Sistemul respirator la mamifere

Mamifere

Mamiferele reprezinta cea mai superioara grupa a lumii animale. Aceasta, însă, nu vorbeşte despre superioritatea absolută în structura tuturor sistemelor lor de organe. De pildă, aparatul circulator la păsări nu are o structură mai puţin dezvoltată ca la mamifere,iar aparatul respirator şi organele vizuale la păsări sunt chiar mai desăvîrşite. Păsările sunt mai superioare mamiferelor şi după intensitatea proceselor metabolizmului.

Superioritatea hotărîtoare a mamiferelor asupra altor animale este condiţionată de dezvoltarea considerabilă a creierului, care ajunge la ele la o complicaţie şi desăvîrşire extrem de mare atît din punct de vedere morfologic, cît şi din punct de vedere funcţional. Studierea structurii şi evoluţiei mamiferelor are o mare importanţă pentru înţelegerea originii omului şi filogenezei ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 967kb
Downloads: 21
Materia: Biologie

Mamiferele- prezentarea subclaselor si ordinelor

Anterior de emisferele mari sunt situaţi lobii olfactivi mari. Dezvoltarea acestei regiuni a creerului este condiţionată de importanţa mirosului în viaţa mamiferelor. Mezencefalul mamiferelor este relativ mic. El este format nu din 2 lobi ca la organizmele inferioare, dar din 4 (corpii cvadrigemeni), perechea anterioară-optici şi posterioară-auditivi.

Asemănător telencefalului se dezvoltă şi cerebelul. La mamifere el este alcătuit din partea centrală-vermis şi emisferele cerebelului de dimensiuni mari. Dezvoltarea cerebelului condiţionează formele complicate de coordonare a mişcărilor.

Dintre organele de simţ un rol important în viaţa mamiferelor îl joacă organul olfactiv . Cu ajutorul lui mamiferele se orientează în spaţiu-îşi caută hrană, percep apropierea duşmanului, găsesc femelele. Organul vizual are o structură ...

Alte referate despre: prezentarea unei societati comerciale, prezentarea unui produs, prezentarea unei firme si produsul lor

Mamiferele-caracteristici, clasificare

Superioritatea hotărîtoare a mamiferelor asupra altor animale este condiţionată de dezvoltarea considerabilă a creerului, care ajunge la ele la o complicaţie şi desăvîrşire extrem de mare atît din punct de vedere morfologic, cît şi din punct de vedere funcţional. Studierea structurii şi evoluţiei mamiferelor are o mare importanţă pentru înţelegerea originii omului şi filogenezei organelor lui. Clasa mamiferelor cuprinde 3200 de specii.

În istoria Pămîntului mamiferele au apărut înaintea păsărilor. Dinţii şi unele oase ale mamiferelor vechi au fost găsite în straturile care aparţin la începutul erei mezozoice. Strămoşii lor au fost teriozaurii. După fosilele găsite ne putem da seama, că primele mamifere au fost animale de mărimea unui şobolan. Aceste animale mici şi, probabil, încă foarte nedesăvîrşite greu rezistau concurenţei cu reptilele mari. Însă ele posedau însuşiri ...

Alte referate despre: audit de mediu definitie caracteristici clasificare, notiuni de legislatie metrologica caracteristici clasificare, oficiul consular-notiune caracteristici clasificare infiintare

Scheletul mamiferelor

Pieptul şi partea inferioară a spatelui
Următoarea parte a coloanei vertebrale este regiunea toracică, sau a pieptului. Majoritatea mamiferelor au 12 sau 13 vertebre toracice, dar unele balene au doar 9 şi leneşul cu două degete are 24. vertebrele toracice ancorează coastele, care formează o cutie protectoare în jurul inimii şi a plămânilor.

Alte referate despre: scheletul mamiferelor, scheletul mamiferelor model al desavirsirii, scheletul mamiferelor-model al desavirsirii

Mamifere innotatoare

Tipuri de mamifere:
Ornitorincul este un mamifer care depune oua.Este un bun inotator si isi cauta hrana sub apa.Ornitorincul are niste pliuri tegumentare care ii protejeaza ochii si urechile sub apa. Masculii ornitorinci se apara cu spinii otravitori de pe picioarele posterioare.Membranele interdigitale de la picioare depasesc cu mult ghearele.Cnad se deplaseaza pe uscat ,membranele se pliaza.

Alte referate despre: mamifere, mamifere acvatice, sistemul nervos la mamifere

Mamifere

- Bizamul rezista sub apa cinci minute ,cautand plante si moluste. Picioarele din spate ale bizamului sun prevazute cu membrane interdigitale.Blana lui este rezistenta la apa .

Alte referate despre: mamiferele, mamifere carnivore, digestia la mamifere

Delfinii - mamifere acvatice

Partea exterioara a corpului s-a atrofiat, organele genitale atat la femela cat si la mascul au pozitia normala in interiorul corpului, nu se poate observa nici o urma a membrelor posterioare, iar cele anterioare s-au transformat in inotatoare in forma de aripa, avand rolul de a stabiliza si a carmui miscarea.

Alte referate despre: delfinii-mamifere acvatice, mamifere acvatice delfinii foca balena, mamifere acvatice referat

Liliecii-mamifere zburatoare

Aripile liliecilor sunt facute din doua membrane de piele intre care se afla tesuturi elastice si muschi (patagiumul), intinse intre cele 4 degete foarte lungi ale fiecarei maini si mambrele posterioare. Degetul mare este liber si are o gheara, care este folosita in special pentru miscare si pentru a manevra hrana. Liliecii îsi folosesc picioarele cu 5 degete cu gheare in special pentru a atarna de peretii pesterilor. Multi le folosesc ca sa se miste in jurul culcusului si chiar sa fugareasca prada pe pamant. Liliecii vampiri au picioare puternice si degete lungi, care le permit sa fuga si sa sara repede pe pamant .

Alte referate despre: mamifere zburatoare, zborul la insectele si mamiferele zburatoare, mamiferele zburatoare

Sistemul respirator

In timp ce aerul este transportat la faringe, pasajele nazale au doua roluri importante: filtreaza aerul pentru a scoate particule ce pot provoca boli; si pentru a umezi si incalzi aerul pentru a proteja structurile sistemului respirator.

Alte referate despre: sistemul respirator, boli ale sistemului respirator la om, aparatul respirator

Mamifere oceanice - balenele

Balenele apartin ordinului cetaceelor, care sunt mamifere marine, cu sange cald. Cetaceele se impart in doua mari grupe: cetaceele cu dinti (delfinii) si cetaceele cu fanoane (balenele). Spre deosebire de mamiferele terestre, bale-nele s-au adaptat mediului acvatic.

Alte referate despre: mamifere oceanice, pesti si mamifere oceanice, mamifere oceanice-rechini

Mamifere - Ursul polar, jaguar si tigru bengalez

Reproducerea
Împerecherea are loc primăvara, perioada cea mai activă fiind luna aprilie, timp în care masculii străbat distanţe mari în căutare partenerelor. Femelele fată o dată la trei ani, după despărţirea de ultimi pui.

Alte referate despre: mamifere ursul polar, fram ursul polar, fram ursul polar rezumat

Sistemul respirator ( power point )

Pasajul nazal
Fluxul de aer din afara corpului la plamani incepe cu nasul, care este impartit in pasajul nazal stang si drept. Pasajele nazale sunt acoperite de o membrana cu celele epiteliale. Fiecare celula epiteliala este impanzita cu mii de cili microscopici, extensii ale celulelor. Numeroase mici vase sangvine numite capilare stau chiar sub membrana mucoasa, in apropierea pasajelor nazale. In timp ce aerul este transportat la faringe, pasajele nazale au doua roluri importante: filtreaza aerul pentru a scoate particule ce pot provoca boli; si pentru a umezi si incalzi aerul pentru a proteja structurile sistemului respirator.

Alte referate despre: boli ale sistemului respirator, sistemul respirator la om, aparatul respirator la om

Aparatul respirator la om

Aparatul respirator - Generalitati
Daca pe fundul Oceanului Atlantic (de la 8000 m adancime) s-ar aduce un peste la suprafata apei la mica adancime, ochii pestelui ar iesi din orbite, iar basica de aer a pestelui ar aparea la gura acestuia ca un balon umflat puternic cu aer ; daca stratul de solzi care il acopera nu ar fi suficient de ferm, animalul ar face explozie. Acelasi lucru s-ar intampla cu un om care ar fi scos din atmosfera in care traieste.

Atmosfera este un strat de aer de aproximativ 100 de kilometri grosime, dispus in jurul Pamantului. Pe fundul acestui imens ocean de aer adanc de 100 km, fiecare centimentru patrat de suprafata suporta o presiune atmosferica de un kg. Omul traieste pe fundul acestui ocean de aer. Pe suprafata pielii, care masoara 1,5 m patrati, atmosfera exercita o presiune de 15.000 kg. Aceasta presiune formidabila nici nu il turteste, nici macar nu este simtita, ...

Alte referate despre: aparatul respirator imagini, igiena aparatului respirator, semne si simptome in bolile aparatului respirator

Curiozitati la mamifere si reptile

4. Cobra este singurul sarpe care isi face cuib pentru oua. In corpul femelei, ouale se formeaza ca un sir.5. Cobra este cel mai veninos sarpe din lume; veninul cobrei a fost studiat de oamenii de stiinta pentru obtinerea antidotului impotriva muscaturilor de sarpe.6. Din cauza cunostintelor superioare de inot broasca testoasa de apa este capabila sa migreze distante lungi de 3.340 km. Nu se stie de ce ele se intorc intotdeauna sa-si depuna ouale pe plaja pe care s-au nascut.

Alte referate despre: curiozitati la mamifere si reptile, curiozitati despre mamifere, curiozitati despre mamifere carnivore

Nas

- Funcţia mirosului este îndeplinit de Regio olfactoria din nas.fosele comunica cu exteriorul prin nari si cu faringele pri coane.Este captusit cu cu mucoasa nazala prevazuta cu perisori si glande ce secreta mucus.

Alte referate despre: referat despre nas, referat nas, nas

Aparatul respirator normal

Nasul şi cavitatea nazală formează primul segment al acestui aparat. Nasul, formaţiunea mediofacrală cu caracteristici specifice fiecărui individ şi cu dublu rol funcţional (respirator şi olfactiv) îmbracă forma unei piramide cu baza în jos.

Alte referate despre: aparatul respirator normal, aparatul respirator referat, referat aparatul respirator

Anatomia sistemului respirator

Sistemul respirator
Componentele sistemului respirator sunt căile respiratorii (cavitatea nazală, faringele, laringele, traheea, bronhia) şi plămânii.
Fosele nazale, care alcătuiesc cavitatea nazală, se deschid la exterior prin nări, iar în faringe prin două orificii. Interiorul foselor nazale este căptuşit cu o mucoasă ale cărei secreţii menţin locul mereu umed. Mucoasa, fiind puternic vascularizată, încălzeşte aerul inspirat. Mucusul, cât şi firele de păr din fosele nazale opresc înaintarea prafului şi a altor impurităţi care se pot afla în aerul inspirat.
Faringele este organul în care se încrucişează calea respiratorie cu calea digestivă.
Laringele este alcătuit din mai multe cartilaje, dintre care cel situat anterior prezintă o proeminenţă, numită “mărul lui Adam”. La intrarea în laringe se ...

Alte referate despre: anatomia sistemului respirator, anatomia sistemului respirator la om, anatomia sistemului respirator om
Referate afisate : 18
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK