Sistemul constitutional al germaniei

Aspecte de drept constitutional privind principalele institutii din sistemul de drept roman si sistemul de drept francez

Referat despre Aspecte de drept constitutional privind principalele institutii din sistemul de drept roman si sistemul de drept francez
Dreptul constituţional apare în cadrul sistemului de drept într-o dublă ipostază: pe de o parte, ca ramură de drept; pe de altă parte, ca factor structurant al întregului sistem, ca un cosistem. In opinia unui doctrinar francez, dreptul constituţional este o „mărturie a civilizaţiei occidentale", iar trei dintre temele lui sunt fundamentale: încrederea în individ; credinţa în virtuţile dialogului; organizarea raţională, concretizată prin regimul reprezentativ, funcţia reprezentaţilor şi organizarea alegerilor disputate.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 35kb
Downloads: 1645
Materia: Drept

Drept Constitutional

Se recunoaste dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationale
de a infiinta si de a administra propriile institutii de invatamant
superior particulare, conform legii.

Alte referate despre: drept constitutional, drept constitutional comparat, izvoarele dreptului constitutional

Drept economic

Se va depune la banca diferebta in numerar, pana la completarea capitalului initial prevazut, obtinandu-se un certificat de depunere.Se poate aduce si un aport al asciatilor care pot fi de origine romana sau alta nationalitate in valuta.Bunurile astfel aduse devin proprietatea societatii comerciale noi infiintate.Aportul de capital nu este putator de dobanzi.Dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor de capital social se poate face dupa caz.

Alte referate despre: drept economic, dreptul economic, drepturi economice

Drept penal special

Ca parte componenta a dreptului penal, partea speciala are ca obiect determinarea faptelor de pericol social care aduc atingere intereselor de stat, ordinii de drept, drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor, pe care le considera infractiuni, precum si stabilirea felului si limitelor speciale ale pedepselor sau a masurilor penale ce urmeaza sa fie aplicate pentru sanctionarea acelor infractiuni.

Alte referate despre: drept penal special-ultrajul, drept penal special, referate drept penal special

Dreptul familiei

Conceptul de casatorie
Termenul de casatorie este utilizat, in acceptiunea Codului familiei, in doua intelesuri: in sens de act juridic, prin care viitorii soti consimt sa se casatoreasca in conditiile si formele prevazute de lege (art. 3-18, privind incheierea casatoriei) si in intelesul de situayie juridica, adica de statut legal al sotilor (art. 26-36, referitor la raporturile personale si patrimoniale dintre
soti).

Alte referate despre: dreptul familiei, dreptul familiei referat, referat dreptul familiei

Dreptul consumatorului

1.Evolutia in dreptul consumatiei
1.1.Observatii generale,
1.2. Era consumismului .Dreptul consumatiei ca drept de reactie si ordine publica de protectie.
2. Consumatorul - pentru o prima prezentare.
2.2.Definitie, incercari legislative.
2.3. Notiunea de consumator stricto sensu.
2.4.irelevanta cunoasterii de catre profesionalist a calitatii de consumator a partenerului contractual.
2.5.Reprezentarea consumatorului printr-un mandat profesionalist.

Alte referate despre: dreptul consumatorului, dreptul consumatorului obligatia de informare, dreptul consumatorului referat

Drept constitutional comparat

Un regim politic autarhic si antidemocratic va avea, fireste, o constitutie ce va restrange drepturile si libertatile democratice, exagerand in acelasi timp rolul autoritatilor si stabilind prea putine posibilitati de control de catre cetateni a activitatii acestora, sau chiar deloc.

Alte referate despre: drept constitutional comparat referat, drept constitutional comparat romania italia, referate drept constitutional comparat

Sistemul Constitutional al Republicii Franceze

Guvernarea directorială (colegială) se depreciază însă curând si este
înlocuită cu un sistem de guvernare personală. Astfel, Directoratul se transformă într-un Consulat (tot un organism executiv colegial) condus însă de un Prim-Consul, funcTie pe care o îndeplineste generalul Bonaparte. Printr-un senatus-consult, generalul Bonaparte este numit Consul pe viaTă, iar doi ani mai târziu, pe 18 mai 1804, printr-un alt asemenea act, se reinstituie monarhia: republicanul Bonaparte devine împăratul Napoleon I!

Alte referate despre: sistemul constitutional al republicii franceze, curtea constitutionala a republicii moldova, sistemul constitutional al republicii moldova

Contencios constitutional

- rolul hotărâtor al partidelor politice, liderilor şi formatorilor de
opinie (mass-media) în configurarea reprezentărilor populare, având
ca efect transformarea unei problematici, primordial juridică
(supremaţia Constituţiei) într-o simplă opţiune politică;

Alte referate despre: contencios constitutional, contenciosul constitutional, drept contencios constitutional

Constitutia Romaniei

Inlaturarea puterii de stat comuniste prin revolutia din decembrie 1989 a creat premisele elaborarii unei noi constitutii care sa puna bazele ordinii democratice a statului de drept . Principalele evenimente politice care au precedat elaborarea unei noi constitutii au fost urmatoarele : Constituirea Frontului Salvarii Nationale , in decembrie 1989 ; Organizarea Consiliului FSN in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala, in februarie 1990 ;

Alte referate despre: constitutia romaniei, constitutia romaniei referat, referat constitutia romaniei

Berlin capitala Germaniei

Divizat vreme de 45 de ani, Berlinul reclamã pe drept cuvânt pozitia de capitalã a Germaniei reunificate. Orasul a luat fiintã în secolul al XIII-lea,devenind în 1470 capitala principatului Prusiei, fieful familiei de Hohenzoller.În anul 1871 devine capitala Imperiului German, iar în 1919 a Republicii de la Weimar.

Alte referate despre: berlin capitala germaniei, berlin-capitala germaniei, referat orasul berlin capitala germaniei

Istoria Germaniei

Faramitirea politica a Germaniei in nenumarate principate, ducate,
comitate, ca un pronuntat grad de autonomie, precum si puterea
crescanda a feudalilor germani, au impiedicat, de-a lungul intregului
ev mediu, creearea unui stat german centralizat si puternic.

Alte referate despre: istoria germaniei, istoria germaniei referat, istoria germaniei din perioada 1945-1990

Germania ppt

Berlin, capitala verde, cu palate, parcuri inconjurate de paduri si canale, cu renumita Poarta Brandenburg, cu a sa coroana Quadriga, cu peste 170 muzee si galerii de arta, teatre, opere, peste 7000 de puburi si restaurante, o viata de noapte activa, renumitul bulevard Ku'damm cu magazine intirate pe 3 km. Festivalul International de Film de la Berlin aduna in fiecare an cei mai renumiti actori, veniti pentru a castiga Ursul de Aur.

Alte referate despre: germania ppt, investitori straini in germania ppt, administratia germania ppt

Republica Federala Germania

Puterea judiciara are ca organ superior Bundesverfassungsgericht, care poate sa dea ultima decizie peste toate actele legislative sau de administratie. Din 1998 si pana in iulie 2005 a fost la putere la nivelul Germaniei o coalitie parlamentara asa-numita Rosu-Verde, adica intre Social-Democrati (SPD) si Verzi-ecologisti (B90 / Die Grunen).

Alte referate despre: republica federala germania ca stat federal, republica federala germania, referat republica federala germania ca stat federal

Al doilea Razboi Mondial

Stupoarea ce a cuprins pe toata lumea nu a durat însa decât o clipa. Asasinii au fost imobilizati si arestati chiar în cuprinsuls localului Radiodifuziunii, complicii au fost gasiti si ei si, spre seara, pe acelasi loc unde îl împuscasera pe primul ministru, au primit pedeapsa: trupurile au ramas o zi neridicate, spre a fi vazute de toata lumea.

Alte referate despre: al doilea razboi mondial, al doilea razboi mondial referat, romania in al doilea razboi mondial

Regimul politic al Canadei

Cu timpul, caracteristicile francofone ale populaTiei respective s-au consolidat in pofida ruperii contactelor administrative si culturale ale fostei colonii franceze cu Parisul. Mai mult, ele au generat un sentiment naTional al populaTiei francofone, manifestat nu de puTine ori in chip conservator faTa de sentimentul naTional al colonistilor anglofoni. Aceasta contradicTie intre conservatorismul naTional francez si stapânirea britanica consfinTita printr-un document oficial - Pacea din 1763 - nu a disparut nici in prezent. Din punct de vedere constituTional se impune o precizare: in regiunile colonizate exclusiv de Anglia se aplica, anterior cuceririi din 1760, cutuma constituTionala engleza, in timp ce Quebecul era guvernat in conformitate cu tradiTiile constituTionale franceze, la care se adauga, evident, legislaTia civila a metropolei.

Alte referate despre: regimul politic al canadei, referat despre regimul politic al canadei, regimul politic democratic

Galii

În lumea egee, o migraţe a galilor răsăriteni a avut loc în Tracia, la nordul Greciei, în 281 î.Hr.. O altă căpetenie gală, Brennus, în funtea unei armate mari, a renunţat să distrugă Templul lui Apollo în Delfi în ultimul minut, văzând, după legendă, o ameninţare în formă de fulger. În acelaşi timp o bandă migratoare de celţi, de aproxximativ 10.000 de luptători, împreună cu femeile, copiii, şi sclavii lor treceau prin Tracia.

Alte referate despre: galii, razboiul cu galii, galii referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK