Seisme

Vulcanii si seismele

Vulcanii si seismele - Pe fundul “rifturilor” oceanice şi în anumiţi vulcani, precum cei din Hawaii, ies în permanenţa lavă şi gaze foarte fierbinţi(a căror temperatură poate depaşi 1,200C).Dar cea mai mare parte a vulcanilor aşezaţi la marginea plăcilor funcţionează cu intermitenţe.Vulcanii si seismele

Vulcanii si seismele - Lava răctă astupă craterul;gazele şi rocile topite se acumulează dedesubt;presiunea creşte puţin căte puţin şi, în cele din urmă, reuşeşte să împinga afară dopul. În acest caz vulcanul se „trezeşte” dintr-o dată, proiectându-şi uneori cenuşa pânâ la 10.000 de metri altitudine, aruncând în jur bucăţi de lavă foarte fierbinte, vomitând râuri lungi de materie păstoasa.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 7132
Materia: Geografie

Vulcanii Terrei

Eruptiile vulcanice sunt permanent insotite de emanatii de gaze volatile si de vapori de apa,care antreneaza fragmente de lava consolidata sau bucati de roca din conul vulcanului,pe care le expulzeaza la distante diferite de locul eruptiei.Fragmentele mici de lava consolidata,cu diametrul de 4-32 cm,avand aspectul pietrisurilor,se numesc lapili.Se acumuleaza sub forma unor depozite stratificate,din a caror consolidare si cimentare rezulta tufuri lapilice.Fragmentele de lava expulzate prin aparatul vulcanic,cu diametrul mai mare de 10 cm,se numesc bombe vulcanice,iar prin acumularea si consolidarea lor se formeaza aglomerate vulcanice.Cel mai fin material expulzat in mari cantitati prin aparatul vulcanic,cu diametrul particulelor de sub 4 mm,este cenusa vulcanica,material care,prin acumulare si cimentare,da nastere cineritelor sau tufurilor vulcanice.

Tipuri de eruptii vulcanice
Eruptiile se diferentiaza in functie de vascozitatea, compozitia, continutul de gaze si temperatura ...

Alte referate despre: vulcanii terrei, referate vulcanii terrei, care sunt vulcanii terrei

Vulcanii

Grecii au creat multe legende despre vulcani. Unele spun ca a fost atelierul lui Hefaistos, zeul focului, şi al Cyclopilor. Altele spun că sub vulcan se află aşezat marele Typhon, cutremurând Pământul când se mişcă. Poetul antic Hesiod a vorbit despre erupţile vulcanului. Şaptezeci şi unu de erupţii au fost înregistrate din 1500 Î. Cr. până la 1669 D. Cr.

Alte referate despre: vulcani, vulcanii, munti vulcanici

Eruptiile vulcanice

Eruptiile vulcanice dar vulcanii erup diferit, in functie de compozitia magmei ce se afla sub suprafata, cantitatea de gaz din magma, si tipul de ventru vulcanic din care erupe.In general, cu cat lava este mai vascoasa, cu atat ruptia va fi mai explosiva.Eruptiile vulcanice

Alte referate despre: eruptii vulcanice, eruptii vulcanice referat, eruptiile vulcanice

Seismele

In zonele predispuse la cutremure de pamânt, perioadele lungi de calm nasc temeri legate de potenţiala apariţie a unui cutremur foarte puternic.
• Conform anumitor surse, în 1976, în China, în provincia Tangshan un cutremur a determinat moartea a 800 000 de oameni.
• În decembrie 1988 un cutremur a distrus oraşul Spitak şi a facut mai mult de 25 000 de victime.
La declansarea in adancime a unui eveniment seismic, miscarea pamantului provoaca aparitia unei unde sferice de volum,
cu doua componente:

Alte referate despre: seismele, seisme, seisme in romania

Cutremurele

Cutremurele - Suprafaţa globului este divizată în plăci tectonice. Acestea se mişcă unele în raport cu altele. Cutremurele sunt determinate de frecarea care ia naştere între aceste plăci în mişcare.Cutremurele

Alte referate despre: cutremure, referat cutremure, cutremurele

Tsunami

Tsunami sunt valuri uriase provocate de seisme. Ele sunt foarte
periculoase pentru populatia din regiunile de pe coastele oceanelor.
Oamenii de siinta încearca sa prevada producerea lor, pentru a le
limita consecintele.

Alte referate despre: tsunami, tsunami referat, valurile tsunami

Catastrofele naturale

* Pe când Musonul de vară suflă dinspre Oceanul Indian, aducând pe teritoriul Asiei de sud umezeală, cu ploi bogate care asigură agriculturii 2 - 3 recolte pe an. In această regiune geografică trăind 2/5 din numărul populaţiei globului.
Dar în acelaşi timp Musonul de vară poate creşte ca intensitate transformându-se în cicloane ce produc adevărate catastrofe naturale.

Alte referate despre: catastrofe naturale, catastrofe naturale referat, ce stim despre catastrofele naturale

Poluarea

„Poluarea naturală” prin erupţii vulcanice şi seisme
Pentru a înţelege semnificaţia şi importanţa acestor fenomene este nesesară definirea şi aflarea importanţei acestor fenomene.

Erupţie vulcanică – reprezintă totalitatea fenomenelor şi manifestărilor rezultate în urma străpungerii scoarţei terestre de către topiturile magmatice sau gazele provenite din zone profunde şi ieşirii la suprafaţa terestră.

Seism – cutremur de pământ, zguduiri bruşte, de durată scurtă şi de intensitate variabilă, ce se produc în mod natural în scoarţa terestră.Cauzele producerii vulcanismului şi cutremurelor de pământ: pentru aceasta este necesar să amintim structura internă a Pământului (fig 1), iar aici, cu precădere, partea superioară a structurii interne (fig 2).

Alte referate despre: poluarea aerului, poluarea solului, poluarea

Hazard si risc -Incadrare conceptuala si metodologica

-natura si calitatea constructiilor;
-dependenta, din ce in ce mai crescuta, a urbanului de diferitele retele tehnice, care sunt susceptibles de a fi perturbate, fie in mod natural fie antropic (precum distrugerea conductelor de apa, de incalzire, a cablurilor electrice sau de telecomunicatii etc.);
-mobilizarea crescanda a spatiului subteran in serviciul urbanizarii (linii de metro, tuneluri, parkinguri subterane etc.) largeste in maniera ingrijoratoare spectrul vulnerabilitatii;
-multiplicarea cazurilor de comportament subversiv, a actelor de delincventa etc. (care tin deci de social) adauga o dimensiune suplimentara vulnerabilitatii

Alte referate despre: hazard si risc referat, hazard si risc, elemente conceptuale si metodologie de statistica

Alunecari de teren

Constructia barajului s-a facut fara sa se tina cont de structura geologica a zonei, unde se aflau o multitudine de roci fisurate care prezentau pericol de prabusire, astfel ca o bucata imensa de roca s-a desprins (250 milioane metri cubi) si a cazut in lac, in urma impactului valul format a depasit cu mai mult de 100m inaltimea barajului si apa s-a revarsat peste localitatile din jur.

Alte referate despre: alunecari de teren, alunecari de teren referat, referat alunecari de teren

Cutremurul si efectele lui

Poate fi prevenit un asemenea fenomen?
Raspunsul este categoric nu,insa pot fi prevenite pierderile materiale si de vieti omenesti. Acest lucru se realizeaza prin construirea unor cladiri cu o structura mai solida si mai rezistenta la vibratii.

Alte referate despre: cutremurele si efectele lor, cutremurul si efectele lui, cutremurul si efectele ei

Unde seismice

2. Unde secundare (transversale), denumite si unde S sau unde de taiere, ajung la suprafata putin in urma undelor P. In timp ce aceste unde sunt in miscare, ele deplaseaza in afara particule de roca, impingandu-le perpendicular cu calea undelor. Astfel rezulta prima perioada de ondulare asociata cutremurelor. Spre deosebire de undele P, undele S nu se deplaseaza direct prin pamant. Ele circula doar prin materiale solide, astfel incat sunt oprite de stratul lichid din interiorul pamantului.

Alte referate despre: unde seismice, undele seismice, unde seismice referat

Mihai Viteazul - unirea si centralizarea Tarilor Romane

Pentru istoria europeană, secolul XVI este perioada în care se afirmă Umanismul şi Renaşterea, dar au loc şi mari convulsii provocate de Reformă şi Contrareformă. Noua dinamică continentală a cuprins în sfera ei şi Ţările Române, confruntate cu seismele provocate de fenomenele civilizaţiei moderne. În preajma ocupării tronului de către Mihai Viteazul, se produc importante mutaţii în exercitarea puterii politice. Boierimea este confruntată cu un fapt fără precedent: pătrunderea boierilor greci în instituţiile reprezentative ale statului. Alături de boierimea de veche tradiţie se cristalizează o boierime nouă, potrivnică elementului grecesc şi colaborării cu turcii. Aceasta va constitui suportul domniei, mai ales prin atitudinea ostilă manifeststă faţă de Poartă. Ascensiunea lui Mihai Viteazul s-a întemeiat pe boierimea nouă, pe legăturile cu boierii olteni, de care se simţea ataşat prin relaţii de rudenie, cât şi prin interese.

Alte referate despre: mihai viteazul - unirea politica a tarilor romane, mihai viteaza unirea celor trei tari romanesti, mihai viteazul - unirea celor 3 tari romine

Preambul pentru o Biblie a umanitatii - secolului al XIX-lea

Tradiţia este ancora solidă care-i menţine pe cei ce se tem legaţi de trecutul istoric, în timp ce, temerari şi curajoşi, alţi "buni europeni aruncă veacuri de istorie peste bord, pornind pe mările viitorului.
Conservatorii reevaluează tezaurul umanităţii, ridicând moaşele sfinţilor ca stindard al temerilor lor de schimbări radicale.
Nobili de robă îşi cumpără bani "cash" blazoane învechite şi calcă strâmb în elegantele saloane, făcând să freamete de indignare tot rămurişul stufos al arborilor genealogici ai aristocraţilor al căror sânge preţios, nealterat, se scurge, albastru sub pielea sidefată de paloare.

Alte referate despre: stiintele socio umane in secolul al xix-lea, lumea la inceputul secolului al xix-lea, oras si sat in secolul al xix-lea

Traditie si innoire in romanul interbelic

Aparitia romanului modern se leaga de dezvoltarea lumii burgheze, de complexitatea relatiilor sociale si de procesul afirmarii individualitatii umane.Conceptia noua asupra raporturilor dintre oameni, dintre pasiunile umane si realitatile vietii, dintre om si societate a impulsionat romanul sentimental, romanul de moravuri si romanul social, ca si romanul de analiza psihologica. In roman, atmosfera intima a individului psihic se desfasoara in atmosfera colectiva a momentului social.

Alte referate despre: poezia intre traditie si modernitate in perioada interbelica, traditia interbelica, lirica interbelica intre traditie si modernitate
Referate afisate : 16
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles