Sistemul osos referat

Sistemul osos - alcatuire

Scheletul membrelor inferioare este format din:
-scheletul coapsei: femurul (cel mai lung os din organism)
-scheletul gambei este format din doua oase: tibia si fibula
-scheletul încheieturii: tarsiene, metetarsiene, falangele degetelor.

Scheletul membrelor superioare este format din:
-scheletul braţului: humerus
-scheletul antebraţului: radius si ulna
-scheletul încheieturii: carpiene, metacarpiene si falangele degetelor.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 12477
Materia: Biologie

Scheletul-sistemul osos

Din aceasta categorie fac parte oasele gambei, braţului, degetelor. Oasele scurte, sau cubice, sunt colţuroase, groase. Aşa sunt de exemplu oasele carpiene si tarsiene. Oasele neregulate, conform denumirii, au forme si dimensiuni variate. Formează unele parţi ale fetei si spatelui. In final oasele late-coastele, craniul, spata- reprezintă scuturi ale oaselor vitale.

Alte referate despre: rolul scheletului sistemul osos la om, scheletul-sistemul osos la animale, scheletul osos

Anatomia aparatului locomotor

Datorita compozitiei chimice si arhitecturii substantei osoase, ele au proprietatea de a rezista la:
• presiune
• tractiune
• torsiune
Rolul oaselor in organism

Alte referate despre: anatomia aparatului locomotor, referat anatomia aparatului locomotor, anatomia aparatului locomotor la animale

Anatomia aparatului locomotor

Ele sunt adapostite in mici cavitati stelate (fiziforme) sapate in substnta endamentala, numita osteoplasta. Din peretii osteoplastelor pleaca numeroase canalicule subtiri care se anostomazeaza cu canaliculele osteoplastelor vecine. Osteblastii au o bogata aactivitate secretorire, participand la formarea oscinei si a unei fosfatoze. Osteoblastul se poate forma in osteoclast si invers.
Osteoclastul este o celula care intervine in procesul de formare a osului, indeplinind rolul de distrugere si limitare a formarii tesutului, in functie de necesitatile fiziologice. Pe masura ce osteocitul imbatraneste, activitatea lui secretorie scade ca si volumul sau.

Alte referate despre: anatomia aparatului locomotor la bovine, imagini anatomia aparatului locomotor, powerpoint anatomia aparatului locomotor

Caracteristicile oaselor

Oasele scurte se caracterizează prin faptul ca lungimea lăţimea şi grosimea lor sunt aproape egale.In această categorie intră oasele tarsiene,oasele carpiene şi vertebrele. Atât oasele lungi,cât şi oasele late şi scurte pot prezenta suprafeţe sau faţete articulare, apofize,spine,tubercule,creste,fose si incizuri. Suprafeţele sau faţetele articulare sunt porţiuni de pe suprafaţa oaselor care servesc pentru articularea cu alte oase.

Alte referate despre: caracteristicile oaselor, caracteristicile genului epic, caracteristicile nuvelei

Supraclasa pisces - rechinii

Tot curios este faptul că vederea rechinilor este destul de slabă. Au însă o mare sensibilitate faţă de miros, faţă de vibraţiile apei, faţă de curent şi presiunea hidrostatică. Ei simt toate aceste semnale din mediu cu ajutorul unor terminaţii nervoase aşezate în canalele laterale din lungul corpului.

Alte referate despre: referat biologie animala grupul pisces rechinii, subincrengatura vertebrata supraclasa pisces, rechinii

Avantajele amprentei genetice

c. Delimitarea stricta între ADN-ul organismelor vii pe specii si subspecii
Anul 2000 a adus o noutate stiintifica absoluta: harta completa a genomului uman, posibilitatile de a gresi în identificarea ADN-ului uman sau de a-l confunda cu ADN-ul altor organisme vii (insecte, animale sau plante), fiind practic imposibile. (R. Dawkins, Un râu pornit din Eden, Editura Humanitas, 1995).

Datorita acestor caracteristici, descoperirile legate de ADN echivaleaza cu existenta unei chei universale pentru decriptarea oricarui cod. Este de retinut însa ca simpla analiza a unei probe biologice si decriptarea codului ADN specific nu conduc automat la rezolvarea unui caz, atâta timp cât nu exista indispensabilul element de comparatie, de personalizare a analizei prin desemnarea cu certitudine a persoanei careia îi apartine proba.

Alte referate despre: avantajele amprentei genetice, avantajele ingineriei genetice, rolul amprentei genetice

Principalele grupe de animale

Caractere generale ale molustelor:
- Au corpul moale, nesegmentat, protejat de o cochilie calcaroasa.
- Corpul este invelit in manta, care secreta cochilia.
- Camera mantalei are rol in respiratie.
- Aparatul circulator este format din inima si ase de sange.
- Au picior musculos.

Alte referate despre: principalele grupe de animale, care sunt principalele grupe de animale, principalele grupe de animale - prezentare power point 3x puncte

Sistemul Osos

Marginile lor sunt visibile doar la oasele copiilor si adolescentilor, atunci cand un strat cartilaginos, epifiza cartilaginoasa, inca ramane intre diafiza si epifize. Osul creste mult in lungime pe baza acestui cartilagiu, care este apoi inlocuit de catre un tesut osos formand un inel epifizal ( de crestere ), care aproape mai poate fi detectat odata cu varsta.

Alte referate despre: sistemul osos, boli ale sistemului osos, sistemul osos la om

Sistemul locomotor

Masajul reflexogen are efect rapid in calmarea durerilor si, practicat cu perseverenta, va conduce la ameliorarea si vindecarea majoritatii afectiunilor.2. Aparatul muscular este format din muschi scheletici si muschi viscerali. Muschii scheletici au culoarea rosie, se insereaza pe oase cu ajutorul tendoanelorsi sunt inveliti intr-o teaca, numita aponevroza. Muschii viscerali sunt albi, cu exceptia cordului care este de culoare rosie. Muschii sunt organe contractile, elastice, care actioneaza alternativ, pe grupe: cand unul se contracta, altul se relaxeaza, favorizand miscarea.

Alte referate despre: sistemul locomotor, aparatul locomotor, igiena sistemului locomotor

Fractura si recuperarea fracturii de humerus

Fracturile sunt leziuni osoase traumatice caracterizate prin întreruperea continuităţii ţesutului osos, sub acţiunea directă sau la distanţă a unui agent vulnerant. Fractura osului împreună cu leziunile ţesuturilor învecinate realizează „focarul de fractură". Cauza fracturilor o reprezintă forţa traumatică care depăşeşte rezistenţa ţesutului osos şi care se exercită direct asupra osului sau la distanţă asupra scheletului.

Alte referate despre: recuperarea fracturii de humerus, fractura si recuperarea fracturii de femur, recuperarea fracturii de humerus pdf

Atrofia musculara a bratului

Scolioza : Este deviatia coloanei vertebrale in plan frontal, cu rotiri ale corpurilor vertebrale de partea convexa, rotiri care antreneaza si coastele, determinand o gibozitate de partea covexa. Aceasta noua pozitie a coloanei vertebrale produce asimetrii ale umerilor si omoplatilor. Este vorba de o atitudine scoliotica, cand curburile se pot redresa usor, sau scolioza adevarata cand sau produs modificari osoase. Scolioza se constata la examinarea copilului, folosind aplecarea trunchiului inainte, pozitie in care apare gibozitatea de partea scoliozei.
Scoliozele pot fi :
-Cu o singura curbura, scolioza in forma literei C
-Cu doua sau trei curburi, scolioza in forma literei S, in care curburile alterneaza de o parte si de alta a coloanei pentru a-si gasi echilibrul.

Alte referate despre: atrofia musculara, atrofia musculara progresiva, atrofia musculara cauze

Tehnica servirii preparatelor culinare lichide

Referat despre Tehnica servirii preparatelor culinare lichide
Cea mai mare greseala facuta in domeniul nutritiei, priveste absorbtia excesiva a hidratilor de carbon, care sunt lipsiti de valoare nutritiva si care se gasesc in: zahar, dulciuri, faina, bauturi alcoolice. Acestea sunt transformate de organism in depuneri de grasimi.

Alte referate despre: tehnica servirii preparatelor culinare lichide, tehnica servirii preparatelor culinare cu sos, tehnica servirii preparatelor culinare din vanat

Distrofiile minerale

Depunerile de calciu se realizeaza indeosebi in organele care secreta produsi acizi (stomac, rinichi), in piele, endocard, miocard, septumurile interlobulare din pulmon, tendoane si fascii.
Litiaza (calculoza)Este o distrofie minerala care rezulta in urma depunerii sarurilor minerale in lumenul unor organe cavitare, in canalele de excretie ale unor glande sau in parenchimul unor glande. Formatiunile care rezulta poarta denumirea de calculi. Aspectul macroscopic si compozitia chimica a calculilor variaza foarte mult.

Alte referate despre: saruri minerale, ape minerale, apele minerale

Scheletul corpului uman

Fibrele de colagen sunt orientate de-a lungul osului si dau rezistenta osului la actiunile fizice. Substanta fundamentala este alcatuita din lichid exatracelular si proteogliconi, mai ales acid hialuronic si condrotin sulfat. Functia exacta a acestora nu este inca bine determinata.

Sarurile principale incluse in compozitia osului sunt: calciul si fosfatii, raportul dintre ele variind intre 1,3 - 2,0. Printre mineralele osului se numara si magneziu, sodiu, potasiu si carbon. In os sunt incluse o serie de metale, inclusiv cele transuranice, plumbul, aurul si alte metale grele, care reprezinta 9 din cele 14 produse radioactive. Depunerea substantelor radioactive in os poate produce iradierea tesuturilor osoase, iar in cazurile in care se depune o cantitate suficienta poate aparea un cancer osteogen.

Fibrele de colagen in masa osoasa sunt situate la aproximativ 64 mm una de cealalta si sunt impletite astfel incat sa nu alunece una de pe cealalta, ceea ce face ca rezistenta osului ...

Alte referate despre: scheletul corpului uman, scheletul corpului uman referat, scheletul corpului uman imagini

Conservarea carnii acasa nesigura

Pentru ca este o sursa de hrana deosebita, prin conservarea acesteia se urmareste inactivarea principalelor microorganisme implicate in alterarea carnii sau in producerea de toxine ce pot produce intoxicatii sau toxiinfectii alimentare, care apartin urmatoarelor genuri: Pseudomonas, Achromobacter, Lactobacillus, Leuconostoc, Micrococcus, Proteus, Clostridium etc.

Alte referate despre: conservarea carnii, conservarea carnii prin frig, conservarea carnii referat

Ingrijirea bolnavului cu fractura diafizara de femur

Fractura de femur - Scheletul coapsei este format din femur. Femurul este format din epifiza proximală, ce reprezintă capul femurului, colul şi două tuberozităţi (marele şi micul trohanter). Capul are forma a 2/3 de sfera şi se articulează cu cavitatea acetabulara a coxalului mare şi micul trohanter, sunt uniţi anterior prin linia intertrohanterică iar posterior prin creasta intertrohanterică.Fractura de femur

Alte referate despre: ingrijirea bolnavului cu fractura diafizara de femur, ingrijirea bolnavului cu fractura diafizara de femur ppt, ingrijirea bolnavului cu fractura de col femural
Referate afisate : 17
Medie note: 7.70 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK