Singur de calistrat hogas rezumat

Calistrat Hogas

Amantul naturii: „Amantul nestramutat al marilor privelisti ale naturii“, cel care de-a lungul vietii si-a trait vacantele batand Codrii Neamtului - a locuit intr-o casuta modesta, nu prea incapatoare pentru numeroasa-i familie. Asezata pe colt, la o intersectie principala, te invita si azi sa-i vezi interioarele, sa-ti aduci aminte de minunatele pagini din calatoriile sale montane, pigmentate la tot pasul cu glume si istorisiri pline de haz.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 112kb
Downloads: 8765
Materia: Romana

Ana Blandiana

Este perioada lecturilor intense, a participării la cenacluri, a încercărilor în toate genurile şi în toate stilurile, a premiilor şcolare şi a concursurilor literare pentru elevi, a primelor versuri publicate în revistele de copii.
1959 Debutează în revista Tribuna din Cluj cu poezia Originalitate, semnând pentru prima oară Ana Blandiana.

Alte referate despre: ana blandiana, ana blandiana gluma 2, poezia minune-ana blandiana

Vasile Alecsandri - biografie

Intre anii 1834-1839 se afla la Paris dupa un drum de 21 de zile cu digilenta cu Alexandru Ioan Cuza Cuza, Nicolae Ducan si viitorul pictor Negulici. La Paris ii cunoaste pe Costache Negri si Ion Ghica. Trce bacalaureatul in litere, se inscrie la Facultatea de medicina dar o paraseste in scut timp. Urmeaza niste cursuri la Facultatea de de Drept.

Alte referate despre: vasile alecsandri biografie, vasile alecsandri biografie pe scurt, vasile alecsandri-biografie

Ioan Slavici - tabel cronologic

1867 – revine la Arad, unde frecventeaza ultima clasa de liceu, ca elev particular.
1868 – trece examenul de bacalaureat, la Satu Mare. Toamna pleaca la Pesta sa studieze Dreptul.
1869 – este secretar al notarului din Cumlaus. Toamna se duce la Viena spre a-si face stagiul militar, reluandu-si studiile de Drept; il intalneste pe Eminescu.
1871 – studentii romani din Viena fondeaza societatea ,,Romania juna”,iar Slavici este ales presedinte, D.Popovici Barcianu – secretar, iar Eminescu – bibliotecar.
1872 – reintors la Viena, intra in biroul avocatului M. B. Stanescu din Arad, pentru practica.
1873 – timp de trei luni este redactor al publicatiei ,,Gura satului”, ocupand apoi postul de arhivar la Consistorul greco-oriental din Oradea.
1874 – trece in Moldova, lucrand pentru putina vreme in redactia ziarului ,,Curierul”.
1875 – se stabileste in Bucuresti, ...

Alte referate despre: ioan slavici tabel cronologic, ioan slavici-tabel cronologic, ion slavici tabel cronologic

Ion Creanga

1864 Devine profesor la o şcoală primară din Iaşi.
1872 Creangă părăseşte învăţământul.
1874 Devine profesor din nou, de data asta în Păcurari.
1875 Ion Creangă îl întâlneşte pe Mihai Eminescu.
1876 Creangă începe publicarea poveştilor în "Convorbiri literare".

Alte referate despre: date despre ion creanga, ion creanga biografie, ion creanga-fisa bibliografica

Ion Luca Caragiale

In toamna anului 1878 ,T.Maiorescu il ia la Iasi pt a citi piesa „O noapte furtunoasa”.Face o calatorie la Viena.
Au loc premierile capodoperelor „O scrisoare pierduta”, „D-ale carnavalului”.

Alte referate despre: ion luca caragiale, date despre ion luca caragiale, rezumat o scrisoare pierduta de ion luca caragiale

Singur pe lume

Acesta da reprezentatii cu cainii sai savanti, Capi, Dolce si Zerbino si cu maimuta Joli-Coeur pentru a-si castiga existenta. In timpul unei reprezentatii la Toulouse, Vitalis este arestat si inchis pentru doua luni.

Remi se trezeste singur cu animalele si este invitat de doamna Mulligan si de fiul sau paralizat Arthur, un tanar englez bolnav, care calatoreste cu mama sa la bordul Lebedei, o ambarcatiune amenajata pentru croaziere.

Lui Remi i-ar placea sa ramana cu ei, dar cele doua luni au trecut si Vitalis isi reia drumul cu trupa sa. In timpul unei furtuni de zapada, doi dintre caini sunt ucisi de lupi si maimuta moare.

In drum, el il intalneste pe Mattia, la ingrozitorul Garrofoli - hot de copii si sef al unei bande de falsi infirmi.Apoi, la Paris, Vitalis moare de frig si Remi este primit la un gradinar din Gentilly, care are doi baieti si doua fete, dintre care una, Lise, este muta. Remi se indragosteste de Lise, care sta la capataiul lui mai multe zile, in timpul unei ...

Alte referate despre: singur pe lume, singur pe lume povestire, singur pe lume rezumat

Catastrofa de Liviu Rebreanu

Odata cu avansarea David este mutat intr-un regiment unguresc , unde se intelege greu cu ceilalti comandanti , pentru ca nu vorbea ungureste foarte bine .El privea razboiul calm , spre deosebire de ceilalti comandanti , care erau nervosi si se certau tot timpul .

Alte referate despre: catastrofa de liviu rebreanu rezumat, catastrofa de liviu rebreanu, rezumat catastrofa de liviu rebreanu

Toma Alimos - momentele subiectului

Toma, ranit isi roaga calul sa-l ajute sa se razbune si legandu-si rana incaleca si porneste un urmarirea boierului. Ajungandu-l ii cere lui Manea sa lupte voiniceste. Toma ii taie capul boierului pedepsindu-l pentru marsavia lui, iar trupul acestuia este dus de cal in lume.

Haiducul isi simte sfarsitul aproape si-i comunica Murgului sau ultimele dorinte: sa-l ingroape si sa-i puna la cap si la picior bujor si busuioc. Calul ii va indeplini dorintele si apoi va pleca sa-si caute un alt stapan dupa dorinta lui Toma.

Alte referate despre: toma alimos momentele subiectului, toma alimos-momentele subiectului, toma alimos momentele subiectului pe scurt

Doua Loturi

Desfasurarea actiunii cuprinde episoadele cautarii biletelor. Solicitand un concediumedical de trei zile, Lefter incepe cautarea biletelor, amintindu-si ca sunt in jacheta pe care sotia sa a dat-o unei tiganci pe 10 farfuri.

Alte referate despre: doua loturi rezumat, doua loturi momentele subiectului, doua loturi

Finalitatile educatiei

Scopurile educaţiei:
Reprezintă finalităţi educaţionale cu nivel mediu de generalitate care se realizează în intervale medii de timp. Ele sunt anticipări mentale ale diferitor actiuni de formare a personalităţii umane şi se referă la rezultate ce urmează să se obţină în cadrul unui şir de acţiuni educaţionale. Dacă idealul educativ este general şi unitar, scopurile care îl detaliază sunt variate, diverse, datorită diversităţii situaţiilor educative. De dorit este ca între scop şi ideal să se stabilească o relaţie de continuitate şi adecvare, scopurile trebuie să detalieze conţinutul idealului educaţional.

Alte referate despre: finalitatile educatiei, finalitatile educatiei timpurii, finalitatile educatiei referat

Cercetarea psihologica cu un singur subiect

Experimentele cu un singur subiect implica proceduri similare cu cele de tip intragrup. De multe ori ele nu sunt experimente reale, deoarece rezultatele nu pot fi generalizate. In unele situatii insa, in functie de ce anume se studiaza, rezulatele pot fi generalizate. Pentru a utiliza un design experimental cu un singur subiect sunt necesare urmatoarele tipuri de motivatie: 1.Motivatie empirica – deoarece se pot generaliza rezultatele ( chiar si in conditii rare ). Spre exemplu, in cercetarile de psihofiziologie nu este nevoie de mai multi subiecti : ex: - structura unei componente a sistemului nervos central trebuie sa aiba acelasi proprietati la toata lumea -> deci rezultatele se pot generaliza.

Alte referate despre: cercetarea psihologica, experimentul cu un singur subiect, diversitatea umana in cercetarea psihologica

Etape ale dezvoltarii varstei

Unii copii pronunta in mod clar si corect indata ce au inceput sa vorbeasca. In cazul altora, ceea ce spun ramane pentru un timp de neinteles pentu "ne-initiati". Uneori, numai mama este in stare sa interpreteze ce a vrut sa spuna copilul. Acest fapt se datoreaza in parte diferentelor de constitutie dar si numarului de conversatii pe care a putut sa le auda si claritatii exprimarii dumneavoastra

Alte referate despre: etape ale dezvoltarii varstei adulte, etape ale dezvoltarii grupurilor, etape ale dezvoltarii personalitatii

Curgerea omogena prin rocile colectoare

A doua precizare se refera la regimul de curgere. In zacamintele de hidrocarburi viteza de curgere a fluidelor este foarte mica. Pentru a obtine o imagine asupra vitezelor de curgere din zacaminte se considera urmatorul exemplu: o sonda produce titei cu un debit de 50 m3/zi (un debit relativ mare pentru conditiile din Romania) dintr-un strat cu grosimea de 10 m (o grosime comuna). Viteza titeiului este de ordinul a 0,4 mm/s langa sonda si de 0,4 m/s la distanta de 100 m de sonda (cca. 3,5 cm/zi).

Alte referate despre: rocile colectoare, rocile, rocile referat

Normalizarea contabilitatii in tari ale estului Europei Romania Ungaria

Concentrarea economica se realizeaza prin orice act juridic, indiferent de forma acestuia si care, fie opereaza transferul proprietatii sau al folosintei asupra totalitatii ori a unei parti a bunurilor, drepturilor si obligatiilor unui agent economic, fie are ca obiect sau ca efect sa permita unui agent economic ori unei grupari de agenti economici de a exercita, direct sau indirect, o influenta determinanta asupra unui alt agent economic sau mai multor alti agenti economici.Fuziunea este combinarea a doi sau mai multor agenti economici intr-unul singur, cu scopul de a creste eficienta economica si uneori de a evita concurenta.

Alte referate despre: normalizarea contabilitatii in romania-referat, geografic romania apartine estului europei, tari si capitalele europei

Importanta hermeneuticii gadameriene

Scopul hermeneuticii este "descoperirea intrebarilor la care raspunde textul, ceea ce implica contextul (locul si momentul), pretextul (ocurenta, ocazionalitatea raspunsului) si subtextul (deci ceea ce este textul, purtand cu sine, nu are in intentionalitatea comunicarii). Textul se afla intr-un context datorita unui pretext si acopera mereu un subtext pe care-l poarta cu sine". (Codoban, A., 2001) ca un fel de joc al interpretului care nu este niciodata singur ci este mereu dublat de semnificatiile multiple ale anterioritatii socio-culturale si volitiv-intentionale. Regula secundara descrie cunostintele prealabile contextuale (gramaticale, istorice, estetice, psihologice) pe care trebuie sa le avem pentru a interpreta.

Alte referate despre: importanta hermeneuticii, importanta apei, importanta padurilor

Piata de monopol

In realitate, majoritatea covarsitoare a trebuintelor sunt satisfacute printr-o gama - mai extinsa sau mai restransa - de bunuri economice substituibile; sunt putine sau extrem de putine bunurile economice care nu au inlo-cuitori (substituenti), mai ales atunci cand bunul economic este definit in sens larg, prin prisma genului de trebuinte in a caror intampinare vine.

Alte referate despre: piata de monopol, tipuri de piata oligopol monopol monopolistica concurenta perfecta, ce este piata de monopol
Referate afisate : 17
Medie note: 8.42 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK