Sighisoara referat

Sighisoara

Ratacim prin cetate si veacurile incarcate de istorie ale evului mediu se perinda in fata noastra; pasim pe strade inguste pavate cu piatra de rau, urcand pante mai line sau abrupte,trecem pe sub bolti intunecate si ne lasam furati de jocul de linii al acoperisurilor,de veselia caselor ce stralucesc multicolor sub soare.De pe platoul superior,zidul Cetatii si turnurile creaza o imagine sumbra,dar semeata. Ele salutau in vremuri de pace trecatorii din vale si avertizau in vremuri tulburi ca locuitorii Cetatii sunt pregatiti sa reziste tendintelor de cucerire. Sighisoara se prezinta astazi ca cel mai bine pastrat complex medieval din intreaga Romanie. Alaturi de monumentele ce le putem admira in Muzeul de istorie din splendidul TURN CU CEAS,reuseste sa reflecte prin exponatele sale,viata economica si politica locuitorilor din vremuri stravechi pana in zilele noastre.

POZITIA SIGHISOAREI
Municipiul Sighisoara este situat la extremitatea sudica a judetului Mures, în Podisul Tarnavelor ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 93kb
Downloads: 19
Materia: Geografie

Sighisoara

Sighisoara - Ratacim prin cetate si veacurile incarcate de istorie ale evului mediu se perinda in fata noastra; pasim pe strade inguste pavate cu piatra de rau, urcand pante mai line sau abrupte,trecem pe sub bolti intunecate si ne lasam furati de jocul de linii al acoperisurilor,de veselia caselor ce stralucesc multicolor sub soare.Sighisoara

Alte referate despre: referat sighisoara, sighisoara, sighisoara referat

Depresiunea Transilvaniei

In interiorul arcului carpatic s-a produs o scufundare lenta pana la 4500 m adincime, datorita eforturilor de cutare si ridicare a Carpatilor din jur. Invadata de apele marii, ea a fost indelung sedimentata, astfel ca la inceputul cuaternalului intreaga depresiune a transilvana a devenit uscat. Numai pe margini, in unele depresiuni intramontane, ca Brasov, Giurgiu, Ciuc, mai ramasesera lacuri, care s-ar drenat mai tarziu, in cuaternarul inferior. In ultima faza a formarii sale, care s-a prelungit pana la inceputul cuaternalului, s-a pus in evidenta, pe trei laturi ale acestei mari depresiuni, o fasie de cute diapire, cu strate ridicate pana la verticala, aducand din adinc simburi de sare , aflata in prezent in exploatare (Ocna Dejului, Ocna Muresului, Praid). Astfel aceasta fasie cutata individualizeaza doua parti deosebite: o zona de depresiuni si dealusi si una de podis, in mijloc.
Depresiunea ...

Alte referate despre: depresiunea transilvaniei, depresiunea transilvaniei referat, referat depresiunea transilvaniei

Statul medieval

In epoca medievala romaneasca , Biserica a fost mereu strans legata de si permanent sprijinita de domnie, conducatorii oferind domenii si averi importante Bisericii. Aceasta ramane sub sfera de influenta a Bisericii Rasaritene. Se intemeiaza primele mitropolii: 1359 Mitropolia Tarii Romanesti (Iachint de Vicina) si 1401 Mitropolia de la Baia (Iosif).
Imperiul Otoman incearca sa impuna el puterea in statele romane si de aceea se suprapun mai multe domnii si chiar exista cate doi conducatori pentru acelasi teritoriu: unul de drept si altul impus de otomani.

Alte referate despre: formarea statului medieval transilvania, statul medieval si institutiile sale, formarea statului medieval moldova

Statele romane medievale

Interesele comune de apărare şi de valorificare a terenurilor agricole serveau drept bază pentru unirea mai multor obşti în uniuni de obşti cu o căpetenie unică în frunte, numită voievod, cnez, ban. Uniunile de obşte se numeau "ţări" (din latinescul-terra). Marele istoric român Nicolae lorga a numit aceste "ţări"- Romanii populare, în izvoarele istorice străine ele se mai numeau Vlahii, adică ţari ale românilor, deoarece străinii, după cum am demonstrat deja (vezi capitolul 5) îi numeau pe români "vlahi", cu diferite derivate ale acestei denumiri. Istoricii au atestat circa 20 de asemenea "ţări", care acopereau întreg spaţiul locuit de români. Romaniile populare erau, astfel, formaţiuni teritorial-politice incipiente şi prezentau o formă de organizare teritorial-administrativă autonomă în condiţiile lipsei unui stat unitar.

Alte referate despre: statele romane medievale, regii statele romane medievale, legende despre statele romanesti medievale

Orasul medieval

Noua lume, care atrage forte productive cu deosebire din mediul rural,
se arata a fi foarte diversa si, spre deosebire de spatiul de
provenienta, predispusa unei schimbari permanente. Mai presus de
toate, orasul se arata a fi insa un loc de afirmare a libertatii, de
productie, de schimb, de acumulare de valori si, nu in ultimul rând,
de instructie. Pentru a se ajunge aici, comunitatile urbane au
desfasurat o lupta tenace pentru a sfarâma vechile dependente si a se
afirma ca asezari libere de orice opresiune.

Alte referate despre: orasul medieval, satul si orasul medieval, orasul medieval referat

Orasele medievale

Toate oraşele si asezarile rurale se aflau sub dominaţia feudalilor care le percepeau taxe: in natura, munca si bani. Libertatea lor era îngrădita de aceea ei se unesc sub jurământ intr-o asociaţie numita „comuna” prin care isi acordau ajutorul reciproc. Comunele aveau rolul de a obţine de la seniori o ,,carta” prin care sa fie fixate obligaţiile oraşelor si eliminate abuzurilor nobililor. Ele au fost obişnuite fie pe cale paşnica fie prin lupte.

Apariţia si dezvoltarea oraşelor, a centrelor mestesugaresti si comerciale au impulsionat dezvoltarea producţiei si schimburilor dintre oraşe ceea ce au dus la apariţia unei pieţe interne. Schimburile de produse nu puteau fi realizate decât intre oamenii liberi .Libertate de care se bucurau oraşele , ceea ce au dus ,, la discuţii de libertate”. In oraşe s-a trecut la un nou mod de viata ,, civilizaţia ...

Alte referate despre: orasele medievale, scolile orasenesti din orasele medievale, orasele medievale referat

Statul medieval roman de la E si S de Carpati

In Tara Romaneasca Litovoi incearca sa unifice toate cnezatele si voievodatele sub conducerea sa, si sa inlature suzeranitatea maghiara, fapt care nu il reuseste. In schimb Basarab I reuseste sa unifice formatiunile prestatale din zona si in 1330, in lupta de la Posada, obtine independenta Tarii Romanesti.

Alte referate despre: statul medieval romanesc, prezentare statul medieval romanesc si institutiile sale, evolutia statului medieval romanesc intre sec 14-16

Castles of Wales

Before 1245, the sons of William Marshal greatly extended Chepstow's defences and improved the accommodation. Chepstow was modified after that in the Tudor period, and in the Civil War it was twice damaged. Its defences, designed against medieval attack, fell to Parliamentary cannon.

Alte referate despre: wales, wales referat, referat wales

Vlad Tepes

Vlad Tepes (n. noiembrie/decembrie 1431 - d. decembrie 1476), denumit si Vlad Draculea (sau Dracula, de catre straini), a domnit in Tara Romaneasca in anii 1448, 1455-1462 si 1476. S-a nascut in cetatea Sighisoara din Transilvania ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul si al unei nobile transilvanene.A fost casatorit de trei ori: intai cu o nobila din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei si apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verisoara a lui Matei Corvin.A cautat prin masurile luate sa aduca securitatea necesara inviorarii comertului. Figura acestui voievod, judecata prin pedepsele capitale ce le aplica, a facut pe istorici sa-l judece in diferite feluri.

Alte referate despre: vlad tepes, vlad tepes referat, referat vlad tepes

Vlad the Impaler

Impalement also proved to be a powerful deterrent to would-be criminals. Consider the following story, found in both Russian and Romanian narratives:

Alte referate despre: vlad the impaler, vlad the impaler primary sources, vlad the impaler primary source

Vlad Tepes

Sesizand intentia lui Iancu de Hunedoara , Mezid-bei ordona supusilor sai sa-l ucida oricat ar fi pretul. Conducatorul isi schimba armura si armele cu cele ale nobilului Simion Kemeny.Chiar daca aceasta” travestire” subtila a costat viata acestui nobil, ea a reusit sa deruteze ostile otaomane si astfel Mezid-bei si fiul sau, aveau sa-si dea viata alaturi de supusii lor.

Alte referate despre: domnia lui vlad tepes, referat despre vlad tepes, vlad tepes referat istorie

Primele linii de cale ferata de pe teritoriul Romaniei

Firmanul de concesionare, datand din 1857 al sultanului Abdul Medjid se gaseste astazi la Muzeul Cailor Ferate Bucuresti. Printre primele locomotive cu abur care au circulat pe aceasta linie au fost "Ovidiu" si "Tomis"Principala linie de cale ferata care patrunde in inima Transilvaniei, pe atunci inclusa in Austro-Ungaria (pana la 1 decembrie 1918) a fost linia Arad - Alba Iulia in lungime de 211km. Ea a fost deschisa traficului de calatori la 22 decembrie 1868.

Alte referate despre: primele formatiuni statale pe teritoriul romaniei, primele linii electrice referat, primele linii electrice aeriene referat

Cresterea melcilor comestibili

Specii care se cresc la ferme
Fermierii de obicei cresc doar Helix Aspersa, Helix Pomatia sau Helix Lucorum. Pentru inceput trebuie sa va hotarati care specie doriti sa cresteti. Mentionam ca Helix Pomatia se gasesc in Romania, asa ca puteti colecta prima generatie direct de pe munti si vai. Sunt mai sensibili la diferente mari de temperatura si depun mai putine oua. Au pretul ceva mai mic decat cel al Helix Aspersa. Necesita o perioada mai mare pentru maturizare, cam de 18-20 luni.

Alte referate despre: cresterea melcilor comestibili, cresterea melcilor, cresterea melcilor referat

History of Bistrita

History of Bistrita - The capital city is Bistrita with a population of 83,000 as of January 1, 2004. At the time Christopher Columbus discovered America, people of Bistrita were in the process of building the evangelic church, a 246ft tall building. 700 years ago Bistrita was already one of the most important cities in Transilvania.

History of Bistrita - Bistrita City is located on the Bistrita Valley, at the foot of the Borgo Mountains, not far away from Borgo Pass, at important trade routes.

Alte referate despre: bistrita history, tower bridge history, manastirea bistrita

Formarea statului roman din Transilvania

Sensul social al uniunii il clarifica apoi tot mai bine reinnoirile ei
succesive.Acestea nu se mai indreapta direct impotriva taranilor, se
ridica tot mai des impotriva tuturor soiurilor de "raufacatori", adica
pentru apararea ordinii interne.In adunarea lor de la Medias,din
1459,nobilii, secuii si sasii,reinnoind uniunea,se leaga sa-si apere
impreuna toate prerogativele, libertatile si privilegiile vechi
castigate de predecesori, sa se ridice impotriva oricui ar incerca sa
strice uniunea sau sa i se impotriveasca in vreun fel, sa se apere
chiar impotriva baronilor si magnatilor trimisi de rege, daca ar
abuza.

Alte referate despre: formarea statului roman, formarea statului roman modern, conditiile si formarea statului roman modern

Arhitectura gotica

Secolul 18 (domniile fanariote) a adus in Valahia si Moldova elemente de influenta orientala in arhitectura civila urbana, numarul constructiilor religioase scazand, in timp ce in Transilvania, barocul domina atat arhitectura religioasa (bisericile romano-catolice din Timisoara si Oradea) si cele laice (palatele Banffy din Cluj si Brukenthal din Sibiu).

Alte referate despre: arhitectura gotica, arhitectura gotica referat, referat arhitectura gotica

Formarea Principatului Transilvaniei

Dar ca urmare a uniunii facute, in ianuarie 1438 nobilii si secuii din tabara de la Cluj chemau in ajutor grabnic pe sasi “pentru starpirea neleguitilor tarani”.Iar conventia dintre nobili si sasi din tabara de la Turda, din 2 februarie 1438, care reafirma uniunea,marturiseste clar: la Capalna nobilii, sasii si secuii s-au intrunit sa se sfatuiasca cum sa apere “aceste parti ” (Transilvania) “impotriva cutezantei si razvratirii blestematilor de tarani prin strivirea si nimicirea lor” si “impotriva navalelor cumplitilor turci”.

Alte referate despre: formarea principatului transilvaniei, formarea principatului transilvanieii otomana, formarea principatului medieval al transilvaniei
Referate afisate : 18
Medie note: 8.58 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles