Serban cioculescu-prozatori romani

Serban Cioculescu

S-a nascut la 7 septembrie 1902, in Bucuresti. Urmeaza cursurile liceului "Traian" din Turnul-Severin. Licentiat in literatura franceza la Universitatea din Bucuresti (1923). Intre 1926 si 1928 face studii de specializare in filologie romanica la Paris. Din 1924 pana in 1946, cu unele intreruperi, este profesor secundar, obtine doctoratul in 1945, cu o teza despre Dimitrie Anghel. Membru al Academiei Romane.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 1455
Materia: Romana

Mara - comentariu

Romanul este structurat pe 21 de capitole, fiecare capitol avand un titlu care reprezinta ideea centrala a capitolului.Are personaje numeroase(Mara, Persida, Trica, Nalt, Codreanu...) dintre care Mara este personajul central fapt sugerat si de semnificatia titlului deoarece aceasta creatie este, mai intai "romanul Marei" al carei destin constituie axa fundamentala a epicii, fiind si "prima femaie capitalist din literatura noastra"(N.Manolescu).
Limbajul folosit in acest roman este cel ardelenesc deoarece actiunea se petrece in zona ardealului.
Mara este o femeie autoritara, inteligenta, sensibila, descurcareata, mandra de copii ei, puternica, ambitioasa, harnica, respectata si tot o data prima femeie capitalist din literatura romana.

Alte referate despre:

Romanul traditional Mara

“Mara” este un roman traditional de tip obiectiv prin naratiunea heterodiegetica (la persoana a III-a), focalizarea zero si un anumit tip de personaje. in aceeasi masura este un roman realist - social despre relatia individ - colectivitate in momentul dezvoltarii capitalismului in targurile de provincie din Ardeal, la sfarsitul secolului al XIX - lea.

Alte referate despre: tehnologii traditionale, mara roman traditional, baltagul roman traditional

Tudor Vianu - critica stilistica

Prin aria de preocupari (literatura, arta, estetica, filozofie, stilistica, sociologie, comparatism) si prin intermediul cultural pe care l-a traversat (1916-1964), Tudor Vianu a reprezentat in cultura romaneasca un spirit sintetic, de inalta clasa umanista, situat alaturi de Maiorescu, Lovinescu, Ibraileanu si Calinescu prin studiile dedicate literaturii universale, literaturii comparate si literaturii romane in sistemul estetic si artistic al marilor culturi europene.

Alte referate despre: tudor vianu critici literare, tudor vianu critic despre zamfirescu, tudor vianu criticile lui mihai eminescu

Craii de Curtea Veche

Pasadia locuieste la cativa pasi de podul Mogosoaiei, intr-o locuinta bogata, inchisa pentru majoritatea vizitatorilor. Retorica desavarsita a personajului, bazata pe o cultura profunda, este sugerata prin epitete evocatoare, "miezoasa", "cuprinzatoare", "fara labartari, razne si prisosuri". Pasadia Magureanu este un ins hieratic, cu un farmec aparte, de Orient obosit si totodata fastuos, in timp ce "Gore Pirgu era o lichea fara seaman si fara pereche." Pirgu are "o dezmatare tiganeasca" in comportament, dedicandu-se cu mare placere amorului de mahala.

Alte referate despre: craii de curtea veche, craii de curtea veche rezumat, craii de curte veche

Jucarie joc vorbe

JUCARIE … JOC … fac parte din acelasi camp semantic. Ne zboara mintea imediat la copilarie, la acea perioada extraordinara a vietii pe care toti dintre noi o traversam si dupa care toti tanjim, maturi fiind. Atunci totul, dar absolut totul e perfect. Lumea e a noastra. Suntem cu adevarat fericiti si nu ne gandim decat la prezent. La prima vedere “jucarie” e un cuvant banal: obiect cu care se joaca copiii. Nimic mai simplu.

Alte referate despre: jucaria de vorbe, jucarie de vorbe, cea mai frumoasa jucarie este jucaria de vorbe

Autori fundamentali. I. L. Caragiale - Poetica generala a operei

Pentru I. L. Caragiale scrisul a fost o activitate polimorfa, care l-a solicitat si de care s-a lasat solicitat in cele mai neasteptate moduri, de la atractia aproape fanatica la detasarea totala. Diversitatea deconcertanta a optiunilor stilistice si discursive, intuitiile de o modernitate frapanta, unele abandonate cu o dezinvoltura suverana, nu puteau sa genereze decat multiple conflicte interpretative. Raman, de aceea, inca de urmarit multe directii exegetice, in continuarea unor studii de referinta semnate, intre altii, de Paaul Zarifopol, Serban Cioculescu, G. Calinescu (Domina bona), Al. Calinescu, Florin Manolescu, Alexandru George.

Alte referate despre: temele literare fundamentale ale lui caragiale, fisa de autor la ion luca caragiale o scrisoare pierduta, fisa de autor la ion luca caragiale

Biografia lui Grigore Vieru

In 1973, Grigore Vieru trece Prutul in cadrul unei delegatii de scriitori sovietici. Participa la intalnirea cu redactorii revistei "Secolul 20": Dan Haulica, Stefan Augustin Doinas, Ioanichie Olteanu, Geo Serban, Tatiana Nicolescu. Viziteaza, la rugamintea sa, manastirile Putna, Voronet, Sucevita, Dragomirna, Varatec. Se intoarce la Chisinau cu un sac de carti. Mai tarziu poetul face urmatoarea marturisire:
In anul 1974, scriitorul Zaharia Stancu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, ii face o invitatie oficiala din partea societatii Uniunii, careia poetul ii da curs. Viziteaza Transilvania, insotit de poetul Radu Carneci.

Alte referate despre: biografia lui grigore vieru, date biografice despre grigore vieru, biografia lui grigori vieru

Mihai Eminescu-opera autobiografica

[necesita citare] Unii autori au gasit radacini ale familiei Eminovici in satul Vad, din Tara Fagarasului, unde mai exista si astazi doua familii Iminovici. Bunicii sai, Vasile si Ioana, traiesc in Calinestii lui Cuparencu, nu departe de Suceava, comuna intemeiata de emigrantii transilvaneni. Bunicii paterni mor din cauza epidemiei de holera din 1844, si poetul, nascut mult mai tarziu, nu-i cunoaste si nu-i evoca in scrierile sale.

Alte referate despre: mihai eminescu date autobiografice, autobiografia lui mihai eminescu, autobiografie mihai eminescu

Tudor Arghezi - Critici

Opinia publica, acceptand integral si cu ardoare o opera, simte, acum, necesitatea unei variatii, stiut fiind ca adoratia, ca si negatia perpetua, oboseste si literatura si publicul ei. Adevarul e ca drumul unei capodopere nu e totdeauna ascendent si pentru a fi redescoperita ea are nevoie sa fie uitata o vreme.

Alte referate despre: tudor arghezi critici literare, tudor arghezi critici, tudor arghezi critica de nicolae balota

Paralelea De-a v-ati ascuns si Miorita

Referat desore Paralelea De-a v-ati ascuns si Miorita
Tudor Arghezi este poetul in opera caruia "jocul si joaca" constituie o dimensiune importanta.Despre el,George Calinescu afirma ca a scris “cele mai frumoase versuri despre puterea creatoare a mainii omului.”Arghezi subliniaza ideea ca viata e o jucarie, un joc, iar noi putem ramane inocenti pentru totdeauna.Volume si cicluri intregi de poezii ale sale stau sub semnul jocului,al Ludicului,prin reducerea lumii inconjuratoare la un univers miniatural,la o articulare de spatii disponibile pentru joaca.Universul creat,numit si "al boabei si al faramei",devine o astfel de lume "de jucarie".

O astfel de valorificare inedita a temei jocului apare si in poezia "De-a v-ati ascuns...", aparuta in primul sau volum de versuri, „Cuvinte potrivite” (1927),in care jocul cu moartea, mai bine zis „de-a moartea”, este, ca si in „Miorita”, un joc al destinului uman, pornit din realitatea neiertatoare a lumii.In ...

Alte referate despre: paralela de-a v-ati ascuns cu miorita, paralelea de-a v-ati ascuns si miorita, paralela de-a v-ati ascuns si miorita

I.L.Caragiale viata si opera

Prima lui comedie apare in anul 1879 care se numeste "O noapte furtunoasa",prin aceasta comedie Caragiale incepe seria capodoperelor sale.Urmatorul an scrie “Conu Leonida faţă cu reacţiunea”.pe urma,in 1884,apare pentru prima data piesa "O scrisoare pierduta".In 1885 castiga concursul Teatrului National cu piesa "D-ale carnavalului".Ultima piesa este o drama care se numeste "Napasta" si care a fost inspirata din lumea satului.
Din anul 1890 caragiale se axeaza pe genul satiric scurt prin care realizeaza faimoasele sale "Momente" si cateva nuvele(“O făclie de Paşte”, “Cănuţă om sucit”, “Abu-Hassan”, “Calul dracului”,"Doua Loturi".In 1893 publica "Schitele".

Alte referate despre: ion luca caragiale viata si opera, i l caragiale viata si opera, ion luca caragiale viata

Circuit prin Fagaras

Mesterii au raspun afirmativ, iar domnitorul, pentru a impiedica construirea unei manastiri mai frumoase, a dispus demolarea schelelor, iar mesterii au ramas blocati pe acoperis. Ei si-au facut aripi din sindrile si s-au aruncat, dar toti au murit.In locul unde s-a prabusit mesterul Manole a aparut un izvor, fantana mesterului Manole. Se spune ca sunt zile in care de la Fantana lui Manole se vede cum un abur alb stralucitor se urca spre fostul spital al manastirii.

Alte referate despre: circuitul oxigenului in natura, circuite electrice, circuite integrate

Plan de marketing lansarea unui serviciu

Teava de esapament din otel inoxidabil pozitionata in partea superioara, prizele si filtrul de aer pozitionate in partea superioara cea ce permite operarea on-road si off-road precum si la inaintarea prina apa. ATV-ul poate urca o panta de 50 de grade cu usurinta chiar si fara treapta de forta, poate merge prin apa adinca cu conditia ca teava de esapament a nu fie scufundata.

Alte referate despre: plan de marketing lansare unui serviciu financiar-bancar, plan de marketing lansarea unui serviciu, plan de marketing lansare produs

Arendarea

Studierea sistemului de exploatare a mosiilor prin arendare, a valentelor sale economice si sociale din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si primele decenii ale secolului urmator, din Tara Romaneasca, dezvaluie numeroase si complexe aspecte ale procesului de destramare a feudalismului si de nastere a capitalismului in agricultura.Cultivarea pamantului a fost prima activitate umana care a deschis dramul vietii economice. Nevoile economice precum si conditiile de mediu impun adaptarea formei de utilizare a pamfiitului la un moment dat. Cultivarea solului de-a lungul a 10 000 de ani de agricultura a imbracat forme dintre cele mai variate, datorita marii diversitati a conditiilor de clima si relief.

Alte referate despre: contractul de arendare, contractul de arendare referat, contract de arendare

Blaga si crestinismul

Toate acestea sînt manifestari spirituale sau politice incontestabil înrudite, întretaindu-se adesea, dar care nu trebuie confundate. “Ortodoxismul” (fac abstractie aici de întrebuintarile peiorative ale cuvântului[2]) este numitorul lor comun, nici una dintre ele neputându-l monopoliza; de aceea, ar fi de preferat, pentru fiecare caz în parte, sa sprijinim termenul generic cu cîte un atribut particular: ortodoxism gândirist, ortodoxism naeionescian, ortodoxism legionar.

Alte referate despre: lucian blaga si crestinismul, blaga si crestinismul, blaga crestinism
Referate afisate : 16
Medie note: 8.44 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles