Scrisorile eminesciene

Scrisorile eminesciene

Analizînd “Scrisorile” lui Eminescu ca pe nişte satire, G. Călinescu le raportează la modele clasice (Boileau) si romantice (V. Hugo). El descoperă numeroase poezii si versuri satirice in lirica eminesciana de dinainte de 1883 si explică: “Satiricii de felul lui Boileau sînt de obicei plaţi, fară imaginaţie. Eminescu, ca şi V. Hugo, e un liric, si odata ridicat de la pamint, zboară în ceruri din ce în ce superioare. De la sarcasm el trece la violenţă...”. Este deosebirea dintre satira clasica, potolită şi instructiva, specie didactica, si satira romanticilor, care se invecineaza cu pamfletul.

Dintre “Scrisorile” eminesciene , al II-a si a III-a contin versurile satirice cele mai originale. in proiectul initial al lui Eminescu, Srisoarea III, ca si imparat si proletar, urma sa se integreze in vastul poem Memento Mori ca episod final. Ulterior, a rescris-o in alt metru si i-a dat o noua individualitate numind-o Patria si patriotii, edificator pentru intentiile ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 19kb
Downloads: 17
Materia: Romana

Scrisoarea I

Daca punctul de plecare al Scrisorii I este Imnul Creatiunii din Rig-Veda, versificata de Eminescu, idea caderii lumilor in haosul initial este de la Hugo. Dar poetul il citise si pe Kant (Istoria naturala si Teoria cerului), la care aparitia si disparitia sistemelor solare reprezinta o etapa intr-un sir nesfarsit de repetitii.
Epistemologia este este teoria cunoasterii stiintifice. Epistemologia lui kant are la baza idea subiectivitatii lumii. Lumea nu exista decat in masura in care cineva o poate cunoaste. Tot de la Kant avanseaza idea relativitatii timpului. Metafora eminesciana a nasterii universului se concretizeaza in imagini de sursa Indiana: samburele generat al nasterii Cosmosului si neputiinta cunoasterii naturii divine.
Rig-Veda este o culegere de imnuri cu character initiatic (ritualuri sacre, invocatii cu functii magice), una dintre cartile de baza ale hinduismului datata cu aproximativ 12 secole inaintea erei noastre. In imnul vedig se spune ca lumea a luat nastere din ...

Alte referate despre: scrisoarea 3 -rezumat, scrisoarea 1, scrisoarea ii

Pozitia geniului in creatia eminesciana

Seria celor cinci „Scrisori”, publicată în 1881, din februarie până în septembrie, cu excepţia „Scrisorii V”, apărută fragmentar în 1886 şi integral post-mortem, face parte din opera de maturitate artistică a lui Mihai Eminescu. Scrisorile au fost publicate în ”Convorbiri literare” şi alcătuiesc un ciclu de poeme unitare prin tematică şi modalitate artistică.

Alte referate despre: pozitia geniului in creatia eminesciana, conditia geniului in creatia eminesciana, ipostaze ale geniului in creatia eminesciana

Mihai Eminescu - paralela intre Epigonii si Scrisoarea III

Dependent, într-o măsură mai mare sau mai mică, de înaintaşii săi (Alecsandri, Bolintineanu, Heliade, Gr. Alexandrescu), la vârsta de 20 de ani Eminescu devine dintr-o dată el însuşi, neaşteptat de nou şi original, prin Epigonii. Acest poem (apărut pentru prima dată în Convorbiri literare din luna august 1870) adună, ca într-un focar, principalele direcţii de dezvoltare a literaturii moderne, de până la cel mai mare poet al nostru.

Alte referate despre: mihai eminescu-paralela intre oda si scrisoarea1, mihai eminescu - paralela intre luceafarul si scrisoarea i, scrisoarea mihai eminescu paralela

Scrisoarea I - rezumat

Scrisoarea I - rezumat

Scrisoarea I a apărut pentru prima dată în Convorbiri literare la 1 februarie 1881. În totalitatea ei, ea este mai mult o meditaţie asupra existenţei pe tema fortuna labilis din Memento mori.
Scrisoarea I este deci un poem filozofic cu o structură romantică. El abordează în cadrul mai larg al relaţie omului de geniu cu timpul şi societatea omenească în genere, tema naşterii, evoluţiei şi a unei previzibile stângeri a sistemului cosmic.

Alte referate despre: scrisoarea i, scrisoarea 1 de mihai eminescu, scrisoarea 1 -caracterizarea batranului dascal

Scrisoarea III

Ca tehnică Eminescu foloseşte tehnica savantă a proporţiilor. În prima parte poetul nu abordează direct subiectul bătăliei de la Rovine ci îl incadrează cu momente legendare pentru a sugera valoarea. Plasată în perioada de creştere a imperiului otoman, bătălia de la Rovine a constituit un zid care a oprit expansiunea tucească.

Alte referate despre: scrisoarea iii, scrisoarea iii comentariu, scrisoarea iii rezumat

Scrisoarea I

Cea de-a patra secventa este consacrata pozitiei vitrege a geniului in lumea semenilor sai, in societatea in care este dispretuit si neinteles. Satira sociala este convertita in meditatie, iar conceptele filozofice, cad ca niste sentinte rostite cu indignare si adanca amaraciune. Meditatia sociala se deschide cu revenirea la ideea filozofica despre identitatea oamenilor cu ei insisi, a individului cu intregul: "Unul e in toti, tot astfel precum una e in toate / Deasupra tuturora se ridica cine poate". Se pune intrebarea daca omul de geniu , poate spera la nemurire, prin opera sa.

Alte referate despre: scrisoarea 1 rezumat, scrisoarea 3 rezumat, scrisoarea 1 comentariu

Romantismul creatiei eminesciene

Tema demonului romantic, a revoltatului împotriva societăţii existente, revoltat care organizează masele pentru distrugerea acelei societăţi, o găsim în Împărat şi proletar ca şi în Înger şi demon. O altă temă romantică dezvoltată de poet este cea a femeii inca-pabilă de a înţelege aspiaraţiile omului de geniu, îndreptarea lui către cunoaşterea şi dezinteresul faţă de valorile care îi atrage pe ceilalţi oa-meni, temă prezentă în poeme ca Scrisoare V sau Luceafărul,dar şi în micile poezii de dragoste de tip romanţă ca Lacul, Dorinţa, Pe lângă plopii fără soţ.

Alte referate despre: romantismul creatiei eminesciene, referate romantismul creatiei eminesciene, romantismul creatiei eminesciene liceu

Opere eminesciene

Poezia este alcatuită sub formă de monolog întrerupt de dialog.În primele trei strofe poetul conturează domeniul cunoaşterii filosofice. De la elementele genezei "întunecata mare" pîna la un întreg unvers de cultură reprezentat de "cîmpiile Asire", "piramidele învechite". În aceste trei strofe iubita defapt aduce un reproş iubitului care ni se sugerază că sa izolat în universul fericit dar strîmt al lumii pamînteşti. Este o ipostază a poetului în care se repetă ideea sugerată de prezenţa chiar în primul vers, a adverbului "iar".
De aici şi îndemnul din ultimele vesuri ale strofei a treia:
"Nu căuta în depărtare
Fericirea ta, iubite!"

Strofa a patra e strofa de tranziţie, de legătură între cele două ipostaze ale cunoaşterii. Strofa aduce consimţămîntul de moment ...

Alte referate despre: tematica operei eminesciene, opere eminesciene, operele eminesciene

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Scoala primara a inceput-o la Ipotesti si o termina la Cernauti,unde urmeaza clasa a-I-a si a-II-a gimnaziala,iar din aprilie 1863 nu mai figureaza in cataloagele scolii.La Cernauti incepe sa isi faca o cultura literara si deprinde gustul teatrului.

Mihai Eminescu - Dornic sa isi termine studiile liceale,poetul poposeste in iunie 1866,la Blaj,renumit centru cultural ardelean.Aici leaga prietenii cu colegii blajeni si tot de aici trimite revistei ,,Familia” poezii lirice,in care retraieste peisajul natal si cel ardelean.Infiripeaza unele poeme prin care defileaza figuri din istoria revolutionara a Transilvaniei: Speranta, amicul F.I., Horia si Muresanu.

Trimis de tatal sau sa studieze la Viena, Eminescu se inscrie ca auditor la filozofie.Aici se imprieteneste cu prozatorul ardelean Ioan Slavici si continua sa-si slefuiasca uneltele lirice .Spre sfarsitul anului 1872 se inscrie cu o bursa ...

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu

Sarmanul Dionis - eseu

Primul lucru care trebiua asa dar demonstrat , daca fireste textul o permite , este valoarea de arta a acestei opere eminesciene , operatie cu atat mai necesara cu cat analizele se invartesc de obicei in jurul implicatiilor filozifice , studiindu-le in sine si prin raportare la sursele kantiene si schopenhaueriene si nu, asa cum totusi e mai normal ca epifenomene ale fictiunii literare.

Alte referate despre: sarmanul dionis eseu, sarmanul dionis-eseu, cugetarile sarmanului dionis eseu

Dorinta

Ultima secventa lirica este alcatuita din ultimele 2 strofe si continua descrierea dorintei puternice pentru implinirea iubirii ideale. Visul de fericire se va petrece in mijlocul unei naturi feerice care va ocroti existenta lui.

Alte referate despre: dorinta de mihai eminescu, dorinta de mihai eminescu comentariu, dorinta

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu a pornit de la un basm popular, Fata în grădina de aur, basm cules de germanul Kenish în timpul unei călătorii în Muntenia, în 1861.
În basm era vorba despre o tânără fată de-mpărat, închisă de tatăl ei într-un castel. Un zmeu se îndrăgosteşte de ea, dar fata îl respinge speriată de nemurirea lui. În cele din urmă fata de-mpărat îi cere zmeului să devină muritor. Zmeul se duce la demiurg şi-i cere să devină muritor, dar este refuzat. În acest timp fata de-mpărat se îndrăgosteşte de un fecior de-mpărat cu care fuge-n lume. Zmeul se răzbună prăvălind o stâncă pe fata de-mpărat. Tânărul moare şi el de durere.
Mihai Eminescu nu s-a mulţumit să versifice basmul ci a supus materialul folcloric unui proces de abstractizare şi de spiritualizare. A regândit şi a modificat personajele şi semnificaţiile creaţiei populare.
Zmeul din forţa răului a devenit prin imobilizări repetate Hyperion, simbol al genuilui; fata de împărat ...

Alte referate despre: mihai eminescu referat, referat mihai eminescu, fat frumos din lacrima de mihai eminescu rezumat

Paralelism intre Sonet de Mihai Eminescu si Sonet de George Bacovia

"Paralelism intre Sonet de Mihai Eminescu si Sonet de George Bacovia "
Sonetul este poezia cu forma fixa, alcatuita din doua catrene si doua tertin, are ritm iambic si masura versului de unspsrezece silabe. Dintre cei mai importanti poeti romani ce au cultivat acesta poezie cu forma fixa se numara Mihai Eminescu si Vasile Voiculescu, George Bacovia. In sonetele eminesciene se imbina nostalgia romantica a iubirii pierdute cu structura clasica a poeziei. Sonetul lui Eminescu “Afara-i toamna” exprima melancolia lasata in urma de o iubire care nu a fost traita si doar visata si ravnita. Atmosfera redata in poezie este una incarcata cu nostalgie in care toamna reprezinta legatura ce se face intre natura si sentiment.

Alte referate despre: paralela intre dorinta de mihai eminescu si plumb de george bacovia, revedere de mihai eminescu vs decor de george bacovia, mihai eminescu o ramai versus george bacovia amurg

Scrisorile - sursa de realizare a emisiuni radio

Relatarea la nivel naţional din studiouri, are o mare importanţă
mai ales în cazul evenimentelor de actualitate. Radioul prin funcţiile şi obiectivele sale, are un rol important în societate, şi anume, prelucrarea informaţiei şi difuzarea ei în rândurile populaţiei. Prin rolul ei esenţial informarea în masă a ascultătorilor cu toate ştirile şi informaţiile de pe mapomond, radioul este una din sursele principale de stocare a informaţiei.

Alte referate despre: realizarea unei emisiuni radio, etape in realizarea unei emisiuni radio, etape in realizarea unei emisiuni radio referat

Scrisorile lui Nouverre despre dans

Suveranii infrumusetau spectacolele lor, aducand niste “farsori si sarlatani “, trupe din provincie. Suveranii nu aveau obiceiul de a savura baletul ca pe o licoare sau ca pe un elixir. Nouverre este foarte intrigat de delasarea si indiferenta diferitilor maestri de balet care se multumesc doar cu aplauzele publicului, care ii faceau sa se simte la limitele artei. Publicul crede ca spectacolele sunt mult mai evoluate ca in secolele anterioare, asa ca aplauda cu entuziasm.

Alte referate despre: scrisorile lui eminescu, scrisorile eminesciene, paris dans les lettres et les arts

Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba

Un punct important de doctrină este întruparea Mântuitorului. Mântuitorul S-a întrupat pentru a face accesibil oamenilor rostul Lui soteriologic. Dacă El n-ar fi venit în trup ci în strălucirea firii Lui, oamenii n-ar fi rămas teferi privindu-L. Mântuitorul S-a întrupat spre a murii pentru oameni. Autorul proclamă înlocuirea Sâmbetei cu ziua a VIII-a ziua Duminicii.

Alte referate despre: scrisoarea lui pseudo barnaba, scrisoarea treia, mihai eminescu scrisoarea ii comentariu
Referate afisate : 17
Medie note: 8.31 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles