Soliman magnificul unde a trait

Soliman Magnificul

In calitatea sa de sultan si calif, Soliman Magnificul a fost o figura impozanta nu numai in istoria otomana,ci si in cea universala,unii istorici situandu-l alaturi de personalitati ilustre precum Alexandru Macedon, Han-Nibal, Iustinian,Napoleon si altii ce au jucat un rol esential in destinul umanitatii.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 18kb
Downloads: 13
Materia: Istorie

Stefan cel Mare

Stefan cel Mare
Soluţia adoptată de Petru Aron şi sfetnicii săi în urma Consiliului de la Vaslui (5 iunie 1456) a fost de a accepta plata unui tribut de 2000 de zloţi ungureşti. „Închinarea” de la Vaslui a pecetluit însă portretul politic al voivodului Petru Aron. Pentru răstimpul domniei sale ”Letopiseţul de la Putna” adăugă consemnării odiosului asasinat de la Reuseni doar ştirea de gravă rezonanţă prin laconismul său: „şi în vremea lui s-a început darea turcească”.

Concomitent, Petru Aron a ales calea recunoaşterii suzeranităţii regelui Cazimir al IV-lea la 1 octombrie 1455 domnul Moldovei angajându-se să presteze cuvenitul „auxilium” împotriva oricăror duşmani. Faţă de Moldova lui Alexandru cel Bun aceea din 1456 – cu un domn vasal Poloniei şi tributar otomanilor, lipsită de fortificaţiile Hotinului ...

Alte referate despre: stefan cel mare referat, portretul lui stefan cel mare, caracterizarea lui stefan gheorghidiu

Factori de putere in secolul XVI

PRINCIPALII FACTORI DE PUTERE
ÎN EUROPA SECOLULUI XVI ŞI RIVALITĂŢI POLITICE
Descoperirea Lumii Noi şi a unui nou drum spre India a avut consecinţe uriaşe asupra dezvoltării economice a Europei. Totodată, încetarea în a doua jumătate a secolului al XVI-lea a războaielor care au răvăşit până atunci Europa a avut efecte pozitive asupra dezvoltării economice. În mod normal au apărut meserii noi, s-a diversificat piaţa şi schimburile economice, s-a dezvoltat comerţul, au apărut instituţii noi (bursa, societăţile pe acţiuni, companiile comerciale), s-au produs importante mutaţii asupra claselor sociale.

Alte referate despre: factori de putere in secolul xix, echilibrul de putere in sec xvii si secolul xviii, compensarea factorului de putere

Soliman I

Lunga domnie a lui Soliman I, numit şi Soliman Magnificul în Occident şi Kanuni (Legiuitorul) de către turci, a fost văzută, atât în răsărit cât şi în apus, ca cel mai înalt punct al realizării otomane.
Aproape tot ce se ştie despre primii ani ai vieţii lui Soliman este că s-a născut prin 1494, în vechiul oraş grec al Trebizondului pe coasta anatoliană a Mării Negre, unde a trăit până la 15 ani. A fost singurul fiun supravieţuitor al lui Selim I, ascensiunea lui fiind fiind neobişnuită prin faptul că nu a fost ameninţată.
Ca şi în cazul lui Mahomed Cuceritorul, la început au fost făcute previziuni răutăcioase în legătură cu perspectivele şi capacităţile lui Soliman, dar, ca şi Mahomed, el a dovedit că aceste critici au fost greşite. Domnia sa a fost o serie de triumfuri militare, în afară, şi de realizări administrative şi juritice acasă.
El a introdus un sistem legal destinat protejării vieţilor, proprietăţii şi onoarei tuturor ...

Alte referate despre: soliman magnificul, soliman magnificul referat, soliman pasa

Imperiul otoman

Prima perioada a istoriei Imperiului Otoman era caracterizata de expansiune teritoriala aproape continua, timp in care dominatia turca a pornit de la un principat Anatolian nord-vestic spre a cuceri mare parte din sud-estul Europei si Anatoliei. Institutiile politice, economice si sociale ale clasei imperiilor islamice au fost amestecate cu cele mostenite de la Imperiul Bizantin si de la marile imperii otomane din Asia centrala si au fost restabilite in noi forme care sa integreze acea zona in timpuri moderne.

Alte referate despre: imperiul otoman, imperiul otoman referat, referat imperiul otoman

Mircea cel Batran

Politica externa. In conditiile in care amenintarile externe erau tot mai apasatoare, Mircea cel Batran a incercat constituirea blocului unitatii romanestii. Prin aceasta politica isi propunea colaborarea cu domnitorii Moldovei, mai ales cu Petru I Musat si Alexandru cel Bun.

In 1389, Mircea si Petru I au semnat un tratat cu scopul de a face fata impreuna intentiilor regelui maghiar Sigismund de Luxemburg (1387-1437) de a cuceri Tarile Romane. La propunerea lui Petru I, Mircea cel Batran s-a orientat catre Polonia. Astfel, la 10 decembrie 1389, la RADOM s-a incheiat tratatul dintre domnitorul roman si regele polon Wladislaw Iagello.

Alte referate despre: mircea cel batran, mircea cel batran referat, referat mircea cel batran

Vlad Tepes - un domnitor viteaz si drept

silvania si de acolo la regele Ungariei,Matei Corvin.Dar acesta crede
în acuzatile negustorilor sasi, Care îl urau pe Tepes si care

Alte referate despre: vlad tepes devine domnitor, vlad tepes ca domnitor militar, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes

Cruciadele

Introducere
Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari. Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon. In secolele 11-13, numarul oraselor a crescut spectaculos, inflorirea lor impunand forme de viata, de cultura si de gandire noi, ce anuntau viitorul progres social.In secolul 11, orientul era cunoscut europenilor doar din povestirile pelerinilor sau ale negustorilor.Pana la cruciade , prin Orient se intelegea, propriu-zis, Orientul Apropiat, si era concentrat ...

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Petru Rares

Moştenirea pe care o primise Petru era dintre cele mai grele: un conflict aproape permanent cu celelalte ţări româneşti şi complicata chestiune a Pocuţiei, cedată Poloniei în 1509. Complicaţiile politice din Ungaria, după victoria turcească de la Mohacs, când Zapolya şi Ferdinand de Habsburg fuseseră proclamaţi concomitent regi, au creat o situaţie nouă în Transilvania, unde domnii moldoveni deţineau deja domeniile Ciceiului şi Cetăţii de Baltă. Întru totul preocupante rămâneau relaţiile cu Poarta, aflată la nivelul maxim al potenţei sale militare. În aceste condiţii, obiectivele principale ale domniei lui Petru Rareş au fost: menţinerea şi consolidarea moştenirii lui Ştefan şi independenţa.

Alte referate despre: petru rares, petru rares referat, petru rares biografie

Leonardo da Vinci

Astazi el este admirat nu doar pentru picturile sale,ci si pentru realizarile in domeniul stiintei,matematicii,anatomiei,constructiilor militare si inventiilor.Notitele sale sunt printre cele mai extraordinare manuscrise,pline de adnotari si desene minunate.Ele sunt scrise invers-devenind lizibile doar cand sunt private in oglinda-fie pentru ca Leonardo era secretos din fire,fie din cauza ca,la fel ca multor alti stangaci,acest mod de lucru ii era mai confortabil.

Alte referate despre: leonardo da vinci referat, referat leonardo da vinci, leonardo da vinci

Lumea geto - dacilor

,, Inainte de a ajunge la Istru, (Darius) birui mai intai pe geti, care se cred nemuritori . Caci tracii, cati locuiesc mai sus de Apollonia si Mesembria... s-au predat lui Darius fara lupta. Getii insa, fiindca s-au purtat nechibzuit, au fost pe data brobiti, macar ca ei sunt cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci... Iata cum se cred nemuritori getii. Ei cred ca nu mor si ca acel care dispare din lumea noastra se duce la zeul Zalmoxis (Zamolxis...) Tot al cincilea an,ei trimit la Zamolxis un sol,tras la sorti,cu porunca sa-i faca cunoscute lucrurile de care ,de fiecare data ,au nevoie.Unii dintre ei primesc porunca sa tina trei sulite cu virful in sus , iar altii apuca de miini si picioare pe cel ce urmeaza sa fie trimis la Zamolxis si,ridicandu-l in sus,il arunca in sulite.Daca,strapuns de sulite,acesta moare,getii socot ca zeul lor le este binevoitor . '

Alte referate despre: lumea geto-daca, lumea geto-dacilor, lumea geto dacilor

La France veut-elle reellement se donner les moyens de lutter contre la traite humaine?

Nous soulignons l'incohérence de ce texte au regard de la proposition de loi relative à la lutte contre la traite humaine adoptée par l'Assemblée Nationale le 24 janvier 2002.

Alte referate despre: les moyens de transport en france, les moyens de transport de france, les moyens de transport

Maitreyi - comentariu

In romanul de fata asistam la o confruntare de mentalitati, diferenta dintre ele fiind pusa in evidenta de conceptia celor doi tineri. Finalul romanului demonstreaza ca fericirea indragostitilor nu dureaza mult deoarece Ciabu tradeaza involuntar secretul acestora. Drept urmare Sen il alunga pe Allan este momentul in care acesta constientizeaza ca o casatorie cu Maitreyi e imposibila .

Alte referate despre: maitreyi rezumat, maitreyi, rezumat maitreyi

Judecata de Apoi

Legislatia mozaica este data ca din partea unui Dumnezeu care este El Insusi un Judecator drept si care nu va ezita sa dea pedepse prin actiuni providentiale directe, cand poporul Sau Ii va incalca Legea. Profetii preiau aceasta tema; intradevar, cea mai mare parte a invataturii lor scrise consta in expunerea si aplicarea Legii si in amenintari cu judecata impotriva celor nelegiuiti si razvratiti.

Alte referate despre: judecata de apoi, judecata de apoi referat, referat religie judecata de apoi

Caracterizarea lui Nica

Este un baiat rusinos si fricos: "o multime de baieti si fete intre care eram si eu,un baiet prizarit,rusinos si fricos si de umbra mea" Portretul fizic este recunoscut de vorbele mamei lui "Iesi,copile cu parul balan,afara si rade la soare doar s-a indreptat vremea"
Nica este unul din putinii copii care a reusit sa intre in istoria literaturii romane!

Alte referate despre: caracterizarea lui nica, caracterizare nica, caracterizarea lui nica din amintiri din copilarie

Le marche de travail en Roumanie

Le marche de travail en Roumanie
Le marche de travail en Roumanie a un degrés d'instabilité qui correspond aux traits générales de toute pays qui passe par une période de transition .Les derničres réglementations de la Commission Européenne ont apportées des changes dans la définition de la population occupée ou qui est en chômage .Ainsi les définitions ont été revu en concordance avec les nouveaux réglementations européennes.

Alte referate despre: le marche du travail en roumanie 2010, le marche de travail en roumanie, travail en roumanie

Istoria sistemului periodic al elementelor

În secolul al XVIII-lea, marele chimist francez Antoine Lavoiser, în lucrarea sa "'Traité Elémentaire de Chimie" (Tratat de chimie elementară), apărută în 1789, a împărţit cele 33 de elemente cunoscute la vremea sa în patru grupe în funcţie de proprietăţile lor chimice: gaze, nemetale, metale, şi pământuri

Alte referate despre: istoria sistemului periodic al elementelor, istoricul sistemului periodic al elementelor, istoricul tabelului periodic al elementelor

Maitreyi de Mircea Eliade

Actiunea nu este densa, ca in orice roman de analiza psihologica. Din marturiile personajului-narator, Allan, aflam ca venise in India din dorinta de a o cunoaste, si lucreaza ca desenator tehnic la o societate de canalizare. Intalnind un prieten gazetar, care voia sa scrie o carte despre India, Allan il introduce in casa mentorului sau, Narendra Sen. Cu aceasta ocazie descopera minunatiile si ciudateniile unei familii bengaleze.

Alte referate despre: rezumat maitreyi de mircea eliade, maitreyi de mircea eliade, maitreyi de mircea eliade rezumat

Sfantul Ierarh Nicolae

Tu, Parinte cinstite, Sfinte Nicolae, nu uita pe robii tai, care fac
cu credinta pomenirea Sfintiei tale, ca, prin facerile tale de bine,
sa proslavim pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul Sfant. Amin!

Alte referate despre: sfantul ierarh nicolae, viata sfantului ierarh nicolae, referate sfantul ierarh nicolae
Referate afisate : 19
Medie note: 8.01 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK