Sighisoara

Sighisoara

Ratacim prin cetate si veacurile incarcate de istorie ale evului mediu se perinda in fata noastra; pasim pe strade inguste pavate cu piatra de rau, urcand pante mai line sau abrupte,trecem pe sub bolti intunecate si ne lasam furati de jocul de linii al acoperisurilor,de veselia caselor ce stralucesc multicolor sub soare.De pe platoul superior,zidul Cetatii si turnurile creaza o imagine sumbra,dar semeata. Ele salutau in vremuri de pace trecatorii din vale si avertizau in vremuri tulburi ca locuitorii Cetatii sunt pregatiti sa reziste tendintelor de cucerire. Sighisoara se prezinta astazi ca cel mai bine pastrat complex medieval din intreaga Romanie. Alaturi de monumentele ce le putem admira in Muzeul de istorie din splendidul TURN CU CEAS,reuseste sa reflecte prin exponatele sale,viata economica si politica locuitorilor din vremuri stravechi pana in zilele noastre.

POZITIA SIGHISOAREI
Municipiul Sighisoara este situat la extremitatea sudica a judetului Mures, în Podisul Tarnavelor ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 93kb
Downloads: 19
Materia: Geografie

Sighisoara

Municipiul beneficiaza de o avantajoasa pozitie geografica, în partea centrala a tarii, pe traseul unor însemnate artere de comunicatii feroviare (magistrala Bucuresti - Brasov - Teius, cu derivatii spre Arad si Cluj – Oradea) si rutiere (DN Brasov – Targu Mures, care este în acelati timp un tronson din drumul european E60, DN Sibiu – Sighisoara).

Alte referate despre: referat sighisoara, sighisoara, sighisoara referat

Depresiunea Transilvaniei

In interiorul arcului carpatic s-a produs o scufundare lenta pana la 4500 m adincime, datorita eforturilor de cutare si ridicare a Carpatilor din jur. Invadata de apele marii, ea a fost indelung sedimentata, astfel ca la inceputul cuaternalului intreaga depresiune a transilvana a devenit uscat. Numai pe margini, in unele depresiuni intramontane, ca Brasov, Giurgiu, Ciuc, mai ramasesera lacuri, care s-ar drenat mai tarziu, in cuaternarul inferior.

Alte referate despre: depresiunea transilvaniei, depresiunea transilvaniei referat, referat depresiunea transilvaniei

Transilvania

Transilvania, al carui nume deriva din latinescul "Transilvana" (care, in traducere literara inseamna "tara dintre paduri"), este situata in centrul Romaniei, fiind inconjurata de muntii Carpati la sud, est si vest. In prezent Transilvania este divizata in 10 judete, pe o suprafata totala de 96.837 kmp si are peste 4,5 milioane de locuitori.

Alte referate despre: formarea statului medieval transilvania, transilvania de la voievodat la principat, transilvania

Problema apei in lume

In acest an se continua aplicarea politicii de investitii pentru mediu promovata de guvern. Din cele peste 2700 miliarde lei alocate de la buget pentru investitii de mediu 71% sunt pentru lucrari de aparare impotriva inundatiilor si 24% pentru surse de apa.Reforma managementului in domeniul apelor este sustinuta prin extinderea cadrului legislativ.

Alte referate despre: problema apei in lume, problema apei in lume referat, referat problema apei in lume

Statul medieval

4. DECLINUL BISERICII CATOLICE :
In perioada de sfarsit a evului mediu, au existat o serie de conflicte religioase, Biserica Catolica implicandu-se in luptele pentru monopolizarea puterii in stat impotriva regilor. La sfarsitul secolului al XIII–lea si inceputul secolului al XIV–lea, Papa Bonifaciu VIII a intrat in conflict cu regii Angliei si Frantei. Acesta lupta impotriva impunerii taxelor pentru clerici si era impotriva dorintei regelui francez Philip IV de a incerca sa introduca un episcop francez in curtea regala. Regii devenisera insa atat de puternici incat pana in perioada de sfarsit a evului mediu, deja aveau putere asupra oricui se afla in interiorul granitelor domeniului sau.
In anul 1302, Philip IV a cerut o intrunire a celor trei mari clase sociale (nobili, clerici si oamenii simplii), intrunire care il sustinea regele si condamna papalitatea. Vazand ca duce un razboi de unul singur, Bonifaciu s-a retras. Multi au crezut ca papalitatea a devenit subordonata de Franta ...

Alte referate despre: statul medieval si institutiile sale, formarea statului medieval moldova, statul medieval

Statele romane medievale

Unii istorici, mai ales maghiari, sunt de părere că detaliile privind luptele băşti-naşilor români cu ungurii, expuse cu lux de amănunte de către cronicar, ar putea fi imaginare. Dar şi în acest caz cert este faptul că Anonymus se bazează pe tradiţia existentă în mediul maghiarilor despre rezistenţa opusă la venirea lor în Transilvania de către românii băştinaşi (organizaţi în voievodate).
Deşi aceste voievodate au fost supuse de către maghiari, totuşi un secol mai târziu în Transilvania sunt atestate alte două noi formaţiuni statale: una cu centrul la Alba lulia (Bălgrad), în frunte cu Gyla, şi alta în Banat, fiind condusă de Antum,- descendent din familia lui Glad, vasal al Imperiului Bizantin. Cu timpul şi aceste voievodate au fost supuse de Regatul maghiar.

Alte referate despre: statele romane medievale, regii statele romane medievale, legende despre statele romanesti medievale

Orasul medieval

Saltul demografic de la începutul celui de-al doilea mileniu a
impulsionat productia si schimburile comerciale, transformând vechile
orase ale Antichitatii si o multime de noi asezari urbane, acum
constituie in centre economice.

Alte referate despre: orasul medieval, satul si orasul medieval, orasul medieval referat

Orasele medievale

La începuturi, in oraşele medievale predomina economia naturala, cea care producea cele necesare traiului. In urma încetării marilor migraţii, s-a reluat comerţul si a început dezvoltarea mestesugurilor. Ei erau putini si erau pricepuţi ca olari, făurari si pietrari. Comerţul începe sa se dezvolte. Pe uscat comerţul era mai greoi deoarece nu erau drumuri , poduri si erau numeroase vămi. Cel mai avantajos era comerţul pe fluvii si mari. In special in Marea Nordului si Marea Mediterană, se dezvolta cele mai puternice centre economice si comerciale: oraşele olandeze si italiene. Aceste schimbări si dezvoltări importante au dus la înflorirea oraşelor in Europa.

Alte referate despre: orasele medievale, scolile orasenesti din orasele medievale, orasele medievale referat

Statul medieval roman de la E si S de Carpati

Intr-o prima etapa, Ludovic I al Ungariei a creat in nordul Moldovei o marca de aparare impotriva tatarilor din nordul Marii Negre, cu centrul la Baia, si era condusa de Dragos Voievod de Maramures. Cel de-al doilea descalecat din Maramures a fost al lui Bogdan care profita de faptul ca boierimea din Moldova era revoltata, datorita impunerii catolicismului de catre maghiari, rezultand rascoala acestora impotriva lui Dragos si a urmasilor sai.

Alte referate despre: statul medieval romanesc, prezentare statul medieval romanesc si institutiile sale, evolutia statului medieval romanesc intre sec 14-16

Castles of Wales

Castles of Wales is often called the "Land of Castles" and rightly so, as it is home to some of Europe's finest surviving medieval castle construction.In Wales you can visit well known castles, but also less known ones, from the mighty Chepstow in southeast Wales, to Beaumaris on the Isle of Anglesey, and charming Ewloe in the north.

Alte referate despre: wales, wales referat, referat wales

Vlad Tepes

Vlad Tepes (n. noiembrie/decembrie 1431 - d. decembrie 1476), denumit si Vlad Draculea (sau Dracula, de catre straini), a domnit in Tara Romaneasca in anii 1448, 1455-1462 si 1476. S-a nascut in cetatea Sighisoara din Transilvania ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul si al unei nobile transilvanene.A fost casatorit de trei ori: intai cu o nobila din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei si apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verisoara a lui Matei Corvin.A cautat prin masurile luate sa aduca securitatea necesara inviorarii comertului. Figura acestui voievod, judecata prin pedepsele capitale ce le aplica, a facut pe istorici sa-l judece in diferite feluri.

Alte referate despre: vlad tepes, vlad tepes referat, referat vlad tepes

Stilul gotic

Stilul gotic este al doilea stil international si a aparut in secolul XII, fiind contemporan cu stilul romanic. Goticul se incadreaza intre secolele XII si XIV, fiind raspandit in toate tarile Europei centrale, apusene, nordice si ajungand pana in Polonia si in Carpati. Termenul "gotic" a aparut in Renastere si a fost atribuit artei in perioada afirmarii oraselor. Viata sociala era acum stabila, in urma incetarii navalirilor barbare.

Alte referate despre: stilul gotic, stilul gotic referat, referat stilul gotic

Vlad Tepes

Sesizand intentia lui Iancu de Hunedoara , Mezid-bei ordona supusilor sai sa-l ucida oricat ar fi pretul. Conducatorul isi schimba armura si armele cu cele ale nobilului Simion Kemeny.Chiar daca aceasta” travestire” subtila a costat viata acestui nobil, ea a reusit sa deruteze ostile otaomane si astfel Mezid-bei si fiul sau, aveau sa-si dea viata alaturi de supusii lor.

Alte referate despre: domnia lui vlad tepes, referat despre vlad tepes, vlad tepes referat istorie

Cresterea melcilor comestibili

Helix pomatia sabulosa (subspecie prezenta in Romania)
dimensiuni: inaltime 33 mm, lungime 34 mm
caracteristici: se recunoaste dupa dimensiunile mici si o banda alba
habitat natural: Transilvania si in jurul Bucurestiului, in special in zonele secetoase si nisipoase

Alte referate despre: cresterea melcilor comestibili, cresterea melcilor, cresterea melcilor referat

History of Bistrita

History of Bistrita - Bistrita Nasaud county is situated in northern Romania and bordered by Maramures (north), Suceava (east), Mures (south) and Cluj (west). The county measures 5.355 sqkm and is the meeting place of Oriental Carpathians, Transilvaniei Plateau and Somesul Mare river plateau and part of Muresul river plateau.History of Bistrita

Alte referate despre: bistrita history, tower bridge history, manastirea bistrita

Turism

Intrarea vizitatorilor se face insa prin lateral, prin portita de pe latura estica unde se ajunge urmand o carare ingusta spre stanga, de-a lungul zidului, printr-o mica livada de pruni si corcodusi si unde te intampina o poarta grea de stejar captusita cu benzi metalice, gata oricand sa tina afara pe cei veniti cu ganduri necurate, dar larg deschisa pentru cei veniti cu ganduri de pace

Alte referate despre: turism, economia turismului, turismul in europa

Arhitectura gotica

Cele mai originale si inzestrate cu unitate stilistica sunt bisericile din Moldava sub domnia lui Stefan cel Mare (1457-1504), printre care monumentala biserica a Manastirii Neamt a fost, pentru aproape un secol, un model pentru asezamintele religioase moldovenesti, caracterizata prin siluete delicate, fatade armonioase, acoperisuri pitoresti de inspiratie folclorica. Aceasta sinteza a fost continuata si in secolul urmator, in timpul fiului domnitorului Stefan cel Mare, Petru Rares (1527-1538; 1541-1546), principalele inovatii fiind portalul si pictura exterioara (bisericile manastirilor Voronet, Sucevita, Moldovita).

Alte referate despre: arhitectura gotica, arhitectura gotica referat, referat arhitectura gotica
Referate afisate : 18
Medie note: 8.54 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles