Sensul propriu si sensul figurat

Consideratii sensul filozofiei si sensul mintii

Consideratii sensul filozofiei si sensul mintii
Istoria filosofiei reveleaza ca, termenul filosofie are o intensiune si extensiune dinamica. Ceea ce ar trebui sa justifice incluzia sau excluderea anumitor conditii la sensul conceptual al filosofiei este consistenta lor cu idealul ei final: intelepciunea. Aceasta dezvoltare si imbogatire istorica a intensiunii si extensiunii filosofiei ne face sa anticipam ca , intelepciunea este un ideal inspre care progresam, ireductibil la ceva prezent aici pe care ar trebui doar sa-l analizam, ca si creierul. Creierul aspira spre acea conditie.

Consideratii sensul filozofiei si sensul mintii
Consider ca, creierul insusi nu este decat un mijloc care participa, prin dezvoltarea lui stiintifica si filosofica, la realizarea acelui rezultat ideal. Si in conditiile in care functiile sau capacitatile lui sunt implementabile non-neuronal, creierul nu este singurul mijloc sau conditie necesara, conditia de posibilitate, a intelepciunii.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 8kb
Downloads: 544
Materia: Filosofie

Lectii de filozofie

Imposibilitatea ganditorilor de a defini filosofia printr-o propozitie unica si completa ne conduce la mai multe presupuneri .Mai intai , am putea crede ca nu se stie ce este filosofia , desi o practicam de cel putin doua milenii si jumatate ;sau ca acest concept de filozofie este prea complex pentru a fi cuprins total intr-o simpla definitie .Am putea inclina , desigur , si spre alte ipoteze , cum ar fi aceea ca sunt mai multe „specii” de filosofii si ca fiecare definitie are in vedere una din ele .

Alte referate despre: lectii de filozofie, lectii de filozofie juridica, lectii de filozofie pascal

Asupra sensului filosofiei

Odata cu propensiunea originara a filosofiei spre determinatiile cele mai adanci sau fundamentale ea tinde sa se extinda si orizontal. Intensiunea determina extensiunea. Intensiunea cea mai generala determina extensiunea cea mai larga. Filosofia a incercat initial sa acopere intreaga natura cautand principii-elemente fundamentale ale realitatii din care merg obiectele compuse ale universului.

Alte referate despre: asupra sensului filosofiei, sensul filosofiei, destinul asupra omului filosofie

Sensul

Este aproape inimaginabil ca un om cu o minimă cultură noţională generală ştiinţifică şi epistemologică să creadă în adevărul unor texte ca geneza, chiar dacă credinţa oarbă, insistenţa, speranţa etc. pot fi importante valori pentru supravieţuire, reproducere şi uneori chiar pentru reuşită. Dar să revenim la problema sensului şi a înţelesului. Ce, este noţiunea logicii o unitate a sensul sau a înţelesului? Este vreo distincţie între sens şi înţeles? Un termen poate avea un sens sau o intensiune, dar înţeles ar putea avea? La nivelul termenului, să fie sensul identic cu înţelesul? Este reprezentarea mentală unitatea înţelesului?

Alte referate despre: sens figurat, sensul vietii, cuvinte cu sens asemanator

Problema sensului si intelegerii

Noncontradictia constituie deasemenea
un criteriu logic care trebuie sa fie satisfacut de stiintific. Mai
mult, stiinta tinde sa se dezvolte spre o cunoastere precisa,
economica, rationala si inteligibila. Daca ipotezele sau constructele
noastre teoretice satisfac criteriul logic, ulterior consecintele lor
concrete trebuie comparate cu experienta fenomenala de ordin prim.

Stiinta matura presupune nu numai utilizarea unor unitati de sens
pentru descriere, ci si organizarea si coordonarea unor programe
teoretico-experimentale eficiente si inteligente. De aceea, problema
stiintificitatii este mai cuprinzatoare si mai importanta decat
problema intelesului. Stiintificitatea nu este echintensionala cu
inteligibilul. Nici convingerea nu este o conditie necesara sau
suficienta a stiintificitatii sau a adevarului.

Alte referate despre: problema sensului vietii, problema sensului vietii in viziunea lui sartre, problema sensului vietii in filosofie si religie

Filozofie asupra vietii

Eminescu afirma ca a invatat sa moara,desi nu credea ca o va face vreodata. Daca ii spunem unei persoane care a terminat faculatatea ca mai are multe de invatat….ea ar putea afirma ca asta nu e posibil, ca ea e satula de atata carte. Eu cred ca omul invata sau ar trebui sa invete permanent.Consider ca trebuie sa invatam atat din greselile noastre,cat si din ale celorlalti,dar mai din greselile celorlalti.Daca am invata din greselile altora,nu am ajunge sa le facem si noi la randul nostru.

Alte referate despre: filozofie asupra vieti, meditatii filozofice asupra vietii, impactul tehnologiei asupra vietii cotidiene

Modul in care functioneaza creierul

Modul in care functioneaza creierul - Creierul functioneaza cu ajutorul unor circuite neuronale , sau celule nervoase.Comunicarera intre neuroni este atat electrica cat si chimica, si calatoreste in totdeauna de la dendritele unui neuron , prin soma , prin axon , catre dendritele unui alt neuron. Dendritele unui neuron primesc semnale de la axoni altor neuroni prin chimicalele numite neurotransmitatori. Neurotransmitatorii produc o incarcare electrochimica in soma. Soma integreaza informatia, care este apoi transmisa electrochimic mai departe de axon.

Alte referate despre: modul in care functioneaza o alarma auto, informatii despre modul in care magnetul poate deregla un ceas, modul in care magnetul poate deregla un ceas

Figuri geometrice

Figuri geometrice - Dreptunghiul
Dreptunghiul este figura geometrica care are laturile opuse paralele si egale doua cate doua.

Alte referate despre: figuri geometrice, figuri geometrice in spatiu, figuri geometrice plane

Figuri de stil - descriere

Epitet – este cuvantul adaugat unui substantiv , verbpentru al clasifica estetic . Exprima o insusire a obiectului pe care il pune intr-o lumina noua impresionand cititorul .„ Mii de coifuri lucitoare , mii de capete pletoase …”
Comparatia – este punerea in paralel a doi termeni pe baza unor asemanari pentru a evidentia caracteristicile unuia dintre ei . Fata-i rosie ca marul .
Metafora – este inlocuirea unui termen obişnuit (propriu) cu altul neobisnuit (figurat) pe temeiul unior asemanari intre ei . „Pe cer straluceste mingia de foc . „
Personificarea – este atribuirea de calitati omenesti unor lucruri , fiinte , fenome. Se realizeaza mai ales cu ajutorul verbelor , adjectivelor … „Spicele jucau in vant . „Ilustreaza comunicarea om-natura , un motiv de baza inliteratura romana .Este valorificata de creatorul popular cu multa maiestrie cat si marii scriitori culti .

Alte referate despre: figuri de stil descrierea, figura de stil descriere, rolul figurilor de stil descriere

Figuri de stil

Figuri de stil Definitii si exemple Alegoria (lat. allegoria = vorbire figurata) Este procedeul artistic alcatuit dintr-o insiruire de metafore, personificari, comparatii, formand o imagine unitara prin care se sugereaza notiuni abstracte, prin intermediul faptelor, intamplarilor, lucrurilor. Ex: In balada Miorita sfarsitul baciului moldovean este prezentat prin alegoria moarte – nunta. Domeniul alegoriei il constituie mitologia.

Alte referate despre: tudor arghezi figuri de stil, figuri de stil luceafarul, floare albastra figuri de stil

Figura lui Stefan cel Mare in literatura romana

FIGURA LUI STEFAN CEL MARE IN LITERATURA ROMANA
Stefan cel Mare deschide, in istoria poporului roman, una din cele mai stralucite pagini din intemeierea statelor medievale. De-a lungul unei domnii de aproape cincizeci de ani (1457-1504), marele domn a facut din Moldova un factor insemnat al relatiilor internationale in aceasta parte a Europei. Prin activitatea sa remarcabila in sfera politicii externe, Stefan cel Mare a inaugurat o noua era a afirmarii internationale a Moldovei, care s-a impus Marilor Puteri vecine, datorita rolului politic pe care si l-a asumat in conditiile reluarii ofensivei otomane, si-a castigat, impreuna cu marele ei domn, un prestigiu international care a atras pretuirea si alianta unor mari puteri, angajate in confruntarea antiotomana. Capetele incoronate i-au cautat alianta, dusmanii l-au privit cu respect, iar umanistii au fixat pentru posteritate imaginea acestui mare domnitor.
Pornind de la realitatea istorica, figura lui Stefan cel Mare a devenit mitica ...

Alte referate despre: figura lui stefan cel mare in literatura romana, figura lui stefan cel mare in literatura, www figura lui stefan cel mare in literatura ro

Elementele figurate ale sangelui

Legarea oxigenului se face de catre fierul moleculei de Hb sub forma unei combinatii labile denumita oxihemoglobina.De asemenea Hb transporta dioxidul de carbon sub forma compusilor carbonilici, constituiti prin combinarea dioxidului de carbon cu gruparile aminice ale globinei din molecula de Hb.Hb formeza cu agentii oxidantii (nitrite,cloruri,etc)sau cu unele droguri methemoglobina,compus in care Fe cu +2 se transforma in Fe cu +3 si nu mai reactioneza cu oxigenul.

Formarea eritrocitelor(a globulelor rosii)se realizeaza printr-un proces cunoscut sub numele de eritropoieza care are loc la adult in maduva hematopoietica din oase,in special din oasele late.Reglarea eritropoezei este controlata de un hormon numit,eritropoietina produs de catre rinichi. Durata medie de viata a hematiilor in circulatie este de 120 de zile,dupa care hematiile imbatranite sunt distruse in splina,ficat,maduva ...

Alte referate despre: elementele figurate ale sangelui, elemente figurate ale sangelui, care sunt elementele figurate ale sangelui

Figura lui Stefan cel mare

Stefan cel Mare întemeieaza o nuoa ierarhie sociala, care nu se bazeaza pe avere si rang, ci numai pe merit personal: Maria sa nu înceta de la o vreme sa suie în trepte oameni noi, pretuindu-i numai dupa vrednicie. La alte vremuri trebuiau alti oameni. Bataliile jertfei cereau inimi arse de credinta.

Alte referate despre: figura lui stefan cel mare, figura lui stefan cel mare literatura romana, figura lui stefan cel mare in letopisetul tarii moldovei

Sensul simptomului nevrotic

Desi simptomul nevrotic apartine zonei patologicului, ca si visul si actul ratat simptomul nevrotic are o structura bietajata, adica are un continut manifest si unul latent ceea ce face posibila interpretarea, decriptarea simptomului dupa metoda interpretarii viselor. Un psihanalist important Otto Fenichel - "Teoria psihanalitica a nevrozelor" - subliniaza ca simptomul poate fi interpretat cu mijloacele interpretarii visului. Aceasta idee ca visul ofera cheia pentru interpretarea simptomului o formulase si Freud cu referire la simptomele obsesionale.

Alte referate despre: sens conotativ, sensul vietii referat, sensul vietii filosofie

Sangele si elementele figurate

In lumea animala acest rol il are sistemul circulator, alcatuit din sange, sistemul vascular (sistemul de vase interconectate prin care circula sangele) si inima (pompa care determina curgerea sangelui). Impreuna, inima si vasele sangvine formeaza sistemul cardiovascular.
Sangele

Alte referate despre: sangele si elementele figurate, referate sangele si elementele figurate, elemente figurate din sange

Stilurile functionale

STILUL PUBLICISTIC (JURNALISTIC)
Respectarea calitatilor generale ale stilului : claritate, precizie, corectitudine, proprietatea termenilor ;Respectarea normelor limbii literare ;Limbaj accesibil ;Amestec de limbaje (explicabil prin categoriile diverse de public - tinta) ;Varietatea vocabularului (deriva din diversitatea ariei tematice abordate) ;Prezenta figurilor de stil, a figurilor retorice, a digresiunilor ;Folosirea neologismelor;Utilizarea unor procedee menite a starni curiozitatea publicului: titluri socante, formulari eliptice, exclamatii, interogatii, ilustratii, caricaturi etc.

Alte referate despre: stilurile functionale, stiluri functionale, stilurile functionale ale lb romane
Referate afisate : 17
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles