Sistemul bancar in conditiile monedei unice euro

Sistemul Bancar European in conditiile monedei unice

Pậnă în 1980 imaginea sistemului bancar este cea a unui sistem fragmentat, chiar dacă în 1973 prin Directiva 73/183/EEC au fost abolite restricţiile în ceea ce priveşte organizarea şi prestarea de servicii şi activităţi bancare în realitate sistemele bancare a majorităţii ţărilor erau restricţionate de un larg set de constrậngeri, îndeosebi cele care vizau controlul fluxurilor de capital.

Studiul lui Dermine evidenţiază cele mai importante restricţii ca fiind următoarele: controlul ratei dobậnzii, controlul capitalului, reglementări în ceea ce priveşte participarea băncilor la activităţi de intermediere de valori mobiliare prin intermediul burselor de valori, restricţii privind înfiinţarea de sucursale în străinătate, resticţii privind intrarea băncilor noi pe piaţă, plafonarea creditelor, cerinţe obligatorii privind investiţiile, restricţii în domeniul asigurărilor.

Cea mai aplicată restricţie era cea care viza controlul ratei ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 35kb
Downloads: 253
Materia: Economie

Euro versus dolar pe piata valutara internationala - Analiza evolutiei si performantele euro

Referat despre Euro versus dolar pe piata valutara internationala - Analiza evolutiei si performantele euro
Evoluţia euro
Denumirea de "euro" a monedei unice europene a fost stabilita in decembrie 1995 la Madrid, intrarea ei in vigoare hotarându-se a se face de la 1 ianuarie 1999 . Data limita de introducere efectiva in circulatie a monedelor si bancnotelor euro s-a fixat ca fiind 1 iulie 2002. S-au insemnat atunci doua perioade: perioada 1 ianuarie 1999-1 ianuarie 2002, in care se urmarea reprezentarea monedelor nationale ale tarilor participante la UM in exprimari nezecimale pe piata monedei unice euro, aceasta având numai rol de moneda scripturala; si perioada 1 ianuarie 2002-1 iunie 2002, când euro a fost introdus pe piata sub forma de monede si bancnote si a coexistat cu monedele nationale ale statelor participante. De la 1 iulie 2002, euro a devenit moneda unica legata pe teritoriul Euroland.

Alte referate despre: euro versus dolar pe piata valutara internationala, razboiul euro vs dolar pe piata valutara internationala, analiza comparativa euro-dolar pe piata financiara internationala

Trecerea Romaniei la moneda Euro

Al treilea este contractul cadru negociat cu fiecare tara candidata mai inainte de a adera la UE. Criteriile au fost de asemenea clarificate si de legislatia UE si prin decizii ale sistemului judiciar european, de-a lungul anilor.Prima faza a dezvoltarii EMU poate fi corelata cu cea a unei tari candidate care inainte de aderarea la UE trebuie sa intruneasca criteriile Copenhaga.

Alte referate despre: trecerea romaniei la moneda euro, trecerea romaniei la moneda euro referat, trecerea romaniei la moneda euro referate

Moneda euro

De la aceasta data toate preturile, facturile, cecurile, contabilitatea, platile si salariile agentilor economici si populatiei au fost denominate si a inceput decontarea in euro. Aceasta a durat timp de sase luni dupa care euro a ajuns singurul mijloc de plata in tarile care l-au adoptat.

Introducerea monedei EURO de la 1 ianuarie 1999 a fost precedata de adoptarea Regulamentului 1103/97, prin care s-au prevazut dispozitiile referitoare la inlocuirea vechii monede commune ECU cu EURO.
- de la 1 ianuarie 1999, toate referirile la ECU, utilizate in contracte si alte instrumente juridice, au fost inlocuite cu EURO, utilizandu-se pentru conversie raportul 1/1 (1 ECU =1 EURO);

Alte referate despre: moneda euro, moneda euro referat, referat moneda euro

Euro - moneda unica europeana

Euro este moneda nou creata a Uniunii Europene. In urmatorii cativa ani, ea va inlocui complet siling-ul austriac , francul belgian, markka finlandeza, francul francez, marca germana, lira irlandeza, francul luxemburghez, guldenul olandez, escudo-ul portughez si peseta spaniola. Noua moneda este prezentata sub forma de bancnote de 5, 10, 20, 50, 100, 200 si 500 euro si sub forma de monede de 1 sau 2 euro ,
si monede de 1, 2, 5, 10, 20 si 50 de centi.

Desenul euro a fost stability prin interviuri realizate cu aproape 2.000 de soferi de taxi, casieri bancari, vanzatori cu amanuntul si un grup format din artisti, agenti de promovare si specialist in domeniul comunicatiilor. Uniunea Economica si Monetara a dat nastere unuia dintre cele mai mari si mai puternice blocuri comerciale din lume. In ceea ce priveste produsul intern brut, ...

Alte referate despre: euro moneda unica europeana, euro-moneda unica europeana, euro - moneda unica europeana

Evolutia si rolul sistemului bancar in Romania

Evolutia si rolul sistemului bancar in Romania
Activitatea B.N.R. era deosebit de complexa : efectua emisiunea monetara, era casierul statului, sprijinea dezvoltarea si modernizarea economiei si a sectorului bancar prin creditarea activitatii economice si comerciale, sconta cambii si alte efecte de comert, facea comert cu aur si argint, primea in depozit metale, sume de aur si argint, sume de bani in cont curent, etc. La 1 ianuarie 1901, statul român, puternic afectat de criza economica din 1900, si de marile deficite bugetare inregistrate, a fost nevoit sa se retraga de la capitalul B.N.R. si sa vânda actiunile pe care le detinea; astfel, B.N.R. a devenit banca de emisiune particulara.

Alte referate despre: evolutia si rolul sistemului bancar in romania, i evolutia si rolul sistemului bancar din romania, evolutia bancilor si sistemului bancar in romania

Pretul - Element al mixului de marketing financiar bancar

În practica bancară se întâlnesc trei feluri de comisioane şi taxe : preţuri explicite, preţuri implicite şi preţuri „spread”. Ultimul, preţul „spread”, îseamnă diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare la casele de schimb. Comisioanele implicite sunt de fapt costuri ascunse, care nu sunt clar prezentate clienţilor sau clienţii nici nu sunt conştienţi că le plătesc, pentru că ele apar doar sub forma lipsei de dobânzi în cazul contului curent în schimbul deschiderii gratuite. Preţurile explicite sunt clar prezentate clienţilor şi stabilirea lor se face după trei strategii alternative, care acoperă diferite costuri, cu metode diferite :

Alte referate despre: pretul - element al mixului de marketing financiar bancar 3x puncte, pretul element al mixului de marketing financiar bancar, pretul - element al mixului de marketing financiar bancar

Servicii bancare

Conţinutul tehnic, economic şi social al conceptului de calitate rezultă din caracterul complex şi dinamic al acestuia. Din definiţia calităţii rezultă că un produs sau serviciu, pentru a-şi îndeplini misiunea pentru care a fost creat, deci ca să aibă o anumită calitate, un grad de utilitate, trebuie să îndeplinească un complex de condiţii tehnico-funcţionale, economice, psihosenzoriale, ergonomice şi ecologice.

Alte referate despre: produse si servicii bancare, servicii bancare, serviciile bancare

Credit Bancar

Banca este definit` ca fiind o entitate economic` de stat sau
particular` ale c`rei funciuni principale sunt:

Alte referate despre: credite bancare, creditul bancar, credit bancar

Piata bancara

Bancile importante la care statul este actionar pot deveni banci comerciale private atât cu capital român cât si cu capital strain.

Alte referate despre: piata bancara, piata bancara referat, piata bancara din romania

Globalizarea sistemului bancar

Banca are sediul central in Bucuresti. Detine 663 de unitati retail (pentru populatie si microintreprinderi), deschise in intreaga tara, in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori. De asemenea, detine 48 de centre de afaceri pentru clientii corporate (IMM-uri si companii mari). Nu in ultimul rand, banca este prezenta prin subsidiare in Republica Moldova si Marea Britanie, are filiale in Paris si Frankfurt si reprezentante bancare in Moscova si New York.

Alte referate despre: globalizarea sistemului bancar, evolutia sistemului bancar romanesc, evolutia sistemului bancar

Trasaturile sistemului bancar romanesc

- Principala forma pe care o imbraca bancile private este una de societate pe actiuni al carei capital este impartit intr-un numar mare de parti cu o anumita valoare nominala, numite actiuni. Influenta asupra managementului bancii se manifesta in planul adunarii actionarilor si depinde de numarul si valoarea actiunilor posedate. Repartizarea profitului se face in functie de numarul de actiuni posedate de fiecare actionar.

Alte referate despre: structura sistemului bancar romanesc, restructurarea sistemului bancar romanesc, evolutia sistemului bancar romanesc dupa 1990

RISCUL BANCAR

C. Masuri curative (coercitive)
In conditiile nerambursarii dupa avizarea clientului de catre banca se trece la masuri coercitive (curative). Acestea se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:
- se aplica in cazul neimplinirii obligatiilor contractuale fata de banca;
-se intrerupe contractul de credit;
- in cazul neonorarii datoriilor se recurge la:
- executia garantiilor reale prin scoaterea lor la licitatie;
- reclamarea clientului la un tribunal de comert;
- recuperarea sumelor de la giranti.
-constituirea unui fond de rezerva minim obligatoriu.

Alte referate despre: riscul bancar, managementul riscului bancar, riscul bancar referat

Evaluarea unei societati cu obiect de activitate bancar - Banca Transilvania

2. Cunoaşterea surselor evaluãrii Cunoaşterea obiectului evaluat (a societãţii evaluate) se face prin studierea atît a situaţiilor financiare anuale, cît şi a unor informaţii cu privire la modificarea capitalului social, etc. Principalele surse de informaţie studiate sunt:
• Situaţiile financiare anuale (bilanţul contabil oferã informaţii cu privire la poziţia financiarã a firmei, contul de profit şi pierdere indicã performanţele financiare ale firmei)
• Analiza fluxurilor de trezorerie
• Analiza evoluţiei bursiere a cursului acţiunilor societãţii evaluate.

Alte referate despre: evaluarea unei societati cu obiect de activitate bancar, evaluarea unei societati cu obiectiv de activitate turistica, evaluarea unei societati cu obiect de activitate benzinaria
Referate afisate : 14
Medie note: 8.08 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles