Semnificatia titlului mi-astept amurgul

Mi-astept amurgul

Patimile sunt aici, la Blaga, exact ceea ce inteleg ortodocsii prin patimi pacatoase, ca doar Blaga era fiu de preot si absolvent de seminar teologic. Asa incat, atunci cand el spune am prea mult soare in mine, solaritatea aceasta nu este una fericita, benefica, nu este o lumina spirituala, ci expresia de mai sus este un oximoron duhovnicesc, denumind un soare intunecat, ce reprezinta focul patimilor demonice care clocotesc in omul pacatos.

Insusi poetul considera o nefericire prezenta in el a acestui soare al patimilor necurate. Constatarea si regretul lui sunt ale omului care simte ca a fost chemat in lume pentru un scop cu mult mai inalt decat a trai sub soarele acestei lumi trecatoare, sub acest soare material, si cu inima aplecata spre pamant si spre lucrurile pieritoare.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 19
Materia: Romana

Amurg de toamna

Structura, semnificatii, limbaj artistic
Poezia ,,Amurg de toamna” de Lucian Blaga este structurata in stilul artistic specific poetului fiind alcatuita din trei strofe inegale si un vers liber, in final. Compozitional, poezia "Amurg de toamna" are doua secvente lirice-o realitate exterioara, in ultima strofa si o concluzie exprimata prin versul liber.

Alte referate despre: amurg de toamna, amurg de toamna compunere, compunere amurg de toamna

Amurgul gandurilor - cartea

În 1934 îi apare prima carte, Pe culmile disperarii, pentru care i se confera Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati. Va mai publica înca patru carti în tara, înainte de a se stabili definitiv în Franta. Între 1933 si 1935 se afla la Berlin, ca bursier al Fundatiei Humboldt. Reîntors în tara, ocupa vreme de un an (1936) postul de profesor de filozofie la Liceul Andrei Saguna din Brasov. În 1936 pleaca la Paris cu o bursa a Institutului francez din Bucuresti, care i se va prelungi pîna în 1944. În 1940 începe sa scrie Îndreptar patimas, ultima sa carte în limba româna, a carei varianta definitiva (ramasa inedita pîna în 1991) va fi încheiata în 1945, an cînd se stabileste definitiv în Franta.

Alte referate despre: amurgul gandurilor cartea, emil cioran-amurgul gandurilor download cartea, emil cioran amurgul gandurilor

Amurg violet - comentariu

Astfel există un cod al interpretării culorii bacoviene, care verdele crud, rozul şi albastru sugerează starea de nevroză, albul ineexistenţă, negru şi roşu moartea.George Bacovia preferă culori închise, sumbre – negru, violet, gri dar şi pe cele deschise cum sunt albul, galbenul, etc.

Alte referate despre: amurg violet comentariu, amurg violet, amurg violet bacovia comentariu

Amurg violet, Flori de mucigai, Psalmi

In ce-a de-a treia secvanta, peisajul urban este inlocuit de o imagine a trecutului, a strabunilor si a voievozilor. Prezenta turnului reprezinta o iesre din lumea inchisa si stramta a orsului. Si aici este prezenta senzatia de halucinant, sugerata de culoarea violet.

Alte referate despre: flori de mucigai si psalm, paralelism flori de mucigai si psalm arghezi, flori de mucigai si psalmul 3

Iona - semnificatia personajului Iona si finalul tragediei soresciene

Solitudinea – Iona sufera de singuratate si cauta sa o depasesca. Fiind un instrainat ,el vrea sa comunice cu cineva. El vorbeste chiar daca nu i se raspunde (cu cei doi pescari care sunt muti , cu mama sa , careia ii scrie). Aceasta este conditia omului intr-o lume in care ceilalti tac sau nu aud. „Solitudinea este , insa , sansa solidaritatii cu sine”. Pestii – simboluri ale fiintelor primare , ale tacerii si ale plutirii. Marea – libertate , iluzie. Visul lui Iona de a instala o scandura in mijlocul marii – simbol al statorniciei in jocul neobosit al apelor.

Alte referate despre: semnificatia personajului iona, romanul ion -caracterizarea personajului ion, ion roman personajul ion caderea lui

Cartea, importanta si semnificatia in viata omului

"Cartea, importanta si semnificatia in viata omului"
Ea ne face să fim mai buni ,ne ajută să trecem mai uşor peste greutăţile vieţii (iar acestea sunt numeroase),intr-un cuvânt ne întăreşte.

Alte referate despre: cartea importanta si semnificatia in viata omului, cartea importanta si semnificatia in viata omului -compunrere, compunere cartea importanta si semnificatia in viata omului

Semnificatia apei la Eminescu

In “Calin (file din poveste)” tabloul naturii evocat in ultima parte a poemului se organizeaza in jurul imaginii izvoarelor (a apei, in general): imaginea cuibului alunga raceala specifica apei, adduce o nota de caldura si intimidate, sugerand nasterea; epitetul “rotind” subliniaza permanenta iubirii si implicit a nasterii: natura sta sub semnul unei fecunditati perpetue.
Marea, o alta ipostaza a apei, capata in tulburatoarea poezie: “In fereastra despre mare”, rolul oglinzii: privind in apele marii, pescarul vede chipul fetei de crai, se indragosteste de ea si simte atractia adancului, unica posibilitate de implinire a iubirii si mortii.

Alte referate despre: semnificatia apei la eminescu, preview referat semnificatia apei la eminescu, lacul de mihai eminescu semnificatia apei

Semnificatia visului - Sarmanul Dionis

Trecerea evidenta in planul visului se face prin chemarea Mariei, care invita eroul intr-o lume imaginara. Transpunerea in ideal, in paradis, evadarea din timpul inflexibil in cel care se dilata, pentru ca un secul terestru reprezenta o zi cosmica, se realizeaza printr-un sarut in voluptatea unei lungi imbratisari. Consecutiv acestui moment, episodul lunar se constituie intr-un vis comun: “Visau amandoi acelasi vis”. Are loc intr-un spatiu edenic, iar momentul intrigant este cel in care zareste domea lui Dumnezeu si, mai ales, acea poarta inschisa, cu ochiul de foc intr-un triunghi, deasupra caruia statea scris un proverb in limba araba, indescifrabil.

Alte referate despre: semnificatia visului sarmanul dionis, semnificatia titlului sarmanul dionis, motivul visului sarmanul dionis

Semnificatia numelor proprii intr-o opera literara

b) motivare intratextuală (în cazurile în care motivarea este intuită, descoperită de cititor sau oferită/ „deconspirată” chiar de scriitor într-o anume împrejurare, într-un text autobiografic etc.)

Alte referate despre: semnificatia numelor proprii intr-o opera, semnificatia numelor proprii in opera literara, semnificatia numelor proprii

Amurgul gandurilor de Emil Cioran

Emil Cioran s-a nascut la 8 aprilie 1911 in judetul Sibiu.Frecventeaza din 1921 liceul Gheorghe Lazar din Sibiu iar intre anii 1928-1932 frecventeaza Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti.In ultimul an are o intensa activitate ,an in care publica primele sale articole :,,calendarul ``,,,floarea de foc``,,,gandirea``,,vremea``.In 1934 apare prima sa carte intitulata ,,pe culmile disperarii``pentru care i se ofera premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri.

Alte referate despre: amurgul gandurilor de emil cioran, rezumat amurgul gandurilor de emil cioran, amurgul gandurilor de emil cioran rezumat

Semnificatia genetica a meiozei

Aplicand la om aceasta formula ,unde numarul perechilor de cromozomi este de 23 ,obtinem numarul posibil de combinatii cromozomice in gameti 2 la puterea 23=8388608.Deci posibilitatea ca un singur spermatozoid sau ovul sa contina numai cromozomi materni sau numai cromozomi paterni este de neluat in consideratie.

Cel de al doilea proces care are loc in timpul meiozei si impreuna cu aceasta contribuie la diversificarea si mai mare a organismelor este crossing-over-ul ,adica schimbul de material genetic intre cromozomii omologi.

Sa ne inchipuim ca pe un cromozom sunt asezate sute de gene ,care se transmit impreuna si alcatuiesc un grup de linkage sau de inlantuire .Dar acest grupe de linkage ,egale cu numarul de cromozomi ai speciei,nu se transmit intotdeauna netulburate ,din cauza schimbului de gene intre cromozomii omologi.

Alte referate despre: semnificatia genetica a meiozei, controlul genetic al meiozei, semnificatia genetica a numelor

Mastocitul si semnificatia granulelor mastocitare

• tip III - mult mai mari şi mult mai putm electronodense comparativ cu tipul II. Sunt formate dintr-o reţea de filamente fine, în ochiurile căreia se observă mici granule electronodense.

Alte referate despre: mastocite substante granule, george bacovia-gri semnificatia titlului - 51k, semnificatia culorilor

Originea si semnificatia simbolico-mistica a vesmintelor liturgice

Intotdeauna, in toate locurile si epocile istorice, aspectul exterior si tinuta vestimentara a reprezentat criteriul dupa care s-a carcterizat personalitatea omului, gradul de cultura si civilizatie, conditia sociala, dispozitia sufleteasca, demnitatea, decenta, preferintele, bunele moravuri si atitudinea fata de semeni si fata de superiori. Tinuta exterioara a atras respectul, veneratia sau dispretul celor din jur, a designat sexele omenesti si a facut distinctie intre diferitele categorii de oameni prin stralucirea, frumusetea si aspectul ei placut, curat si ingrijit. Oamenii si-au adaptat imbracamintea in functie de necesitatile practice ale vietii, acomodand-o in raport cu starea sufleteasca, cu conditiile climaterice, cu mediul social si nu in ultimul rand cu rolul, misiunea si profesia lor in lume si cu imprejurarile festive si solemne ale vietii.

Alte referate despre: semnificatia vesmintelor liturgice, vesmintele liturgice, i l caragiale urgent originea si semnificatia textului

Deviza aleasa de un stat si semnificatia ei

Independenţa totală faţă de cer şi faţă de pământ. Emancipare! Cu această pârghie vom distruge religia şi legătura omului cu Dumnezeu. Egalitatea înseamnă expropiere, abolirea dreptului ereditar, echilibrul salariilor. Cu ajutorul acestei pârghii şi speculând lăcomia umană vom face să dispară aristocraţia. Fraternitate înseamnă fraternitate în interiorul frăţiei francmasonice pentru a constitui un stat în Stat prin mijloace independente şi necunoscute Statului, un stat superior Statului şi un stat contra Statului.”

Alte referate despre: semnificatia imnului de stat al romaniei, semnificatia intemeierii statelor medievale romanesti, semnificatia devizelor

Semnificatia Deciziei pentru Profesiunea de Manager

Lee Iacocca – presedintele firmei Chrysler din SUA si unul din cei mai reprezentativi manageri contemporani, referindu-se la definitia calitatilor managerilor a spus : „ daca ar fi sa exprim intr-un singur cuvant calitatile detinute de un bun manager as spune ca toate converg in decisivitate”.

Alte referate despre: profesiunea de manager, profesiunea de manager in viziunea europeana, profesiunea de manager in viziune europeana
Referate afisate : 16
Medie note: 8.51 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK