Simtul vazului

Simtul vazului

De protejarea ochiului si a vulnerabilului creier, cu care este in legatura nemijlocita, se ocupa si alte reflexe automate.fulgerul unei lumini puternice si neasteptate, un zgomot, o miscare rapida sau un fir de praf sub gene produc o reactie de raspuns imediata prin clipiri dese din ochi.

Simtul vazului
Inchiderea membranelor firoase ale ploapelor asigura asigura ochilor un scut impermeabil si ermetic. Suprafetele de atingere a ploapelor sunt captusite cu o membrana transparenta (conjunctiva) care retine impuritatile ce ar putea trece de prima linie de aparare. Un strat uleios de lacrimi (lacrima), asigura permanent umiditatea conjunctivei glandele sunt produse de glandele lacrimale de pe tavanul orbitei si sunt raspandite pe suprafata ochiului la inchiderea ploapelor. Iritatia sau patrundera unui corp strain in ochi produc lacrimarea, dar se consta aceasi la starile de ras si plans.In lacrimi se afla o substanta antibacteriala-lizozim-care asigura apararea impotriva bacteriilor ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 5471
Materia: Biologie

Ochiul si Vederea

- Membrana mijlocie este numită uveea şi se împarte în: uveea anterioară şi uveea posterioară. Uveea anterioară cuprinde la rândul ei două elemente: corpul ciliar şi irisul. Corpul ciliar este format de muşchii ciliari şi procesele ciliare. Muşchii ciliari sunt netezi, nesupuşi voinţei şi funcţionează reflex, având legături foarte fine cu lentila cristaliniană transparentă.

Alte referate despre: ochiul si vederea, ochiul si vederea cromatica, referate ochiul uman vederea

Vederea

Miscandu-l in sus,in jos si lateral,vedem cea mai mare parte a mediului care ne inconjuara.Daca ne uitam la un aparat de fotografiat,vom putea intelege mai bine cum functioneaza ochiul nostru.Portiunea anterioara a ochiului functioneaza ca o lentila optica la fel ca leltila de sticla a aparatului foto.Lentila optica este un corp cu una sau doua suprafete curbe formate dintr-un material transparent.Lumina patrunsa printr-un asemenea corp se refracta.

Alte referate despre: vederea, vederea cromatica, formarea imaginii si vederea cromatica

Dragonul komodo

1. O istorie fara precedent
Dragonul Komodo, ca membru al clasei reptilelor au o relatie cu dinozaurii, dar nu au evoluat din acestia, asa cum s-a crezut inainte. Se pare ca dragonii si dinozaurii au un stramos comun, deoarece ambele grupe apartin subclasei Diapsida, ce avea ca una din trasaturile anatomice prezenta a doua orificii in regiunea temporala a craniului. Cele dintai fosile din acest grup au aparut in perioada Carboniferus, acum circa 300 de milioane de ani. Din aceste fosile au evoluat mai tarziu doua clase: Archosauria, care include si dinozaurii, iar a doua este Lepidosauria, clasa ce cuprinde stramosii dragonilor, ce au trait in era Paleozoic, acum 250 de milioane de ani. In timp ce unii dinozauri evoluau spre mersul biped si pozitia corpului verticala, speciile din clasa Lepidosauria si-au pastrat pozitia orizontala a corpului dezvoltandu-si in schimb mambrele anterioare care posedau o musculatura foarte bine dezvoltata.

Alte referate despre: dragonul komodo, dragonul komodo referat, referat despre dragonul komodo

Ochiul - simtul vederii

Ochiul - simtul vederii - Prin ochi primim cele mai multe informaţii despre lumea exterioara. După calculele unui cercetător 80% din amintirile pe care le primim sunt înregistrate prin vedere. Ochiul are rolul de a ne furniza informaţii – sub forma unor imagini colorate – despre adâncimea, distanta si mişcarea obiectelor. Mişcându-l in sus, in jos si lateral, vedem cea mai mare parte a mediului care ne înconjoară .

Alte referate despre: ochiul simtul vederii, ochiul simtul, simtul vederii

Orbirea, surzenia, apetitul

Orbirea şi vederea slabă pot avea foarte multe cauze. Ochiul este un organ de simţ foarte complex, prin urmare se deteriorează mai uşor decât multe alte organe. Unii copii se nasc orbi - majoritatea datorită cataractelor, când cristalinul ochiului, în mod normal clar şi transparent, este opac, iar lumina nu poate pătrunde prin acesta. Un copil se poate naşte cu cataractă în cazul în care mama sa se îmbolnăveşte de pojar (rubeolă) în primele stadii ale sarcinii. O altă cauză de orbire în rândul copiilor este toxoplasmoza, o boală datorată consumului de carne infectată sau, probabil, contactului cu pisici infectate. Din nou, copilul este afectat doar dacă mama sa contactează boala în timpul sarcinii.

Alte referate despre: orbirea, surzenia, surzenia la caini

Culori

Cap. 2.1
Dupa cum stiti exista culori calde si culori reci, care produc diferite senzatii de la incalzire voiotie dinamism, la senzatii de rece, frig liniste. Culorile calde sunt :ROSU, GALBEN, ORANGE. Ele sunt vesele, luminoase, dau senzatii de dilatare a spatiului prosoetime . Culoarea rosie este o culoare foarte calda, excitanta, care mobilizeaza fluxul de idei. Rosul este o culoare care ridica tonusul muscular, activeaza respiratia, creste tensiunea arteriala si induce o senzatie de cald. Excesul de culoare rosie devine chiar obositor din cauza acestor efecte fiziologice.

Alte referate despre: semnificatia culorilor, culorile, simbolul culorilor

Baltagul - caracterizarea Vitoriei Lipan

Accentul cade pe modalitati de caracterizare indirecte din care se dezvaluie trasaturile morale ale eroinei , trasaturi evidentiate prin fapte , gesturi, atitudini , comportamente , trairi sufletesti , modul de a vorbi , relatiile cu personajele si cu natura.Pentru creionarea profilului moral , Sadoveanu apeleaza si la caracterizarea directa , facand aprecieri privind trasaturile morale ale acesteia.

Reprezentand lumea oierilor, Vitoria se dovedeste o priceputa si harnica gospodina care stie sa-si organizeze bine gospodaria conform sarcinilor traditionale ale femeilor din aceasta societate de tip arhaic , societate care se conduce dupa legile nescrise ale traditiei.( uneori Vitoria avea cutezanta de-a pleca calare pentru a face schimb de produse cu cei din zona campiei).Harnica , meticuloasa, priceputa, ea conduce o gospodarie mare cu multe acarituri.

Ca sotie , Vitoria se impune prin credinta si dragoste statornica pe care i-o poarta lui Lipan. Recunostea autoritatea sotului in ...

Alte referate despre: baltagul caracterizarea vitoriei lipan, baltagul-caracterizarea vitoriei lipan, baltagul drumul vitoriei lipan

PRIMA VARSTA A COPILULUI

Va mai propun un lucru pentru imbogatirea universului sau vizual. V-ati gandit vreodata cat de monoton este pentru copil faptul de a fi schimbat? El sta pe spate, cu ochii in sus si nu vede nimic. Puneti o oglinda deasupra patului pentru ca micutul sa poata vedea miscarile dumneavoastra, alaturi de propriile sale miscari. Aceasta ii va spori interesul pentru lume ce il inconjoara.

Alte referate despre: descriere particularitatilor de varsta specifice copilului, prima baie a copilului ortodox, familia prima scoala a copilului

Varsta de aur a dragostei - Nichita Stanescu

iubirea-dans al sentimentelor este sustinuta de imagini de miscare :
“Izbesc cu stanga-n roata si ea se urneste “ (“rotile de carma ale corabiilor”).
Referintele culturale sugereaza stari de spirit generate de sentiment:upiter - caruia i se asociaza epitetul cromatic ”galben”- puterea suprema, apare diminuat ; Hera - argintie, luminoasa - este un simbol al casniciei .

Sufletul-corabie “cu panzele[…] umflate de dor”, pornit in cautarea perpetua , este asociat in acest ultim pasaj, cu teroarea obiectelor, printr-o relatie de recurenta .Spre deosebire de prima strofa, cand acestea doar “ranesc”, in aceasta se produce o interiorizare a lumii materiale percepute la modul negativ:

“lucrurile vin
tot mai aproape
si pieptul mi-l strang si ma dor”

Iubirea-vis, iubirea-dans inseamna deci o eliberare de material, ...

Alte referate despre: varsta de aur a dragostei nichita stanescu comentariu, varsta de aur a dragostei nichita stanescu, varsta de aur a dragostei-nichita stanescu

Parcurgerea informatiei pe cele 5 simturi

Prin ochi primim cele mai multe informatii despre lumea exterioara. Portiunea intunecata din centrul ochiului, pupila regleaza cantitatea de lumina primita. Prin intermediul nervului optic ochiul are legatura cu creierul. Creierul transforma imaginea vazuta din pozitie intoarsa in pozitie dreapta.
In fata, in mijloc exista un strat transparent, putin proeminent, corneea. Aceasta este legata de stratul care formeaza albul ochiului si acopera de jur imprejur globul ocular - sclerotica. Sub cornee se afla irisul, acesta de culoarea ochiului. Irisul este de fapt un disc musculos, cu o gaura in centru: pupila. Lumina patrunde in interiorul ochiului prin pupila. Imediat dupa iris urmeaza cristalinul, cel de-al doilea mediu de refractie, care insa este mobil si elastic. Spatiul de dupa cristalin, camera posterioara, este umpluta de o substanta gelatinoasa - umoare vitroasa. Retina contine aproximativ 130 milioane de celule fotosensibile, conuri si bastonase.

Alte referate despre: cele simturi ale omului, cele 6 simturi, cele 5 simturi ale omului

Poluarea sonora

Fenomenul care sta la baza producerii sunetelor este vibratia unei surse sonore. Sunetul se propaga sub forma de unde elastice numai in substante (gaze, lichide si solide), dar nu se propaga in vid. El se propaga cu viteza de 331m/s i aer. Caracteristicile lui sunt:

Alte referate despre: poluarea sonora, poluarea sonora referat, referat poluarea sonora

Curiozitati

1900 Scara rulanta a fost inventata de Charles Seeberger. Agrafa a fost patentata de norvegianul Johann Vaaler. Portavoacea de Horace Short. Charlotte Cooper devine prima femeie castigatoare a unei medalii olimpice de aur, la tenis.

Alte referate despre: curiozitati despre animale, curiozitati din lumea plantelor, curiozitati fizica

Scoala incepe acasa

"Pleaca de acolo, nu pune mana, e murdar!" Apoi, urmeaza parintii indiferenti care iau o atitudine pasiva si neutra cu privire la explorarea senzoriala facuta de catre copil. In al treilea rand gasim parinti care incurajaza in mod activ copilul sa descopere lumea, cat mai complet cu putinta, cu ajutorul simturilor.

Alte referate despre: accidente si incidente la scoala si acasa, modalitati de economisire a energiei electrice is scoala si acasa, igiena la scoala si acasa

Contractul civil

Contractul are un puternic rol educativ in viata societatii noastre; el introduce in relatiile dintre oameni simtul raspunderii pentru indatoririle ce le revin si promoveaza relatii de colaborare, educa oamenii in sensul disciplinei contractuale.
Clasificarea contractelor civile
In imensa varietate a contractelor se pot desprinde unele categorii mai importante, a caror clasificare se poate face dupa mai multe criterii (asemanatoare cu cele privitoare la actele juridice), precum: continutul, modul de formare, scopul urmarit de catre parti, modul de executare. Contractele reprezinta cea mai importanta si mai des folosita specie a actelor juridice.

Alte referate despre: contractul civil, contractul civil referat, referat contractul civil

Introducere in teoria si practica aptitudinilor - definitie si caracterizare generala, tipologie, cunoastere si influentare

Investigarea aptitudinilor este o problema importanta, ceea ce implica o mare prudenta si o metodica deosebit de pretentioasa.
De aici apare nevoia de a se organiza investigatii obiective, fara idei preconcepute, apelandu-se la metode stiintifice de diagnoza a aptitudinilor.

Alte referate despre: paul cornea introducere in teoria lecturii, teoria si practica consilierii in asistenta sociala, teoria si practica socialismului in tarile tinere independente
Referate afisate : 16
Medie note: 8.24 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles