Senzatii si perceptii

Reprezentari ppt

Reprezentarea este primul nivel de organizare a activitatii mintale autonome, independent de prezenta si actiunea directa a obiectelor externe.Sursa reprezentarilor o constituie, informatiile furnizate de senzatii si perceptii, iar baza ei obiectiva este capacitatea mnezica a creierului.Reprezentarea marcheaza primul stadiu in structurarea activitatii mintale autonome, imaginea este declansata sub impactul unui stimul din afara, dar si la dorinta individului.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 1017kb
Downloads: 1989
Materia: Psihologie

Reprezentari sociale

Tocmai in acest punct urmeaza sa fie situata cercetarea noastra. Demersul are, fara nici o indoiala, un anume caracter pedant, nu vedem insa nici o alta solutie de a degaja asemenea concept din propria sa traditie glorioasa, de a-l reactualiza si de a-i intelege specificitatea.

Alte referate despre: reprezentari sociale, reprezentarile sociale, scoala ca obiect al reprezentarilor sociale

Pe teme de psihologie - Memoria

Referindu-ne la felurile memoriei, deosebim mai intai, dupa prezenta sau absenta gandirii, memoria (de fapt memorarea) logica si memoria (memorarea) mecanica - aceasta din urma folosita de copiii mai mici si de unii elevi numiti "tocilari". Memoria mecanica admite invatarea "pe de rost", fara intelegerea sensului celor memorate, in timp ce memoria logica presupune sistematizare, impartirea materialului de memorat pe secvente, pe probleme, introducerea de reguli in efectuarea repetitiilor, patrunderea sensului, a legaturilor cauzale din acel material.

Alte referate despre: referat psihologie memoria, referate psihologie memoria, psihologie memoria

Metode de cercetare in psihologie

Testul psihologic este o proba relativ scurta,care permite cercetatorului strangerea unor informatii obiective despre subiect,pe baza carora sa se poata dagnostica nivelul dezvoltarii capacitatilor masurate si formula un prognostic asupra evolutiei lor ulterioare.Pentru a satisface aceste deziderate,testul trebuie sa indeplineasca anumite conditii: validitatea,fidelitatea,standardizarea,etalonarea.

Metoda modelarii si simularii
Consta in crearea unor scheme logice ale organizarii si desfasurarii diferitelor functii psihice(perceptive,gandire,memorie)si in transferarea lor pe masinile electronice de calcul pentru a fi reproduse.

Metodele de organizare,analiza si prezentare a datelor
1.Metode statistico-matematice-calcularea marimilor medii,a gradului de variatie sau de imprastiere a distributiei,calcularea semnificatiei unei frecvente,folosirea scarilor nominale,ordinale,cu intervale sau hiperordinale.
2.Metode de prezentare grafica.
...

Alte referate despre: cercetare privind psihologia personalitatii, metode de cercetare in psihologie, proiect de cercetare in psihologie

Psihologie - sinteze pentru Bac

Dupa natura continutului informational, senzatiile pot fi:
-EXTEROCEPTIVE(senzatii care ne ofera informatii despre obiectele si fenomenele lumii exterioare):-senzatii vizuale,auditive,olfactive,gustative,cutanate.

Alte referate despre: psihologie sinteze pentru bac, psihologie - sinteze pentru bac, bac psihologie sinteze

Dezvoltarea copilului in perioada anteprescolara

Experienta tactilo – vizuala – kinestezica, inca imperfecta, se va dezvolta totusi simtitor, se va stabiliza si, in continuare, in perioada prescolara, copilul va castiga treptat experienta (cognitiva) ca obiectele nu-si modifica, decat in mod aparent, marimea la distanta.

Alte referate despre: dezvoltarea psihica a copilului in perioada anteprescolara, etapele de dezvoltarea copilului in perioada sarcinii, dezvoltarea copilului in peroada anteprescolara

Psihologia experimentala

Prin senzatii psihicul stabileste legatura cu lumea exterioara, noua, obiectiva.
Johanes Miller (1801-1858) a elaborat, in 1840 "legea energiei specifice a organelor de simt", iar Bicov (1957) in teoria sa se sprijina pe urmatoarele principii bazate pe experiente simple:
-nu exista senzatie produsa din cauze externe; exista numai o senzatie a
starii nervilor nostri, produsa de cauze externe.

Alte referate despre: psihologie experimentala, referat psihologie experimentala, psihologie experimentala referat

Legea reprezentarii

Procesele codarii si decodarii sunt parte a pistei, astfel ca ele devin o parte esentiala a legii.” Adica un sistem reprezentational R pentru un fenomen F consista nu numai dintr-un set de stari interne Y potrivita situatiei externe X, ci si dintr-un set de transformari D convertind un element al lui Y in altul, si reflectand transformarile T ce convertesc un element al lui X in altul.

Alte referate despre: legea reprezentarii juridice, legea reprezentarii, legea lui ohm

Senzatiile

Senzatiile.Insa ea se manifesta doar in contactul direct cu stimulii biologiceste necesari, excitabilitatea are un caracter limitat, posibilitatile de orientare in mediu ale organismului fiind reduse. Astfel, la un anumit moment al evolutiei a fost necesara aparitia unei noi capacitate care sa permita organismului cautarea si depistarea stimulilor biologicesti necesar in multumea celor indiferenti. Aceasta noua capacitate este sensibilitatea.

Alte referate despre: senzatiile, asemanari si deosebiri intre senzatii si perceptii, senzatia

Senzatiile

Adaptarea senzoriala
Simturile noastre poseda o proprietate numita adaptare, care apare in urma expunerii prelungite la aceeasi stimuli.
Cresterea sau scaderea sensibilitatii ca urmare a actiunii repetate a stimulilor sau a modificarii conditiilor de mediu poarta denumirea de adaptare senzoriala. Adaptarea joaca rolul de a ne proteja receptorii in cazul expunerii prelungite la stimulii de intensitate constanta.

Alte referate despre: senzatii si perceptii, senzatii, senzatii vizuale

Rolul perceptiei in comunicare

Teoria perceptuala ne spune ca procesul de interpretare a mesajelor este complex si ca aceste scopuri sunt dificil de realizat.Perceptia a fost definita ca procesul prin care interpretam date senzoriale. Datele senzoriale ne parvin prin cele cinci simturi. Cercetarea a identificat doua tipuri de influente asupra perceptiei umane: influenta structurala si cea functionala. Influentele structurale sunt legate de aspectele fizice ale stimulilor la care suntem expusi, de exemplu, cu cat o serie de puncte sunt mai apropiate, cu atat mai mult ele dau impresia unei linii continue.

Alte referate despre: modalitati de perceptie in comunicare, perceptia in comunicare, diferente de perceptie in comunicare

Abordari empirice in analiza imaginilor

Perceptualismul trateaza puterea, relatiile politice sau antecedentele culturale ca si cand ar fi straine picturalului, ca si cand vizualitatea s-ar substrage contextului. Preocupat in mod deosebit de procesele "interne", desfasurate in interiorul Subiectului perceptiv, perceptualismul descrie senzatiile si activitatile vizuale asa cum se pre-zinta in sfera vizuala mentala, unde acestea sunt procesate. Numai ca informatiile devin "semne" abia atunci cand apare privitorul - receptorul mesajului vizual.

Alte referate despre: analiza imaginii organizatiilor, analiza imagine film, analiza imaginii unei organizatii

Perceptia

Desigur că noi suntem expuşi la un număr larg de stimuli pe o bază mai mult sau mai puţin aleatorie în activităţile noastre zilnice. În timp ce conducem autovehiculul putem auzi publicităţi, vedea billbord-uri şi machete publicitare, etc. pe care nu le-am căutat în mod deliberat.

Alte referate despre: perceptia, perceptia sunetelor, perceptia sunetului

Perceptia critica asupra romanului Enigma Otiliei

Prin romanul „Enigma Otiliei”, George Călinescu a contribuit la combaterea opiniei conform căreia criticii literari sunt incapabili să creeze. Opera literară poartă, totuşi, amprenta conformaţiei de critic a autorului.

Alte referate despre: critica literara asupra romanului enigma otiliei de george calinescu, critici literare asupra operei enigma otiliei, critici literare despre enigma otiliei

Perceptii occidentale

" Toate raporturile Principatelor cu Poarta sunt reglementate de trei tratate, foarte scurte (1392,1460,1513). Clauzele se reduc la aceasta: pe de o parte tribut si juramant de credinta, pe de alta, protectie impotriva dusmanilor si investitura obligatorie"6. Baza intregii argumentatii franceze la 1855-1856 dar si mai tarziu, era regasita tocmai la textul capitulatiilor, pe care de peste 20 de ani oamenii politici romani le facusera publice intregii Europe, (ca un singur exemplu, la 1853, emigratia romaneasca la Paris cerea: " arme, unirea Principatelor si recunoasterea imediata a capitulatiilor noastre"7).

Alte referate despre: perceptia universului in evul mendiu occidental, carpatii occidentali, carpatii occidentali referat
Referate afisate : 15
Medie note: 8.14 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK