Simbolul negru al secolului xx

Fascismul - simbolul negru al secolului XX

"Fascismul - simbolul negru al secolului XX"
Secolul XX a fost unul al marelor dezastre. Conflicte militare dar şi ideologice, masacre, genociduri, toate au făcut acest secol cel mai sângeros, din câte a avut a le trăi omenirea. Lumea a fost dominată de lideri ce stăteau în fruntea unor regimuri totalitare. Lideri care, prin pârghiile imense de care dispuneau, duceau o politică cruntă întru ideea ce o promovau.
"Fascismul - simbolul negru al secolului XX"

Nivel: Liceu
Dimensiune: 72kb
Downloads: 19
Materia: Diverse

Politica externa a Italiei 1933-1936

Acesta a fost începutul de fapt al unei noi politici ce urmarea un dublu scop, având în vedere începutul declinului Societatii Natiunilor, dupa retragerea Japoniei din organizaţie, încă din 1931. Pe de altă parte , era vorba de creşterea prestigiului Italiei şi încercarea de a scoate chestiunile importante din dezbaterile societare, încercându-se revenirea la politica de dinainte de război.

Alte referate despre: politica externa a italiei 1933-1936, politica externa a italiei 1928-1933, politica externa a italiei

Fascismul italian

Pe lângă violenţa criminală, ca trăsătură similară esenţială a acestui regim, trebuie analizat şi alt aspect al sincronicităţii în pregătirea către un război de talie mondială. Cel de-al II-lea Război Mondial cu preţul a zeci de milioane de jertfe a contribuit la distrugerea fascismului ca sistem de guvernare. Acest regim a fost la fel de crud atât în Germania, cât şi în alte state în care era instituit. Fascismul a fost si rămâne un fenomen macabru şi tragice ale secolului XX. Sperăm că această sistemă odioasă – fascismul va constitui doar o filă tragică, dar trecută ale istoriei omenirii. Nici o explicaţie şi nici o scuză nu poate fi valabilă pentru a motiva existenţa lui.

Alte referate despre: fascismul italian, fascismul italian referat, referat fascismul italian

Comunism vs fascism

Hitler şi Mussolini
muncă în aceste ramuri s-a reuşit reducerea şomajului, ceea ce avea un caracter relativ populist. S-ar părea că întregul popor îi susţinea în întregime. Însă atât regimului nazist, cât şi celui comunist, îi erau caracteristice represiuni nemiloase îndreptate asupra celor care erau consideraţi drept periculoşi pentru mersul programat al lucrurilor. Aceste măsuri au fost înterprinse atât pe teritoriile originare, cât şi pe cele ocupate.
În URSS, spre exemplu, căutarea „duşmanilor poporului” a devenit politică de stat. Nici un individ nu mai era sigur pe ziua de mâine. Mai grav este faptul că această psihologie de masă a pătruns tot mai adânc în toate păturile poporului, ajungându-se la denunţări din interiorul unei singure familii, „pentru binele poporului”. Pe această cale erau intimidaţi şi oamenii incomozi. Înscenările comise de oamenii fideli puterii pentru a demonstra vinovăţia unui ins incomod deveniseră ...

Alte referate despre: asemanari si deosebiri intre comunism si fascism, comunismul si fascismul, comunism si fascism

Holocaustul in Europa

Totodata, lipsind cel mai neinsemnat criteriu biologic care sa permita a se deosebi ,,sangele evreu “ de sangele arian, facatori de legi ai celui de-al III-lea Reich au trebuit sa se limiteze la religia ascendentillor; au fost socotite ca ,,nonarieni”, persoanele avand macar doi bunici semiti.Mai apoi, alte legi au interzis evreilor sa se aseze pe bancile publice, copiilor evrei sa frecventeze scolile comunale, au fost elaborate carti de identitate speciale si au fost impuse pronume obligatori(Sarah si Israel)Intre 1933 si 1939, mai mult de jumatate din cei 600000 de evrei germani au reusit sa plece in strainatate , cu toate ca tarile zise civilizate nu i-au scutit de vize de cat cu zgarcenie.
In noiembrie 1938, autoritatile celui de-al III-lea Reich a organizat faimoasa ,,noaptea de cristal”, o explozie de brutalitate controlata, in timpul careia sute de magazine apartinand evreilor au fost demolate si jefuite si zeci de sinagogi incendiate; in acelasi timp, peste ...

Alte referate despre: holocaustul in europa, referate holocaustul in europa si romania, holocaustul din europa

Adolf Hitler

A dat examen de admitere de doua ori la facultatea de Arhitectura, dar nu a reusit. In septembrie 1919 a intrat in grupele Partidului Muncitoresc German (DAP) ale lui Drexler. Pe 8 decembrie 1921, Hitler a transformat acest partid, cu sprijinul capitanului Rohm, in Partidul Muncitoresc National Socialist German(NSDAP). in ziu de 9 noiembrie 1923 a incercat sa rastoarne la Munchen guvernul Bavariei, ca urmare este arestat si eliberat la 20 decembrie 1924 la ora 12:15. La data de 5 martie 1933 Adolf Hitler este ales noul dictator al Germaniei.

Alte referate despre: adolf hitler referat, adolf hitler, referat adolf hitler

Hitler

A instaurat în Germania o dictatură de extremă dreaptă şi a promovat o politică externă agresivă, care a dus la declanşarea cel de- al doilea război mondial (1 sept. 1939), supunând toate ţările ocupate unui regim de teroare, dorind în special exterminarea evreilor. Spre sfârşitul războiului, când devenise evident că Germania va cădea, s-a sinucis, pe 30 aprilie 1945 la Berlin.

Alte referate despre: hitler si nazismul, hitler, viata lui hitler

Daca Hitler ar fi castigat razboiul...

In acest caz , întreaga situaţie pe plan mondial ar fi luat cu totul alt curs:
N-ar fi izbucnit războiul.
N-ar fi avut loc masacre în masă , dat fiind ca doar întinsele regiuni din răsărit au putut oferi posibilitatea pentru comiterea lor.

Uniunea Sovietica n-ar fi ajuns o putere mondială .“Reich “-ul , în schimb , în care fuseseră reuniţi aproape toţi germanii , ar fi putut sa-şi ducă mai departe experienţa de mare putere . Fara îndoială , că Hitler ar fi rămas în istorie ca fiind cel mai mare german al tuturor timpurilor . La cea de-a doua întrebare , putem raspunde cu uşuriţă datorită cartii scrise de către Hitler – “ Mein Kampf ” (în traducere, “Razboiul Meu “)– în care acesta isi publica intentiile referitoare la soarta lumii. Fireşte , majoritatea ...

Alte referate despre: daca hitler ar fi castigat razboiul, daca hitler ar fi castigat, daca hitler castiga razboiul

Arta si Stiinta secolului XX

Mişcarea expresionistă germană a căutat o intensitate nouă a modului de exprimare a acţiunii; dramaturgul Bertold Brecht şi compozitorul Kurt Weill au adus comentarii sociale teatrului muzical; teatrul absurd francez a creat un simbolism evaziv; scriitori ca irlandezul Beckett au împărţit dramaturgia în cele mai de bază componente: teoreticianul francez Antonin Artaud a promovat „teatrul cruzimii”, în care vioenţa, spectacolul şi întâmplările religioase erau amestecate împreună într-o nouă şi puternică suprapunere.

Alte referate despre: arta si stiinta secolului xx, arta si stiinta secolului v-xxi, arta si stiinta secolului xx power point

Romantismul - sfarsitul secolului al XVIII-Iea si inceputul secolului al XIX-Iea

Muzica vocala si corala
-un numar de 250 de lieduri ;muzica religioasa(Missa op.147) ;oratorii,coruri,muzica de scena ,opera Genoveva.
Frederic Chopin
(1810-1849)

S-a nascut in apropierea Varsoviei,in localitatea Zelazowa Wola;la varsta de 7 ani incepe studiul pianului cu profesorul Al. Zywny si tot de atunci dateaza si prima sa compozitie.Urmeaza cursurile Conservatorului din Varsovia,iar la varsta de 20 de ani este deja un pianist de o exceptionala virtuozitate.

Alte referate despre: romania la sfarsitul secolului 19 inceputul secolului 20, sfarsitul secolului 19 inceputul secolului 20, marile aliante de la sfarsitul secolului 19 inceputul secolului 20

Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
ILUMINISMUL.Iluminismul european
Definitie.Context istoric
Ilummismul este u curent ideologic s i cultural,aparut un Franta in secolul al XVIII – lea(numit secolul luminilor) si care se extinde in intreaga Europa.Iluminismul se caracterizeaza prin cultul ratiunii si al stiintei.Ideea de baza a acestui curent este emanciparea(luminarea)popoarelor prin cultura .
Trasaturi.Are caracter antifeudal si antidespotic : Se cerea anularea privilegiilor feudale , drepturile sociale si politice egale pentru intregul popor , deoarece toti oamenii sunt egali in dreptruri prin nastere.

Are spirit rationalist si materialist : Ratiunea constituie pentru iluministi calitatea cu care natura l-a inzestrat pe om.
Propune accesul poporului l-a educatie si emanciparea lui prin cultura .
Iluminsmul este un curent ideologic si cultural, ...

Alte referate despre: care sunt curentele literare ale secolului al xx-lea, curentele literare ale secolului al xx-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea

Radiatia corpului negru

Energia oscilatorului trebuie să fie egală cu un multiplu de (0. În acest fel obţinem de fapt tocmai legea radiaţiei a lui Planck, care a fost excelent confirmată experimental. Calculul energiei medii, (, făcut mai sus cu ajutorul integralelor, acum se va face cu sume, pentru că valorile individuale ale energiei apar acum, ca şi mai înainte, cu ponderi date de constanta lui Boltzmann, cu deosebirea că acum sunt posibile numai valorile n(0 (multiplii de (o) ale energiei. Deci avem:

Alte referate despre: radiatia corpului negru, fenomene optice ondulatorie si radiatia corpului negru, radiatia termica a corpului negru

Romania si relatiile internationale in prima jumatate a secolului XX

La cumpana celor doua secole, aprecierea generala este ca ne aflam in fata unei Romanii caracterizata de 2 lumi: una moderna, comparabila din toate punctele de vedere cu societatea occidentala, si o realitate dureroasa ce se regaseste in intreg spatiul central si est European, si care este receptata de majoritatea populatiei (Exemplu interesant ar fi ca produsul national brut al Romaniei la 1900, reprezenta echivalentul Frantei la 1800).

Alte referate despre: relatiile internationale in prima jumatate a sec xx-lea, relatiile internationale in prima jumatate a sec 20, relatiile internationale in prima jumatate a secolulu 20

Muzica secolului XX

Curentul artistic al impresionismului s-a manifestat mai intai in pictura. Maestrii Claude Monet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Pablo Picasso, Paul Cezanne sunt numai cativa promotori ai acestei noi viziuni artistice. Denumirea ca atare a curentului a fost data de criticul Lorris Leroy, care a pornit in aprecierile sale de la tabloul „Impresie – rasarit de soare”, semnat de Claude Monet. Esenta acestei noi miscari artistice este exprimarea impresiilor imediate si manifestarea unui interes deosebit pentru nuante, atmosfera, fluiditatea senzatiilor, miscarea permanenta a acestora.

Alte referate despre: muzica secolului 20, muzica secolului xx, muzica secolului 19

Istoria Secolului XX

Metalurgia şi industria chimică au cunoscut o largă diversificare a produselor. Oţelul şi aluminiu au activizat construcţiile de maşini. Aeronautica şi construcţiile navale, îngrăşămintele şi materialele plastice, mătasea artificială, farmacia etc. au transformat radical modul de viaţă al oamenilor (7;8). Acest fapt au determinat pe unii analişti "ai duratei lungi a secolului al XIX-lea" să afirme că omenirea intrase pe deplin într-o nouă fază a dezvoltarii sale - cea specifică, celui de-al doilea val"(l4;33-35).

Alte referate despre: istoria secolului xx, istoria secolului 20, istoria secolului xix

Criza secolului III

Desi este limpede ca aceasta “istorie” relatata de antici a fost reformulata in scop politic (acela de a demonstra grecilor intr-o epoca in care ei ii domina ca romanii au o civilizatie la fel de veche ca a lor) si nationalist, realitatea epocii timpurii a Romei nu este defel limpezita.

Alte referate despre: criza secolului iii, criza secolului al iii, criza secolului 3

Marile descoperiri ale secolului al XIX - lea

Nici Romania nu lipseste din istoria celor mai importante inventii ale primilor 10 de ani din secolul al XX-lea. Henri Coanda a realizat, in 1910, primul avion cu reactie, "Coanda-1910". Expus la cel de-al doilea Salon de aeronautica din Paris, avionul a fost ignorat de lumea stiintifica, dar a fost remarcat de inginerul francez Gustave Eiffel care i-a spus inventatorului roman:"Tinere, te-ai nascut cu 30 de ani, daca nu cu 50 de ani prea devreme". Profetice, cuvintele celebrului inginer francez s-au adeverit intocmai. Avionul cu reactie ce nu a impresionat in 1910, a devenit o realitate dupa 1950.
1911-1920

Alte referate despre: marile descoperiri ale secolului al xix - lea, romania si marile aliante ale secolului al xix-lea, marile descoperiri ale secolului al 19 lea

Conditia femeii in secolul XIX si inceputul secolului XX

Femeile nu au fost singurele care au devenit din ce in ce mai critice in ce priveste discrepantele de educatie, cu consecinte privind diferentele de sanse sociale, intre fete si baieti. George Baritiu deplangea la 1853 diferentele de educatie intre fiii si fiicele romanilor. Tinerilor barbati le era oferita o experienta sociala si o educatie in scoli cu deschidere spre lume care le era refuzata tinerelor fete.

Alte referate despre: conditia femeii in secolul xix, despre conditia femeii in secolul xix, conditia femeii in secolul xix in literatura universala
Referate afisate : 18
Medie note: 8.28 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles