Sobieski si romanii caracterizarea lui sobieski

Sobieski si romanii

Actiunea se structureaza intr-un subiect literar cu momentele lui caracteristice:In expozitiune ne sunt prezentate coordonate spatiale si temporale si unele dintre personaje.Astfel,aflam ca pe la sfarsitul lui septembire 1686 oastea polona aflata intr-o stare jalnica se retragea prin moldova din fata turcilor ,a tatarilor,si a moldovenilor avand in frunte pe cei 3 conducatori hatmani Pototki si Iablonovski si regele Ion Sobieski.

Intriga momentul important care declanseaza desfasuara actiunii este atunci cand unul din hatmani vede cetatea Neamt si il convinge pe superiorul sau regele Ion Sobieski so cucereasca.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 4kb
Downloads: 22
Materia: Romana

Sobieski si romanii

Lesii au trimis un ofiter pentru a-si face cunoscute intentiile.A vrut sa intre in cetate dar batranul plaies il saluta de pe zid.Plaiesii nu avura alceva ce sa le deie decat niste plumb si nu puteau sa cedeze cetatea asa usor, atunci tunurile lesilor au fost indreptate catre cetate si au inceput focurile dintr-o parte si alta dupa cinci zile au pierit zece plaiesi au ramas fara merinde si munitie si un numar mare de ostasi poloni au murit.

Plaiesi au hotarat sa se predea a doua zi..La vederea celor noua plaiesi ramasi in viata regele s-a infuriat deoarece un numar atat de mic de plaiesi a omorat un numar atat mare de lesi; a dat ordin sa fie spanzurati dar Iablonovski i-a spus regelui ca acesti plaiesi nu au facut alceva decat si-au facut datoria patriotica ;atunci regele le-a dat drumul dandu-le cate 50 de zloti si le-a spus sa le spuna si copiilor si fratilor ca au avut ocazia timp de cinci zile sa se impotriveasca regelui Poloniei.

Remarcam ca aceasta opera ...

Alte referate despre: sobieski si romanii rezumat, sobieski si romanii, rezumat sobieski si romanii

Sobieski si romanii

Deznodamantul:Moldovenii pleaca spre munti iar oastea polona se
indreapta spre tara.Cetatea ramane singura pe culmea inverzita , moral
, fizic a celor intamplate.

Alte referate despre: sobieski si romanii povestire, caracterizarea lui sobieski, sobieski si romani

Sobieski si romanii - argumentare ca e nuvela

“Sobieski si romanii” este o nuvela deoarece nuvela este o creatie ce apartine genului epic, in proza, cu o actiune mai dezvoltata decat a schitei, cuprinzand o succesiune de episoade unite intr-o actiune complicata progresiv la care participa un numar mare de personaje.

Alte referate despre: sobieski si romanii argumentare ca este nuvela, sobieski si romani argumentare ca e nuvela, sobieski si romanii argumentare nuvela

Caracterizare Sobieski - caracterizarea personajelor

Fabulosul şi proverbialul din poveştile lui Creangă sunt prefigurate în Scrisoarea XII (Păcală şi Tândală, 1842), ca şi caracterul evocator din scrierile lui Mihail Sadoveanu. Teatru – Cârlanii, Doi ţărani şi cinci cârlani, Muza de la Burdujeni, jucată pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. Negruzzi a fost preocupat şi de problemele limbii într-un număr de patru scrisori, intitulate Critică, pe temeiul cunoaşterii limbii vorbite, a textelor vechi; preocupat şi de creaţia folclorică (Păcală şi Tândală), a grupat proverbele pe teme (ca şi A. Pann în Povestea vorbei).

Alte referate despre: sobieski caracterizarea personajului, sobieski caracterizarea personajelor, caracterizarea lui ion sobieski ca personaj pozitiv

Sobieski si romanii - Caracterizarea batranului

Tema naratiunii ,,Sobieski si românii' este patriotismul neamului
românesc reprezentat prin cei nouasprezece plaiesi moldoveni, care în
anul 1686 au reusit sa tina piept unei armate întregi conduse de
însusi regele Poloniei, Ion Sobieski.

Alte referate despre: sobieski si romanii-caracterizarea batranului plaies, sobieski si romanii caracterizarea batranului, sobieski si romanii-caracterizarea batranului

Sobieski si romanii

Starea sufleteasca a armatei, deznădejdea ,oboseala şi foamea sunt redate printr-o însiruire de epitete:”cu steagurile stranse”,”cu capul plecat”,cu întristarea pe faţă şi cu durerea în inimă.
În fruntea lor se aflau hatmanii Iablonovski ,Potoţki,si regele Ian Sobieski,care era deosebit de frământat, deoarece fusese rănit în orgoliul sau de cuceritor de rezistenţa hotarâtă a moldovenilor care-i vlăguiau armata, distrugand totul în calea lor.
Intriga nuvelei o constituie aparitia cetatii Neamţ in fata ostirii polone si hotararea regelui de a o cuceri.
Acum se înfrunta două pozitii .Hatmanul Iablonovski îşi sfatuieste regele sa nu atace si sa-şi continuie drumul iar celălat Potoţki linguşitor, stimuleza orgoliul regelui încurajandu-l.

Alte referate despre: sobieski si romanii-rezumat, sobieski si romanii-povestire, rezumat sobieski si romanii de costache negruzzi

Alexandru Lapusneanul

Nuvela "Alexandru Lapusneanul" a aparut în anul 1840 în revista "Dacia
literara" si prezinta cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul
între anii 1564 si 1569. Fiiind o nuvela, aceasta creatie cuprinde mai
multe personaje, printe care se numara: Alexandru Lapusneanul, Motoc,
Doamna Ruxanda, boierii Stroici si Spancioc precum si gloata (multimea
de oameni).

Alte referate despre: alexandru lapusneanul, alexandru lapusneanul rezumat, caracterizarea lui alexandru lapusneanul

Amintiri din copilarie-comentariu literar

Amintiri din copilarie - Primele trei părţi din Amintiri din copilărie au fost publicate intre anii 1881-1882, în revista Convorbiri literare. Ultima parte a fost editata postum, în 1892.Amintiri din copilarie

Alte referate despre: amintiri din copilarie comentariu literar, amintiri din copilarie comentariu literar apartenenta la gen literar, amintiri din copilarie specia literara

Substantivul

Genitiv
-nume predicativ:El este al Mariei.(al,a,ai,ale cui?)
-atr. subst. genit.:Catelul Mariei este cuminte.

Preozitiile si locutiunile prepozitionale care cer cazul genitiv:asupra,contra,deasupra,dedesubtul,impotriva,imprejurul, in fata,in spatele,in mijlocul,de-a lungul,de-a latul,de-a curmezisul,etc.
ex.(In fata)scolii s-au strans copii.

Alte referate despre: substantivul, cazurile substantivului, substante organice

Costache Negruzzi - biografie

In 1840 este ales primar al orasului Iasi si e numit codirector al Teatrului National, alaturi de Mihail Kogalniceanu si Vasile Alecsandri. In "Dacia literara" publica nuvela istorica "Alexandru Lapusneanu", vad lumina tiparului "O alergare de cai", "Fiziologia provintialului" s.a.

Alte referate despre: costache negruzzi biografie, costache negruzzi biografie pe scurt, costache negruzzi-biografie

Concepte operationale

Rudolf Otto, a impus acest concept in cartea sa intitulata Sacrul (Das
Heilig), iar Mircea aEliade I-a aprofundat intelesurile in Sacru si
Profan, lucrare de refetinta in Mitografia lumii. Sacrul se opune
profanului, caci presupune existenta unui sens transcendent in
oprsitie cu iluzoriul imanent; realitatea (lumea concreta) este doar o
manifestare a ceea ce este dincolo. Dezvaluirea sacrului, in formele
profanului (de la simbolul religios la miracol) este numitte de Mircea
Eliade hierofanie, adica, "manifestarea a ceva total diferit, a unei
realitati ce nu apartine lumii noastre, in obiecte care fac parte din
lumea noastra naturala, profana".

Alte referate despre: concepte operationale, dictionar de concepte operationale, concept operational

Mitropolitii Dosoftei si Varlaam

Tânărul Dimitrie Barilă a învăţat carte de la cei mai renumiţi dascăli din Moldova şi la şcoala Frăţiei Ortodoxe de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Liov. Dăruit de Dumnezeu cu o inteligenţă deosebită şi-a agonisit încă din anii copilăriei şi ai tinereţii multă ştiinţă de carte. A studiat cu multă râvnă Sfintele Scripturi şi învăţăturile dumnezeieştilor Părinţi ai Bisericii şi a deprins cu mult drag meşteşugul tâlcuirii textelor sfinte în limba română, pentru că învăţase a vorbi şi a scrie în alte limbi ca să transmită tezaurul sfintei Ortodoxii: greacă, latină, slavonă bisericească, polonă şi ucraineană.

Alte referate despre: mitropolitul dosoftei si varlaam, mitropolitii dosoftei si varlaam, activitatea mitropolitilor dosoftei si varlaam
Referate afisate : 13
Medie note: 8.14 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK