Sodiu

Clorura de sodiu - NaCl - Sare

Clorura de sodiu naturala - structura, geneza
Din punct de vedere chimic, aceasta sare se formeaza pe baza a doua elemente extreme, deosebit de reactive sodiul (metal alcalin monovalent din grupa I) si clorul (element halogen electronegativ din grupa a VII) [vezi si tabelul periodic al elementelor].Clorura de sodiu, in natura formeaza depozite in apa de mare, la suprafata solului sau la adancime. Ea se formeaza in urma reactiei:
HCl + NaOH = NaCl + H2O

Ca mineral natural, clorura de sodiu are o structura cristalina, lucioasa, transparenta sau translucida, sticloasa, incolora sau colorata in diferite nuante (cenusie, alba, albastruie, neagra).Clorura de sodiu se dizolva in apa pana la saturatie (peste un anumit grad de concentratie, apa nu mai dizolva aceasta sare). In apa marilor si oceanelor lumii, NaCl se afla in stare solubilizata.

In natura, in cantitati mici, fara sa formeze depozite, clorura de sodiu se formeaza mai peste tot. La fel se intampla si in organismul omului. ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 6
Materia: Chimie

Siropul de clorura feroasa

Clorura ferica ( ferri chloridum ) se dizolva in 10 ml apa, se adauga in mici portiuni fierul redus ( ferrum reductum ) si se incalzeste agitand continuu pana cand solutia se coloreaza in verde deschis. Amestecul astfel obtinut se filtreaza peste siropul simplu (sirupus simplex) cantarit, in care s-a dizolvat in prealabil acidul citric (acidum citricum). Se completeaza cu apa, filtrata prin acelasi filtru, pana la 100g.

Alte referate despre: clorura feroasa, clorura feroasa utilizari, clorura feroasa utilizare

Sarea de bucatarie

Sarea de bucatarie
Scrieri din China ne arată că sarea se obţine prin fierberea şi evaporarea apei de mare, iar locuitorii Chinei erau obligaţi să plătească dările de sare. În Egipt sunt cunoscute cu mii de ani în urmă lacurile de sare, pe malurile cărora sarea se depunea sub formă cristalizată, urmare a evaporării sub acţiunea căldurii solare.
Din punct de vedere al compoziţiei cimice, în saline conţinutul în NaCl este pentru sarea albă de 99,94% la Slănic Prahova şi între 99,8 până la 99,6% la celelalte saline, cu calitatea cea mai slabă – sortul de sare vânată, cu conţinut în jur de 97 până la 99%.

Alte referate despre: sarea de bucatarie, sarea de bucatarie referat, sare de bucatarie

Controlul analitic al calitatii apei

Efectul cel mai intalnit produs de poluarea chimica a apei consta in influenta diverselor substante poluante asupra proceselor biologice, care guverneaza ciclul vietii in mediul marin. El este cunoscut sub denumirea generala de efect ecologic.

Alte referate despre: controlul analitic al calitatii apei, controlul si monitorizarea calitatii apei, controlul si monitorizarea calitatii apei potabile

Clorura de vinil

Clorura de vinil-(CH2=CHCl,masa moleculara 62,51) este o substanta gazoasa la temperatura camerei,cu miros eterat,inflamabil.Are temperatura de fierbere egala cu -13,9 grade C,iar cea de topire -153,8 grade C.
Densitatea in stare gazoasa la 0 grade C este 2,86g/l,iar in stare lichida la 0 grade C 912g;/l.Clorura de vinil este foarte putin solubila in apa,dar se dizolva in compusi clorurati,alcool si alti solventi.Clorura de vinil

Alte referate despre: clorura de vinil, clorura de vinil obtinere, clorura de vinil utilizari

Cloruri

Cloruri
În industria metalurgică este folosită ca reductor, iar în electronică se foloseşte la fabricarea lămpilor cu vapori de sodiu. De asemenea, NaCl este utilizată şi în industria chimică organică şi în industria farmaceutică.

Alte referate despre: clorura de sodiu, insecticide pe baza de compusi clorurati, clorurarea metanului

Clorul si compusii lui

Clorul si compusii lui
Clorul se obtine atat in laborator cat si in industrie. Reactiile chimice de obtinere a clorului in laborator se bazeaza pe oxidarea acidului clorhidric cu dioxid de mangan, dioxid de plumb, clorura de var, clorati permanganati, dicromati etc. Obtinerea clorului din cloruri. Au fost folosite in acest sens diclorura de magneziu diclorura de calciu, clorura de amoniu si clorura de sodiu.

Alte referate despre: clorul si compusi sai, clorul si compusii lui, clorul si compusii sai

Reactii redox

Invers, daca proba A are o mai mare afinitate pentru e decat H, e vor circula de la H2 de referinta la proba, iar in acest caz E0>0mV. Asadar un potential standard redox pozitiv inseamna o mai mare afinitate pentru e ce trebuie sa circule de la afinitate mica la una mare ceea ce reprezinta o crestere a entropiei.

Alte referate despre: reactii redox, aplicatii ale reactiilor redox, reactiile redox

Simboluri chimice

Simboluri chimice
- clorura de sodiu : NaCl
- clorura de aluminiu : AlCl3
- clorat de potasiu : KClO3 -
- clorura de amoniac : NH4Cl
- clorura de bariu : BaCl2
- clorura de magneziu : MgCl2
- dioxid de carbon : CO2
- dioxid de sulf : SO2

Alte referate despre: simboluri chimice, simbolurile chimice, simboluri chimice tabel

Clorul si compusii lui

Obtinere
Clorul se obtine atat in laborator cat si in industrie.
Reactiile chimice de obtinere a clorului in laborator se bazeaza pe oxidarea acidului clorhidric cu dioxid de mangan, dioxid de plumb, clorura de var, clorati permanganati, dicromati etc.

Alte referate despre: referat chimie clorul si compusii lui, clorul si compusii clorului, clopotel- referate clorul si compusii lui

Fluorul

Fluorul
Fluorita si alte minerale cu Fluor
Din clasa fluoritelor fac parte fluorita- CaF2, care contine 48,8% F si 51,2% Ca si criolitul – Na3AlF6 . Varietatile galbene contin si Cl, sub forma unui amestec izomorf. Ca impuritati mai poate contine Fe2O3, pamanturi rare, uneori U si He. Proprietatea de a fi fluorescenta (numire care vine de la Fluorita) prin incalzire (termoluminiscenta) sau sub actiunea razelor ultraviolete se datoreste impuritatilor sau unor cauze structurale.

Alte referate despre: fluorul, fluor, intoxicatia cu fluor

Coloranti tiazinici

În consecinţă, poziţiile 3 şi 7 sunt sensibile la atacul reactanţilor nucleofili. Astfel perbromura de mai sus, tratată cu dimetilamină, dă albastru – metilen, eliminând totodată 2HBr. NN’ – tetrametilat, albastrul de metilen, a fost sintetizat de Caro (1877), l-a obţinut după metoda lui Lauth, din p-amino – dimetil –anilină, are o importanţă mare.Constituţia tioninei a albastrului de metilen a fost elucidată de Bernthsen. Pelucrările acestuia se bazează procedeul de fabricaţie actual, care a fost perfecţionat, în special de Ullrich, la Hoechst.

Alte referate despre: coloranti tiazinici, coloranti naturali si sintetici, coloranti

Experimente chimie

Toate cele trei substante trebuie sa fie bine uscate si sub forma de pulberi fine. Din pulberile celor trei categorii de substante se fac amestecuri cat mai omogene.

Alte referate despre: experimentul philadelphia, experimentul philadelphia einstein, experimente fizica

Sarea

Sarea este, psihic, absolut necesara pentru viata umana dar, in trecut , Revolutia Industriala a datorat o limitare importanta a producerii de sare , astfel incat cantitatea scazuta de sare influenta in mod negativ indicele demografic in multe comunitati rurale si urbane pana cand industria extractoare de sare s-a stabilizat.

Alte referate despre: sara pe deal, sara pe deal comentariu, sarea in bucate rezumat

Glicerina

Glicerina se obtine prin saponificarea grasimilor, iar in industrie din apele ramase de la fabricarea sapunului, prin fermentarea glicolica a zaharurilor. Sintetic se obtine din propilena capatata la cracarea petrolului. Glicerina se intrebuinteaza la obtinerea nitroglicerinei, rasinilor sintetice, in tabacarie, la fabricarea hârtiei, in industria alimentara, in cosmetica si farmaceutica.

Alte referate despre: glicerina, glicerina utilizari, glicerina referat

Sarea in bucate

2)-Cele doua fete mai mari ii raspunsera ca il iubesc ca mierea si ca zaharul,dar cea mica ii raspunse ca il iubeste ca sarea in bucate.

Alte referate despre: sarea in bucate, rezumat sarea in bucate, caracterizarea fetei cele mici din sarea in bucate

Sodiul

Sodiul scade din sange in urma unui regim desarat sau datorita transpiratiei intense mai ales vara, dupa eforturi fizice sau cand se bea multa apa. Bolile care produc varsaturi sau diaree duc si la o scadere a sodiului din organism. Cand scade sodiul din sange, scade de obicei si din urina. Abuzul de diuretice saraceste, de asemenea organismul in sodiu. In unele boli (nefrita, insuficienta renala, boala Addison, hipertensiune arteriala etc.) este necesar ca sodiul chiar sa fie scazut in organism pentru a cruta rinichii, respectiv inima sa faca eforturi prea mari pentru a-l elimina din organism.

Alte referate despre: utilizarile sodiului, importanta fiziologica a sodiului si potasiului pentru organismul uman, soda caustica

Cancerul - tratament nou

Este cunoscut faptul, că tratamentul chemoterapeutic afectează grav şi celulele sănătoase, pentru ele acest fel de „tratament“ fiind o otravă puternică.. „Am ajuns la concluzia, că diclor-acetatul de sodiu acţionează selectiv asupra celulelor canceroase. Acesta atacă procese fundamentale, unice în dezvoltarea canceroasă“ - spune Dr. Michelachis.

Alte referate despre: cancerul tratament, cancer tratament, cancer tratament naturist

Sisteme de transport activ

Se consideră că în acest moment ATPaza suferă o transformare ce face situsurile ionice accesibile dinspre faţa externă a membranei, scăzându-le totodată afinitatea pentru Na+. Ca urmare,ionii de Na+ disociază în mediul extracelular şi proteina trece într-o nouă stare conformaţională: E2—P. Configuraţia E2—P are o afinitate crescută pentru K+ pe faţa extracelulară, fixând la acest nivel 2K+.

Alte referate despre: sisteme de transport activ, sisteme de transport, sisteme de transport referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles