Sf nicodim de la tismana

Sfantul Nicodim de la Tismana

In partile Salajului, Buzaului si Argesului s-au descoperit urmele unor stravechi asezari monahale, cu bisericute si chilii sapate in stanca. Multe numiri de localitati de pe intreg cuprinsul tarii (Calugareni, Valea Calugareasca, Poiana Calugaritei, Chilia, Chilii, Manastirea, Manastioara, Schitu si altele), arata ca acolo existau asezari calugaresti, de multe ori dinainte de intemeierea statelor medievale romanesti.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 13kb
Downloads: 16
Materia: Religie

Sfantul Pavel

Ziua, in amiaza mare, intr-o lumina stralucitoare, i s-a aratat Iisus Hristos, zicandu-i: "Saule, Saule, de ce Ma prigonesti? Iar el a zis: Cine esti, Doamne? Si Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe care tu Il prigonesti" (Fapte 9, 4-5).
Minunea Damascului a facut lumina in sufletul lui, incat, din persecutorul Saul, a devenit Apostolul Pavel.

Alte referate despre: sfantul pavel, sfantul pavel referat, viata sfantului pavel

Viata Sfantului Nicolae

Cãci dupã nasterea sa, fiind in baie, a stat trei ceasuri pe picioarele sale, singur de sine, nesprijinindu-l nimeni, dând prin aceastã stare, cinste Sfintei Treimi, cãreia mai pe urmã avea sa-i fie mare slujitor si întâi-stãtãtor. Când se apropia de pieptul maicii sale, se cunostea a fi fãcãtor de minuni, hrãnindu-se nu dupã obiceiul pruncilor celorlalti - pentru cã numai din tîta (sînul) cea dreaptã sugea lapte - având sã dobândeascã cu cei drept-credinciosi starea cea de-a dreapta.

Alte referate despre: viata sfantului nicolae, viata sfantului nicolae pe scurt, referate religie viata sfantului nicolae

Sfantul Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare se naşte în anul 330 într-o familie evlavioasă la Cezareea Capadocsiei. Pe mama sa o chema Emilia, iar pe tatăl său Vasile. A făcut parte dintr-o familie cu 10 copii, dintre care 3 vor deveni episcopi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie de Nyssa şi Sf. Petru de Sevasta. Cinci dintre ei vor deveni monahi: cei 3 episcopi, Macrina cea Tânără şi Naocratios; iar 6 vor deveni sfinţi: cei 3 episcopi, Macrina cea Tânăra, Macrina ce Bătrână(bunica Sf. Vasile) şi Emilia(mama Sf. Vasile). Macrina cea bătrână a fost ucenica Sf. Grigorie Taumaturgul.
Vasile primeşte prima învăţătură în casa părintească. După aceea studiază la Cezareea Capadocsiei şi Atena. A avut profesori vestiţi: pe Libaniu, Proheresiu şi Himeriu. Încheagă o prietenie vestită cu Sf. Grigorie de Nazianz. Viaţa lor studenţească e un model pentru teologii de totdeauna. Cunoşteau ...

Alte referate despre: sfantul vasile cel mare, sfantul vasile, sfantul vasile cel mare referat

Sfanta Monica

Atunci cand cercul de cunostiinte o intreba cum poate sa traiasca cu un barbat asa nervos, ea raspundea ca erau necesare doua lucruri pentru linistea familiei : primul era acela ca isi aduceau aminte ce presupunea contractul matrimonial ,iar cel de-al doilea era ca pastra tacerea cand sotul era in toane proaste. Augustin adauga ca acele sotii care I-au urmat povetele au gasit linistea si buna comunicare cu sotii lor.

Monica a avut doi copii. Unul dintre ei este Navigius, care apare ocazional in scrierile lui Augustin , iar cel de-al doilea copil a fost Perpetua , care a devenit maica stareta la o manastire de maici. In lucrarea ‘ Confesiunii’ vorbeste mai mult de ideile lui interioare decat de viata efectiv. Interesul deosebit pentru preocuparea indelunga a mamei sale de a-l aduce spre credinta este normala, deoarece aceasta joaca un rol important in viata lui, in anul 386.

Alte referate despre: sfanta monica, sfanta monica catolic referat, sfanta liturghie

Sfanta Mucenita Filoteia

Observand tatal ei ca mancarea nu-i ajunge, si-a certat femeia pentru aceasta,iar ea i-a zis:’Intreaba pe fiica ta ce face cu mancarea ca eu iti trimit mancare destula la camp!’. Atunci ticalosul tata maniindu-se pe fericita Filoteia, si-a pus in minte s-o pandeasca pe cale si sa afle ce face cu mancarea de nu-i ajunge.
Intr-o zi, la amiaza ,pe cand el o pandea dintr-un desis, vede pe filotea cum imparete mancarea la copiii saraci.

Alte referate despre: referat sfanta mucenita filoteia, sfanta mucenita filofteia rezumat, sfantul mucenic gheorghe

Antim Ivireanu

Sfantul Ierarh Antim Ivireanu, a trait intr-o perioada când in Tara Româneasca stralucea cultura si arta rafinata a Domnitorului Constantin Brâncoveanu. Datele cunoscute astazi despre Antim Ivireanu sunt destul de sarace. Doua izvoare ce nu pot fi puse la indoiala, ne prezinta originea georgiana, ivireana a lui Antim.

Alte referate despre: antim ivireanu, didahiile lui antim ivireanu, mitropolitul antim ivireanu

Sfantul Ioan Gura de Aur

Sfantul Ioan Gura de Aur este cel caruia istoria Bisericii Universale i-a consacrat un loc privilegiat in sanul sau, Rasaritul readucandu-l in permanenta in amintire prin savarsirea liturghiei alcatuite de el, iar Apusul cinstindu-l cu asezarea moastelor sfantului in cel mai de seama loc al sau, in preajma bazilicii Sfantului Petru din Roma. Sfantul Ioan Gura de Aur

Alte referate despre: sfantul ioan gura de aur referat, sfantul ioan gura de aur, referat sfantul ioan gura de aur

Manastirea Dealu

Reparată după stricăciunile pricinuite de năvalnicii de peste Carpaţi, Mănăstirea Dealu, la 14 februarie 1630, a fost închinată la Mănăstirea Ivir de la Muntele Atos, lucru ce i-a îngreunat mult existenţa. Din această stare a scos-o voievodul Matei Basarab (1632-1654), printr-un hrisov emis în anul 1639.
Acest voievod I-a făcut şi ceva reparaţii, a aşezat tiparniţa în parte din chiliile sale, i-a întărit danii i-a dăruit vase de aur şi o cruce îmbrăcată în argint aurit. Această cruce se păstrează şi acum în muzeul mănăstirii.
Adusă în această destul de infloritoare stare Mănăstirea Dealu, prin anul 1655, a fost cercetată de patriarhul Macarie al Antohiei(1647-1672), aflat în vizită la noi, iar în anul 1690 a fost prădată de trupele generalului Heissler, care, în timpul războiului de atunci dintre austrieci şi turci, care au trecut munţii şi au venit şi în această mănăstire, jefuind-o de tot.
Faptul acesta a făcut ca, spre anul ...

Alte referate despre: manastirea dealu, manastirea dealu referat, manastirea dealu mare

Misiologie

Un punct important al înlăturării diferenţelor de sărbători şi aniversări dintre creştini, un act cultural, responsabil trainic şi ştiinţific, de apropiere şi ecou cu adevărat ecumenic a fost Trecerea la îndreptarea calendarului ( 14 Octombrie 1924). Acest fapt a constituit o bază concretă a Ecumenismului practic local a perioadei de păstorire ca patriarh a lui Miron Cristea: calendarul comun. O bază reală a suporturilor dintre culte .

Alte referate despre: misiologie, misiologie si ecumenism, referate misiologie

Manastirea Lainici

2) Etapa de atestare documentară a Schimnicului Atanasie (sec. XVIII).În 1784, Schimnicul Atanasie este trimis la Tismana pentru a reînvia Mănăstirea Lainici, după ce a fost distrusă de generalul Bukow, unde adună din nou o obşte de 30 de monarhi.

Alte referate despre: manastirea lainici referat, manastirea lainici, referat manastirea lainici

Isihasmul

Rugăciunea nu reprezintă în sine scopul vieţii, nu constituie o formulă magică precum adesea e înţeleasă, ci coborârea minţii în liniştea inimii şi a unirii acesteea cu Hristos, este acea stare despre care de mărturiseşte Apostolul Pavel :”Şi nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine” .”Scopul rugăciunii devenind conştientizarea harului baptismal, o întâlnire personală cu Hristos” . “Punctul nostru de plecare, dacă dorim să stăm să ne rugam, trebuie să fie convingere că suntem păcătoşii care avem nevoie de mântuire, că suntem desparţiţi de Dumnezeu şi că nu putem trăi fară El ” .

Alte referate despre: isihasmul, isihasmul ortodox, isihasmul romanesc

Biserica Sfantul Nicolae - Cretulescu

Ferestrele turlelor sunt înconjurate de trei arcade retrase succesiv, arcele lor sprijinindu-se pe capiteluri mici şi drepte în timp ce ferestrele bisericii au rame de piatră în arc frânt fiind încadrate de nişte baghete încrucişate, care de fapt sunt elemente de influenţă gotică integrate în sinteza arhitecturii moldoveneşti. Pentru decor, la cornişă au fost orientate 3 rânduri de cărămidă imitând dinţii de ferăstrău, iar cornişa turlelor este făcută din două rânduri de cărămizi aşezate pe muchie.

Alte referate despre: biserica sfantul nicolae - cretulescu unde este asezata, biserica sfantul nicolae din brasov, referat despre biserica sfantul nicolae din budesti

Manastirea Tismana

Pictura.
Frescele lui Dobromir din Targoviste reprezinta unul din rerele ansambluri de pictura pastrate din secolul al XVI-lea. Iconografia pronaosului cuprinde, deasupra obisnuitelor draperii zugravite, un registru de mari dimensiuni, reprezentand o teorie de sfinti, parinti sfinte si pustnici precum si o mare scena de glorificare a Maicii Domnului.

Alte referate despre: manastirea tismana referat, referat manastirea tismana, manastirea tismana

Plan Trilobat in Moldova si Tara Romaneasca

- sistem de dispunere a turlelor specific atat scolii sarbesti dar si celei din Constantinopol si reluat ulterior la bis. din Tutana si la Brebu sec XVI - XVII

Alte referate despre: regimul fanariot in moldova si tara romaneasca, unirea din 1859 moldova cu tara romaneasca, manastirile din moldova si tara romaneasca

Fratii Jderi de Mihail Sadoveanu - caracterizarea lui Ionut Jder

Caracterizarea directa realizata de narator, in capitolul al doilea al romanului surprinde foarte bine trasaturile lui Ionut: ,, Era fluture, flacara, schimbator ca un pui de demon. Nu era frumos; avea nas cam mare ca si tatal sau Jderul cel batran. Avea inclinare spre desertaciune si trai frumos.Parca n- are cui semana? intreba comisoaia inaltandu- si ochii la sfintele icoane. Aschia nu sare departe de trunchi.

Alte referate despre: fratii jderii de mihail sadoveanu ucenicia lui ionut povestire pe cap, fratii jderi de mihail sadoveanu caracterizarea lui ionut, fratii jderi de mihail sadoveanu ucenicia lui ionut

Desfasurarea Revolutiei de la 1821

"Domnia" lui Tudor. Plecat din Tantareni, prin Slatina, spre Capitala, el va ajunge aici la 21 martie 1821. Dupa ce si-a stabilit tabara el a initiat tratative atat cu Comitetul de Obladuire din Bucuresti, cat si cu otomanii, pentru a da o aparenta de legalitate actiunilor sale si a pune la adapost tara, in cazul eventuale interventii de peste Dunare.

Alte referate despre: desfasurarea revolutiei de la 1821, desfasurarea revolutiei de la 1821 harta, referat desfasurarea revolutiei de la 1821

Lumea rurala in evul mediu

Ocupatiile
Ocupatiile existente in perioada medievala si-au lasat amprentele pana in ziua de azi. Multe din ocupatiile vechi au continuat sa existe ca nume pana in timpurile noastre. Muncitorii din clasele de jos isi luau numele din ocupatiile pe care le aveau.

Acrobat
Un acrobat era un animator medieval
Armurier
Armurierul detinea un important loc in ocupatiile medievale. Armurierul se ocupa cu realizarea sau repararea armelor si armurilor.
Apotecar
O apoteca (farmacie) crea remedii din plante, ierburi si radacini.medicii medievali erau foarte scumpi si de regula preotul mai tinea locul acestora.

Artist
Artistii au aparut ceva mai tarziu in evul mediu, si erau angajati de catre regi si nobilime. La inceput un artist picta desene heraldice pe mobilier, apoi incepuse sa fie la moda pictura de portrete.
Astrolog
Un astrolog studia stelele si planetele, dar era privit mai mult ca o persoana mistica.
Barbier
Un barbier avea mai multe ocupatii in ceea ce priveste ingrijirea ...

Alte referate despre: lumea rurala in evul mediu, lumea urbana si lumea rurala in evul mediu, cultura in lumea rurala in evul mediu

Mircea cel Batran

Pomelnicele manastirilor Tismana si Arnota mentioneaza o a doua sotie a lui Mircea, doamna Anca. Se pare ca Mircea a avut un frate mai mic, jupan Staico, mentionat intr-un singur document de danie al domnitorului pentru manastirea Snagov. Mircea a avut mai multi fii, caci - spun Ducas si Chalkokondyl - "ducand o viata liberala, a avut multi copii naturali", "care dupa moartea lui s-au apucat sa se lupte intre ei pentru domnie".

Alte referate despre: mircea cel batran, mircea cel batran referat, referat mircea cel batran
Referate afisate : 19
Medie note: 8.22 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles