Sociologia rurala

Sociologie rurala - Definirea obiectului sociologiei

Referat despre Sociologie rurala - Definirea obiectului sociologiei
Astfel de fapte de intracţiune poat fi observate şi descrise nu numai la nivelul cunoaşterii comune, contingente. În ciuda marii lor diversităţi, ele pot fi orbsevate şi descrise, analizate şi interpretate din punct de vedere ştiinţific, deoarece există anumite elemente esenţiale, o anumită regularitate în comportamentul oamenilor.
Comportamentul uman este studiat de sociologie. Există situaţii pe care sociologia nu-şi propune să le studieze, de comportamentul uman ocupându-se şi alte ştiinţe ca biologia şi psihologia, care abordează comportamentul uman fie la nivelul biologiei, fie la nivelul psihologiei.

Studiind comportamentul uman, sociologia identifică înainte de toate modele ale interacţiunii şi felul cum acestea îşi spun cuvântul asupra comportamentului uman, asupra organizării şi funcţionării grupurilor şi a societăţii. Sociologia studiază schemele de comportament care ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1787
Materia: Economie

Sociologie rurala

Sociologie rurala
Ceea ce reţine atenţia atunci când se studiază fenomenele demograficedin prima jumătate al secolului XX din rural, este caracterul diferenţial comparativ cu urbanul al indicatorilor demografici: fertilitate, mortalitatea, nupţialitatea,
divorţialitatea. De-a lungul istoriei, populaţia rurală a reprezentat majoritatea covârşitoare a populaţiei României. La începutul secolului al XX-lea se estima ca ţăranimea reprezenta 84,5% din populaţia totală, unde mai târziu în 1930 să ajungă la
78,6%.

Alte referate despre: sociologie rurala, sociologia rurala, referat sociologie rurala

Orasul nu doarme - sociologie

Astfel apar locuinte/cladiri prin care utilizatorul nu se indentifica ,acestor spatii le lipseste un aspect esential al calitatii si anume posibilitatea de insusire de catre individ/utilizator.Un spatiu care nu poate fi insusit de catre utilizator practic nu are caracter,identitate.

Orasul Gradina nu se bazeaza pe un om tip recunoaste individul ca entitate particulara fiecare om avand caracteristici si nevoi specifice.Problema majora a acestui concept este insa segregarea functionala care contribuie si la o segregare sociala.Astfel ideea de “Orasul care nu doarme” nu este luata in considerare.Datorita acestei segregari pe parcursul noptii apar zone neutilizate,nelocuite care atrag criminalitatea.

Alte referate despre: orasul ud doarme in umezeala sa, referate sociologie- orasul bucuresti, referat sociologie-caracterizarea orasului tulcea

Intrebari sociologie

4.Ce semnifica notiunea de « ideal-tip » la Max Weber ?
Tipul ideal este conceptia unui fenomen care cuprinde elementele sale esentiale si cu care fenomenul lumii reale ar putea fi comparat. Weber a conceput tipul ideal cu scopul de a identifica si explica stiintific cauzele activitatilor sociale.

5.Prin ce se deosebeste « sociologia stiintifica » de cea « comuna » ?
Sociologia stiintifica se deosebeste de cea comuna, prin faptul ca sociologia stiintifica se bazeaza pe cercetari sistematice, pe verificarea tezelor si a ipotezelor si pe utilizarea unui aparat conceptual, in timp ce sociologia comuna se caracterizează prin generalizarea experienţei cotidiene în mod afectiv, nesistematic şi neverificat, prin realizarea unor “interpretări de uz casnic” si prin ignorarea relativităţii instituţiilor.

6.Ce inseamna sociologismul ?
Sociologismul este :-orientarea care exagereaza rolul sociologiei careia ii subordoneaza celelelte stiinte sociale ;
-orientarea ...

Alte referate despre: intrebari sociologie, intrebari sociologice, intrebarile sociologiei

Sociologie - Anthony Giddens

KARL MARX: a încercat si el sa explice schimbarile care aveau loc în
timpul Revolutiei Franceze în societate. S-a concentrat legaturii
dintre problemele economice si institutiile sociale. Schimbarile erau
legate de dezvoltarea capitalismului.

Alte referate despre: sociologie anthony giddens, anthony giddens sociologie, anthony giddens sociologia

Importanta sociologiei in epoca contemporana

Sociologia educatiei a aparut pe piata dupa 1990 . Sociologii spun lucrurilor pe nume . La japonezi selectia pleaca de la gradinita pana la facultate . Cei care ajungeau la facultate erau considerati genii . Japonia din punct de vedere a resurselor naturale e slaba si imbina comunismul cu capitalismul .

Alte referate despre: importanta sociologiei in epoca contemporana, importanta filosofiei in epoca contemporana, importanta artei in epoca contemporana

Analiza comunicarii din perspectiva sociologiei

In Germania, la inceputul anilor treizeci, in jurul grupului de la Frankfurt, ia nastere un curent de gandire ce semnaleaza deprecierea crescanda a societatii si culturii, ambele supuse influentei mijloacelor de comunicare de masa. Acest curent va avea reprezentanti ilustri in toate epocile, in Germania, ca si in Franta.

Alte referate despre: perspective sociologice in analiza deviantei, perspectiva sociologica cel mai iubit dintre pamanteni, analiza comunicarii interne in universitate

Management rural

A) Tipologia NUTS
În ultimii 20 de ani, în Europa a existat un curent general de regionalizare, mai vizibil în unele state-membre ale U.E. decât în altele, care n-au avut o concepţie comună asupra „regiunii” sub aspect politic, juridic sau chiar sociologic. Termenul de „regiune” folosit pentru a descrie entităţi politice sau administrative, cuprinde o gamă variată de concepte. Constituţiile statelor membre UE se referă la Länder (Germania şi Austria), regions sau communities (Belgia), communidades autonomas (comunităţi autonome) (Spania), regiuni şi departamente (Franţa), consilii de comitat (Marea Britanie şi Suedia), regiuni cu statut special, regiuni cu statut obişnuit şi provincii autonome (Italia), provincii (Belgia, Danemarca, Spania, Finlanda, Italia, Olanda).
Eterogenitatea fiecărei ţări este inventariată de clasificarea europeană numită „Nomeclatorul Unităţilor Teritoriale Statistice” ...

Alte referate despre: management rural, managementul rural, management rural referate

Sociologia - obiect, definitie, teorie

Teoria se refera la enunturile sintetice cu valoare explicativa si predictiva care fac posibila intelegerea complexitatii sociale. Pin explicare intelegem realitatea, iar pe aceasta baza putem face afirmatii cu privire la viitor (aspectul predictiv al teoriei). Metodologia sociologiei este ansamblul de instrumente care permite culegerea datelor intr-o maniera sistematica, obiectiva si verificabila.

Alte referate despre: definitia teorii sociologice, descrierea obiectiva definitie, roman obiectiv definitie

Sociologia corpului

Anorexia si alte boli de nutritie reflecta situatia in care femeile joaca un rol mai important in societate decat inainte, dar continua sa fie apreciate atat dupa felul in care arata, cat si dupa realizari. Bolile de nutritie sunt inradacinate in sentimentul de rusine legat de propriul corp. Femeia se simte nepotrivita si imperfecta, iar temerile ei despre ceilalti se concentreaza in parerile ei despre propriul trup.

Alte referate despre: sociologia corpului, paradigme in sociologia corpului, sociologia corpului definitie

Metode de culegere a informatiei - Observatia sociologica

Observatia este o metoda clasica contemplativa de cercetare stiintifica, cu mentiunea ca se delimiteaza de observatia spontana, avand intentionalitate si scop precis.In sociologie, cercetatorul poate intra in relatii de comunicare cu obiectul investigat -- omul -- prin intermediul limbajului, fapt ce confera acestei metode un specific anume, observatia luand forme care se indeparteaza de cele din stiintele naturii.
Este o metoda nepretuita -- afirma C.A. Moser -- pentru studierea comunitatilor mici si a unor activitati umane. Are avantajul de a oferi informatii despre comportamentul natural al indivizilor.

Alte referate despre: metode de culegere a informatiei in sociologie, observatia sociologica, observatie sociologica

Empirismul sociologic si aspectele metodolige si doctrinare

Pentru a atinge acest K. Perasons: The grammar of science, New York, Meridian, Brooks. Inc, 1967, p. 82 obiectiv, stiinta sociala trebuie mai intai sa se debaraseze de speculatiile metafizice, pentru ca apoi sa-si reconstruiasca un set de metode de investigare eficienta a realitatii sociale nemijlocite.

Alte referate despre: sociologia culturii aspecte fundamentale, cultura organizationala sociologie definitie aspecte, doctrina sociologica

Asezarile rurale

Asezarile rurale - In prezent, populatia rurala depaseste trei miliarde de locuitori, ceea ce reprezinta o usoara majoritate la nivel mondial (52%).La nivel regional, numarul si repartitia populatiei rurale prezinta mari contraste datorate in principal diferentelor de dezvoltare socio-economica.Peste 90% din locuitorii satelor apartin statelor in curs de dezvoltare. Asia (12,5%), restul impartindu-se intre Europa, America si Australia, continentele cu cea mai redusa populatie rurala.

Alte referate despre: asezarile rurale, asezari rurale, asezarile rurale din europa

Sociologia ca stiinta - raporturile cu stiinta

1.1.Definirea sociologiei
Intr-un sens foarte general, termenul de sociologie este folosit pentru a desemna stiinta socialului.Termenul de sociologie provine din imbinarea a doua cuvinte, unul latin "socius" ce inseamna social si altul ce provine din limba greaca "logos" cu semnificatia - stiinta; ca urmare putem considera ca sociologia este o stiinta despre social, despre societate.

Alte referate despre: demers sociologic de la filosofie la stiinta, sociologia in raport cu alte stiinte, relatia dintre sociologie si antropologie si filozofie stiinte sociale

Teoriile deviantei - Teorii sociologice in domeniul deviantei

- criteriul magnitudinii şi gravităţii actului deviant ce clasează ca deviante actele care se abat în mod semnificativ de la aşteptările celorlalţi şi prezintă un grad de periculozitate ce presupune intervenţia instrumentelor legale( Erickson, Durkheim);

Alte referate despre: teorii sociologice in domeniul deviantei si delincventei, teoria deviantei referat sociologie, teorii de orientare sociologica

Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala

AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE ÎN AGRICULTURĂ- organism de plată pentru zonele defavorizate.
Priorităţile programului, concretizate în 4 domenii (axe) sunt:
Axa I – Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic – 45 % din totalul fondurilor UE;
Axa II – Îmbunătăţirea mediului şi a zonelor rurale- 25% din fondurile UE
Axa III – Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale- 30 % din fondurile UE
Axa IV LEADER va primi 2,5 % din sumele alocate celorlalte domenii;

Alte referate despre: referat despre fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, fondul european agricol pentru dezvoltare rurala referat

Pensiunea Tismana - economia turismului rural

Alte artere de circulatie importante ce strabat localitatile orasului Tismana sunt:
- drumul judetean DJ 672 Ciuperceni – Tismana – Pestisani, drum partial modernizat care traverseaza localitatile Valcele, Topesti, Gornovita, Pocruia (pe o lungime de 12,8 Km
- drumul judetean DJ 672 A – din DN 67D - Tismana Manastire –modernizat, ce strabate localitatea Tismana de la sud spre nord (pe o lungime de 7 km).
- drumul DC 125, Pocruia – Isvarna – Costeni – Celei - Racoti, drum nemodernizat in lungime de 16 km.
- drumul DC 129 Tismana -Vanata, drum modernizat, in lungime de 3,2 km

Relief
Avand un potential natural special, cu privelisti montane frumoase, lunci cu flori, paduri seculare, lacuri glaciare, poteci inguste , chei, pesteri, rauri limpezi, valoroase comori istorice si artistice, judetul Gorj este unul dintre cele mai atrctive zone turistice din Romania. Variat, in trei trepte distincte : in N si NV sunt M-tii Parang, Valcan si Godeanu , cu altitudini ce depasesc ...

Alte referate despre: economia turismului rural, economia turismului rural referat, economia turismului rural francez
Referate afisate : 17
Medie note: 8.00 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles