Soluri

Clasificarea solurilor din Romania

Clima regiunilor de campie si colinare, cu paduri de foioase , relative umeda, permite o alterare mai intense a rocilor si mineralelor primare, process din care rezulta cantitati inseminate de argila secundara, sescvioxizi si silice.Climatul regiunilo de munte, din ce in ce mai umeda si mai rece pe masura ce altitudinea creste, imprima alte caracteristici procesului pedogenetic in diferitele lui faze de desfasurare. Insolatia puternica din timpul zilei, urmata de o racier puternica in timpul noptii, precum si alternarea repetata a fenomenelor de inghet si dezghet din anumite perioade ale anului, favorizeaza dezagregarea rocilor.

Factorul biologic exercita o influenta pedogenetica, in primul rand cu character zonal, in cadrul marilor formatiuni vegetale din tara. Trebuie mentionat insa ca numeroase alte aspecte locale ar putea fi evidentiate la o analiza mai amanuntita,Formatiunile vegetale ierboase lasa in sol o cantitate mare de restui organice, care provin fie din partile aeriene ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 745kb
Downloads: 3
Materia: Geografie

Solurile

Apar in conditii de clima umeda a muntilor josi, cu
temperaturi medii de 9-10 oC si precipitatii de 800 - 900 mm/an. Pe
versantii inclinati au o raspandire redusa, in timp ce pe culmi sunt
bine dezvoltate. Raspandirea rendzinelor calcarice este legata de
aparitia rocilor calcaroase, mai laes a celor mezozoice. Acestea ocupa
suprafete insemnate in Muntii Locvei (zona Resita - Moldova Noua),
Muntii Almajului (zona Svinita - Svinecea Mare) si Podisul Mehedinti
(panza de Severin).

Alte referate despre: solurile, solurile romaniei, soluri

Poluarea si degradarea solurilor

Omul a inceput sa inteleaga mai ales in ultimele decenii ca progresul societatii umane s-a transformat treptat in instrument de distrugere, cu efecte dezastruoase asupra naturii.Odata cu aparitia civilizatiei umane a aparut si interventia brutala a omului prin exploatarea nerationala a naturii si alterarea mediului prin poluarea produsa de activitatile industriale, agricole, menajere. Efectul de sera, distrugerea stratului de ozon, ploile acide au avut consecinte din ce in ce mai dramatice in ultimii ani.

Alte referate despre: poluarea si degradarea solurilor, poluare se degradarea solurilor, poluarea degradarea solurilor

Degradarea solurilor

Eroziunea exercitata de apele care se scurg pe versanti duce pe de-o parte la formarea de ogase si rapi, sapate atat in sol cat si in roca de sub el, si pe de alta parte la alternare de material de pe suprafete intinse din orizonturile superficiale ale solului numita impropriu "eroziune in supratafa".
Suprafetele pe care se desfasoara aceste procese, cat si intensitatea lor sunt variate, depinzand de inclinarea povarnisului, de insusirile fizice ale solului si rocii, si de gradul de acoperire cu vegetatie.

Alte referate despre: degradarea solurilor, degradarea solurilor-cauze consecinte masuri, degradarea solurilor referat

Geografia solurilor

Rolul timpului in proc de geneza
Durata proc de solificare det varsta absoluta a solului astfel: solurile din luni si delte au cea mai mica varsta absoluta. Solurile de pe terase sunt mai tinere fata de terasele superioare.factorul uman influenteraza in mod diferit: a) prin defrisare si inlocuirea acesteia cu pajisti naturale, modifica influenta luminii, a apei, a calduri,b)

Alte referate despre: vegetatia fauna si solurile romaniei, poluarea solurilor, vegetatia fauna si solurile europei

Vegetatia,fauna si solurile Romaniei

C. VEGETAŢIA ŞI FAUNA ACVATICĂ
1. Vegetaţia şi fauna apelor curgătoare şi lacurilor
2. Vegetaţia şi fauna din Marea Neagră

Alte referate despre: vegetatia fauna si solurile americii, vegetatia fauna si solurile, vegetatia fauna si solurile africii

Influenta agriculturii intensive asupra solurilor

Influenta agriculturii intensive asupra solurilor:Toate solurile lumii sunt influenţate de un anumit număr de factori de natură fizică, chimică şi biologică ce duc la degradarea acestuia. Totodată, se pare că pentru o mare parte a globului, aceşti factori afectează mai ales nivelul producţiei agricole ce condiţionează alimentarea populaţiei, în timp ce pentru o altă parte a acestora influenţele sunt, la moment, mai mult de ordin ecologic.

Alte referate despre: influenta agriculturii intensive asupra solurilor italiei, influenta agriculturii intensive asupra solurilor, influenta agriculturii asupra mediului

Tehnici ale biotehnologiei in Franta si Belgia - depoluarea solurilor si apelor

Solul trebuie să aibă o bună conductibilitate (prezenţa apei din exemplu). Această tehnică constă în crearea unui câmp electric printr-o pereche de electrozi. Contaminantul, care trebuie să fie o moleculă mică, migrează în câmpul electric spre unul dintre poli, unde este fixat. Acest procedeu are avantajul de a limita riscurile de contaminare a muncitorilor cu poluanţii respectivi. Acest procedeu este folosit pentru extragerea acidului acetic, fenolului şi a metalelelor precum zinc, plumb şi cupru în soluţii.

Alte referate despre: tehnici ale biotehnologiei in franta si belgia, tehniciale biotehnologiei in franta si belgia, tehnici ale biotehnologiei

Padurea ecuatoriala

Solurile ecuatoriale sunt diverse, de la soluri vulcanice la nisipuri, desi jumatate din totalul zonei ecuatoriale este compusa din soluri rosii. Clima calda si precipitatiile copioase in zonele ecuatoriale umede duce la o puternica actiune a climei asupra solulilor. Mineralele din sol sunt dizolvate in continu de apa de ploaie. Solurile rosii sunt foarte sarace in minerale, desi siliciul, aluminiul, si fierul devin concentrate pentru ca in mare parte nu sunt dizolvate de apa de ploaie.

Alte referate despre: padurea ecuatoriala, mediul padurilor ecuatoriale, padurile ecuatoriale

Poluarea solului

Poluarea in orasul Focsani
Valorile masurate in centrul orasului vorbesc de la sine: 38,2 mg de cupru pe kilogramul de sol, cand limita este de 20 de mg/kg. Plumbul este sub limita, fiind "numai" 14,7 mg/kg, cam maximul admis este de 20 mg/kg. La fel si apa, care contine deja cam jumatate din cantitatea admisa de amoniu si 2 mg de pulberi in suspensie in fiecare litru, cand ar trebui sa fie zero!Din masuratorile efectuate in ultimii ani orasul Focsani este unul cu o poluare redusa totusi in comparatie cu alte orase.Asta nu inseamna insa ca trebuie sa lasam gunoaiele peste tot ci dimpotriva trebuie sa ne stimulam ca orasul nostru sa devina din ce in ce mai curat si mai frumos.

Alte referate despre: poluarea solului, poluarea solului referat, referat poluarea solului

Rolul microorganismelor in formarea solului

Este tot mai mult influentat de om. Asupra solului interventiile antropice pot produce modificari insemnate. Prin araturi omul transforma anual 3000 Km3 de soluri naturale in pamanturi afanate ce schimba radical conditiile de aerisire, de umiditate, procesele biologice.Humusul este un material organic amorf, situat la partea superioara a solului, de culoara neagra sau bruna, mai mult sau mai putin rezistent la actiunea microorganismelor.

Alte referate despre: rolul microorganismelor in formarea solului, rolul microorganism in formarea solului, rolul microorganismelor in formarea solului ppt

Desertificarea

Desertificarea este procesul prin care acosistemele regiunilor semiaride isi pierd aptitudinea de a se regenera, lasand locul deserturilor veritabile. In ultimele decenii s-a accelerat si a capatat o mare extensiune, reducand dramatic spatiul vital al populatiilor nomade si ridicand noi obstacole in calea dezvoltarii economico-sociale a tarilor afectate. Cercetari indelungate au aratat insa ca nici cauzele naturale precum seceta ori salinizarea solurilor, si nici cele antropice precum practica agricola inadecvata sau recoltarea masiva a lemnului nu sunt suficiente, singure, sa dezlantuie procesul nefast al desertificarii. Integrate insa intr-un spatiu intr-un cadru spatio-temporal specific, cele doua conduc in mod sigur la desertificare.

Alte referate despre: desertificarea, desertificarea referat, desertificare

Poluarea solului

Calitatea solului, prin atributele sale, determină, în largă măsură, marea complexitate si diveritate, in spaţiu şi timp, a mediului înonjurator, a echilibrului ecologic. De altfel, acesata reflectă tocmai complexitatea si diveritatea rolului şi funcţiei solului in multiplele lui ipostaze, cum sunt:
Solul: Un mediu complex şi dinamic, caracterizat de o fauna si o floră specifice, de un ansamblu de elemente minerale şi organice şi de o ciculaţie proprie a aerului şi apei care, toate, într-o strinsă interdependenţă şi corelatie cu climatul local, determină calitatea solului de care depind, de fapt, preabilitatea terenurilor pentru multiple folosinţe, favorabilitatea solurilor pentru diferite plante şi funcţia ecologica a acetora.

Alte referate despre: referat despre poluarea solului, poluare solului, poluarea solului cu metale grele

Geografia Romaniei- Probleme fundamentale

România este o ţară pontică
Lungimea ţărmului românesc al Mării Negre este de circa 240 km. Ieşirea la mare a permis realizarea, până în secolul al XV-lea, a unor strânse legături comerciale cu state şi oraşe din sudul Europei. După 1878, când Dobrogea a devenit teritoriu românesc, poziţia strategică a acestei regiuni a fost valorificată tot mai intens. Constanţa, Mangalia, Sulina, iar mai nou Midia, au devenit însemnate porturi maritime. Rolul Mării Negre trebuie privit şi prin prisma bogatului potenţial heliomarin, care a stat la baza dezvoltării staţiunilor balneomaritime. De-a lungul istoriei, navigatori originari din Grecia, Imperiul Roman, Genova, Veneţia, Imperiul Bizantin au întemeiat puncte comerciale, colonii şi chiar oraşe pe ţărmul Mării Negre.

Alte referate despre: probleme fundamentale ale lumii contemporane, probleme fundamentale ale africii, problemele fundamentale ale africii

Evolutia solurilor brune argiloiluviale utilizate in cultura plantelor agricole

In conditiile vegetatiei mai sus-amintite , bioacumularea aste putin intense (humusul fiind alcatuit atat din acizi huminici cat si fulvici), s-a format un orizont A ocric. Climatul fiind umed, alterarea a fost intense,, rezultand cantitati apreciabile de argila si de oxizi si hidroxizi de fier. Spre deosebire de solurile brune-roscate, la care,datorita nuantei mediteraneene a climatului, oxizii si hidroxizii de fier erau nehidratati si deci de culoare roscata , in acest caz ei sunt hidratati si prin urmare, au o culoare galbuie ( pe care o imprima , intr-o oarecare masura si solului). Deoarece materialul de solificare a fost bogat sau a continut calciu sau minerale fero-magneziene, solul nu a suferit o debazificare accentuate, a avut loc migrarea partiala a coloizilor minerali ( argila si oxizi si hidroxizi de fier ), formarea unui orizont Bt cu o nuanta galbuie, dar nu s-a separat si un orizont eluvial.

Alte referate despre: evolutia solurilor brune argiloiluviale, soluri brune argiloiluviale, solurile brune argiloiluviale

Gutuiul

Trunchiul este de regula torsionat (rasucit), cu scoarta de culare brun-rosiatica cu nuanta verzuie si cu pete (lenticele) cenusiu-deschis sau castaniu.

Alte referate despre: gutuiul, gutuiul referat, galbena gutuie

Solul

Datorită acestor zonalităţi în fiecare regiune se formează anumite ecosisteme naturale, anumite biocenoze şi anumite varietăţi de sol. De exemplu, solurile care se formează în condiţii medii, reprezentative sau dominante în zona respectivă, se numesc zonale, automorfe, adică formarea lor nu este condiţionată de anumiţi factori specifici.

Alte referate despre: solul, degradarea solului, actiunile pozitive si negative ale omului asupra solului
Referate afisate : 17
Medie note: 8.22 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles