Scolile filosofice in epoca imperiala

Regulile vietii placute dupa Homer

I. Hrana
Platon este primul care il intreaba pe Homer ce fel de hrana trebuie sa aleaga cei ce vor sa devina puternici. Ce maninca eroii Iliadei? "Nici peste, desi sint pa malul marii pe Hellespont, nici carne fiarta, ci doar carnuri fripte, care sint si cele mai usor de pregatit pentru soldati".Aceasta pentru ca ei cauta vigoarea si nu placerea, coAZmenteaza Dio Chrysostomos 2. Iar Plutarh, contemporanul sau, supraliciteaza: Homer stie prea bine ca nevoia da hrana e mai degraba o dovada de slabiciune decit un izvor de plaAZcere: mincarea e cauza a vietii noastre, dar si a mortii noastre si zeii sint nemuritori pentru ca nu maninca3.

Formula care-i va placea atit de mult lui Harpagon "trebuie sa maninci ca sa traiesti, nu sa traiesti ca sa ma-ninci", este deja a lui Homer.
Socrate din Memorabilia spunaa, jumatate in gluma, juAZmatate in serios, ca Circe ii preschimba pa oameni in porci doar facindu-i sa maninco prea mult. Cumpatarea sa -- cel putin tot atit cit asistenta lui Hermes ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 29kb
Downloads: 15
Materia: Istorie

Homer si nemurirea sufletelor

I. Homerjirede in nemurire
Doua mari nume ramin legate de credinta ca sufletul nu moare: Pitagora si Platon 4. Ceea ce primul sustinusi ca un adevar de ordin religios si mistic, cel de-al doilea a intel grat In datele filosofici. Acestor doua nume trebuie sala adaugam un al treilea, cel al lui Homer. Plutarh o afirma; cu seninatate, ca pe un lucru evident si care nu intra lij discutie: ei ii numeste pe credinciosi "cei care impartasesc opiniile lui Pitagora, Platon si Homer" 5.

Alte referate despre: iliada de homer, homer, homer iliada

Batalia in jurul lui Homer

Batalia nu ar fi fost niciodata atit de apriga, daca obiecAZtul acestei discutii, poetul, n-ar fi marcat atit de adinc viata greceasca: acest lucru trebuie reamintit inainte de toate, desi el a devenit aproape un loc comun.I. Hoiner, biblie a grecilor Retorul Heraclit, in secolul I al erei noastre, nu exagera prea mult cind scria:"De la virsta cea mai frageda, Homer este doica spiritului naiv al copilului care-si incepe studiile; inca din scutece sufletele noastre sug laptele versurilor sale. Crestem si el este mereu aproape de noi... Nu-l putem parasi fara a avea imediat dorinta de a-l relua: s-ar zice ca aceasta legatura nu sfirseste decit odata cu viata" 2.

Alte referate despre: batalia de la rovine, odiseea homer, iliada homer

Zeii lui Homer si numerele pitagorice

Aceasta unitate "in plus" 3 care il distinge de par, ii da forta si vaAZloarea sa exceptionala4.Aceasta unitate "care depaseste", in impar, este analoga cu principiul de fecunditate sau de reproductie, la masculi: de unde si axioma ca imparul este mascul si parul femela, axioma fundamentala in aritmologie.

Alte referate despre: numerele pitagorice, numerele pitagorice referat, numerele pitagoricesti

Homer savant infailibil

Zenon a aplicat aceasta inteleapta metoda, comentindu-l pe Homer, in vremea in care era inca sub influenta cinica, urmat fiind si de discipolul sau Perseu. Nu acelasi lucru s-a petrecut cu Crates din Mallos si cu scoala din Pergam. Crates apara atotstiinta lui Homer, ca si autenticitatea a aproape tuturor pasajelor respinse de rivalul sau Aristarh.

Alte referate despre: savanti, homer odiseea, odiseea de homer

Cetatea dupa Homer

Aristocratia este reprezentata in Iliada de beotieni: Catalogul corabiilor numeste intr-adevar cinci capitani pentru cele cincizeci da nave beotiene venite in Troada 7. Feacii reprezinta si ei o aristocratie: "sinteti cu totii douasprezece-a obstii capetenii. Cu mine treisprezece" 8, spune Alcinous.

Alte referate despre: caracterizarea personajului odiseu din opera odiseea dupa homer, iliada dupa homer, referat cetatea lui bucur dupa dumitru almas

Homer si fizica

Este o aberatie, va spune imediat cititorul: zeii lui Homer nu seamana cu cei ai lui Hesiod. Zeus, Hera sau Poseidon sint in Iliada cu totul altceva decit forte cosmice. Locuitorii Olimpului sint la fel de vii, la fel de putin abstracti ca Abile, Agamemnon sau Ulise, eroii omenesti ai dramei.

Alte referate despre: iliada de homer rezumat, rezumat iliada de homer, iliada lui homer

Epoca renasterii si literaturii renanscentiste

Umanismul se manifestă la nivelul mai multor ţări.În Italia, “leaganul latinităţii ”, se produce o schimbare uluitoare: limba latină, este inlocuită cu limba italiană. Umanismul publică aproape toate scrierile poeţilor mari. antici. Se afirmă prin Dante Alighieri (“Divina comedie”), Petrarca (“Scrieri”), Giovani Boccacio (“Decameronul”). În Franţa , se remarcă Rabelais,în Spania, Cervantes, iar în Anglia, literatura umanistă este larg acaparată de opera lui Shakespeare.

Alte referate despre: epoca renasterii si literaturii renanscentiste-slide-uri, epoca renasterii si literaturii renanscentriste, epoca renasterii

Istoria fizicii in epoca moderna

Une dintre cele mai importante cunoştinţe dobîndite de chimie, care se constituie ca ştiinţă în secolul al XVIII-lea, este că, şi în reacţiile chimice, masa totală a substabţelor care participă la reacţie rămîne constantă; Anotoine-Laurent Lavoisier este cel care şi-a cîştigat merite în acest domeniu. Mai tîrziu, în 1895 – 1906, Hans Landolt (1831 – 1910) a confirmat-o prin cîntăriri extrem de precise. Astăzi însă considerăm constanţa masei doar o aproximaţie, pe deplin suficientă pentru mecanică, pentru chimie şi pentru multe alte domenii ale fizicii.
Noţiunea de forţă era efectiv bine fundată experimental şi, după cum se credea, în jurul ei nu mai era nici un mister.

Alte referate despre: istoria fizicii in epoca moderna, prezentare despre istoria fizicii in epoca moderna, istoria chisinaului in epoca moderna

Epoca lui Ludovic al XIV

Multe razboaie ale lui Ludovic se bazau pe drepturi legale complicate , fiind sprijinite de armata franceza . Razboiul de devolutie (1667-1668 ) s-a iscat din revendicarea de catre rege a Tarilor de Jos aflate sub dominatie spaniola , facuta in numele sotiei sale spaniole . Desi tripla Alianta dintre Anglia , Olanda si Suedia au limitat succesul lui Ludovic , el a obtinut Lille, Tournai si alte orase- cheie de frontiera . In 1672 Ludovic s-a razbunat pe Olanda , dupa ce i-a mituit cu grija pe ceilalti parteneri ai Triplei Aliante. Alte puteri le-au venit in ajutor olandezilor, iar cand s-a incheiat pacea, in 1678, spaniolii au avut din nou cel mai mult de suferit .Franta a obtinut Franch-Compte la frontiera de est si alte teritorii in Olanda .

In continuare Ludovic si-a indreptat atentia asupra Germaniei, infiintand tribunale franceze pentru a-i asculta revendicarile, ...

Alte referate despre: epoca lui ludovic al xiv, ludovic al xiv-lea si epoca sa, ludovic al xiv-lea

Preistoria si epoca bronzului la romani

Desigur că rămâne o posibilitate reală ca tablele găsite să nu fie altceva decât obiecte de ornament, fragmente dintr-o eventuală frescă de exemplu. Însă există unii specialişti care consideră că detaliile ar putea fi o dovadă sigură şi clară asupra ipotezei. Printre simboluri se poate observa şi svastica. Simbol preluat mai târziu de către nazişti care au transformat-o într-un simbol cu totul diferit faţă de semnificaţia iniţială.

Alte referate despre: epoca bronzului in romania, epoca bronzului in romania la nivel de cls 8 a, student center preistoria si epoca fierului la romani

Epoca Veche pana la retragerea Aureliana

NEOLITICUL. Culturile neolitice din spaţiul carpato-danubiano-pontic (Starcevo-Criş, Vinca-Turdaş, Hamangia, Vădastra, Boian, Gumelniţa ş.a.), puternic legate de zona anatoliano-balca-nică, atestă o populaţie numeroasă, locuind în aşezări mari, având ca principală îndeletnicire agri¬cultura primitivă şi creşterea animalelor, folosind unelte de piatră şlefuită şi o ceramică variată ca formă şi bogat decorată.

Alte referate despre: razboiul daco roman pana la retragerea aureliana, referate economia daciei dupa 105 si pana la retragerea aureliana, retragerea aureliana

Napoleon Bonaparte - Franta Imperiala

Ca o recunoastere a succeselor sale,in anul 1802,Napoleon a fost ales,prin plebiscic,prim-consul pe viata.Acesta nu a fost insa decat o etapa intermediara spre instaurarea puterii personale absolute. In noua sa calitate, Napoleon continua politica promovata anterior, in toate directiile. Pentru prevenirea comploturilor este accentuat controlul politienesc asupra societatii : tribunalele speciale sunt conduse de » magistrati pentru linistea publica » , se reintroduc practicile trimiterii la inchisoare fara judecata sau arestul la domiciliu. Totul se afla sub controlul unui ministru al politiei care beneficia de puteri extinse.

Alte referate despre: napoleon bonaparte - franta imperiala, napoleon bonaparte franta imperiala, napoleon bonapartesi franta in perioada sa

Miron Costin De neamul moldovenilor

Miron Costin si-a inceput activitatea de scriitor prin a scrie versuri, domeniu aproape inexistent pe atunci.Cele mai importante lucrari ale sale sunt: "Viata lumii" (poem filosofic), "Letopisetul Tarii Moldovei", "De neamul moldovenilor". "Viata lumii" este un poem filosofic de inspiratie religioasa, prezentand tema sortii alunecoase (fortuna labilis), comparand viata cu o "ata subtire".

Alte referate despre: miron costin de neamul moldovenilor, miron costin de neamul moldovenilor rezumat, miron costin de neamul moldovenilor referat

Epoca Renasterii

Giovanni Pierluigi da Palestrina a oferit modelul unanim acceptat pentru acest gen muzical, cifra 4 devenind cifra de echilibru pentru numarul vocilor, a miscarilor intr-o piesa cicilica (ex. suita, sonata etc.), pentru grupul de patru instrumente din cvartet sau pentru organizarea unei orchestre. In schimb, dezvoltarea muzicii din estul Europei a fost una lenta si conservatoare. Genurile monodice vocale raman in continuare, cantate in limba greaca sau traduse in cele a diferitelor popoare.

Alte referate despre: arta in epoca renasterii, filosofia in epoca renasterii, cultura europei in epoca renasterii

Epoca Renasterii. Cervantes. Don Quijote

Acţiunea se desfăşoară pe schema „călătoriei”, eroul traversînd felurite locuri şi medii sociale. Realismul aspru al descrierii cade uneori în redarea, de gust îndoielnic, a unor detalii naturaliste. Comicul permanent are uneori caracter de farsă, alteori de grotesc; iar satira incisivă – implicită sau direct exprimată – este aplicată unor observaţii pătrunzătoare.

Alte referate despre: epoca renasterii cervantes don quijote rezumat, cervantes don quijote, cervantes don quijote rezumat

Libelula imperiala

Libelula imperiala - STATUT conform UICN: Specie vulnerabila. Vulnerable (VU). CARACTERIZAREA IMAGO. Una din cele mai mari specii de libelule din fauna Republicii Moldova. Parametri morfometrici: lungimea abdomenului - 49-61 mm, anvergura aripilor - 90-100 mm.

Alte referate despre: libelula imperiala, reproducerea la libelula imperiala, fazele la libelula imperiala

Ideile filosofice ale lui Henri Bergson

El este generat de multiplicitatea calitativă a duratei pure, care conţine în ea întregul trecut al eului în unitatea sa. După analiza mai multor situaţii, filosoful francez conchide: numai dacă trăim în durată pură şi nu în spaţiu-timp, suntem capabili să săvîrşim un act liber, ceea ce înseamnă că putem lua o decizie din adîncul întregii noastre fiinţe. Libertatea în concepţia lui Bergson este înfăţişată cu două atribute esenţiale: spontaneitate şi originalitate.

Alte referate despre: ideile lui henri bergson despre esenta naturi umane, henri bergson, henri bergson filozofia
Referate afisate : 18
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles