Sistemul periodic al elementelor

Tabelul periodic al elementelor

Chimia fizica are ca obiect studierea, prin metode fizice, a legilor si feno-menelor chimice precum si a structurii combinatiilor chimice. S-au mai dezvoltat, pe baza acestor discipli-ne, numeroase alte ramuri, cum sunt: chimia analitica, chimia combinatiilor compexe, chimia coloizilor, electrochimia, analiza fizico-chimica, fotochimia, magnetochimia, radiochimia.

Au existat in decursul timpului mai multe tentative ale chimistilor de clasificare a elementelor chimice: in metale si nemetale, acizi si baze, in functie de valenta sau de alte proprietati. Aplicarea acestor metode facea insa ca o serie de elemente sa se regaseasca in mai multe grupe concomitent. O clasificare mai detaliata si mai utila s-a bazat la inceput pe greutatea atomica si apoi pe numarul atomic. Aceasta clasificare a condus la ceea ce cunoastem astazi sub denumirea de sistemul periodic, inclus in tabelul periodic care ilustreaza grafic legaturile dintre diferite elemente.

Notatia atomica.Notatia atomica este o ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 599kb
Downloads: 18
Materia: Chimie

Tabelul periodic al elementelor

Tabelul periodic al elementelor. Notatia atomica
Notatia atomica este o modalitate de de a descrie doua proprietati principale ale unui element – numarul atomic si numarul de masa. Elementele se scriu de obicei sub forma baX, unde X este simbolul chimic al elementului, a este numarul sau atomic iar b este numarul de masa.

Alte referate despre: tabelul periodic al elementelor, tabelul periodic al elementelor chimice, tabelul periodic al elementelor download

Fierul

Fierul α are o structura cristalina cubica cu volum centrat si este stabil de la temperatura ambianta pana la temperatura de 1185 K (912oC). Intre temperatura ambianta si temperatura de 1043 K (770oC) (punctul Curie), fierul α este feromagnetic, iar peste 1043 K devine paramagnetic. Din aceasta cauza, initial formei structurale de fier existente intre 1043 K si 1185 K i s-a dat denumirea de fier β. Ulterior s-a renuntat la aceasta denumire intrucat intre fierul α si fierul β nu exista alte diferente.

Alte referate despre: metalurgia fierului, fierul, fierul de calcat

Tabelul periodic

Tabelul periodic
Bor B 5 10,81 11 11
Brom Br 35 79,90 80 80
Cadmiu Cd 48 112,4 112 112
Calciu Ca 20 40,08 40 40
Carbon C 6 12,01 12 12
Cesiu Cs 55 132,9 133 133
Clor Cl 17 35,40 35,5 35
Cobalt Co 27 58,93 59 59
Crom Cr 24 52,00 52 52
Cupru Cu 29 63,55 64 64
Fier Fe 26 55,85 56 56

Alte referate despre: tabelul periodic, istoria tabelului periodic, download tabelul periodic al elementelor

Tabel Mendeleev

Tabel Mendeleev
Numai pana la sfarsitului secolului XIX-lea, in afara celor 3 elemente prezise de Menteleev, au fost descoperite 5 gaze inerte : He, Ne, Ar, Kr, Xe si 3 elemente din grupa pamanturilor rare : Ce, Er, Pr. Ca urmare a cercetarilor sotilor Pieere si Marie Sklodovska-Curie, privind radioactivitatea, au fost izolate si caracterizate si 5 elemente radioactive :Ra,Po, Ac, Pa, Rn.

Alte referate despre: tabel mendeleev, tabelul mendeleev, tabel mendeleev download

Mendeleev si sistemul periodic

A devenit profesor in 1855 si a fost trimis la sud de Odessa pentru a-şi continua studiul în chimie. Primul său post universitar l-a obtinut in 1857 şi a fost trimis la Universitatea din Heidelberg pentru a-şi continua studiile (1859-1861).

Alte referate despre: mendeleev si sistemul periodic, mendeleev si tabelul periodic, mendeleev si sistemul periodic referat

Elementele chimice

Cele 30 de metale rare sunt lantanidele siactinidele. Un element dintre lantanide si majoritatea actinidelor sunt numite trans-uraniu, adica uraniu sintetic (facut de om). Toate metalele rare se afla in grupa a3-a a sistemului periodic in perioada a6-a si a7-a. Metalele rare sunt compuse din seriile de lantanide si actinide.

Alte referate despre: elementele chimice cu importanta vitala, elementele chimice, elementele chimice din sisteme biologice

Sistemul periodic al elementelor - Mendeleev

Sistemul periodic al elementelor - Mendeleev
Sunt semnalate in literatura de specialitate aproape 100 de asemenea incercari, realizate de cercetatorii din diverse tari, cu scopul de a exprima intr-o forma moderna principalele aspecte ale legii periodicitatii. Unele dintre acestea sunt foarte subtile, urmarind trecerea de la reprezentarile bidimensionale [tabele, grafice] la reprezentari mai complicate, insisteme tridimensionale : de la spirala plana la cea rasucita pe suprafata unui con, de la plan la piramida [sau cilindru], la 2 spirale legate una de alta etc.
Una din cele mai detaliate si mai interesante analize a formelor de sistem periodic apartin lui S.I. Tomkeieff. El arata ca principala caracteristica a atomului, numarul atomic, determina forma de baza a tabelului , o suprafata pe care sunt ordonate elementele. Orice tip de normal de sistem periodic consta, de fapt, dintr-o retea facuta din 2 seturi de linii [corespunzatoare perioadelor si grupelor] si trebuie sa satisfaca ...

Alte referate despre: tabelul periodic al elementelor mendeleev, sistemul periodic al elementelor mendeleev, sistemul periodic al elementelor mendeleev referat

Istoria sistemului periodic al elementelor

Iată câteva exemple de triade din acest tabel: litiu, sodiu şi potasiu, sulf, seleniu şi teluriu sau clor, brom şi iod.Cercetătorul francez De Chancourtois a realizat un tabel cilindric al elementelor pentru a arăta reapariţia periodică a proprietăţilor elementelor chimice.
În 1865, un alt cercetator care a încercat clasificarea elementelor a fost englezul John Newlands, profesor la Şcoala de Medicină din Londra.

Alte referate despre: istoria sistemului periodic al elementelor, istoria sistemului periodic al elementelor in timp, istoria descoperii a sistemului periodic al elementelor

Introducere in studiul chimiei

Introducere in studiul chimiei
Corpul: este portiunea de materie cu forma proprie si volum bine determinat. Substanta: este materia din care este alcatuit un corp.
Proprietatile substantelor: sunt insusirile caracteristice, cu ajutorul carora se recunoaste o substanta
- proprietati fizice
- proprietati chimice

Alte referate despre: introducere in studiul chimiei organice, introducere in studiul chimiei, referat introducere in studiul chimiei organice

Sodiul

Sodiul (sau Natriu) este un element din tabelul periodic având simbolul Na şi numărul atomic 11. Este un metal alcalin, argintiu, de o reactivitate ridicată. Ca urmare a reactivităţii sale ridicate, sodiul nu există liber în natură, ci doar sub formă de combinaţii chimice deosebit de stabile.

Alte referate despre: utilizarile sodiului, importanta fiziologica a sodiului si potasiului pentru organismul uman, sodiul

Aluminiu si Hans Christian Oersted

Încă în timpul studiilor a manifestat interes pentru munca ştiinţifică, căreia acum putea să i se dedice. Îl interesa în mod deosebit elementul galvanic descoperit de Volta. Între anii 1801 şi 1804 a întreprins o călătorie de studii prin universităţile din Germania, unde a făcut cunoştinţă cu savanţi de renume. După întoarcere, a fost numit profesor de fizica şi chimie la Universitatea din Copenhaga, unde a continuat să predea, cu unele întreruperi, aproape continuu.
Din anul 1815 până la sfârşitul vieţii sale terestre a fost secretar al Societăţii Ştiinţifice daneze. În anul 1817 a fost numit profesor titular de fizică şi membru al administraţiei din Copenhaga.

Alte referate despre: aluminiu si hans christian oersted, aluminiul si hans christian oersted, hans christian oersted

Carbonul

Se gaseste in grade variabile de puritate in carbuni , cocs.
C are abilitatea unica de a face legaturi cu alti atomi de C pentru a forma, lanturi si inele complexe (catene). La temperaturi normale C are o radioactivitate scazuta.La temperaturi ridicate reactioneaza cu aproape toate metalele pentru a forma carburi, iar cu oxigenul formeaza monoxidul de carbon si dioxidul de carbon.

Alte referate despre: carbonul, circuitul carbonului in natura, utilizarea carbonului

Diamante si safire

Diamante si safire
Carbonul este o substanţă solidă, insolubilă în apă, la care deosebim ca varietăţi naturale: diamantul şi cărbunii de pământ, iar ca varietăţi artificiale mangal (cărbune de lemn), cărbune de zanăr şi negru de fum (funingine). Cea mai importantă latură a carbonului este prezenţa lui în combustibili, deoarece în urma arderii dă o reacţie puternic exotermă. De asemenea, are un rol important în viaţa animalelor şi a plantelor. Din punct de vedere chimic, carbonul se caracterizează prin afinitate faţă de oxigen şi prin posibilitatea satisfacerii valenţelor sale cu un alt atom de carbon.

Alte referate despre: diamante si safire, jocuri cu diamante si safire, melodia diamante si safire

Istoria fizicii

* William Thomson (legea I a termodinamicii);
* Nicolas Leonard Sadi Carnot (legea a II-a a termodinamicii, 1824);
* Joseph Louis Gay-Lussac si Jacques Alexandre Cezar-Charles
(transformarea izobara, izocora si izoterma si adiabata).

Alte referate despre: istoria fizicii, istoria fizicii referat, istoria fizicii atomice

Atomul, paturi electronice, ale atomilor sistemului periodic

Modul de asezare al electronilor intr-un atom poarta poarta numele de configuratie electronica . Starile stationare ale electronului in atom sunt caracterizate prin 4 numere cuantice (numar principal N , numar cuantic orbital l, numar cuantic magnetic m , numar cuantic de spin ms) si orice combinaţie a acestor numere indica o anumita stare a electronului .

Alte referate despre: modelul paturilor electronice atomul cu mai multi electroni, istoria sistemului periodic, istoricul sistemului periodic

Importanta elementelor retelelor trofice - eseu

Un ecosistem are totdeauna o structură funcţională. Funcţionalitatea lui rezultă din relaţiile existente între speciile care-l compun şi interacţiunile acestora cu factorii abiotici. Esenţa functionării unui ecosistem constă în antrenarea energiei solare şi a substanţelor nutritive in circuitul biologic, unde sunt transformate in substante organice ce intra in alcatuirea populatiilor din biocenoza. Astfel ecosistemul apare ca o unitate productiva de substanta organica, materializata in organismele ce populeaza biotopul dat.

Alte referate despre: importanta elementelor retelelor trofice referat biologie, importanta retelelor trofice, eseu despre importanta elementelor cu caracter metalic

Invertoare de tensiune cu modulatie in latime

Cea mai simpla metoda de comanda este metoda clasica, prin semnale de comanda variabile, numita si metoda modulatoare-purtatoare. Aceasta metoda are la baza determinarea momentelor de comutaNie a elementelor semiconductoare prin compararea unor semnale purtatoare (de referinNa), de obicei de forma triunghiulara, cu semnale modulatoare de comanda), care au o variaNie sinusoidala cu frecvenNa egala cu frecvenNa de la iesirea invertorului.

Alte referate despre: invertoare de tensiune, invertoare de tensiune multinivel, invertoare de tensiune multi nivel
Referate afisate : 19
Medie note: 8.15 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles