Sinonime antonime paronime definitie si exemple 96a82

Sinonime, antonime si omonime

Sinonime, antonime si omonime
a) copac = arbore;
b) a-si lua talpasita = a fugi;
c) a-si da duhul = a da ortu’ popii;

a iesi = a intra;
lent = rapid;
fata = baiat;


Omonimele:Cuvinte cu aceeasi forma dar intelesuri diferite.

Omonime:
a) lexicale: aceeasi parte de vorbire - totale - Bunica tesea la razboi.
A purtat un razboi nedrept.
partiale - Mergea pe banda a doua.
Face parte dintr-o banda.
b) lexico-gramaticale: intre parti de vorbire diferite.


Omografe: Cuvinte care se scriu la fel si se pronunta diferit - vesela, acele etc.

Omofone: Cuvinte care se pronunta la fel ,dar se scriu altfel.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 11043
Materia: Romana

Categori si clasificari lexicale

OMONIME-cuvinte cu aceiasi forma si intelesuri total diferite:rac (animal acvatic, cancer), rug( foc, mur), a acorda( a oferi, a acorda un instrument musical), s,ah( sport al mintii, rege al Iranului), rom ( bautura alcoolica, tigan-rrom), liliac( planta, mamifer).
-omofone- cuvinte care se pronunta la fel: iris(planta, membrana colorata circular a ochiului), stationar(nava de lupta, spital, constant), a amenda( a sanctiona, a imbunatati).

Alte referate despre: cuvinte polisemantice clasificari lexicale, referat medicatie antiaritmice categorii si clasificari, catedori si clasificari lexicale

Schimbarea valorii gramaticale

Schimbarea valorii gramaticale
1. Devin adjective :
- verbele la participiu : Pomii <- infloriti au miros placut.
- verbele la gerunziu acordat : Oamenii <- suferinzi au mainile <- tremurande.

Alte referate despre: schimbarea valorii gramaticale, schimbarea valorii gramaticale exemple, schimbarea valorii gramaticale conversiunea

Gramatica normativa

15. Multe oglinde. – incorect
Corect: oglinzi, deoarece pluralul de la oglindă e oglinzi.
16. Această tumoră. – incorect
Corect: tumoare, deoarece forma corectă e o tumoare, două tumori.
17. Piaptăn verde. – incorect
Corect: pieptene, deoarece forma corectă e un pieptene, doi piepteni.

Alte referate despre: gramatica normativa, teste de gramatica normativa, gramatica normativa gligor gruita

Gramatica lb. romane

Substantiv
Definitie: substantivul este partea de vorbire care denumeste lucruri, fiinte, fenomene ale naturii, stari cunoscute in gramatica sub numele de obiecte.
Functiile sinctactice ale substantivului:

Alte referate despre: gramatica limbii romane, gramatica lb romane, gramatica limbi romane

Speciile literare - descriere si exemple

Personajele cele mai cunoscute ale snoavelor romanesti sunt Pacala si Tandala.
Exemple: Pacala avocat, Taranul si ochelarii de citit, De-ale lui Pacala, Boierul si Pacala de Ioan Slavici, Trei laudarosi, Trei mincinosi, etc.

Alte referate despre: descriere literara exemple de texte literare, speciile literare, genurile si speciile literare

Autismul - definitie, teorii si tratare

De la prima descriere a autismului făcută de Kanner, au fost observate alte boli care sunt similare cu autismul dar diferă în prezentare. Împreună cu autismul, aceste boli ( sindromul Rett, sindromul Asperger, dezvoltare pervaziva, “childhood disintegrative disorder” etc) sunt categorizate sub numele de boli pervazive de dezvoltare ( PDD – pervasive developmental disorders).

Alte referate despre: autismul definitie, definitie statie de tratare apa, tratarea autismului

Verbe si exemple

To eat: He has allredy eated
He has not eated yet
Have you allredy eated?
Hven’t tou allredy eated

Alte referate despre: verbe intranzitive exemple, verbe impersonale exemple, verbe copulative exemple

Sociologia - obiect, definitie, teorie

Sociologia studiaza intr-o maniera sistematica comportamentul social al grupurilor umane, impactul relatiilor sociale asupra indivizilor, formarea si schimbarea structurilor sociale.Ca orice stiinta, sociologia are un obiect de studiu, un corpus teoretic si unul metodologic. Obiectul de studiu consta in complexul de atitudini si de comportamente existente in grupuri, institutii etc. Teoria se refera la enunturile sintetice cu valoare explicativa si predictiva care fac posibila intelegerea complexitatii sociale. Pin explicare intelegem realitatea, iar pe aceasta baza putem face afirmatii cu privire la viitor (aspectul predictiv al teoriei). Metodologia sociologiei este ansamblul de instrumente care permite culegerea datelor intr-o maniera sistematica, obiectiva si verificabila.

Alte referate despre: descrierea obiectiva definitie, roman obiectiv definitie, romanul obiectiv definitie

Normele de munca - definitie,forme de exprimare

In cazul lucrului in echipa pentru a se cunoaste precis unitatea de masura la care se refera norma de timp este necesar de asemenea, de a se preciza daca norma de timp se refera la timpul de executie a intregii formatii ( ore echipa norma) sau a unui munictor din formatia respectiva (ore om norma).

Alte referate despre: organizarea locului de munca definitie, ocuparea fortei de munca definitie, normele de munca

Conceptul autoatribuirii

Atribuire interna si atribuire externa
O distinctie esentiala in teoriile atribuirii se face intre atribuirea interna si cea externa: comportamentul observat poate fi atribuit unor dispozitii (caracteristici) ale persoanei sau unor factori externi acesteia.

Alte referate despre: conceptul de produs, conceptul de personalitate, conceptul de marketing

Parteneriate educationale

Se impune, deci, realizarea unei comunicari eficiente cu exteriorul, realizarea de partneriate autentice. Proiectul de parteneriat le foloseste parintilor pentru a cunoaste si respecta obligatiile legale privind cresterea si educarea copiilor, cadrelor didactice pentru perfectionarea muncii in echipa, cunoasterea copiilor ce vor fi preluati in clasa I, cunoasterea cerintelor scolii.

Alte referate despre: parteneriate educationale, abc-ul parteneriatelor educationale, rolul parteneriatelor educationale

Remarques

Aristide (540-460 a.n.e.).
Aristide surnomme le Juste, homme d'Etat athenien, fut stratege a Marathon (490) et combattit les Perses aux cotes de Miltiade. Grace a la puissance de sa parole, ses avis empreints de sagesse l'emporterent maintes fois dans les assemblees du peuple.

Alte referate despre:

Investitiile si dezinvestitiile

Investitia apare, la prima vedere ca o operatiune de modificare si de crestere a patrimoniului initial. La o analiza mai profunda investitia este alocarea capitalurilor economisite in activitati lucrative cu caracter profitabil care sa majoreze valoarea capitalurilor initial acordate. In sens financiar investitie inseamna schimbarea unei sume de bani prezenta, certa, in speranta obtinerii unor venituri viitoare, superioare, probabile.

Alte referate despre: investitiile, investitiile straine directe in romania, venitul consumul si investitiile

Relatii interspecifice

Beneficiază: pagurul ca nu e atacat de duşmani din cauza actiniei; actinia consumă resturile de la masa racului, căci fără deplasarea racului, ar muri. sau coralii care ofera adapost pestilor, unele alge care traiesc pe carapacea unor broaste testoase asigurandu-le astfel deplasarea

Alte referate despre: relatii interspecifice, relatii interspecifice la animale, relatiile interspecifice
Referate afisate : 16
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK