Sistemul nervos central

Alcatuirea sistemului nervos central

Sistemul periferic are doua componente importante: sistemul nervos somatic si cel vegetativ.O sarcina importanta a sistemului nervos somatic este adunarea informatiilor de la organele de simt si transmiterea lor la sistemul nervos central, a doua sarcina este transmiterea impulsurilor primite de la siatemul nervos central la muschii scheletici, producand astfel miscarile comandate.

Constient sau inconstient:
Sistemul nervos vegetativ coordoneaza functionarea organelor interioare si a glandelor cum ar fi inima, stomacul, rinichii si pancreasul. Sistemul nervos somatic are are doua componente importante: sistemul senzorial si cel motor. Informatiile venite din mediul exterior sunt culese de organele de simt. Durerea, impulsurile tactile, temperatura pielii sunt receptionate prin celule receptoare. Din acesti receptori impulsurile rezultate in urma excitatiei ajung prin fibrele nervoase senzitive in sistemul nervos central. Informatiile despre mediul exterior sunt adunate si transmise ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 2325
Materia: Biologie

Sistemul nervos-alcatuire

Neuronii raspund stimulilor acerasta proprietate numindu-se excitabilitate .Neuronul transmite informatiile primite din mediu sub forma de influx nervos ,intotdeauna de la dendrite spre corpul celular si apoi spre axon ,aceasata proprietate numindu-se conductibilitate. Intre neuroni exista zone de atingere ,numite sinapse ,prin care influxul nervos este transmis de la un neuron la altul intr-o singura directie .Un nerv este format din mai mu8lte fibre nervoase protejate de un invelis comun .

Alte referate despre: sistemul nervos alcatuire, sistemul nervos alcatuire schite, sistemul nervos-alcatuire

Sistemul nervos

Mănunchii de fibre motorii si senzitive ce împânzesc un organ sau un teritoriu bine determinat alcătuiesc nervii. Diferitele organe şi diferitele zone sunt "deservite" de nervi diferiţi. Din sistemul nervos pornesc în total 43 de perechi de nervi: 12 perechi de nervi cranieni din creier si 31 de perechi de nervi din părtile laterale ale măduvei spinării.

Alte referate despre: boli ale sistemului nervos, sistemul nervos, igiena sistemului nervos

Sistemul nervos - recapitulare

Aparat de :-oase : cutia craniana, coloana vertebrala
- meninge 3 foite : DURAMATER, ARHNOIDA,
- PIRAMATER
- lichidul cefalo-rahidian

Alte referate despre: sist nervos recapitulare, recapitulare sistemul nervos, bolile sistemului nervos

Sistemul nervos (la animale)

SISTEMUL NERVOS LA VERTEBRATE
La vertebrate sistemul nervos este format din encefal si maduva spinarii. Originea si dezvoltarea sis nerv. : Sis nerv din ectoderm. Celulele ectodermului se divid si formeaza placa neurala . aceasta se invagineaza si formeaza santul neural prevazut cu 2 margini sau refrangeri numite creste pleurale. Ele se unesc si formeaza tubul neural. El se inchide la cele doua capete iar portiunea anterioara este mai dilatata fiind prevazuta cu o vezicula cerebrala. Ea intr-o prima etapa se segmenteaza in 3 vezicule si anume : prozencefal, mezencefal, romencefal.

Alte referate despre: sistemul nervos la animale, tesutul nervos la animale, importanta sistemului nervos la animale

Sistemul nervos la vertebrate

Reteaua de nervi:
Pentru a aproviziona structurile din gat ,vagusul este distribuit structurelor aflate in piept si abdomen.Vederea,auzul si senzatia vestibulara ,si gustul este mijlocit la o secunda ,sapte sau opt nervi cranieni respectiv.Nervii cranieni mai mijlocesc si functiile motorii ale capului ,ochilor,fetei,limbii cat si muschii folositi in mestecat si inghitit. Dupa ce ies din vertebre ,nervii spinali sunt distribuiti regiunilor trunchiului si a membrelor.

Alte referate despre: sistemul nervos la vertebrate, sistemul nervos al vertebratelor, particularitati ale sistemului nervos la vertebrate

Sistemul nervos

Nevroza:Este caaracterizata prin teama permanenta de ceva teama care poate deveni obsesie .Anorexia:Se manifesta prin refuzul unei persoane de a se hrani,bolnavul slabind foarte mult.Dementa:O boala grava datorita careia bolnavul isi pierde inteligenta nu se mai poate exprima nu intelege sensul cuvintelor,nu se mai poate orienta in spatiu pierzandusi memoria atentia si judecata .

Schizofrenia:Se intalneste mai ales la adolescenti si tineri acestia pierzand contactul cu realitatea avand tulburari de afectivitate si delir.In aparitia acestor tulburari nervoase un rol important il joaca mediul social si familial.In astfel de cazuri se apeleaza la psiholog sau medicul de specialitate acestia avand diverse teste de personalite care le permit sa exploreze atitudinile ,tendintele profunde ale individului si gradul de inteligenta al acestuia.

Alte referate despre: sistemul nervos igiena, boli ale sistemului nervos la om, tesutul nervos

Sistemul nervos

Dendritele sunt prelungiri celulare, uneori ramificate (ceea ce creste foarte mult posibilitatea contactului cu alte celule nervoase), avand functia de a primi impulsuri si a le transmite spre corpul celular. Axonul transmite de obicei impulsuri de la soma altor celule nervoase sau organe efetuoare (muschii sau glandele), desi impulsul poate fi uneori transmis si in directie opusa ("reflexele de axon" de la nivelul tegumentului).

Alte referate despre: sistemul nervos central, sistemul nervos la mamifere, referat sistemul nervos

Tesutul nervos

Axon
- prelungire unică, obligatorie, delimitează de axolemă;
- în axoplasmă conţine mitocondrii, lizozomi, neurofibrile;
- conduce influxul nervos eferent (centrifug);
- este protejat de 3 teci: de mielină (la interior), Schwann, Henle (la exterior).

Alte referate despre: tesutul nervos referat, rolul biochimic al lecitinei la nivelul tesutului nervos, referat tesutul nervos

Sistemul nervos central

Toate aceste coordonate sunt formate din fascicule de fibre nervoase,
realizand tractusuri, cu directia ascendenta si descendente, prin care
maduva isi exercita rolul de organ de conducere. In cordoanele
ventrale sunt situate caile descendente, respectiv fasciculele
cortico-spinal, vestibulo-spinal, tecto-spinal, reticulo-spinal, dar
si cai ascendente ca spino-talamic, spino-reticular, fundamental
ventral etc. In cordoanele laterale caile ascendente sunt: fasciculele
spino-cerebelos ventral, spino cerebelos dorsal, spino-reticulat
lateral, iar caile descendente sunt reprezentate de tractusurile
cortico-spinal lateral, rubro-spinal si fundamental lateral.

Alte referate despre: sistemul nervos central la om, boli ale sistemului nervos central la om, boli ale sistemului nervos central

Sistemul nervos la om

In viziunea monista sistemul nervos alcatuieste un angrenaj functional unitar care realizeaza o activitate reflexa. O activitate psihica normala este rezultatul functionarii normale a Sistemului nervos. In raport cu unele criterii de ordin topologic - pozitional se delimiteaza Sistemul nervos central care este ansamblul structurilor tubului neuronal si subsistemul nervos periferic format din ansamblul ganglionilor si terminatiilor nervoase din afara tubului neuronal.

Alte referate despre: sistemul nervos la om, sistemul nervos referat, boli ale sistemului nervos referat

Bolile Sistemului Nervos Central

SNC -ul efectuează multe sarcini, astfel simptomele problemelor legate de SNC sunt foarte variate. Identificarea sursei problemei în sistemul nervos este dificilă pentru că bolile şi lezările nervilor într-o parte a sistemului apar ca simptome departe de locul în care se află adevărata problemă. Câteva dintre simptome sunt pierderea simţului tactil, slăbirea sau dificultatea în locomoţie, pierderea capacităţii de a vorbi, tulburări de vedere, confuzie, ameţeală şi pierderea cunoştinţei.

Alte referate despre: bolile sistemului nervos central, bolile sistemului nervos central la om, referate bolile sistemului nervos central

Structura sistemului nervos

Sistemul nervos al organismelor vii, inclusiv al omului, este foarte complicat si poate fi comparat doar cu universul. La ora actuala, cu toate cercetarile sofisticate efectuate in institutele de cercetare specializate in neurologie, psihologie si neuropatie nu s-au facut progrese esentiale, decat in stabilirea unor anumite procese responsabile de unele actiuni - insa care este mecanismul functionarii sistemului nervos ramane o enigma pentru fiinta umana.

Alte referate despre: structura sistemului nervos, structura sistemului nervos central, organizarea si structura sistemului nervos

Patologia inflamatorie a sistemului nervos

Patologia inflamatorie a sistemului nervos
Oricare dintre agenţii etiologici ai infecţiilor poate da determinări la nivelul sistemului nervos. De obicei acestea sunt localizări secundare ale unei alte infecţii din organism: boli intecţioase, endocardite, infecţii pulmonare şi urinare, inflamaţii regionale etc.
Patologia inflamatorie a sistemului nervos

Alte referate despre: patologia inflamatorie a sistemului nervos, patologia si igiena sistemului nervos, patologia perenatala a sistemului nervos

Afectiuni ale sistemului nervos

Sifilisul netratat la timp uneori poate,dupa 5-20-30 de ani de la infectie sa inceapa sa produca leziuni ale creierului si in special ale scoartei cerebrale(dementa sifilitica se numeste paralizie generala progresiva). Nevrita-inflamatie localizata a unuia sau mai multor nervi periferici.

Alte referate despre: afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni ale sistemului nervos referat, afectiuni ale sistemului nervos central

Hanul Ancutei-topos central in lumea sadoveni

”Esentiala este starea de fericire materiala infaptuita de oaspeti .Ei traiesc la modul Canaanului, ospatand numai cu carne fripta si band vin , insa dupa o randuiala care cere initiere.(George Calinescu).Astfel hanul devine un spatiu al ceremonialului mesei in comun.

Mai toate istorisirile spuse la han sunt apreciate de catre ascultatori din doua puncte de vedere:al intamplarii povestite , in sine, si a modului cum este istorisita intamplarea.Comisul Ionita promite sa spuna ceva” cu mult mai minunat si mai infricosat”.

Alte referate despre: hanul ancutei personaj central, hanul ancutei toposul hanului, toposul hanului ancutei

Droguri

Euforia
Este senzatia de buna dispozitie obtinuta artificial, euforia este o stare în care individul nu simte nici o anxietate si scapa de influentele exterioare.

Alte referate despre: droguri, drogurile si efectele lor, referat droguri

Drogurile

Drogurile sunt o substanţă sau un amestec de substanţe naturale sau sintetice, având acţiune psihotropă (asemeni unui sedativ sau stimulent) asupra sistemului nervos central, intensificând unele procese (apar halucinaţii auditive sau vizuale) şi eliminându-le pe altele (durerea fizică, moralitatea). De-a lungul timpului, prin intermediul drogurilor, omul a încercat să trateze răul, să fugă de preocupaţii, de tristeţe, să se rupă de cotidian, să aibă o percepţie mistică şi să aibă experienţa sacrului, experienţă creata de el însuşi cu ajutorul drogului.

Alte referate despre: drogurile, drogurile referat, referat drogurile
Referate afisate : 18
Medie note: 8.18 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles