Sociologia educatiei

Sociologia educatiei

Referat despre Sociologia educatiei
Educaţia ca fenomen social a fost abordată din numeroase perspective, una dintre cele mai importante fiind abordarea sociologică. Termenul sociologie provine din latinescul socios-societate şi logos-ştiinţă. Sociologia poate fi astfel definită ca fiind ştiinţa care studiază socialul. Sociologia educaţiei este o ramură a sociologiei care este structurată în jurul a două teme fundamentale, diferite din punctul de vedere al conţinutului dar convergente ca sens:
- educaţia ca fenomen social;
- şcoala ca organizaţie;

Nivel: Facultate
Dimensiune: 109kb
Downloads: 11
Materia: Sociologie

Sociologia ca disciplina de studiu - institutie si profesie

Etichetata abuziv drept "pseudo-stiinta burgheza" alaturi de cibernetica, genetica s.a., sociologia a fost exclusa programatic din campul preocuparilor teoretice si practice proprii transformarilor declansate de august 1944, din tara noastra. Perioada de ocupatie spirituala care a urmat, a facut posibila importarea proletcultismului pe valuta liber convertibila a ignorantei in a carei raza medie de actiune sociologiei i s-a interzis orice forma de manifestare n timod estul de indelungat.

Alte referate despre: educatia fizica ca disciplina de studiu, studiu de caz profesii pentru domeniul energiei, sociologia ca disciplina sociala

Introducere in sociologie

“Sociologia poate fi posibila numai daca are un obiect propriu, numai daca are la baza un concept care sa poata cuprinde si sintetiza in el spiritualitatea societatii si socialitatea spiritului.”Singurul domeniu care imbina spiritualul si socialul este cultura-ea cuprinde toate formele de manifestare ale spiritului.

Alte referate despre: introducere in sociologie, referat introducere in sociologie, introducere in sociologie referat

Sociologia - educatiei

Predicţia performanţelor şcolare, realizată în timp, printr-o evaluare pertinentă, permite şi ea să se evite erorile de orientare, ştiut fiind că nu întotdeauna dorinţele familiei corespund cu posibilităţile elevului şi cu aptitudinile lui.

Alte referate despre: sociologia educatiei, sociologia educatiei referat, referat sociologia educatiei

Importanta sociologiei in epoca contemporana

Sociologia educatiei a aparut pe piata dupa 1990 . Sociologii spun lucrurilor pe nume . La japonezi selectia pleaca de la gradinita pana la facultate . Cei care ajungeau la facultate erau considerati genii . Japonia din punct de vedere a resurselor naturale e slaba si imbina comunismul cu capitalismul .

Alte referate despre: importanta sociologiei in epoca contemporana, importanta filosofiei in epoca contemporana, importanta artei in epoca contemporana

Sociologia - obiect, definitie, teorie

Sociologia studiaza intr-o maniera sistematica comportamentul social al grupurilor umane, impactul relatiilor sociale asupra indivizilor, formarea si schimbarea structurilor sociale.Ca orice stiinta, sociologia are un obiect de studiu, un corpus teoretic si unul metodologic. Obiectul de studiu consta in complexul de atitudini si de comportamente existente in grupuri, institutii etc. Teoria se refera la enunturile sintetice cu valoare explicativa si predictiva care fac posibila intelegerea complexitatii sociale. Pin explicare intelegem realitatea, iar pe aceasta baza putem face afirmatii cu privire la viitor (aspectul predictiv al teoriei). Metodologia sociologiei este ansamblul de instrumente care permite culegerea datelor intr-o maniera sistematica, obiectiva si verificabila.

Alte referate despre: definitia teorii sociologice, descrierea obiectiva definitie, roman obiectiv definitie

Metode de culegere a informatiei - Observatia sociologica

Observatia este o metoda clasica contemplativa de cercetare stiintifica, cu mentiunea ca se delimiteaza de observatia spontana, avand intentionalitate si scop precis.In sociologie, cercetatorul poate intra in relatii de comunicare cu obiectul investigat -- omul -- prin intermediul limbajului, fapt ce confera acestei metode un specific anume, observatia luand forme care se indeparteaza de cele din stiintele naturii.
Este o metoda nepretuita -- afirma C.A. Moser -- pentru studierea comunitatilor mici si a unor activitati umane. Are avantajul de a oferi informatii despre comportamentul natural al indivizilor.

Alte referate despre: metode de culegere a informatiei in sociologie, observatia sociologica, observatie sociologica

Sociologie - Anthony Giddens

KARL MARX: a încercat si el sa explice schimbarile care aveau loc în
timpul Revolutiei Franceze în societate. S-a concentrat legaturii
dintre problemele economice si institutiile sociale. Schimbarile erau
legate de dezvoltarea capitalismului.

Alte referate despre: sociologie anthony giddens, anthony giddens sociologie, anthony giddens sociologia

Intrebari sociologie

1.Cui ii apartine expresia “fapt social.”Expresia “fapt social”, ii apartine sociologului francez Emill Durkheim.
2.Cand apare sociologia ca stiinta?Sociologia ca stiinta apare in secolul XIX in deceniile 3 si 4.
3.Cine a folosit prima data termenul sociologie?Pentru prima data termenul sociologie a fost folosit de francezul Auguste Compte in studiul intitulat ‘Course de psilosophie positive’ , publicat in anul 1838.

Alte referate despre: intrebari sociologie, intrebari sociologice, intrebari sociologie spital

Familia - partenerul ignorat

Pozitia celor doua instante educationale trebuie sa fie insa una de parteneriat,deoarece "nu se poate vorbi doar de o educare a parintilor,caci si profesorii mai au de invatat de la parinti". (Stern,H."Educarea parintilor in lume", E.D.P., Bucuresti, 1972, p131).In plus,scoala nu mai este singurul "factor de putere",caci parintii doresc sa se implice din ce in ce mai mult in viata scolii si asteapta de la aceasta mai multa deschidere,in sensul colaborarii.Realitatea pare sa o confirme.Cauzele sunt variate:Climatul familial s-a deteriorat (somaj,griji materiale,pierderea increderii in valori,marasmul cvasigeneralizat).

Alte referate despre: elev-scoala-familie parteneri egali in educatie, familia partener in educatie, scoala si familia parteneri in educatia individului

History of Education

The Renaissance, or rebirth of learning, began in Europe in the 14th century and reached its height in the 15th century. Scholars became more interested in the humanist features—that is, the secular or worldly rather than the religious aspects—of the Greek and Latin classics. Humanist educators found their models of literary style in the classics. The Renaissance was a particularly powerful force in Italy, most notably in art, literature, and architecture. In literature, the works of such Italian writers as Dante Aleghieri, Petrarch, and Giovanni Boccaccio became especially important.
Humanist educators designed teaching methods to prepare well-rounded, liberally educated persons. Dutch humanist Desiderius Erasmus was particularly influential. Erasmus believed that understanding and conversing about the meaning of literature was more important than memorizing it, as had been required at many of the medieval religious schools. He advised teachers to study such fields as archeology, ...

Alte referate despre: history of education in usa referat, history of education uk, education history referat

Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului

Pentru a putea clarifica dialectica relaţiei dintre ereditate , mediu şi educaţie este nevoie să clarificăm mai întâi noţiunile respective

Alte referate despre: rolul educatiei in formarea personalitatii elevului, referate rolul educatiei in formarea personalitatii elevului, rolul educatiei in formarea personalitatii elevului referat

Sociologia tranzitiei

Sociologia tranzitiei
Alegerile Parlamentare si Prezidentiale din septembrie 1992, urmau sa scoata inca odata neputinta CDR ( asta si datorita faptului ca unele partide parasesc CDR, datorita faptului ca, candidatul CDR la Presedentia Romaniei era pe atunci cvasi necunoscutul profesor Emil Constantinescu si nu in ultimul rand mesajului politic al CDR care era orientat ca si in 1990 impotriva conducerii feseniste a tarii). In acest context CDR pierde alegerile dar castiga locuri importante in Parlament cu un procent de circa 47% si se vedea la “rasarit” “opera”, lui Cornelu Coposu, care la urmatoarele alegeri urma sa castige alegerile.

Alte referate despre: sociologia tranzitiei, sociologia tranzitiei referat, rezumat sociologia tranzitiei

Sociologie rurala

Sociologie rurala
Evoluţia populţiei mondiale
Se apreciază că acum 8-10 mii de ani când incepeau să apară primele primele forme de civilizaţie rurală, existau pe Terra, aproximativ 4milioane de locuitori. La începutul erei actuale planeta era locuită de 100-250 mil. oameni, pentru ca după 1000 de ani să se ajungă la 300 mil. La începutul existenţei speciei umane, populaţia a crescut deosebit de greu datorită condiţiilor de viaţă foarte grele. După mileniul I al erei noastre, procesul de creştere al populaţiei noastre s-a accelerat. Dacă pana-n secolul al XVII-lea, creştera anuală a fost de 30-40 milioane pe secol, după 1650 ritmul s-a accelerat, astfel incât în ultimul secol, creşterea a fost de 4,4 miliarde sau o creştere anuală de peste 70 milioane, aceasta pentru ultima jumătate de secol. După 1900, rata de creştere planetară a fost aproape explozivă.
Creştera populaţiei în viitor nu este un proces exponenţial unde se menţine ...

Alte referate despre: sociologie rurala, sociologia rurala, referat sociologie rurala

Sociologia corpului

Sociologia corpului
Raspandirea bolilor de nutritie este uimitoare si lamureste influenta factorilor sociali asupra vietilor noastre. Domeniul cunoscut sub numele de sociologie a corpului investigheaza modalitatile prin care trupurile noastre sunt afectate de influente sociale. Corpurile noastre sunt profound afectate de experientele noastre sociale, ca si de normele si valorile grupurilor carora apartinem.
Sociologia corpului

Alte referate despre: sociologia corpului, paradigme in sociologia corpului, sociologia corpului definitie

Finalitatile educatiei

Geissler identifică 4 perechi de scopuri:
1. Scopuri materiale ( centrate pe asimilarea de informaţii într-o perspectivă sistemică) şiscopuri formale ( se focalizează pe subiect si vizează modelarea aptitudinilor şi cultivarea personalităţii).
2. Scopuri de conţinut ( orientează educaţia spre conţinuturi dinainte ştiute, definibile, identificabile) şi scopuri comportamentale (urmăresc formarea şi interiorizarea unor acţiuni şi deprinderi).
3. Scopuri utilitare (vizează formarea unor deprinderi cerute imediat de activitatea practică) şi scopuri nepragmatice ( vizează formarea unor conduite fără o finalitate practică imediată).

Alte referate despre: finalitatile educatiei, finalitatile educatiei timpurii, finalitatile educatiei referat

Specificul educatiei adultilor

Educatia adultilor se identifica si cu efortul de socializare, de
dezvoltare a unei lumi culturale, plecind de la experientele specifice
in situatii date. Ea reprezinta si un mod de comunicare cu membrii
grupului caruia ii apartin. Ca atare, regulile formale si neformale ce
guverneaza aceste relatii ale grupului vor duce la dezvoltari diferite
in functie de coeziunea, organizarea si orientarea grupului. Prin
regulile de organizare a acestuia, adultul dobindeste determinarea
noilor optiuni. Familia, in acest context, este chemata sa
indeplineasca o functie de modelator, atit in conturarea noilor
atitudini, cit si a criteriilor de optiune, de insusire practica a
noului discurs profesional, social si cultural. Din acest punct de
vedere, orice strategia educatiei adultilor se cere sa includa in
punctele ei de plecare si de actiune un astfel de deziderat.

Alte referate despre: specificul educatiei adultilor, strategii didactice specifice educatiei adultilor, specificul educatiei adultilor referat

Problematica educatiei copiilor cu CES

Problematica educatiei copiilor cu CES a devenit in ultimii ani o preocupare aparte in randul specialistilor. Aparitia conceptelor de educatie integrata si scoala incluziva a determinat modificari fundamentale in perceptia actului educativ.Analizand particularitatile specifice procesului de invatare a copiilor cu diferite tipuri de deficienta, se ajunge la concluzia ca una dintre calitatile esentiale ale curriculum-ului scolar vizeaza un grad cat mai mare de flexibilitate, astfel incat sa permita fiecarui copil sa avanseze in ritmul sau si sa fie tratat in functie de capacitatile sale de invatare.

Alte referate despre: educarea copiilor cu ces, finalitatea educatiei copiilor cu ces, metode activ participative in activitatea educativa a copiilor cu ces
Referate afisate : 19
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles