Sistemul osos

Sistemul osos - alcatuire

Sistemul osos este format din totalitatea oaselor dintr-un organism. Oasele sunt organe dure si rezistente care alcătuiesc scheletul corpului. Scheletul corpului este format din: -scheletul capului este format din neurocraniu care adaposteste encefalul si viscerocraniu care adaposteste oasele fetei. -scheletul trunchiului este format din 33-34 de vertebre, stern(osul pieptului), coaste. -schetelul membrelor inferioare si superioare.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 12477
Materia: Biologie

Scheletul-sistemul osos

Centura pelviana si piciorul sunt formate din 62 de oase: si acestea reprezintă aproximativ o treime din numărul total de oase. Osul pereche al centurii pelviene, împreuna cu osul sacrum al coloanei vertebrale formează bazinul. De aici in jos urmează femurul, rotula, tibia si fibula. In regiunea gleznei de o parte si de alta se găsesc cate 7 oase tarsiene, cate 5 oase metatarsiene, si se termina cu cele 2 falange ale degetelor mari, respectiv cele cate 3 falange ale celorlalte degete de la picior.

Structura interna a oaselor: Oasele organismului viu nu sunt deloc atât de uscate , albe si rigide precum am putea crede văzând scheletele expuse in muzee. Osul viu este de culoare cenuşie, fiind acoperit de o membrana rezistenta –periost- prin care pătrund vasele sangvine si nervii destinaţi oaselor.

Alte referate despre: rolul scheletului sistemul osos la om, scheletul-sistemul osos la animale, scheletul osos

Anatomia aparatului locomotor

Oasele sunt organe tari si elastice.In structura lor predomina tesutul osos.
Tesutul osos este cel mai dur si rezistent tesut mecanic conjunctiv. Tesutul osos este un tesut conjunctiv metaplaziat.

Alte referate despre: anatomia aparatului locomotor, referat anatomia aparatului locomotor, anatomia aparatului locomotor la animale

Anatomia aparatului locomotor

Rolul oaselor in organism
1. determina forma corpului, iarimpreuna cu articulatiile dintre ele, asigura suportul partilor moi;
2. participa la formarea cavitatilor de protectie a unor organe (cutia craniana, canalul verteberal, cutia toracica, bazinul );
3. sunt organe ale miscarii pentru ca pentru ca participa la formarea articulatiilor si servesc capunct de insertie pentru muschi;
4. maduva rosie (din epifizele oaselor lungi,din oasele late si scurte)are rol in hematopoeza;
5. deposit de substanta fosfocalcice, pe care organismul le poate mobiliza la nevoie (sarcina).

Alte referate despre: anatomia aparatului locomotor la bovine, imagini anatomia aparatului locomotor, powerpoint anatomia aparatului locomotor

Caracteristicile oaselor

Oasele scurte se caracterizează prin faptul ca lungimea lăţimea şi grosimea lor sunt aproape egale.In această categorie intră oasele tarsiene,oasele carpiene şi vertebrele. Atât oasele lungi,cât şi oasele late şi scurte pot prezenta suprafeţe sau faţete articulare, apofize,spine,tubercule,creste,fose si incizuri. Suprafeţele sau faţetele articulare sunt porţiuni de pe suprafaţa oaselor care servesc pentru articularea cu alte oase.

Alte referate despre: caracteristicile oaselor, caracteristicile genului epic, caracteristicile nuvelei

Avantajele amprentei genetice

Testele ADN efectuate de Dr. Thomas Loy de la Universitatea din Queensland au demonstrat existenta a patru mostre diferite de ADN uman pe haina si armele lui Otzi: una pe exteriorul hainei, una pe vârful unei sageti rupte, una pe corpul sagetii, iar ultima pe lama unui cutit. Nici una din aceste mostre nu este identica cu ADN-ul mitocondrial al lui Otzi. S-au reconstituit ultimele 48 de ore dinainte de moartea lui Otzi, stabilindu-se ca acesta ar fi fost implicat într-o lupta cu 2 - 3 agresori, fiindu-i fatala o rana provocata de lovitura unei sageti în spate (Discovery Channel, 2003).

Alte referate despre: avantajele amprentei genetice, avantajele ingineriei genetice, rolul amprentei genetice

Tesuturi,organe, respiratie, digestie, vitamine, metabolism

Ţesutul muscular este componentul principal al muşchilor scheletici şi al multor organe interne. Funcţia de mişcare este asigurată de ţesutul muscular.Ţesutul nervos constituie masa creierului şi măduvei spinării. Fibrele nervoase, care pornesc de la neuroni(celule nervoase), se întind de la creier şi măduva spinării spre toate organele şi ţesuturile, asigurând o legătură operativă între diferite părţi ale organismului. Organe şi sisteme de organe. Din ţesuturi se formează organe.

Organul este o parte a corpului cu formă, structură şi localizare anumită şi îndeplineşte una sau câteva funcţii. De exemplu, braţul, inima, rinichii, ficatul, pancreasul sunt organe. O parte din organe sunt localizate în cavităţile corpului, de aceea sunt numite organe interne.

Unele organe apără corpul de leziuni, atele asigură locomoţia sau participă la digestie. Există organe ce transportă substanţele nutritive şi oxigenul ...

Alte referate despre: celule tesuturi organe sisteme de organe, tesuturi organe, tesuturi organe vegetale

Sistemul Osos

Este cunoscuta sub numele de diploë si este storcita intre placa interioatra si exterioara a substantei compacte. Canalele diploetice ce aprovizioneaza pasajul vaselor venoase extinse prin substanta spongioasa a oaseleor cutiei craniene.

Alte referate despre: sistemul osos, boli ale sistemului osos, sistemul osos la om

Sistemul locomotor

Masajul reflexogen are efect rapid in calmarea durerilor si, practicat cu perseverenta, va conduce la ameliorarea si vindecarea majoritatii afectiunilor.2. Aparatul muscular este format din muschi scheletici si muschi viscerali. Muschii scheletici au culoarea rosie, se insereaza pe oase cu ajutorul tendoanelorsi sunt inveliti intr-o teaca, numita aponevroza. Muschii viscerali sunt albi, cu exceptia cordului care este de culoare rosie. Muschii sunt organe contractile, elastice, care actioneaza alternativ, pe grupe: cand unul se contracta, altul se relaxeaza, favorizand miscarea.

Alte referate despre: sistemul locomotor, aparatul locomotor, igiena sistemului locomotor

Fractura si recuperarea fracturii de humerus

Dacă există leziuni vasculare se instalează culoarea palidă sau cianotică a segmentului respectiv.
Diagnosticarea unui singur semn de certitudine este suficient pentru a pune diagnosticul de fractură. Acestea sunt:
- mobilitatea anormală în focarul de fractură poate fi spontană sau provocată şi lipseşte în fracturile incomplete sau în cele încălecate.

Alte referate despre: recuperarea fracturii de humerus, fractura si recuperarea fracturii de femur, recuperarea fracturii de humerus pdf

Atrofia musculara a bratului

incaltamintii cu tocuri inalte, care duc la inclinarea bazinului inainte si a trunchiului inapoi, determinand lordozarea. Lordoza este prezenta si in locurile cu luxatie congenitala de sold bilaterala, in spondilolistezis si in enopatii. La randul ei lordoza poate fi cauza deviatiilor algii lombare si sacrale, albuminuriei, prin jenarea functiei rinichilor, preecum si a oboselii in mers si stationare.
In cazul lordozei sunt hipertrofiati muschii :
-dorsali, in special spinali;
-psoasul iliac;
-rotatorii interni ai membrelor;
-diafragmul;
Antagonistii acestora sunt hipotonici:
-abdominalii, in special dreptii abdominali
-rotatorii externi ai membrelor
-cvadricepsul
-precervicalii
Dupa Mezieres, la originea tuturor deformatiilor este lordoza. Atat pozitia verticala cat si miscarea membrelor inferioare si superioare determina curburi lordotice. Deasemenea, incercarea de a corecta o cifoza este necesar sa reducem mai inainte lordoza (cervicala lombara) ceea ce duce la concluzia ...

Alte referate despre: atrofia musculara, atrofia musculara progresiva, atrofia musculara cauze

Alimentatie sanatoasa

In cea mai mare parte sunt reprezentate de legume, fructe si condimente si sunt bogate in saruri minerale, vitamine, contin putine proteine si hidrati de carbon, iar procentul lor caloric va fi de 90 de calorii la 100 de grame. Pe de alta parte aceste alimente au in compunerea lor peste 90-95% apa. Consumarea in mod regulat a acestor alimente produce un efect caloric negativ, care duce la o pierdere in greutate.

Alte referate despre: alimentatie sanatoasa referat, referat alimentatie sanatoasa, o alimentatie sanatoasa referat

Tehnica servirii preparatelor culinare lichide

Alimentele cu calorii negative sunt cele consumatoare de grasimi. In cea mai mare parte sunt reprezentate de legume, fructe si condimente si sunt bogate in saruri minerale, vitamine, contin putine proteine si hidrati de carbon, iar procentul lor caloric va fi de 90 de calorii la 100 de grame. Pe de alta parte aceste alimente au in compunerea lor peste 90-95% apa. Consumarea in mod regulat a acestor alimente produce un efect caloric negativ, care duce la o pierdere in greutate.

Alte referate despre: tehnica servirii preparatelor culinare lichide, tehnica servirii preparatelor culinare cu sos, tehnica servirii preparatelor culinare din vanat

Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei

Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei -
Asemeni unei reţele telefonice la care este conectată cea mai mică localitate, dar nu şi toate casele, în cazul sistemului nervos informaţia nu ajunge, la fiecare celulă în parte din întreg organismul.

Nervii sunt fascicule de fibre nervoase unite prin ţesut conjunctiv şi acoperite cu un înveliş comun. Însuşirile nervilor sunt: excitabilitatea şi conductibilitatea. În urma acţiunii unui excitant, nervii reacşionează şi transmit influxurile nervoase.

Clasificarea nervilor:
După modul cum este recepţionată excitaţia şi transmit influx nervos, nervii se împart în:
- senzitivi, prin care excitaţiile sunt transmise sub formă de impuls nervos la encefal;
- motori, prin care influxul nervos se transmite de la encefal la organele efectoare;
- micşti, care au atât fibre nervoase, senzitive, cât şi motorii; ...

Alte referate despre: functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei, functia de relatie si sistemele implicite in realizarea ei, la functia de relatie participa sistemele

Distrofiile minerale

Zonele afectate sunt de culoare alba-cenusie, cu aspect amorf, la sectionare fiind rezistente si percepandu-se un zgomot caracteristic de cutit trecut prin nisip.Calcificarea metastatica se instaleaza consecutiv hipercalcemiei. Cresterea concentratiei sanguine a ionilor de calciu este produsa prin aport alimentar si medicamentos (calciu si vitamina D) sau prin exces de parathormon (determina decalcificarea oaselor).

Alte referate despre: saruri minerale, ape minerale, apele minerale

Conservarea carnii acasa nesigura

De regula, carnea care nu a ajuns la - 10 grade C in centrul termic nu trebuie scoasa de la congelare. Prin congelare se pastreaza in mare masura caracteristicile senzoriale ale carnii, se opreste multiplicarea tuturor microorganismelor (drojdii, mucegaiuri, bacterii) si se distruge intr-o proportie de circa 90% cele sensibile (criosterilizare), de asemenea se opresc cele mai multe dintre reactiile chimice care au avut loc in carne postsacrificare datorita inghetarii apei din carne.

Alte referate despre: conservarea carnii, conservarea carnii prin frig, conservarea carnii referat

Aparatul locomotor

O data cu incheierea formarii osului, celulele zonei interne intra in repaus, aplatizandu-se. In caz de fractura se reactiveaza, redevenind osteoblaste, generatoare de tesut osos. Zona externa a periostului cuprinde tesut conjunctiv dens, bogat in fibre colagene si vase sanguine. Unele din fibrele colagene patrund perpendicular in tesutul osos compact sub forma de fibre perforante ( Sharpey).

Alte referate despre: igiena aparatului locomotor, aparatul locomotor la om, aparatul locomotor referat
Referate afisate : 17
Medie note: 7.67 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK