Somajul in romania

Tipuri de somaj ppt

Somajul reprezinta un fenomen contemporan, care include in sfera sa aspecte economice, sociale,politice si morale.Este un fenomen economic caracteristic societatii capitaliste care consta in aceea ca o parte din salariati raman fara lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea si oferta de forta de munca.Notiunea de somaj provine de la cuvantul "chomage" din limba franceza, la randul sau preluat din limba greaca "cauma" care inseamna "caldura mare " .La origine, notiunea de somaj insemna intreruperea lucrului din cauza temperaturilor ridicate.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 123kb
Downloads: 1900
Materia: Economie

Somajul - tendinte contemporane

În diferitele reglementări naţionale şi internaţionale se folosesc şi alte criterii delimitative ale şomerilor. Aceasta mai ales dacă problema în cauză se leagă de ajutorul de şomaj şi de criteriile acordării acestuia. Astfel, pentru ca o persoană să fie declarată şomer trebuie să fie înscrisă pe listele oficiilor de plasare a forţei de muncă şi să fie disponibilă de a începe lucrul imediat ce i s-ar oferi un loc de muncă.Biroul Internaţional al Muncii (B.I.T.) consideră că şomerul poate fi definit ca acea persoană care: este lipsită de muncă, este aptă de muncă, caută loc de muncă remunerat şi este disponibilă să înceapă lucrul imediat (în 15 zile).

Alte referate despre: tendinte contemporane in dezvoltarea constitutionalismului, tendinte contemporane ale sistemului educational romanesc, tendinte contemporane din metodologie

Rata somajului

Referat despre Rata somajului
Recensamantul populatei, ca inregistrare totala, la care criteriul prin care o persoana este considerata in stare de somaj este acela ca, in perioada de referinta (de obicei un an), numarul saptamanilor in care persoana respectiva a fost neocupata sa fie predominant in raport cu numarul saptamanilor in care aceasi persoana a avut o slujba. Pe baza acestei surse de date se obtine numarul somerilor ca medie a anului de referinta.

Alte referate despre: rata somajului definitie, rata somajului referat, definitie rata somajului

Efectele crizei economice asupra somajului

Pana in momentul de fata, tara noastra nu a avut prea mult de suferit din cauza recesiunii economice. Cu toate acestea unele companii au inceput sa disponibilizeze din personalul sau pentru a se feri pe cat posibil eventualele pierderi. Astfel, numarul somerilor din mediul privat a crescut la 150.000 de persoane, cele mai afectate domenii fiind industriile textila, chimica, mecanica si cea a mobilei. Judetele cele mai lovite de criza economica sunt cele din nordul Moldovei, in special Botosani si Suceava.

Alte referate despre: efectele crizei economice asupra somajului, efectele crizei economice asupra somajului in romania, efectul crizei economice asupra somajului

Somajul

1. Echilibru functional - defineste zona de compatibilitate a
ocuparii fortei de munca si cresterea productivitatii muncii, in
conditiile strict determinate de producatori.
2. Echilibru structural - exprima modul de distribuire a resurselor
de munca pe sectoare, ramuri, activitati social-economice,
profesii, calificari, zone s.a.
3. Echilibru intern - intre nevoile si resursele de munca, ambele
conditionate de volumul de munca si cel al productivitatii.

Alte referate despre: somajul, somajul in romania, somaj

Inflatia si somajul

In literatura de specialitate se utilizeaza diferite criterii de delimitare a formelor inflatiei.Din punct de vedere al intensitatii intalnim:

Alte referate despre: inflatia si somajul, inflatie vs somaj, inflatie si somaj

Somajul si piata muncii in romania

Somajul si piata muncii in romania - Orice activitate economica, in conditiile economiei de piata asociaza, in mod obiectiv, factorul de productie capital, cu inca un factor esential, factorul munca. Acest factor se procura prin intermediul pietei, piata muncii constituindu-se astfel, intr-un subsistem al economiei de piata.

Alte referate despre: referate somajul si piata muncii in romania, somajul si piata muncii, somajul si piata muncii in romania

Curba Phillips - inflatie si somaj

• DW este modificarea în ratele salariului nominal;
• u este rata şomajului;
• t este timpul (perioada, fiecare an economic).
Până în anul 1948, salariile nominale erau flexibile în ambele sensuri şi de aceea curba Phillips intersecta axa orizontală la o rată de şomaj de peste 6%, iar la o scădere a salariului nominal cu 1% rata şomajului putea ajunge la 7%. Pentru ilustrare să presupunem mărimile următoare în zece ani consecutivi:

Alte referate despre: curba lui phillips inflatie somaj, curba phillips somaj, inflatia si somajul curba lui philips

Somajul

Referat despre Somajul
Somajul este o stare de dezechilibru pe piata muncii, în cadrul căreia există un excedent de ofertă de muncă fată de cererea de muncă, adică un surplus de populatie activă care nu-si găseste loc de muncă. Biroul International al Muncii (organizatie din cadrul ONU) defineste somerul ca fiind persoana care îndeplineste următoarele conditii:

Alte referate despre: somajul referat, somajul in romania referat, referat somaj

Somajul

Somajul afecta, in martie1994 tinerii in varsta de mai putin de 24 de
ani, femeile,absolventii de invatamant profesional, tehnic de maestri
si liceal, locuitorii din mediul urban (cu exceptia municipiului
Bucuresti) si pe cei care nu au lucrat niciodata sau care au fost
concediati dintr-o intreprindere a industriei prelucratoare (textile,
constructii de masini etc).

Alte referate despre: referat despre somaj, somaj referat, definitia somajului

FMI si rolul sau in economia Romaniei

FMI a fost conceput in iulie 1944 la o conferinta a Natiunilor Unite tinuta la Bretton Woods, New Hempshire,U.S.A cand reprezentantii a 45 de guverne au stabilit de comun acord sa puna bazele unei institutii pentru cooperare economica, proiectata pentru a evita o repetare a politicilor economice dezastruoase ce au contribuit la marea criza din anul 1930.
In timpul acelei decade pe masura ce puterea celor mai puternic industrializate state scadea,acestea au incercat sa-si apere economiile prin cresterea restrictiilor asupra importurilor, prin restrictii in ceea ce priveste achizitia bunurilor de peste hotare si detinerea de moneda straina impuse cetatenilor.Dar aceste masuri nu au fost potrivite sitautiei deoarece ele nu au facut decat sa ingreuneze comertul extern, sa micsoreze veniturile si sa creasca rata somajului.Astfel nivelul de rai in aceste state a inrat intr-un declin acut.
Pe masura ce Al Doilea Razboi Mondial ...

Alte referate despre: fmi si rolul sau in economia mondiala, rolul fmi in stabilitatea financiara a economiei contemporane, fmi si rolul sau in economia romaniei

Top 10 evenimente de business

Chiria medie solicitata de proprietarii pentru o garsoniera este de 264 euro, cu trei euro mai mare fata de pretul mediu al lunii trecute si cu 100 euro mai scazut fata de pretul mediu al lunii aprilie 2008.

Alte referate despre: the top business, top business man, the best top business in the world

Ocuparea fortei de munca

In anul 2006, numarul somerilor in sens BIM a fost de circa 100 mii. In aceasta perioada somajul a afectat intr-o proportie mai mare barbatii - 61,7% si persoanele din mediul urban - 56,9%. Un numar mare de someri au reprezentat persoane cu experienta in munca - 70,6%, iar durata medie a somajului a fost de 21 luni.

Alte referate despre: ocuparea fortei de munca, ocuparea fortei de munca referat, referat ocuparea fortei de munca

Somajul - realitate a vietii sociale

“Cum trăiesc românii, după opt ani de tranziţie? Datele statistice spun că foarte rău, mult mai rău decat în regimul planificat, de vreme ce salariul mediu real se situează doar la jumatatea celui înregistrat în 1989, iar consumul la o serie de produse de bază s-a diminuat considerabil. Numai că în România, dintr-o serie de cauze pe care le vom enumera mai jos, statisticile trebuie privite cu rezerva cuvenită. O demonstrează capturile săptămânale ale Gărzii Financiare, rezultatele controlului vamal şi anchetele poliţiei. Or, aceasta economie alimentează buzunarele a sute de mii de români - sunt bani care nu apar în nici o statistică.Acesti bani ar trebui să se regăsească, măcar parţial, în consumul de bunuri, deci în vânzările cu amănuntul catre populaţie. Şi imediat ar trebui să se aprindă beculeţul roşu, semnalând necorelarea volumului desfacerilor de mărfuri cu nivelul venitului nominal net. Aşa trebuie, numai că aici ajungem la o altă ...

Alte referate despre: somajul realitate a vietii sociale, referat somajul in romania ca realitate a vietii sociale, somajul ca realitate a vietii sociale referat asistenta sociala

Somajul

Somerul de lunga durata se descalifica, uneori iremediabil. Pierderea aptitudinilor profesionale, pierderea ritmurilor de munca il fac pe somer mai putin competitiv si antreneaza o neincredere sporita Somajul este un fenomen social contemporan, fiind o urmare a intalnirii si confruntarii dintre cererea si oferta de munca. Notiunea de somaj se poate traduce direct prin 'inactivitate'. Somerii sunt persoane, din cadrul populatiei active a unei tari. Populatia activa din punct de vedere economic include toate persoanele cu varsta mai mare sau egala cu 16 ani, apte de munca, si care, intr-o perioada de referinta specificata furnizeaza forta de munca (utilizata sau nu) pentru producerea de bunuri sau servicii in cadrul economiei nationale.

Alte referate despre: somajul si inflatia, cauzele somajului, referat somajul in romania

Masurarea gradului de neocupare a fortei de munca

In statisticile nationale si internationale se opereaza simultan cu mai multi indicatori privind numarul somerilor si rata somajului.
In ceea ce priveste numarul somerilor, cei mai utilizati indicatori sunt: Numarul somerilor in sens BIM - Biroul International la Muncii - (sau definitia standard a somajului) este alcatuit din toate persoanele de 14 ani si peste, care, in cursul perioadei de referinta, indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

Alte referate despre: gradul de ocupare al fortei de munca, gradul de ocupare a fortei de munca, grad de neacoperire a fortei de munca

Contabilitatea operatiunilor diverse

Referat despre Contabilitatea operatiunilor diverse
Operatiunile diverse evidentiază relatiile băncilor cu persoane fizice si juridice care se referă la următoarele aspecte:
- datorii si creante privind personalul;
- datorii si creante privind asigurările si contributiile sociale;
- datorii si creante privind relatiile cu bugetul statului;
- datorii si creante din relatiile cu asociatii si actionarii;
- datorii si creante din relatiile cu diversi debitori si creditori.

Alte referate despre: contabilitatea operatiunilor diverse 2010, contabilitatea operatiunilor diverse, contabilitatea operatiunilor cu titluri si operatiuni diverse referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.28 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles