Scrisoarea i portretul batranului dascal

Scrisoarea I - viziunea batranului dacal asupra lumii

In “Scrisoarea I”,geniul este intruchipat de savant, in ipostaza batranului dascal opera fiind o satira la adresa fiintei mediocre, situate in antiteza cu geniul.

Poemul este alcatuit din meditatia batranului dascal asupra nasterii si disparitiei lumii. Atentia este dirijata asupra batranului dascal, caruia poetul ii realizeaza un portret bazat pe principiul aparentelor inselatoare fiind construit, in spirit romantic, prin antiteza dintre conditia lumeasca si cea spirituala: un dascal batran, uscativ, garbovit, invesmantat in haine vechi (haina roasa-n coate, halatul vechi), dar care a patruns tainele universului: Universul fara margini e in degetul lui mic.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 18
Materia: Romana

Scrisoarea si tipurile de scrisori

Scrisoarea este o forma de comunicare scrisa intre doua personae aflate la distanta.Cel care scrie o scrisoare se numeste expeditor sic el caruia ii este adresata scrisoarea se numeste destinatar.

Alte referate despre: tipurile de scrisori, tipurile de scrisori in engleza, drumul scrisori din in scrisoarea pierduta

Scrisoarea I - rezumat

'Scrisoarea I' este o creatie de factura filozofica, aparuta in perioada maturitatii artistice a poetului, si facand parte din seria celor cinci scrisori. Lucrarea, romantica, abordeaza conditia geniului in raport cu posteritatea si cu societatea omeneasca, surprinzand, in tablouri grandioase, geneza si stingerea universului.
Poezia este, in acelasi timp, o meditatie filozofica despre spatiu si timp, despre existenta, pe tema 'fortuna labilis', dar si o satira cu accente elegiace, referitoare la soarta geniului pe pamant si in eternitate.
Compozitional, 'Scrisoarea I' este alcatuita din cinci tablouri construite cu grija evidenta de armonie structurala si simetrie. In cadrul nocturn din prima secventa astrul tutelar, stapan al universului, este martor al timpului universal si al timpului individual ('(luna) din noaptea amintirii o vecie-ntreaga scoate'; 'ceasornicul urmeaza lunga timpului carare'). In acest tablou larg dimensionat, in care metaforele-simbol sugereaza spatii infinite, ...

Alte referate despre: scrisoarea 3 -rezumat, scrisoarea 1, scrisoarea ii

Scrisoarea I - rezumat

Scrisoarea I a apărut pentru prima dată în „Convorbiri literare” la 1 februarie 1881. În totalitatea ei, ea este mai mult o meditaţie asupra existenţei pe tema fortuna labilis din Memento mori.
Scrisoarea I este deci un poem filozofic cu o structură romantică. El abordează în cadrul mai larg al relaţie omului de geniu cu timpul şi societatea omenească în genere, tema naşterii, evoluţiei şi a unei previzibile stângeri a sistemului cosmic.
Structura poemului se grupează pe două coordonate fundamentale, după cum problematica geniului este înfăţişată în două ipostaze. Prima, aceea de cugetător, dă naştere unei meditaţii filozofice. A doua, accea a relaţiei omului de geniu cu societatea şi posteritatea, conduce la satiră. Această dublă înfăţişare a omului de geniu e încadrată de peisajul lunar, umanizat prin motivul poetic al contemplaţiei.
Compoziţia: Poemul este alcătuit din cinci părţi, din care prima parte şi ...

Alte referate despre: scrisoarea i, scrisoarea 1 de mihai eminescu, scrisoarea 1 -caracterizarea batranului dascal

Scrisoarea I

Gloria si eternitatea sunt insa doar iluzii "Si cand propria ta viata singur n-o sti pe de rost / O sa-si bata altii capul s-o patrunza cum a fost ?" Ipocrizia si lauda interesata a contemporanilor, nepasarea si incompetenta lor, reaua credinta, comoditatea si ignorarea valorii sunt atacate cu ironie si sarcasm in tabloul ce insceneaza funerariile poetului: "Or sa vie pe-a ta urma in convoi de-nmormantare / Splendid ca o ironie cu priviri nepasatoare / Iar deasupra tuturora va vorbi vreun mititel, / Nu slavindu-te pe tine... lustruindu-se pe el."

Alte referate despre: scrisoarea 1 rezumat, scrisoarea 3 rezumat, scrisoarea 1 comentariu

Scrisoarea III

Scrisoarea III - Istoria nationala ca si creatia populara au fost izvoare statornice carora Eminescu li s-a adresat pe parcursul intregii sale creatii, de la avantata oda de tinerete: "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie..." la opera de maturitate care este "Scrisoarea III". Lucrarea este axata pe tema trecutului istoric al carui simbol este pentru poet Mircea cel Batran, si este alcatuita in spirit romantic pe baza unei severe antiteze dintre trecutul eroic din "veacul de aur" si prezentul decazut.

Alte referate despre: scrisoarea iii, scrisoarea iii comentariu, scrisoarea iii rezumat

Scrisoarea III

Eminescu a scris un ciclu de 5 scrisori fiind nişte satire. Tematica acestor scrisori are în centru motivul geniului. Scrisoarea I dezbate problema geniului savant, Scrisoarea II dezbate problema geniului artist, Scrisoarea III dezbate soarta geniului conducător de popoare.
Scrisoarea III abordează tema patriotismului şi a geniului conducător de popoare. Geneza este legată de perioada de ziarist la “Timpul”.
Punctul de plecare l-a constituit entuziasmul colectivităţii române în momentul independenţei de stat din 1877. Eroismul ostaşilor români mişcă în Eminescu adînci simţăminte inspirîndu-i cel mai valoros poem dedicat patriotismului.
Compoziţia se realizează pe principiul antitezei romantice trecut-prezent. Poemul are două părţi:
-în prima parte se celebrează iubirea de patrie şi de neam
- partea a doua este o satiră adusă prezentului decăzut
Ca tehnică Eminescu foloseşte tehnica savantă a proporţiilor. În prima parte poetul nu abordează ...

Alte referate despre: scrisoarea iii poem eroic, scrisoarea iii de mihai eminescu, rezumat scrisoarea iii

Scrisoarea III

Partea a doua poate fi considerată un veritabil pamflet politic cu ecouri din prioada publicistică de la “Timpul”, avîndu-şi izvorul în sentimentul de profundă deziluzie în faţa falsului patriotism şi a demagogiei patriotale. În această parte lipseşte introducerea şi începe cu o antiteză “veacuri de aur”.

Alte referate despre: scrisoarea iii -rezumat, comentariu scrisoarea iii, scrisoarea iii mihai eminescu

Portretul lui Stefan cel Mare - Fratii Jderi

Portretul fizic este concis, alcatuit din trasaturi esentiale, care sugereaza calitati morale. Portretul realizat de Sadoveanu aminteste de portretul cronicarului Grigire Ureche: Voda Stefan, calcând atunci în al patruzecelea an al vârstei, avea obrazul ars proaspat de vântul de primavara. Se purta ras, cu mustata usor caruntita. Avea o puternica strângere a buzelor si o privire verde, taioasa. Desi scund de statura, cei dinaintea sa, opriti la zece pasi, pareau ca se uita la el de jos în sus… Se vorbeste prin sate despre Maria sa ca-i om nu prea mare de stat, însa groaznic când îsi încrunta sprânceana.

Alte referate despre: portretul lui stefan cel mare fratii jderi, portretul lui stefan cel mare - fratii jderi, paralela intre portretul lui stefan cel mare fratii jderi cap 2

Portretul ca tip de descriere in operele cronicarilor romani

Importanta randurilor pe care cronicarul le-a inchinat acestui domnitor s-a dovedit a fi cel mai mare decat autorul insasi, probabil, a banuit-o, caci aceste randuri au inspirit numeroase opere care au evocat personalitatea legendara a voievodului : Vasile Alecsandri, Barbu Stefanescu-Delavrancea, Mihail Sadoveanu, el insasi numit “Stefan cel Mare al literaturii noastre”. (F.M.)

Alte referate despre: descrierea in operele cronicarilor romani, portretul lu stefan cel mare in operele cronicarilor moldoveni, figura lui stefan cel mare in operele cronicarilor romani

Portretul ciobanului si a maicutei batrane

Portretul ciobanului. Miorita a fost considerata cea mai frumoasa epopee pastorala din lume, un adevarat ,,bulgare de aur’’ al literaturii populare romanesti. Ea a fost descoperita de Alecu Russo in muntii Vrancei si publicata de Vasile Alecsandri in volumul ,, Poezii populare’’. Poezia a circulat prin toate regiunile tarii in peste 1.000 variante. Se considera ca balada ar porni de la un fapt real petrecut intre pastori sau de la un bocet. Balada are la baza obiceiul stravechi al transhumantei.

Alte referate despre: portretul ciobanului si a maicutei batrane 99aee htm, portretul ciobanasului si al maicutei batrane, portretul maicutei batrane din miorita

Scrisoarea III - comentariu

Inainte de a incepe satira politica, poetul se intoarce inca o data indurerat spre "veaculde aur" de care "se-nvrednicira cronicarii si rapsozii". Elogiul emotionant al poetului este inchinat celor care au ctitorit, Basarabilor si Musatinilor.

Alte referate despre: scrisoarea iii descriere poem eroic, scrisoarea iii de mihai eminescu comentariu, scrisoarea iii imagini artistice

Scrisoarea I

Motive
ˇú specifice
timpul bivalent
luna
batranul dascal
geneza (haosul si creatia)
extirectia
ˇú generale
- fortuna labilis
- fugit irreparabile tempus

Alte referate despre: scrisoarea treia, mihai eminescu scrisoarea ii comentariu, rezumat scrisoarea 3

Filosofia in poeziile lui Eminescu - Scrisoarea I, Glossa, Luceafarul

Trecutul reprezintă cartea în care autorul îşi scrie memoriile. Prezentul nu este altceva decât noţiunea relativă din conştiinţa omului. Odată însă cu trecerea clipei, prezentul devine trecut şi mână omul spre viitor. Să exprime oare secunda, minutul sau ora adevărata faţă a timpului?

Citându-l pe Schopenhauer, Eminescu spunea: “Geniul este mintea aplicată exclusiv la obiect, subiectul cunoscător pur care iese din contingent şi se aşază în faţa metafizicului. El trăieşte în spaţiul astral, ignorând interesele voinţei lui individuale.”

Geniul poate apărea oriunde şi oricând. Soarta a făcut ca pe acest tărâm să răsară un geniu în persoana lui Eminescu. Sfera geniului e un cerc în care fiecare se situează pe o linie de continuitate cu predecesorii. Influenţat de Schopenhauer, substratul ...

Alte referate despre: filosofia in poeziile lui eminescu - scrisoarea i glossa luceafarul, poeziile lui eminescu-scrisoarea a treia, filosofia in poeziile lui eminescu

Mihai Eminescu - paralela intre Epigonii si Scrisoarea III

Paralelă între Epigonii şi Scrisoarea III. Evidenţierea antitezei
Compoziţional, Epigonii se sprijină pe o antiteză, procedeu tipic romantic, între trecutul însufleţit de idealuri, epoca scriitorilor de la 1848, şi prezentul dominat de scepticism rece. Apropiat ideologiceşte de înaintaşi, a căror spusă era sântă şi frumoasă, pentru că era izvorâtă din inimi, poetul repudiază scepticismul, însă constată totodată imposibilitatea de a i se sustrage, acesta fiind o trăsătură inerentă epocii.

Prima parte a poemului este o odă închinată zilelor de aur când au trăit poeţi ce-au scris o limbă ca un fagure de miere. Creşterea uşor retorică a frazei poetice, ca şi unele epitete ca: visări dulci şi senine, dulci şi mândre primăveri, verzi dumbrăvi cu filomele, mai amintesc de Alecsandri şi Bolintineanu. Dar gestul scufundării într-o mare de vise, oceane de stele, zilele cu trei sori în frunte, izvoarele oglindirii şi râurile de cântări ...

Alte referate despre: mihai eminescu-paralela intre oda si scrisoarea1, mihai eminescu - paralela intre luceafarul si scrisoarea i, scrisoarea mihai eminescu paralela

Scrisoarea III

Termenul de poem provine din grecescul poiema cu sensul de ‘poem, poezie’. El denumeşte acea specie (operă)
literară epică în versuri, de întindere mai mare şi cu o acţiune mai complicată decât a baladei. Este alcătuită dintr-o suită de episoade şi are mai multe personaje reprezentative, în operă liricul îmbinându-se cu epicul.
Ca specie literară, poemul apare în cultura antică, având originea sa în epopee, iar în evul mediu sunt cunoscute “Cântecul lui Roland”(în literatura franceză), “Cântecul Nibelungilor”(în literatura germană), “Cântecul Cidului”(în literatura spaniolă) şi “Cântec despre oastea lui Igor”(în literatura rusă).
În secolul al XIX-lea, poemele înfăţişează eroi excepţionali prezentaţi în situaţii şi întâmplări neobişnuite , sau sunt încadrate acestei specii compoziţiile mai ample în care sunt expuse diferite idei filozofice , în care elementele lirice interferează cu cele epice.
...

Alte referate despre: scrisoarea iii versuri, mihai eminescu - scrisoarea iii demonstratie ca este poem eroic, scrisoarea iii demonstratie ca este poem eroic

Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba

O traducere latină a acestui text dateazădin sec. III.
Eusebiu relevă că scrisoarea e atribuită lui Barnaba şi o aşează “printre apocrife, între Apocalipsă şi Didahiile Apostolilor”. Ieronim notează că autorul scrisorii e Barnaba din Cipru, zis şi Iosif Levitul, dar că lucrarea se citeşte printre “scrierile apocrife”. Lucrarea a mai fost menţionată cu respect şi de către Clement Alexandrinul care citează din ea şi e pomenită şi de către Origen care o numeşte “Epistola Universală”.

Alte referate despre: scrisoarea lui pseudo barnaba, scrisoarea 3 comentariu, scrisoarea 1 de mihai eminescu comentariu

Ce inseamna sa fi dascal

Suisurile si coborasurile expeditiilor sunt tot atatea momente de reflectie pentru a pune in balanta ceea ce este eficace si eficient in arta de a crea omul de maine corect, constient si activ.

Alte referate despre: ce inseamna sa fii dascal, se inseamna sa fii dascal, ce inseamna sa fi dascal

Portretul de grup in pictura olandeza a secolului al-X-lea

Cel care a avut o puternică influenţă asupra tânărului Rembrandt a fost Pieter Lastman. Viziunea retoricii teatrale şi efectele clarobscurului, deprinse de Lastman în Italia, vor înrâuri arta lui Rembrandt încă de la început.Creaţia lui Rembrandt cuprinde capodopere în cadrul tuturor genurilor picturii: compoziţii cu caracter mitologic şi alegoric, compoziţii cu subiecte religioase inspirate din Biblie; compoziţii cu caracter contemporan.

Alte referate despre: pictura olandeza a secolului 17, pictura olandeza, scolile de pictura olandeza
Referate afisate : 19
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK