Sociologie rurala

Sociologie rurala - Definirea obiectului sociologiei

Referat despre Sociologie rurala - Definirea obiectului sociologiei
Astfel de fapte de intracţiune poat fi observate şi descrise nu numai la nivelul cunoaşterii comune, contingente. În ciuda marii lor diversităţi, ele pot fi orbsevate şi descrise, analizate şi interpretate din punct de vedere ştiinţific, deoarece există anumite elemente esenţiale, o anumită regularitate în comportamentul oamenilor.
Comportamentul uman este studiat de sociologie. Există situaţii pe care sociologia nu-şi propune să le studieze, de comportamentul uman ocupându-se şi alte ştiinţe ca biologia şi psihologia, care abordează comportamentul uman fie la nivelul biologiei, fie la nivelul psihologiei.

Studiind comportamentul uman, sociologia identifică înainte de toate modele ale interacţiunii şi felul cum acestea îşi spun cuvântul asupra comportamentului uman, asupra organizării şi funcţionării grupurilor şi a societăţii. Sociologia studiază schemele de comportament care ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1788
Materia: Economie

Sociologie rurala

Sociologie rurala
Evoluţia populţiei mondiale
Se apreciază că acum 8-10 mii de ani când incepeau să apară primele primele forme de civilizaţie rurală, existau pe Terra, aproximativ 4milioane de locuitori. La începutul erei actuale planeta era locuită de 100-250 mil. oameni, pentru ca după 1000 de ani să se ajungă la 300 mil. La începutul existenţei speciei umane, populaţia a crescut deosebit de greu datorită condiţiilor de viaţă foarte grele. După mileniul I al erei noastre, procesul de creştere al populaţiei noastre s-a accelerat. Dacă pana-n secolul al XVII-lea, creştera anuală a fost de 30-40 milioane pe secol, după 1650 ritmul s-a accelerat, astfel incât în ultimul secol, creşterea a fost de 4,4 miliarde sau o creştere anuală de peste 70 milioane, aceasta pentru ultima jumătate de secol. După 1900, rata de creştere planetară a fost aproape explozivă.
Creştera populaţiei în viitor nu este un proces exponenţial unde se menţine ...

Alte referate despre: sociologie rurala, sociologia rurala, referat sociologie rurala

Orasul nu doarme - sociologie

Cresterea brusca a populatiei datorita noilor oportunitati majore oferite de oras a condus la o dezvoltare haotica a acestuia.Astfel a aparut cartiere periferice care erau caracterizate prin locuinte insalubre de calitate redusa , o densitate ridicate de locuitori pe mp fata de zonele centrale si lipsa dotarilor.In epoca industrializarii dominanta din cele trei domenii reprezentative pentru dezvoltarea urbana era economia chiar daca populatia a crescut exploziv latura sociala a fost aproape complet neglijata .

Aceata perioada caracterizata prin haos dezordine a necesitat aparitia unei perioade de “vindecare” a sistemului “dezordinea isi cheama in ajutor antiteza si anume ordinea”.Ordinea urma sa fie stabilita prin doua modele urbanistice (conform Francoise Choay) existand si un al treilea dar care se aplica in principal in S.U.A . Modelul culturalist reprezentat prin conceptul lui Ebezer Howard si anume orasul gradina.

Functionalismul reprezinta o alta miscare ca raspuns ...

Alte referate despre: orasul ud doarme in umezeala sa, referate sociologie- orasul bucuresti, referat sociologie-caracterizarea orasului tulcea

Intrebari sociologie

1.Cui ii apartine expresia “fapt social.”Expresia “fapt social”, ii apartine sociologului francez Emill Durkheim.
2.Cand apare sociologia ca stiinta?Sociologia ca stiinta apare in secolul XIX in deceniile 3 si 4.
3.Cine a folosit prima data termenul sociologie?Pentru prima data termenul sociologie a fost folosit de francezul Auguste Compte in studiul intitulat ‘Course de psilosophie positive’ , publicat in anul 1838.

Alte referate despre: intrebari sociologie, intrebari sociologice, intrebarile sociologiei

Sociologie - Anthony Giddens

EMILE DURKHEIM: - autor francez- dupa parerea lui sociologia pentru a
deveni stiinta trebuia sa studieze starea economiei si influenta
religiei. Primul sau principiu a fost ca Socilogia "studiaza faptele
sociale ca niste lucruri". Credea ca tot ceea ce sustine o societate
sunt valorile si obiceiurile împartasite de membrii ei. Diviziunea
muncii înlocuieste treptat religia. S-a ocupat de analiza suicidului,
desi se pot aduce obiectii studiului lui Durkheim, acesta ramâne o
lucrare clasica a carei relevanta pentru sociologie ramâne si azi.

Alte referate despre: sociologie anthony giddens, anthony giddens sociologie, anthony giddens sociologia

Importanta sociologiei in epoca contemporana

A avut in vedere educatia nonscolara care trebuia sa functioneze permanent dupa terminarea anumitor studii .
- propaganda industriala sau propaganda agricola
- alfabetizarea functionala
- formarea in intreprinderi
-extensiunea unversitara
-cursurile de perfectionare sau socializare

Alte referate despre: importanta sociologiei in epoca contemporana, importanta filosofiei in epoca contemporana, importanta artei in epoca contemporana

Analiza comunicarii din perspectiva sociologiei

In teoria critica pe care o elaboreaza, industria culturala de masa ajunge la ceea ce Adorno (1951) numeste "barbaria stilizata". Si aceasta industrie noua constituie, si nici nu se poate altfel, un instrument de opresiune ce realizeaza tragica adaptare dintre "omul unidimensional" (Marcuse, 1964) si acea "societate total administrata", despre care vorbeste Horkheimer (1947).

Alte referate despre: perspective sociologice in analiza deviantei, perspectiva sociologica cel mai iubit dintre pamanteni, analiza comunicarii interne in universitate

Management rural

Populaţia rurală
Populaţia pe tip de regiuni
Populaţia din comunităţi* predominant semnificativ predominant
rurale rurale rurale urbane
(% din populaţia naţională)
Belgia 4,9 3,4 4,9 91,7
Danemarca 32,4 39,6 31,3 29,1
Germania 12,0 5,4 25,2 69,3
Grecia 30,8 28,1 28,3 43,6
Spania 24,4 12,7 41,5 45,8
Franţa 23,7 10,5 56,5 32,9
Irlanda 43,1 46,6 15,1 38,8
Italia 14,1 4,1 27,1 68,8
Luxemburg 19,3 n.a. 100,0 n.a.
Olanda 3,1 0,0 6,7 93,3
Austria 34,6 30,2 28,9 41,0
Portugalia 21,2 18,1 22,8 59,1
Finlanda 50,6 58,9 41,1 0,0
Suedia 66,8 63,2 17,7 19,1
Marea Britanie 8,7 1,0 18,7 80,3
EUR_15 17,5 9,7 29,8 60,5
EUR_15 suprafaţă 80,90% 47,00% 37,40% 15,60% * Populaţia comunităţilor locale cu o densitate a populaţiei mai mică de 100 locuitori/km
Sursa: Eurostat

Alte referate despre: management rural, managementul rural, management rural referate

Sociologia - obiect, definitie, teorie

De asemenea, cunoasterea sociologica presupune capacitatea cercetatorului de a intelege fenomenul social in context, ceea ce Wright Mills numeste imaginatie sociologica. Imaginatia sociologica desemneaza totodata procesul de identificare si exprimare a problemelor din societate in raport cu interesul public, sociologul asumandu-si astfel o misiune sociala, in afara de aceea a cunoasterii in sine.

Alte referate despre: definitia teorii sociologice, descrierea obiectiva definitie, roman obiectiv definitie

Sociologia corpului

Aceasta nu inseamna ca toata lumea incearca sa slabeasca, ci ca trebuie sa ne cream o dieta. Aceata dieta inseamna ca trebuie sa hotaram ce anume mancam, in raport cu diferitele informatii medicale de care dispunem. Adolescenta americana sufera de anorexie, o boala de origine fizica manifestata prin obsesia de a avea o silueta frumoasa care duce la un moment dat la renuntarea la hrana.

Alte referate despre: sociologia corpului, paradigme in sociologia corpului, sociologia corpului definitie

Experimentul sociologic

In afara complexitatii obiectului de studiu, este specifica experimentului sociologic imposibilitatea controlului total asupra variabilelor, izolarea fenomenului studiat. In legatura cu acesta, se pune si problema posibilitatilor generalizarii rezultatelor experimentale, deci, este vorba de validitatea externa a experimentului. Este incontestabil ca stabilirea subiectilor de experiment in grupele experimentale si de control pe baza riguroasa a esalonarilor mareste posibilitatea generalizarii rezultatelor.

Alte referate despre: experimentul sociologic, referat experimentul sociologic, despre experimentul sociologic

Metode de culegere a informatiei - Observatia sociologica

Observatia este o metoda clasica contemplativa de cercetare stiintifica, cu mentiunea ca se delimiteaza de observatia spontana, avand intentionalitate si scop precis.In sociologie, cercetatorul poate intra in relatii de comunicare cu obiectul investigat -- omul -- prin intermediul limbajului, fapt ce confera acestei metode un specific anume, observatia luand forme care se indeparteaza de cele din stiintele naturii.
Este o metoda nepretuita -- afirma C.A. Moser -- pentru studierea comunitatilor mici si a unor activitati umane. Are avantajul de a oferi informatii despre comportamentul natural al indivizilor.

Alte referate despre: metode de culegere a informatiei in sociologie, observatia sociologica, observatie sociologica

Asezarile rurale

Dupa functie, se disting ca fiind representative:
- satele cu functii predominant agricole. Acestea pot fi specializate fie in cultura cerealelor si a plantelor tehnice, fie in viticultura, fie in cresterea animalelor etc.
- satele agro-industriale, unde alaturi de practicarea agriculturii se disting si unele activitati industriale: prelucrarea lemnului, exploatarea resurselor minerale s.a.
- satele cu functii agricole si de servicii (comert, transporturi, turism). Practicarea turismului rural a luat o amploare deosebita, mai ales in regiunile montane ale tarilor dezvoltate.

Dupa numarul locuitorilor, exista:
- sate mici (sub 500 locuitori),
- sate mijlocii (500- 1500 de locuitori)
- sate mari (1500- 4000 de locuitori)
- sate foarte mari (cu peste 4000 de locuitori).

Satele mijlocii si mari se impun ca fiind cele mai numeroase pe toate continentele. Dupa modul de distribuire a gospodariilor, ies in evidenta trei tipuri majore de sate:
1. Satele risipite, proprii ...

Alte referate despre: asezarile rurale, asezari rurale, asezarile rurale din europa

Sociologismul - contributie esentiala la constituirea obiectului epistemic al sociologiei

Consensul isi gaseste sursa de legitimitate in constiinta colectiva anterioara si exterioara existentelor individuale, fata de care se impune ca sistem coerent de norme si se instituie in calitate de sursa trascendenta a coeziunii sociale. Libertatea insasi nu este un rezultat al alegerilor individuale intre alternative, ci decurge dintr-un cod social de reglementari impersonale cu prescriptii imperative pentru fiecare individ.

Alte referate despre: contributia scriitorilor la constituirea limbii literare, contributia scriitorilor la constituirea limbii romane, contributia scriitorilor lo constituirea limbii romane

Sociologia ca stiinta - raporturile cu stiinta

1.1.Definirea sociologiei
Intr-un sens foarte general, termenul de sociologie este folosit pentru a desemna stiinta socialului.Termenul de sociologie provine din imbinarea a doua cuvinte, unul latin "socius" ce inseamna social si altul ce provine din limba greaca "logos" cu semnificatia - stiinta; ca urmare putem considera ca sociologia este o stiinta despre social, despre societate.

Alte referate despre: demers sociologic de la filosofie la stiinta, sociologia in raport cu alte stiinte, relatia dintre sociologie si antropologie si filozofie stiinte sociale

Teoriile deviantei - Teorii sociologice in domeniul deviantei

Principalele concepţii teoretice elaborate în istoria sociologiei şi-au propus să răspundă la urmatoarele întrebari legate de problema ordinii sociale:
-de ce în orice societate există o coordonare a scopurilor individuale?

Alte referate despre: teorii sociologice in domeniul deviantei si delincventei, teoria deviantei referat sociologie, teorii de orientare sociologica

Sociologia educatiei

Principii şi obiective ale sociologiei educaţiei
- principiul/obiectivul egalităţii şanselor la o educaţie de calitate, evaluabilă la nivelul raportului dintre intrarea în sistemul educaţional (modul de selecţie/admitere)-eficienţa procesului de învăţământ-ieşirea din sistem (integrarea socio-profesională a absolvenţilor);
- principiul/obiectivul permanentizării educaţiei în vederea compensării diferitelor inegalităţi survenite pe parcursul activităţii profesionale ca urmare posibilităţilor diferite de acces ale indivizilor la noile informaţii intrate în circuit;
- principiul/obiectivul orientării formative a celor care se educă în termeni de selecţie pozitivă (examene, concursuri şi selecţii nediscriminatorii) şi orientare şcolară vocaţională (asigurarea unei corespondenţe optime între aspiraţiile şi posibilităţile aptitudinale ale individului şi profesia acestuia);
- principiul/obiectivul individualizării active a educaţiei prin ...

Alte referate despre: sociologia educatiei, sociologia educatiei referat, referat sociologia educatiei
Referate afisate : 17
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles