Soliman magnificul film

Soliman Magnificul

In calitatea sa de sultan si calif, Soliman Magnificul a fost o figura impozanta nu numai in istoria otomana,ci si in cea universala,unii istorici situandu-l alaturi de personalitati ilustre precum Alexandru Macedon, Han-Nibal, Iustinian,Napoleon si altii ce au jucat un rol esential in destinul umanitatii.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 18kb
Downloads: 13
Materia: Istorie

Stefan cel Mare

Stefan cel Mare
Soluţia adoptată de Petru Aron şi sfetnicii săi în urma Consiliului de la Vaslui (5 iunie 1456) a fost de a accepta plata unui tribut de 2000 de zloţi ungureşti. „Închinarea” de la Vaslui a pecetluit însă portretul politic al voivodului Petru Aron. Pentru răstimpul domniei sale ”Letopiseţul de la Putna” adăugă consemnării odiosului asasinat de la Reuseni doar ştirea de gravă rezonanţă prin laconismul său: „şi în vremea lui s-a început darea turcească”.

Concomitent, Petru Aron a ales calea recunoaşterii suzeranităţii regelui Cazimir al IV-lea la 1 octombrie 1455 domnul Moldovei angajându-se să presteze cuvenitul „auxilium” împotriva oricăror duşmani. Faţă de Moldova lui Alexandru cel Bun aceea din 1456 – cu un domn vasal Poloniei şi tributar otomanilor, lipsită de fortificaţiile Hotinului ...

Alte referate despre: stefan cel mare referat, portretul lui stefan cel mare, caracterizarea lui stefan gheorghidiu

Factori de putere in secolul XVI

Familia de Guise ralia în jurul ei pe catolici.
Cel care a restabilit pacea socială în Franţa a fost Henric al IV-lea (1580-1610), şeful partidei hughenoţilor, instaurând o nouă casă regală: Bourbon.

Alte referate despre: factori de putere in secolul xix, echilibrul de putere in sec xvii si secolul xviii, compensarea factorului de putere

Soliman I

Lunga domnie a lui Soliman I, numit şi Soliman Magnificul în Occident şi Kanuni (Legiuitorul) de către turci, a fost văzută, atât în răsărit cât şi în apus, ca cel mai înalt punct al realizării otomane.
Aproape tot ce se ştie despre primii ani ai vieţii lui Soliman este că s-a născut prin 1494, în vechiul oraş grec al Trebizondului pe coasta anatoliană a Mării Negre, unde a trăit până la 15 ani. A fost singurul fiun supravieţuitor al lui Selim I, ascensiunea lui fiind fiind neobişnuită prin faptul că nu a fost ameninţată.
Ca şi în cazul lui Mahomed Cuceritorul, la început au fost făcute previziuni răutăcioase în legătură cu perspectivele şi capacităţile lui Soliman, dar, ca şi Mahomed, el a dovedit că aceste critici au fost greşite. Domnia sa a fost o serie de triumfuri militare, în afară, şi de realizări administrative şi juritice acasă.
El a introdus un sistem legal destinat protejării vieţilor, proprietăţii şi onoarei tuturor ...

Alte referate despre: soliman magnificul, soliman magnificul referat, soliman pasa

Imperiul otoman

Prima perioada a istoriei Imperiului Otoman era caracterizata de expansiune teritoriala aproape continua, timp in care dominatia turca a pornit de la un principat Anatolian nord-vestic spre a cuceri mare parte din sud-estul Europei si Anatoliei. Institutiile politice, economice si sociale ale clasei imperiilor islamice au fost amestecate cu cele mostenite de la Imperiul Bizantin si de la marile imperii otomane din Asia centrala si au fost restabilite in noi forme care sa integreze acea zona in timpuri moderne.

Alte referate despre: imperiul otoman, imperiul otoman referat, referat imperiul otoman

Mircea cel Batran

Intre timp se concretiza amenintarea otomana. Foarte posibil, este ca infuntarea romanilor cu turcii sa se fi produs in 1388. Atunci turcii au atacat Tarnovo, iar Mircea a intervenit, prilej cu care peste putin timp a anexat Dobrogea (1389). In 1391 turcii au atacat Tara Romaneasca sub conducerea lui FIRUZ-BEY, iar in 1393 domnitorul roman a raspuns printr-o expeditie la Karinovasi, in zona Balcanilor.

Chiar daca la inceput relatiile Tarii Romanesti cu Ungaria au fost tensionate, primejdia otomana a determinat o apropiere intre ele. La 7 MARTIE 1395 , la BRASOV, Mircea cel Batran si Sigismund de Luxemburg au semnat primul tratat de alianta antiotomana din istoria sud-estului Europei. Cu acest prilej, domnul Tarii Romanesti a fost recunoscut cu titlurile de DUCE de Fagaras, si BAN de Severin.

Sultanul turcilor, Baiazid I (1389-1402) isi propusese sa cucereasca tara Romaneasca si ...

Alte referate despre: mircea cel batran, mircea cel batran referat, referat mircea cel batran

Vlad Tepes - un domnitor viteaz si drept

silvania si de acolo la regele Ungariei,Matei Corvin.Dar acesta crede
în acuzatile negustorilor sasi, Care îl urau pe Tepes si care

Alte referate despre: vlad tepes devine domnitor, vlad tepes ca domnitor militar, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes

Cruciadele

Introducere
Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari. Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon. In secolele 11-13, numarul oraselor a crescut spectaculos, inflorirea lor impunand forme de viata, de cultura si de gandire noi, ce anuntau viitorul progres social.In secolul 11, orientul era cunoscut europenilor doar din povestirile pelerinilor sau ale negustorilor.Pana la cruciade , prin Orient se intelegea, propriu-zis, Orientul Apropiat, si era concentrat ...

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Petru Rares

Dar, deşi s a străduit să utilizeze cu previzibile semne de izbândă tactica de hărţuială şi de constrângere a inamicului, să lupte acolo unde se impunea, Rareş a fost silit să părăsească în grabă tronul.
Trădat de boierime şi părăsit de toţi, Petru Rareş trece munţii în Transilvania, adăpostindu se în cetatea sa, Ciceu, unde l au întâmpinat soţia şi cei trei copii ai săi, Iliaş, Ştefan şi Ruxandra.
Între timp, turcii şi tătarii pradă Moldova până la Suceava. Boierii, preoţii, poporul de rând, trimit solie de pace şi iertare la turci, cerând să le dea alt domn. Turcii îl numesc domn pe Ştefan Lăcustă.

Alte referate despre: petru rares, petru rares referat, petru rares biografie

Analiza unui film din punct de vedere social

Descrierea subiectului filmului
Filmul se deschide cu scena de lupta dintre soldatii Imperiului Roman si trupele germanice. Maximus Decimus Meridius este unul dintre generalii de frunte in Roman armata. El conduce oamenii sai la o victorie decisiva impotriva barbarilor germanici, care se incheie in cele din urma un razboi lung cu privire la frontiera romane si castiga respectul imparatului Marcus Aurelius. Marcus este pe moarte, si, desi el are un fiu, Commodus, imparatul doreste sa-I lase la conducere pe Maximus:, cu o dorinta de a reveni in cele din urma puterea de la Senat . Cand Commodus afla direct de la tatal sau ca el nu va fi numit imparat, el il ucide pe Marcus intr-un acces de furie si urca la tron.

Alte referate despre: ilie moromete analizat din punct de vedere social, ilie moromete-analizat din punct de vedere social, din punct de vedere social in perioada pasoptista

Charlie Chaplin

Este vorba despre viata si greutatile ce le-a avut Sir Charles Spencer "Charlie" Chaplin, KBE (16 April 1889 - 25 December 1977) was an English comic actor, film director and composer best known for his work during the silent film era. He became the most famous film star in the world before the end of World War I. Chaplin used mime, slapstick and other visual comedy routines, and continued well into the era of the talkies, though his films decreased in frequency from the end of the 1920s. His most famous role was that of The Tramp, which he first played in the Keystone comedy Kid Auto Races at Venice in 1914. From the April 1914 one-reeler Twenty Minutes of Love onwards he was writing and directing most of his films, by 1916 he was also producing them, and from 1918 he was even composing the music for them. With Mary Pickford, Douglas Fairbanks and D. W. Griffith, he co-founded United Artists in 1919.Sir Charles Chaplin.

Alte referate despre: charlie chaplin, charlie chaplin referat, referat charlie chaplin

Degetica de Hans Christian Andersen

Referat despre Degetica de Hans Christian Andersen
Basmul Degetica a fost scris de catre Hans Christian Andersen (1805-1875), autor danez ale cărui basme au fost traduse în mai mult de 80 de limbi şi care au inspirat piese de teatru, balete, filme, sculpturi şi picturi. Scriitorul Hans Christian Andersen care a scris basmul Degetica s-a născut la Odensee în anul 1805, în perioada marilor victorii napoleoniene in Europa.

Alte referate despre: degetica de hans christian andersen, degetica de hans christian andersen rezumat, rezumat degetica de hans christian andersen

Rock si Religie: antagonie sau simbioza

In viziunea lui Osbourne, soarta acestor tirani este clara:
“Day of judgement, God is calling;On their knees, the war pigs crawling
Begging mercy for their sins – Satan laughing spreads his wings”
Asadar Dumnezeu este judecatorul impartial, iar Diavolul calaul necrutator. Sunt convins ca Biserica nu ar fi la fel de categorica in aprecieri, insa Ozzy a avut taria propriilor convingeri si a creat in acelasi timp un cantec excelent si o noua viziune asupra justitiei divine.

Alte referate despre: muzica rock-referat religie, referat religie muzica rock, rock muzica referat religie

Pagini web

Site-ul web: o colectie de pagini web interconectate impreuna cu obiectele atasate lor (fisiere de imagini, grafice, sunete, filme).Server: calculator care gazduieste fisiere destinate vizitarii prin Internet sau transferarii prin FTP
URL: adresa internet a unui site.HTTP( hypertext transfer protocol): protocol pentru accesarea de site-uri www

Alte referate despre: referat pagini web, pagini web, pagini web referat

Roger Ebert - Malignant society

According to the reactions Ebert received on his Journal in the Chicago Sun-Times, many of his followers agree with the claims he makes. He begins his editorial with the comparison between the film critic and the canary in the coal mine delivering a message of fury at the descent of the society into "idiocracy".

Alte referate despre: roger ebert, roger raveel pictor, in inima fantasticului de roger caillois

Influenta mass-media asupra personalitatii copilului

Astazi,o persoana petrece aproximativ trei ore pe zi in fata televizorului.Televiziunea ne transporta intr-un colt de lume oarecare si aduna in doar cateva secunde informatii pe care,intr-o viata de colindat Pamantul,nu le-am putea aduna singuri.Reportajele acorda o mai mare importanta anumitor teme,in functie de informatiile avute la dispozitie,de hotararile luate in redactie sau de contractele publicitare.

Alte referate despre: influenta mass-media asupra personalitatii copilului, influenta mass-media asupra personalitatii, influenta mass-media asupra dezvoltarii copilului

Copilaria

Apoi, pe măsură ce trec anii, pe măsură ce ne maturizăm, nebunia si exuberanţa copilăriei dispar. Devenim mai serioşi, zâmbim mai puţin, nu ne mai bucurăm de orice nimic care ni se oferă, avem gusturi, pretenţii rafinate... Nu mai credem în magie, nu mai credem in Moş Crăciun şi in sacul său plin cu jucării, nu mai credem că mama şi tata sunt cei mai extraordinari părinţi din lumea asta...

Alte referate despre: amintiri din copilarie rezumat, amintiri din copilarie, rezumat amintiri din copilarie

Materiale hibride organo anorganice

Referat despre Materiale hibride organo anorganice
Dezvoltarea materialelor hibride organo-anorganice prezinta provocari noi si oportunitati pentru tehnologiile viitorului.
In lucrarea de fata sunt prezentate cateva tipuri de materiale hibride :
- filme hibride organo-anorganice ce contin oxizi de fier;
- materiale hibride organo-anorganice de tipul : [(ZnS)2(en)] ∞ ;
- materiale hibride organo-anorganice cu porozitate inalta (polisilsesquioxani)

Alte referate despre: materiale hibride polimeric-anorganice, materiale organo-anorganice pe baza de compusi de fosfor, materiale hibride

Thalia

VIATA AMOROASA
Presa mexicana a speculat indelung pe tema vietii ei amoroase.A fost "cuplata" de catre ziaristi cu Luis Miguel,Julio Iglesias,Rafael Rojas(Amor Real),Fernando Carillo(partenerul ei din Rosalinda).Thalia a declarat ca s-a sarutat prima data la 14 ani,cu un baiat pe nume Martin.Este celebra relatia ei cu Alfredo Diaz Ordaz(fiul unui fost presedinte mexican),mai mare decat Thalia cu 20 de ani.

Alte referate despre: date despre thalia, thalia, thalia si surorile ei
Referate afisate : 19
Medie note: 7.92 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles