Sfintii trei ierarhi

Sfintii Trei Ierarhii

Sfântul Vasile cel Mare a trăi între anii 330-379 şi se sărbătoreşte la 1 şi la 30 ianuarie. S-a năswcut într-o familie de creştini şi a iubit învăţătura pe care a primit-o la cele mai bune şcoli. A ales să-L slujească pe Dumnezeu ca şi călugăr, ajungând preot apoi episcop. A avut mare grijă de bolnavi, orfani şi bătrâni.

Alţii erau de părere că Sfântul Grigorie este mai mare, pentru că toţi se minunau de cuvintele sale blânde şi dulci ca mierea, cât şi de puterea şi adâncimea gândului său, pentru că el înţelegea cu uşurinţă, de aceea lui i se spunea Cuvântătorul de Dumnezeu.

A trăi între anii 330-389, se sărbătoreşte la 25 şi 30 ianuarie. A fost fiul unui episcop creştin, bucurându-se de o educatie aleasă în familie. A fost bun prieten cu Sfântul Vasile cel Mare şi amândoi cunoscând două drumuri spre şcoală şi spre biserică. Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu a ţinut predici frumoase ca episcop, pe înţelesul ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 3516
Materia: Religie

Mitropolitul Dosoftei

Condiţiile economico-politice şi social-culturale n-au fost în secolul al XVII-lea din cele mai fericite. În acest secol, Biserica Moldovei a fost condusă de trei mari ierarhi şi cărturari, care au înscris pagini de referinţă în viaţa cultural bisericească a poporului nostru: mitropoliţii Anastasie Crimca la începutul secolului, Varlaam în deceniile IV – VI şi Dosoftei, în a doua jumătate a acestui secol.

Alte referate despre: mitropolitul dosoftei, mitropolitul dosoftei referat, primul nostru poet mitropolitul dosoftei

Sfantul Ierarh Nicolae

Deci, venind la adanci batraneti, s-a mutat langa Domnul, neuitand insa de turma sa, dandu-le napastuitilor indestulare si vindecare de boli. Din 9 mai 1087 moastele sfantului se afla la Bari, in sudul Italiei, luate din Mira ca sa nu cada prada musulmanilor.

Alte referate despre: sfantul ierarh nicolae, viata sfantului ierarh nicolae, referate sfantul ierarh nicolae

Sfintii Vasile, Grigorie si Ioan

Au trăit în secolul IV al erei creştine, secol numit pe drept cuvânt “secolul de aur al creştinismului”. „De aur” pentru că în acest secol au trăit cele mai mari personalităţi ale Bisericii, dar şi pentru că în acest secol s-a formulat, pentru totdeauna, de către Biserica, prin primele două sinoade ecumenice, dogma fundamentală a creştinismului, Sfânta Treime, precum şi alte învăţături care derivă din aceasta, ca elesiologia, cosmologia etc.

Alte referate despre: sfintii vasile grigore si ioan, sfinti vasile grigore si ioan, sfintii vasile-grigorie si ioan

Sfintii Trei Ierarhi

Sfintii Trei Ierarhi - Pe cei trei Sfinti Parinti, intreaga Ortodoxie, an de an, la 30 ianuarie, ii praznuieste in chip deosebit care au stralucit ca niste luceferi pe bolta cereasca a Bisericii crestine. Si pentru ca ei s-au dovedit mari dascali si ierarhi din toata istoria crestinatatii, facultatile de teologie i-au ales ca patroni, ocrotitori si luminatori in intelegerea credintei crestine.

Alte referate despre: sfintii trei ierarhi, sfintii trei ierarhi vasile grigore si ioan, sfintii 3 ierarhi

Antim Ivireanu

In octombrie 1691 in prima carte tiparita de el se semneaza ca Ieromonah Antim.
In Tara Româneasca, modestul si strainul Ieromonah Antim a fost chemat sa joace un rol important. El n-a trecut sub tacere ceea ce ochiul sau ager a observat de-a lungul celor 26 de ani, petrecuti pe pamânt românesc.

Alte referate despre: antim ivireanu, didahiile lui antim ivireanu, mitropolitul antim ivireanu

Maica Domnului in Teologia Sfintilor Parinti - lucrare de atestat

Lucrarea de faţă îşi propune să se ocupe, mai ales, de principalii reprezentanţi ai învăţăturii Bisericii, adică de cei pe care-i numim astăzi „Sfinţi Părinţi” şi care au dezvoltat o întreagă spiritualitate legată de Fecioara Maria.

Alte referate despre: maica domnului in teologia sfintilor parinti, maica domnului in literatura sfintilor parinti, maica domnului in teologia sf parinti

Sfantul Ierarh Nicolae

O alta minune este savarsita atunci cand, speriati ca se vor ineca in
mare din cauza furtunii, niste corabieri au cerut ajutor de la Sfant.
Acesta a venit si I-a salvat, certand marea si potolind furtuna, ca si
insusi Mantuitorul care a zis: "Cel ce crede in Mine va faca si el
lucrarile pe care le fac Eu." (Ioan 24,12). Cand au ajuns pe uscat,
s-au dus la biserica Sfantului, care statea ascuns in multime.
Corabierii vazandu-l, au cazut la picioarele lui si il slaveau pe
dansul.

Alte referate despre: sfantul ierarh nicolae referat, predica la sfantul ierarh nicolae, rezumat sfantul ierarh nicolae

Sfintele moaste

Cind Iisus Hristos salasluieste, prin credinta, in inima noastra. El revarsa in trupul nostru omenesc, curatit si sfintit printr-o noua legatura cu Dumnezeu, puterea invierii Sale, care biruie si ne patrunde fiinta intreaga (Gal.III, 27), ne invata Sfintul Apostol Pavel. Marturii in lume ale prezentei lui Hristos, care si-a inscris cu marire numele in sfintii sai, moastele sint, deopotriva, dovezi ale nemuririi sufletului si prefiguratii ale vietii vesnice.

Alte referate despre: sfintele moaste, cinstirea sfintelor moaste, sfintele moaste referat

Preotia in lumina Sfintelor Canoane

Sfinţii apostoli, au săvârşit Sfânta Taină a Preoţiei prin punerea mâinilor, adică: „ hirotonindu-le preoţi în fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au încredinţat pe ei Domnului în care crezuseră ” (Fapte XX, 28).

Alte referate despre: coborarea luminii sfinte in ierusalmi, coborare lumini sfinte de la erusalim, film documentar despre lumina sfinta la ierusalim

Sfintele Taine

Sfânta Taină a Mărturisirii
Instituirea Tainei – “Preotii locuiesc pe pământ, dar dispun de cer, căci au primit o putere pe care Dumnezeu n-a dat-o nici îngerilor, nici arhanghelilor, căci n-a zis acestora : Oricâte veţi dezlega şi lega pe pământ… vor fi dezlegate sau ţinute în cer. Această legătură a sufletului se înalţă până la cer. Căci orice hotărăsc preoţii jos, confirmă Dumnezeu sus… Aceştia au primit puterea nu asupra necurăţiei trupeşti, ci asupra celei a sufletului, şi nu de a fi martori ai curăţirii, ci a curăţi de păcate » (Sf. Ioan Gură de Aur Despre Preoţie,III,5-6)
Formula
Efectele Pocăinţei
Sfânta Taină a Preoţiei
Efectele
Instituire Tainei

Săvârşitorul – « Demnitatea episcopului are îndeosebi ca scop de a naşte părinţi, căci episcopilor li se cuvine a înmulţi părinţii în Biserica ...

Alte referate despre: sfintele taine, sfintele taine referat, referat sfintele taine

Sfinti din luna decembrie

6 Dec. Sfantul Ierarh Nicolae, s-a nascut in a doua jumatate a
secolului al III-lea, intr-o provincie din Asia Mica. In vremea
imparatilor persecutori Diocletian si Maximilian (284-305), au fost
ucisi o multime de crestini, iar altii au fost inchisi. Printre cei
inchisi s-a aflat si Nicolae, cunoscut pentru viata deosebita de
crestin, drept pentru care crestinii il numisera episcop in Mira
Lichiei. Venind la conducerea Imperiului imparatul Constantin cel
Mare, prin Edictul de la Milan (313) acesta a acordat libertate
religioasa crestinilor, astfel ca toti crestinii inchisi pe motive
religioase au fost eliberati. Sfantul Nicolae s-a intors in scaunul de
episcop al Mirelor Lichiei, participand in aceasta calitate la primul
Sinod ecumenic de la Niceea (325).

Alte referate despre: sfinti in luna decembrie, sfintii lunii decembrie, sfinti in lunile noiembrie - decembrie

Ierarhia fiintelor si viata contemplativa

Cuvantul "Pegas" este numele unei fiinte imaginare, ceea ce inseamna ca orice alt termen de acelasi fel este artificial intrucat nu desemneaza nimic. La fel, termenul "ne-om" este o negatie si nu se refera la ceva ci la absenta a ceva, deci la o lipsa, ca si termenul "orbire", care desemneaza lipsa vederii. Este nevoie deci de un criteriu de selectie a termenilor utilizati in asa fel incat sa putem construi o cunoastere a realitatii fara sa vorbim despre iluzii ori despre lipse. Acest criteriu este dat de lista aristotelica a categoriilor, care intervine precum o grila de orientare in multiplicitatea termenilor din limbaj.

Alte referate despre: compunere cea mai minunata fiinta din viata mea-mama, viata sf ierarh nicolae, rolul fiintelor necuvintatoare in viata omului

Misiuni bizantine in secolele IX-X. Activitatea Sfintilor Chiril si Metodie

Cand rusii care nu cunosteau cavaleria atacau intr-o dezordine de nedescris, bizantinii se opun "prin experienta si tehnica" lor de lupta. Strainilor care atacau Imperiul, crezand ca prin numar si forta vor reusi sa-l cucereasca, bizantinii le opuneau constiinta misiunii lor de aparatori ai crestinatatii. Acest sentiment deosebit de puternic le-a dat curajul superioritatii, prin care indiferent de raportul numeric, bizantinii au reusit sa-i infranga in multe situatii pe barbari sau sa nimiceasca la un moment dat pe turci.

Alte referate despre: cultura bizantina intre secolele 7-9, de sfintul chiril al alexandriei, sfintul chiril

Fat-Frumos din lacrima de Mihai Eminescu

O luntre aurita veghea undele limpezi ale lacului lânga poarta; si-n aerul cel curat al serei tremurau din palat cântece mândre si senine. Fat-Frumos se sui in luntre si, vâslind, ajunse pâna la scarile de marmura ale palatului. Patruns acolo, el vazu in boltele scarilor candelabre cu sute de brate, si-n fiecare ardea câte o stea de foc. Patrunse in sala. Sala era inalta, sustinuta de stâlpi si de arcuri, toate de aur, iar in mijlocul ei statea o mândra masa, acoperita cu alb, talgerele toate sapate din câte-un singur margaritar mare; iar boierii ce sedeau la masa in haine aurite, pe scaune de catifea rosie, erau frumosi ca zilele tineretii si voiosi ca horele. Dar mai ales unul din ei, cu fruntea-ntr-un cerc de aur batut cu diamante si cu haine stralucite, era frumos ca luna unei nopti de vara. Dar mai mândru era Fat-Frumos.

Alte referate despre: fat frumos din lacrima de mihai eminescu rezumat, fat frumos din lacrima de mihai eminescu, rezumat fat frumos din lacrima de mihai eminescu

Testul psihologic

Este vorba de o comparare statistică, cantitativă şi calitativă a rezultatelor unui individ cu cele ale altei persoane plasate în aceeaţi situatie. Compararea se face pe baza unui etalon, adică a unui sistem metric de referinţă şi ea are drept scop clasarea individului uman într-o ierarhie cantitativă sau calitativă (tipologică - pe baza de profil).

Alte referate despre: teste psihologice download, teste psihologice, test psihologic copac
Referate afisate : 16
Medie note: 8.02 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles