagonistele filmului "Trois femmes de Moldavie", in regia lui Paul Cuzuioc, pe a carui coloana sonora s-au aflat cateva dintre piesele sale. In urma realizarii acestui film, s-a mutat in Romania, unde a avut primele sale aparitii intr-o serie de concerte la Cafe Deko din Bucuresti.

Alte referate despre: alexandrina hristov, cantari alexandrina hristov, alexandrina hristov chisinau

Artele Plastice in secolele XVI XVII XIX

Prin raport cu artele decorative sau artele aplicate care erau considerate minore în special în perioada neoclasică şi academistă (sfârşitul secolului al XVII-lea până în cea de-a doua jumătate a secolului 20) artele plastice erau considerate majore, fiind cele mai vizibile în programul oficial al perioadei Napoleoniene şi nu numai (portrete oficiale, teme istorice).

Alte referate despre: artele plastice in secolele xvii xviii xix, europa centrala de sud si est in secolele xvi-xvii, harta europei de est si de sud-est in secolele xvi-xvii

Cina cea de taina

Referat despre Cina cea de taina
Cina cea de Taină (în italiană, Il Cenacolo sau La Ultima Cena) este o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, se găseşte în fosta sală de mese a bisericii dominicane "Santa Maria delle Grazie" din Milano.

Alte referate despre: cina cea de taina referat, cina cea de taina, referat cina cea de taina

Pictori impresionisti

Aspectul tabloului este insa asa de cald si de stralucitor, incat uneori ne da impresia smalturilor si a pietrelor pretioase. Artistului ii plcea sa se gaseasca in porturi de mare sau de fluviu, acolo unde catarge, cordaje si panze de corabii creeaza un fel de retea pitoreasca, prin care se zaresc culorile delicate ale cerului si ale apei. Si aici, cu toate ca era vorba de un peisaj mai degraba terestru, fiindca locul tinut de mare este mai neinsemnat, el acorda mai mult de jumatate din panza sa cerului, aratat asa cum se prezinta la mare, cu acei nori subtiri si fara forma, pete de valori coloristice bivalizand cu fumul ce iese din cosurile fabricilor.

Alte referate despre: pictori impresionisti, pictori impresionisti francezi, pictori impresionisti romani

Wassily Kandinsky

Percepand sunetul precum culoarea si invers, lucrarile lui Kandinsky redau unele stari emotionale iar prin natura lor abstracta au provocat controverse.Initial Kandinsky a studiat dreptul si economia la Universitatea din Moscova. Dupa ce a vizitat in 1895 expozitia unui pictor impresionist francez in Moscova, Kandinsky a hotarat sa devina pictor.
Expozitii de avangarda

Alte referate despre: wassily kandinsky, wassily kandinsky referat, wassily kandinsky picturi

Claude Monet - viata si opera (cu ilustratii)

În 1883, Monet închiriază o casă pe care o va cumpăra în 1891 şi în care va trăi până la sfârşitul vieţii. Pictează serii care reprezintă aceleaşi teme alese de el, dar în lumini diferite şi în alt moment al zilei. Monet, acum fără griji materiale, amenajează o grădină ca o pictură vie…un tablou care poate fi pictat oricând. După moartea soţie şi a lui Jean, nu mai părăseşte grădina sa. La rugămintea primului ministru de după primul război mondial, prieten cu Monet, acesta din urmă a făcut cadou statului seria Nuferi.

Alte referate despre: claude monet viata, viata lui claude monet, viata si opera lui claude monet

Van Gogh

TINERETEA ARTISTULUI
Van Gogh s-a nascut la 23 martie 1853,in Groot Zundert,un orasel olandez.Tatal lui era preot protestant,iar mama provenea dintr-o familie de pictori si negustori de arta. Avea 16 ani,cand mama lui i-a gasit primul loc de munca,in Haga,la un unchi care era negustor de arta.Parea ca viata sa intrase pe fagas normal,dar in 1874 este transferat la Londra unde se indragosteste de fiica gazdei si isi neglijeaza munca.A fost concediat si timis acasa.In 1876 se intoarce in Anglia si lucreaza ca collector de taxe intr-o scoala londoneza.

Alte referate despre: vincent van gogh, van gogh, van gogh referat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles