Speranta este cea mai necesara energie

Cea mai importanta problema in Romania de azi

Unul dintre grupuri este insa mai conservator, mai elitist, mai traditional, mai leAZgat de valori europene moderne -- in sensul moderniAZtatii interbelice --> pe cind celalalt reprezinta intelectuAZalitatea mai recenta, care urmeaza mai curind un model ideologic asemanator neo-liberalismului american, adept al unui nou tip de societate, de relatii interumane, de tenAZsiune intre globalizare si lateralizare culturala.

Cum inAZtotdeauna bataliile ideologice s-au dat pentru nuante si nu pentru deosebiri ferme, sint toate sansele ca, pe de-o parte, aceste doua grupuri sa uite ca adversarul lor coAZmun il reprezinta de fapt profitorii noului regim, iar pe de alta, ca toti intelectualii sa uite ca ne-ndreptam priAZmejdios de mult catre un nou model de putere discretioAZnara, al carei cinism a devenit deja vizibil (strident, as zice) in anumite probleme punctuale, pe care le consider niste indicatori ce ne spun clar incotro bate vintul.

Daca nu se vor trezi la timp, intelectualii -- si ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 345
Materia: Sociologie

Romania si socul globalizarii

Exista însa doua aspecte. Primul e acela ca toti membrii acestor structuri centralizate sunt independenti de guvernele ce i-au delegat; dispare deci reprezentativitatea dar ramâne legitimitatea. Al doilea aspect se refera la componenta. Indubitabil, membrii parlamentului european ca si ai viitoarei structuri executive vor fi delegati de majoritatile politice ale statelor membre.

Exista un viciu de fond. Exercitarea democratiei se reduce la exercitarea intereselor financiare private ale Puterii împotriva intereselor statului si ale natiunii. Aparent e un viciu al democratiei românesti, asa cum ne îndeamna sa credem, din ratiuni obscure toata presa româneasca. În realitate, e un viciu al sistemului însusi.

Alte referate despre: romania si socul globalizari, romania si socul globalizarii, ec rom si socul globalizarii

Cultura romaneasca de la Romania Mare la Democratia Populara

In opozitie cu samanatorismul si poporanismul, care puneau accent pe etic (N.Iorga -o literatura de consolidare morala) sau pe etnic (N.Iorga -o literatura care sa reprezinte realitatile vietii taranesti), Lovinescu sugera adoptarea noilor formule artistice si, prin aceasta, sincronizarea literaturii noastre cu literaturile europene, in "spiritul veacului". In poezie, Lovinescu sustinea intelectualizarea sentimentelor, explorarea psihicului uman, depasirea lirismului subiectiv al secolului trecut.

Alte referate despre: cultura romaneasca, cultura romaneasca in perioada interbelica, cultura romaneasca intre orient si occident

Romania - caractere generale

• Asezarea geografica:
-Romania se gaseste la distante de aprox. Egale (2900 km) fata de Nordul (C.Nord), Estul (Mtii Urali) si Vestul (C.Roca) Europei, si mai aproape de Sudul Europei (C.Tainaron) – 1000km.

Alte referate despre: caracterele juridice ale titlurilor de creanta, romania caractere generale, vertebrate caractere generale

Romania

MINERIT, INDUSTRIE ENERGETICA Productia de titei este deaproximativ 6,6mil. tone, iar exploatarea de gaz metan prin apropierea Clujului stinge 28.000m3 anual. In Carpatii Occidentali, in Petrosani se extrag anual 43 mil. tone de licnit. Energie termica este produsa in proportie de cca. 77% de termocentrale, care folosesc licnit, petrol si gaz, iar restul de 23% este dat in hidrocentrale.

AGRICULTURA 46% din suprafata totala este cultivata, iar19% se foloseste ca pasune. Mai mult de un sfert din populatie este angajata in agricultura. Terenurile arabile, foarte fertile, se gasesc in zone de ses din Campia Transilvaniei, Campia Romana, Moldova si campiile din vestul tarii. Se cultiva pretutindeni grau,porumb, floarea-soarelui sfecla de zahar si cartofi. Langa Oradea se cultiva ...

Alte referate despre:

Opinions about Romania

I wish I could sit at my desk and write nice words about my own country , using as tools just paper , tobacco , food and “a little whisky”, instead of faked dreams , but the result would only be similar to dropping a rose petal into the Grand Canyon and waiting for the echo .The only significant rises that we have witnessed were swept away by the winds of change before becoming really memorable events , and turned into “falls” because of the fact that we’ve always been a step behind .

Alte referate despre: opinions about romania, opinions about romanians, opinions on the educational system romanian

Statistici in Romania

Dispunem totuşi de o lucrare de caracter ştiinţific, alcãtuitã de un cunoscãtor al tehnicilor statistice care a avut ºi posibilitatea sã se informeze prin consultarea documentelor de stat, existente în serviciile curente ale diverselor organizaşii administrative de stat, interesul lor continuând totuşi a fi dominant fiscal.

Alte referate despre: statistica, statistica matematica, proiect statistica

Obiceiuri si traditii in Romania

Impodobirea bradului Pomul de Craciun,asa cum il cunoastem noi astazi,decorat cu globuri in care se reflecta lumina scantaietoare a lumanarilor sau a instalatiei electrice,nu a fost din totdeauna impodobit astfel.Desi in Europa originea sa precrestina nu mai e contestata de nimeni,parerile raman totusi impartite:unii vad in el o reprezentare a ,,arborelui lumii’’,altii il considera o referire directa la ,,arborele Paradisului’’,ipodobit cu mere de un rosu aprins,care amintesc de pacatele comise de primii oameni,inaintea de alungarea lor din Rai.Pana in sec. al 15-lea,crengutele verzi cu care erau impodobite casele cu ocazia Craciunului,ca si darurile care le faceau oamenii unii altora,erau condiderate traditii pagane. Dar nu peste multa vreme in locul acestora va fi folosit un arbore intreg.Conform documentelor,in 1605,la Strasbourg a fost inaltat primul pom de ...

Alte referate despre: obiceiuri si traditii romanesti, obiceiuri si traditii de craciun, obiceiuri si traditii

Politicile sociale din romania

1. Politicile privind resursele umane si asistenta sociala
Un prim obiectiv in aceste domenii il constituie promovarea reformei educationale, atat la nivel de baza, cat si in invatamantul superior.

Alte referate despre: politici sociale, politici sociale referat, referat politici sociale

Surse de energie neconventionale

Când barele de control sunt scoase din miez, reacţia accelerează iar când sunt împinse la loc în miez reacţia încetineşte. Pompe cu apă sunt folosite în mediul de răcire pentru a extrage căldura produsă de fisiune. O centrală nucleară cum este cea de lângă New York foloseşte aproximativ 30 de tone de uraniu pe an. O centrală de aceiaşi mărime care obţin energie convenţională ar necesita pentru a produce aceiaşi cantitate de energie 3,6 milioane de tone de cărbune.

Alte referate despre: surse de energie neconventionale, surse de energie neconventionala, surse de energie neconventionale referat

Utilizarea energie solare pentru cladiri

Surse de documentare privind datele climatice :
- date meteorologice medie anuala ;
-statii meteorologice;
-ani de referinta pentru teste europene ;
-atlasul privind insorirea pentru Europa ;
-atlasul privind miscarea aerului in Europa ;
-programe de simulare a fenomenelor meteorologice ;
-manuale privind tehnici de incalzire , ventilare , climatizare .

Alte referate despre: utilizarea energie solare pentru cladiri, utilizarea energiei solare la cladiri, utilizarea energiei solare pentru cladiri

Speranta

In ciuda faptului ca era atat de nenorocit, fara valoare in fata oamenilor, totusi avea sa fie vizitat de Regele Regilor si Domnul Domnilor, Om obisnuit cu durerea, fiind, pe buna dreptate numit Om al durerii, care prin simpla sa prezenta loveste in sistemul egoist de acolo, adresanduse bolnavului cu termenii sperantei, spunandu-i: „Scoala-te, ... ridica-ti patul si umbla”. In momentul urmator Cuvantul a luat fiinta, si acum, fiecare nerv vibra de viata noua, incheieturile musculare au inceput inca o data sa lucreze in perfecta armonie, prin venele sale curgea o dragoste adevarata, inca un suflet a fost dezlegat din lanturile pacatului.

Alte referate despre: marile sperante rezumat, marile sperante, charles dickens marile sperante

Energia eoliana - Energia solara

Referat despre Energia eoliana - Energia solara
Ce este energia?
Universul care ne inconjoara - materia in miscare exista sub doua forme:de substanta si de camp de forte. Cea mai generala definitie prezinta energia ca masura a miscarii materiei. Enegia exprima capacitatea unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic atunci cand sufera o transformare dintr-o stare in alta stare. Termenul energie, de origine greaca, a fost folosit prima data de Kepler in sensul de "putere emanata de corpuri". In sensul actual energia este o marime care depinde de starea fizica instantanee a sistemului si care, daca sistemul nu interactioneaza cu mediul exterior, ramane constanta.

Alte referate despre: energia eoliana si solara, referat energia eoliana si solara, eseu energie eoliana si solara

Marile Sperante de Charles Dickens

Marile Sperante de Charles Dickens
Actiunea roamanului incepe in Ajun de Craciun, in anul 1812, cand protagonistul are aproximativ 7 ani. Povestea romanului este impartita trei mari capitole structurate in functie de etapele importante ale vietii lui Pip. Astfel prima parte are 19 capitole si celelalte doua cate 20 de capitole. In reeditarile cartii, numarul initial de capitole nu s-a pastrat ca in varianta originala, impartirea suferind mici modificari. Capitolele 19 si 39 se incheie printr-o concluzie a unei “sperante” a protagonistului.

Alte referate despre: marile sperante de charles dickens, rezumat marile sperante de charles dickens, marile sperante de charles dickens rezumat

10 mai 1939 - Carol 1

10 mai 1939. In Piata Palatului din Bucuresti, Carol II dezveleste statuia ecvestra a lui Carol I, unchiul si predecesorul sau pe tronul României. Statuia, maiestuoasa, superba, o armonie de forme robuste, era opera celebrului Mestrovici, sculptorul din Belgrad, care împodobise capitala României cu atâtea opere de arta. Nu întâmplator regele Carol II voise sa dezveleasca statuia unchiului sau tocmai în ziua de 10 mai. Era zi de sarbatoare, era ziua nationala a României moderne de pâna la 1947. Asa fusese conceputa din primii ani de domnie a lui Carol I si asa intrase în traditie.

Alte referate despre: 10 mai sub carol 1, 10 mai sub carol i, referat razboiul ciudat- al doilea razboi mondial mai 1939- 1940

Resurse energetice - energia solara si eoliana

Apa este o sursă foarte ieftină şi continuă de energie. Este o sursă nepoluantă de energie, chiar dacă se crede că vegetaţia de pe fundul lacurilor de acumulare produce o mare cantitate de gaze ce contribuie la sporirea efectului de seră. Constuirea de baraje duce de multe ori la distrugerea unor ecosisteme aşa cum este cazul barajului Three Gorges de pe fluviul Yangzi din China care va duce la mutarea a peste un milion de oameni până la terminarea acestuia în 2009.
O barcă se mişcă pe lacul de acumulare de la Three Gorges, situat pe fluviul Yangzi, al treilea din lume ca lungime 6300 de kilometri. Acesta împarte China în două regiuni: una în Nord,unde se cultivă porumbul şi una în Sud în care se cultivă în principal orezul.

Alte referate despre: resurse energetice - energia solara si eoliana, resurse energetice-energia solara si eoliana, resurse energetice energia solara si eoliana

Energia Electrica

Energia Electrica.Prin indicator de calitate înţelegem o caracteristica de apreciere cantitativa a proprietăţiilor unui produs, care este analiyat sub aspectul de îndeplinirii cerinţelor privind elaborarea sa, expolatarea sau consumul.

Alte referate despre: energia electrica, energie electrica, transportul energiei electrice

Tigrii Est Asiatici

Tigrii Est Asiatici
Puse într-o oarecare ordine, ideile ar fi:
1. Educarea unei forte de muncã capabile sã absoarbã noile tehnologii; investit puternic în educarea continuã a specialistilor si managerilor. Sistemele economice se aseazã pe o bazã de cunostinte (knowledge base) si pe resursele sociale construite; vezi scolile. Este semnificativ cã tãri ca India, Corea de Sud si China directioneazã cei mai buni studenti spre institutiile tehnice de elitã din Statele Unite. Înarmati cu educatie si experientã, starteazã apoi afaceri competitive în tãrile lor de origine. Arabia Sauditã, are bani sã cumpere dar nu are mediul cultural sã perfectioneze ceea ce cumpãrã.

Alte referate despre: tigrii est asiatici, referat despre tigri est asiatici, padurile est-asiatice

Reforma in tarile Europei centrale si de Est

Conform Cărţii Albe este necesar să se creeze instituţiile care să fie capabile să implementeze dreptul comunitar şi care să funcţioneze cu un personal de un nivel comparabil cu acela care lucrează în instituţiile statelor membre ale Uniunii Europene.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv fiecare ţară din centrul şi estul Europei trebuie să-şi stabilească un set de priorităţi şi care, mai ales, trebuie îndeplinit cu stricteţe.

Alte referate despre: cultura in tarile europei centrale si de est, tarile europei centrale si de est, economia tarilor europei centrale si de est
Referate afisate : 19
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK