Sistemul stiintelor pedagogice

Fundamentele pedagogiei - Pedagogia si sistemul stiintelor pedagogice

Referat despre Fundamentele pedagogiei - Pedagogia si sistemul stiintelor pedagogice
Educaţia reprezintă unul dintre domeniile de cunoaştere cu mari implicaţii în vastul proces al dezvoltării umane şi sociale. Complexitatea sa este dată de abordările multiple care trebuiesc avute în vedere perspectiva adultului pe care o conţine idealul educaţional, perspectiva subiectului aflat sub influenţă educaţională (nevoi şi particularităţi), perspectiva cadrului educaţional, aspecte instituţionale sau neinstituţionale, aspecte statice (constante, valori) şi dinamice ale procesului. Astfel, educaţia se conturează ca fapt pluridimensional, aflat sub incidenţa abordărilor din domenii conexe filosofie, sociologie, psihologie, biologie, antropologie, economie, politologie, igienă etc.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 45kb
Downloads: 3
Materia: Pedagogie

Doctrine pedagogice

Întemeiază Academia - instituţie destinată să-i aplice ideile degajate de orice dogmatism. Membrii acesteia sunt interlocutori însufleţiţi „de dorinţa de a avea împreună un dialog din care să ieşim prieteni şi coincidenţi unii altora"' (Theaitetos, p.122), tema lor predilectă fiind cunoaşterea lumii şi cunoaşterea omului, exprimând îngrijirea de sine.

Alte referate despre: doctrine pedagogice, jean jacques rousseau doctrine pedagogice, doctrine pedagogice referat pedagogia pragmatica

Pedagogii alernative - alternativa educationala Montessori

Referat despre Pedagogii alernative - alternativa educationala Montessori
Desigur , este evident că totdeauna au existat politici ale educaţiei , definite , in general , prin voinţa de a forma un anumit tip de om . Acesta era cazul statului spartan atunci când urmarea să formeze oameni curajoşi şi incapabili de a minţi ; al cetaţii ateniene , cu idealul kalokagathiei , al statului Maya , unde învaţamantul era conceput cu scopul de a pregati tineri nobili destinaţi preoţiei , ca o şcoala a voinţei , in care trebuiau să inveţe să-şi controleze dorinţele , sa învingă durerea şi oboseala , să-şi făurească o inima şi un corp viguroase.Ordinea teocratică , militara şi corporativă a evului mediu european , care pregătea pentru sarcinile lor proprii şi complementare , pe viitorul cavaler , pe cleric şi pe breslaş , şcoala junglei în societaţile „poro” sau „toma”(nume de triburi africane) , care asigură iniţierea rituala a tinerilor africani în valorile ...

Alte referate despre: alternativa educationala montessori, referat alternativa educationala montessori, despre alternativa educationala montessori

Sistemul de educatie

În sens larg, sistemul de învăţământ angajează "ansamblul instituţiilor care participă la organizarea arhitecturii şcolare, adică la derularea generală a studiilor pe cicluri, orientări, filiere etc." (Dictionnaire encyclopédique de l'éducation et de la formation, 1994, pag.956). În această accepţie sunt vizate: instituţiile şcolare, unele instituţii specializate în instruire nonformală (cluburi, tabere, centre de pregătire profesională, programe de radio-televiziune şcolară/ universitară etc.), dar şi unii agenţi sociali cu care şcoala stabileşte relaţii contractuale (agenţi: economici, politici, culturali, religioşi, comunitari etc.).

Alte referate despre: psihologia educatiei, educatie civica, protectia consumatorului referat educatie antreprenoriala

Procesul de invatamant

Refera despre Procesul de invatamant
Conceptul pedagogic de continut al procesului de invatamant poate fi definit in sens larg, specific didacticii traditionale si moderne si in sens restrans, propriu teoriei curriculumului.
a) Didactica traditionala include in continutul invatamantului ansamblul "cunostintelor, priceperilor si deprinderilor".

Alte referate despre: procesul de invatamant, procesul de invatamant referat, evaluarea in procesul de invatamant

Diagnoza si prognoza in psihopedagogia specia

- Condiţii pentru o psihodiagnoză solidă:a) diferenţierea tulburărilor organice de cele funcţionale în producerea handicapului; b)stabilirea rolului factorilor sociali şi familiali; c)depistarea factorilor etiologici; d)estimarea nivelului de handicapare; e) evaluarea prognozei, ca şi a şanselor mai bune de influenţă corectivă, prin stabilirea unui tip specific de metodologie compensativ-recuperativă.
- Prognoza se referă la dezvoltarea probabilă a cazului şi este cu atât mai validă, cu cât este mai corect diagnosticul diferenţial şi etiologic.
- În defectologie, testele ce se folosesc cu scopul de diagnoză psihică pot fi întrebuinţate cu rezultate semnificative şi în cercetare şi în procesul de învăţare-dezvoltare a unor cunoştinţe, deprinderi.
- Prin recuperare se stimulează motivaţia şi trăirile emoţional-afective ce contribuie la crearea unor stări tensionale care să mobilizeze, să orienteze şi să stimuleze pulsiunile.

Alte referate despre: diagnoza si prognoza in psihologia speciala, psihopedagogia speciala, ce este psihopedagogia speciala

Pedagogia - stiinta pozitiva filozofica

Educatia nu reprezintaun un obiect exclusive al pedagogiei, ea intrand in sfera de refletie si a altor stiinte, unele dintre ele fiinf de acum constituite, altele aflandu-se intr-un proces de constituire. Fiecare din aceste stiinte abordeaza fenomenul educational dintr-un unghi propriu relevandu-i anumite trasaturi si circumscriindu-i locul in ansamblul celorlalte fenomene sociale. Ca atare, se impune relevarea unghiului de vedere din care pedagogia studiaza educatia.

Alte referate despre: pedagogia stiinta a educatiei, stiinta pozitiva, pedagogia stiinta sau arta

Practica pedagogica

Curentul valorilor cere o priză de cunoaştere. Fiinţa se descoperă lumii pentru a se clădi pe sine. Momentul acestei predestinări s-a instituţionalizat odată cu apariţia pedagogiei.

Alte referate despre: practica pedagogica, caiet de practica pedagogica, caiet de practica pedagogica completat

Pedagogie

Teoria şi metodologia curriculumului – are ca obiect de studiu specific: proiectarea, realizarea şi dezvoltarea activităţilor de educaţie şi instruire organizate la nivelul sistemului şi al procesului de învăţământ;Teoria şi metodologia cercetării pedagogice – are ca obiect de studiu specific: evidenţierea fundamentelor epistemologice ale domeniului şi a strategiilor de inovare necesare la nivelul activităţilor organizate la nivelul sistemului şi al procesului de învăţământ.

Alte referate despre: pedagogie, referate pedagogie, referat pedagogie

Proiect pedagogie

- li se solicita elevilor de catre profesor sa dea exemple de
caracteristici in urma discutiilor referitoare la piata.

Alte referate despre: pedagogie referat, studiu de caz pedagogie, curriculum pedagogie

Posibilitate a stiintelor morale

Pentru ca sa nu ai erori,trebuie sa ai judecata,afirmatie.Eroarea de
fapt consta in a afirma ceea ce nu este sau sa negi ceea ce este.Sunt
greseli immediate?pot sa apara la prima abordare.Cati ducem de fapt
judecati false fara sa le preceada premoniti?viata de fiecare zi near
furniza prea multe exemple:noi suntem voi si eu,in acelasi
apartament;eu zic:e frig aici,voi ziceti:nu e cald;in ochii vostri eu
ma insel;in ochii mei voi va inselati;eu apreciez o piesa de vanat(un
obiec)care I-mi parea ca se ridica la 30 m si care defapt se ridica la
60m;eu zic ca acest turn care se inalta acolo la orizont este
rotund;eu ma insl;este patrat.Si care sunt judecatile indrasnete pe
care le duc unii despre alti daca nu sofismele de prima inspectiune;va
judec avar sau generos si dumneavoastra nu sunteti
niciunul,nicialtul;ma judecati vanitos sau mandru si eu n-o stiu
adesea la prima vedere cand sunt purtate aceste judecati nu exista
rationament.

Alte referate despre: valori morale, norme morale, teorii morale

Educatia

Educatia - Conceptul pedagogic de educatie urmareste cunoasterea stiintifica,la un grad inalt de generalitate si abstractizare,a unei realitati psihosociale cu o foarte mare arie de extindere in timp si spatiu si de desfasurare complexa si contradictorie la nivel de sistem si proces.

Educatia - Pedagogia este stiinta care studiaza fenomenul educational cu toate implicatiile sale asupra formarii personalitatii umane in vederea integrarii active a persoanei in viata sociala. De-a lungul istoriei,societatea a acumulat experienta de cunoastere teoretica si practica condensata in valori materiale si spirituale ce constituie ereditatea sociala a culturii si civilizatiei.

Alte referate despre: educatia, educatia fizica, educatia pentru sanatate

Cantitativ si calitativ in stiintele socio-umane

Diferente intre abordarile de tip cantitativ si calitativ :
1.Cercetarile cantitative sunt plasate epistemologic pe pozitia pozitivist-explicativa, in timp ce abordarile calitative pe o pozitie fenomenologico-comprehensiva (fenomenologie = curent filosofic ce studiaza fenomenele constiintei sau sufletesti prin prisma orientarii si a continutului lor, facand abstractie de omul real, activitatea lui psihica si de mediul social, vezi D.Unguras, A,Staicu, Dictionar filosofic, 1994, p.67). Cu alte cuvinte cercetarile cantitative au o abordare asemanatoare stiintelor naturale, iar cele calitative o abordare etnologica si a comunicarii. 2.In cercetarea cantitativa cuvintele cheie sunt cele de control si de intindere (nivel macrosocial, global, formal). In cele calitative ele sunt comprehensiune si profunzime (microsocial, local, contextual);

Alte referate despre: metoda cantitativa in stiintele socio-umane, metodologia cercetarii in stiintele socio umane, metodologia cercetarii in stiintele socio-umane

Comunicare interculturala

Initial, guvernul american incepuse sa evalueze problemele cu care diplomatii lor se confruntau in culturile gazda si s-a constatat ca, in mare masura, dificultatile rezultate din aceste situatii concrete se datorau necunoasterii specificului cultural si a regulilor de comunicare ale unor culturi mai mult sau mai putin diferite de cea americana. Astfel, in 1946, guvernul SUA a infiintat Institutul pentru Serviciile Straine, cu scopul de a pregati ofiteri pentru actiuni cu membri din alte culturi.

Alte referate despre: comunicare interculturala, comunicarea interculturala, comunicarea interculturala referat

Teoria generala a instruirii didactica generala

Avem în vedere: a) baza didactico-materială existentă la nivelul unei şcoli, unei clase de elevi, unei discipline de învăţământ (vezi mai ales în cazul unor discipline ca: fizica, educaţia tehnologică, educaţia fizică, informatica etc.); calitatea unei anumite generaţii de elevi dar şi calitatea unei anumite generaţii de profesori, dependentă de sistemul de formare iniţială şi continuă instituit la nivel naţional, teritorial şi local;

Alte referate despre: teoria generala a instruirii didactica pedagogica, teoria generala a instruirii didactice, teoria generala s instruirii didactice

Managementul financiar contabil

Maslow, dar grupate, astfel:
- Nevoi ale existentei, care cuprind nevoile fiziologice si de sigurantă
- Nevoi de relatii sociale, care cuprind: nevoia de apartenentă la un grup si de stimă de sine
- Nevoi de crestere, care cuprind: nevoia de stimă din partea altora si nevoia de auto-perfectionare. După cum se poate vedea din clasificările nevoilor umane prezentate mai sus, o parte din nevoi nu pot fi
asigurate numai pe seama bunurilor private, cumpărate de individ de pe piată pentru consumul propriu.

Alte referate despre: managementul financiar contabil, managementul financiar contabil referat, cauta referat managementul financiar contabil

Ecuatii diferentiale simple

Exemple de modelare prin ecuatii diferentiale a unor fenomene din domeniul stiintific, economic, social.

Alte referate despre: ecuatii diferentiale simple, referate ecuatii diferentiale simple, ecuatii diferentiale

Neurologia in cautarea lui Dumnezeu

Exista oameni de stiinta care afirma ca raspunsurile pot fi gasite chiar in natura mintii noastre, in arhitectura neurologica a creierului uman. Ei cred ca cercetarea creierului ar putea elucida natura experientei mistice, importanta ei in evolutia speciei si importanta conceptului de Dumnezeu in supravietuirea speciei. In ultimii ani asistam la un efort al oamenilor de stiinta de a intelege mai bine experientele religioase, de a le masura si chiar de a le reproduce.

Alte referate despre: in cautarea lui dumnezeu, omul in cautarea lui dumnezeu, psalmi-in cautarea lui dumnezeu
Referate afisate : 18
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles