Sobieski si romanii-caracterizarea batranului plaies

Sobieski si romanii - Caracterizarea batranului

Caracterizarea personajelor

Costache Negruzzi, primul nostru prozator modern, este autorul unei
opere nu prea întinse,dar care, prin concizia, densitatea si armonia
expresiei, a contribuit în mare masura la dezvotarea literaturii
românesti.În scrierile sale printre care se numara si nuvelele
,,Alexandru Lapusneanu' si ,,Sobieski si românii', s-a inspirat din
trecutul nostru zbuciumat si a evocat cu mândrie patriotica, friguri
reprezentative de eroi atestati de istorie.

Tema naratiunii ,,Sobieski si românii' este patriotismul neamului
românesc reprezentat prin cei nouasprezece plaiesi moldoveni, care în
anul 1686 au reusit sa tina piept unei armate întregi conduse de
însusi regele Poloniei, Ion Sobieski.

Descrierea personajelor se realizeaza prin împletirea naratiunii cu
descrierea.Portretele sunt realizate din îmbinarea ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 13
Materia: Romana

Sobieski si romanii

Costache Negruzzi unul din scriitorii de la 1481 exte considerat creatorul nuvelei istorice romane prin publicarea nuvelelor:"Alexandru Lapusneanu" si "Sobieski si romanii".Opera literara "Sobieski si romanii" evoca patriotismul fata de tara unde cei 19 plaiesi opun rezistenta eroic in fata ostirii polone pentru cucerirea "Cetatii Neamtu".

Alte referate despre: sobieski si romanii rezumat, sobieski si romanii, rezumat sobieski si romanii

Sobieski si romanii - argumentare ca e nuvela

Desfasurarea actiunii: in cele 4 zile cat a tinut lupta plaiesii isi aparau tara cu darzenie chiar daca pierdeau multi soldati.

Alte referate despre: sobieski si romanii argumentare ca este nuvela, sobieski si romani argumentare ca e nuvela, sobieski si romanii argumentare nuvela

Sobieski si romanii - C.Negruzzi

C. Negruzzi este creatorul nuvelei istorice în literatura română .
Inspirându-se din trecutul nostru istoric C. Negruzzi înfăţişează o pagină de glorie din lupta poporului nostru pentru libertate naţională petrecută la sfârşitul secolului al XVII -lea , asediul cetăţii Neamţului de către oastea polonă şi rezistenţa îndârjită timp de 5 zile a plăieşilor moldoveni .
În expoziţia operei Negruzzi precizează : ,, Pe drumul ce duce către cetatea Neamţului , pe la sfârşitul lui septemvrie 1686 se vedea o oaste mergând ". Acesta este oastea poloneză în fruntea căreia se aflau trei ofiţeri : ,,unul în floarea vârstei posomorât , gânditor" şi necăjită , aceste este însuşi Ion Sobieski , regele Poloniei şi doi mai bătrâni : hatmanii Iablonovski şi Potoţki .
Tot în expoziţie atenţia scriitorului se îndreaptă asupra armatei polone . În amestecul de ,,trăsuri , bagaje , pedestrăşi", oamenii înaintau ,, amestecaţi în neregulă cu steagurile ...

Alte referate despre: povestire sobieski si romanii costache negruzzi, rezumat sobieski si romanii costache negruzzi, sobieski si romanii costache negruzzi rezumat

Sobieski si romanii

Sobieski si romanii.Se auzeau doar tropotele cailor si pasul oamenilor care abia se miscau pentru ca de zece zile caii au mancat numai coaja copacilor iar oamenii au mancat numai struguri.

Sobieski si romanii.In frunte erau hatmanii Iablonovski,Pototki si cel din mijloc era regele Poloniei Ion Sobieski care nici el nu era multumit de conditiile fizice ale ostasilor .Mai mersera cat mai mersera pana ce Sobieski a zarit o cetate.Pototki a spus ca acolo isi pun moldovenii bogatiile pe timp de razboi.

Alte referate despre: sobieski si romanii povestire, caracterizarea lui sobieski, sobieski si romani

Sobieski si romanii

Sobieski si romanii este o opera epica deoarece:Naratorul relateaza
obiectiv faptele;actiunea are mare mobilitate in spatiu si timp
;sentimentele sunt exprimate indirect prin actiunea si cu ajutorul
personajelor.

Alte referate despre: sobieski si romanii-rezumat, sobieski si romanii-povestire, rezumat sobieski si romanii de costache negruzzi

Sobieski si romanii

Punctul culminant al naratiunii îl constituie scena în care sunt
descrisi plaiesii privind cu demnitate si calm pregatirile ce se
faceau pentru moartea lor. .Interventia hatmanului Iablonovski, plina
de curaj si demnitate, este cea care aduce iertarea romanilor.El
explica regelui ca "acesti viteji n-au facut decat datoria lor
patriotica demna de toata lauda ".In fata argumentului, Sobieski le
evoca admirativ vitejia si are o usoara izbucnire de orgoliu,
indemnandu-i sa spuna tuturor ca "au avut cinstea de a se împotrivi
timp de cinci zile regelui de Polonia".Deznodamantul este melancolic
.Moldovenii pleaca spre munti, iar lesii coboara"încet la vale" spre
tara lor.Cetatea,,ramase singura','purtând pe zidurile sale urmele
boambelor dusmanesti',ca un vestigiu al patriotismului românilor.

Alte referate despre: sobieski si romani rezumat, povestire sobieski si romanii, sobieski si romanii nuvela

Motivul maicutei batrane

Portretul tanarului este pus in evidenta prin enumerare de epitete , metafore si prin diminutive care dezvaluie dragostea mamei pentru fiu :”ciobanel , fetisoara , mustacioara , perisor “. Intelegem ca baciul era un tanar frumos , cu trasaturi fizice deosebite . Acestea sunt sugerate de poet prin sensul figurat al cuvintelor - fetisoara ca spuma laptelui , mustacioara ca spicul graului .

Dar frumusetea fizica este completata de insusirile morale care la un loc alcatuiesc un portret complex al baciului moldovean .De la inceputul baladei , poetul a dezvaluit harnicia si priceperea baciului moldovean . Astfel ca bogatia in turme a starnit invidia celorlalti doi care au planuit complotul .
“Ca-i mai ortoman
S-are oi mai multe ,
Mandre si cornute ,
Si cai invatati ,
...

Alte referate despre: motivul maicutei batrane, miorita motivul maicutei batrane, motivul maicutei batrane din balada miorita

Sobieski si romanii

Expoziţiunea fixeaza momentul istoric “pe la sfarsitul lui septembrie 1686 “-si locul actiunii –“drumul ce duce catre cetatea Neamtu”-în imediata apropiere a fortareţei .Descriera primului personaj coloectiv al naratiunii, “oastea polonă”, se face prin multe arhaisme, ceea ce introduce cititorul în atmosfera epocii.Polonezii sunt prezentati gradat si în mişcare “un trup de lanceri deschidea marşa”, o ceata de ofiteri călari în fruntea carora se aflau trei “duiumul oştei” ,” şleahtă pospolită”.

Alte referate despre: caracterizare sobieski, referat sobieski si romanii, rezumat sobieski si romani

Miorita-maicuta batrana

Opera este o balada populara ce apartine genului epic, in care, insa, se imbina armonios elemente lirice, epice si dramatica. In structura baladei se disting doua mari planuri, unul epic in cadrul caruia autorul anonim nareaza faptele si construieste personaje reale sau fabuloase si celalalt lirico-dramatic, ce se defineste prin exprimarea in fata mortii, intr-un dramatism impresionant.

Alte referate despre: miorita maicuta batrana, miorita maicuta batrana caracterizare, miorita-maicuta batrana

Mangalia, batranul oras de la malul marii

Pe sarcofag au fost gasite doua coroane de frunze de laur din bronz aurit, probabil o dovada ca cel depus acolo era un cetatean important al Callatisului.

Alte referate despre: economia orasului mangalia, orasul mangalia, personalitati orasul mangalia

Rezumat Enigma Otiliei

Rugat de Aglae,Felix il mediteaze pe Titi care a ramas corigent,si in aceste imprejurari sora sa Aurica se ataseaza de tanar. El,insa, se simte tot mai atras de Otilia pe care o admira si cu care petrece din ce in ce mai mult timp.Vede insa in Pascalopol un rival.
La inceputul lunii august, Olimpia, cel mai mare copil al Aglaei isi face aparitia acasa impreuna cu Stanica, concubinul ei, cu care are un copil. Simion nu-si recunoaste fiica si refuza sa-i dea o casa de locuit si zestrea sa.

Alte referate despre: enigma otiliei, enigma otiliei rezumat, rezumat enigma otiliei

Mircea cel Batran

În anul urmator, 1394, sultanul Baiazid Ilderim (Fulgerul) aduna o mare oaste otomana ca sa pedepseasca îndrazneala voievodului român, chemând si pe vasalii sai, Stefan Lazarevici al Serbiei, Constantin Dejanovici, cneaz de Velbujd si Marco Kralievici din Prilep. Ostirea turceasca trecu Dunarea lânga Severin si începu sa înainteze spre Curtea de Arges , cetate de scaun a domnului muntean.

Alte referate despre: mircea cel batran, mircea cel batran referat, referat mircea cel batran

Mircea cel Batran

Mircea cel Batran's coin   (1386-1418), Tara Romaneasca, Straulesti-Maicanesti
In 1416 Mircea cel Batran refuza placa haraciului si sustine cu fortele armate pe pretendentul Mustafa impotriva sultanului Mahomed I ( 1413-1421)In 1417 Mircea cel Batran sprijina pe seicul reformator Bedr-ed-Din, conducatorul unei puternice miscari sociale si religioase din Imperiul otoman.- Replesalii ale armatei otomane asupra Tarii Romanesti; turcii cuceresc Giurgiul si, probabil, Turnul si patrund in Dobrogea pe care o iau in stapanire. Domnul Tarii Romanesti este obligat sa incheie pace si sa plateasca haraciul.In 1418, 1 ian Mircea cel Batran moare.
Domnitorul Tarii Romanesti a fost una dintre marile personalitati politice ale trecutului nostru istoric.Era fiul lui Radu I voievod si al doamnei Calinica, descendenta a unei familii de boieri de tara.In vremea lui, Tara Romaneasca a cunoscut cea mai intinsa cuprindere teritoriala din toata istoria medievala: de la cursul fagarasan al Oltului, la miazanoapte, ...

Alte referate despre: mircea cel batran de mihail drumes, mircea cel batran referat istorie, referat despre mircea cel batran

Mircea cel Batran

Ca o sinteza a istoriei romanesti din secolul al XIV-lea, se afirma carmuirea lui Mircea cel Batran. Ea reprezinta un maximum al dezvoltarii statului muntean si ca intindere teritoriala si ca putere militara ;in acelasi rastimp, viata economica si cultural -religioasa cunosc manifestari importante.Aparator al unor stravechi pamanturi romanesti, cunoscator lucid a realitatilor, diplomat chibzuit, viteaz comandant care a stiut, de cate ori a fost nevoie, sa arate taria armatelor noastre, gospodar care a inteles ca tara este cu atat mai puternica cu cat intocmirile sale sunt mai bine asezate, Mircea, numit in hrisoave "cel Batran", s-a randuit, prin faptele sale, printre marii conducatori ai neamului nostru.

Alte referate despre: referat istorie mircea cel batran, despre mircea cel batran, lectura mircea cel batran de mihail drumes

Mircea cel Batran

Sotia lui Mircea a fost doamna Mara, al carei chip se pastreaza la schitul Bradet. Stiri directe asupra ascendentei acesteia nu au parvenit, insa prin interpretarea altor documente, in care este infatisata ca mare proprietara de terenuri in Ungaria, majoritatea specialistilor accepta descendenta acesteia din familia de Cilly, de origine germana din Carintia[10][11]. Prin aceasta s-ar explica in plus anume afirmatii in legatura cu inrudirea dintre Mircea si Vladislav Iagello, acesta din urma casatorit a doua oara cu Ana de Cilly[12]. Cu regele polon Mircea mai avea doua legaturi indepartate de rudenie, pornite de la Nicolae Alexandru[13]. Doamna Mara a murit inainte de 1427, insa la 22 iunie 1418 inca mai era in viata.

Alte referate despre: caracterizarea lui mircea cel batran, portretul lui mircea cel batran, mircea cel batran mihail drumes

Mircea cel Batran

Inceputul conflictului cu turcii are loc in anul 1389, cad Mircea il ajuta pe cneazul sarbilor ,in lupta de la Kossovopolje din Campia Mierlei, unde otomanii castiga. Ca razbunare, in anul 1394, sultanul Baiazid I organizeaza o campanie in Tara Romaneasca, inaintand spre Curtea de Arges, cetatea de scaun a domnului roman.

Alte referate despre: informati despre mircea cel batran, informatii despre mircea cel batran, mircea cel batran si baiazid
Referate afisate : 17
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles