Statele si capitalele din europa

Norvegia

Norvegia.Asezare: Stat in Europa septentrionala, cuprinzand partea occidentala a Pen. Sacandinave. Suprafata: 324,2 mii km² Populatia:4 mil. loc. (1976) Limba de stat: Norvegiana. Capitala:Oslo. Orase principale:Bergen, Trondheim. Impartirea:Este impartit in 19 districte.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 87kb
Downloads: 3396
Materia: Geografie

Norvegia

- Biserica oficială este Biserica Luterană Evanghelică, de care aparţin 88% dintre locuitori, dar alte religii sunt de asemenea recunoscute.
Norvegienii mănâncă de obicei patru mese pe zi, dar multe familii de fermieri mănâncă de cinci ori chiar. Micul dejun include în general cereale şi sandwich-uri cu brânză, gem, hering, marmeladă sau felii de carne.

Alte referate despre: capitala norvegiei, pozitia economico geografica a norvegiei, conditiile si resursele naturale norvegia si italia

Norvegia

Chiar si la nord de Cercul Polar, aproape toate porturile norvegiene sunt lipsite de gheata tot timpul anului. Zonele din interiorul teritoriului au o clima mult mai rece, iar zăpada este prezenta mai tot timpul anului. Mii de ani oamenii au folosit schiurile pentru a merge pe pamantul acoperit de zăpada. Astăzi, sportul naţional al Norvegiei este schi-ul. Majoritatea norvegienilor invata sa schieze chiar înainte de a merge la scoală.

Alte referate despre: agricultura norvegiei, pozitia economico-geografica a norvegiei, populatia norvegiei

Norvegia

Cea mai mare parte a teritoriului Norvegiei este ocupata de Alpii Scandinavici, munti vechi cu partea superioara netezita de eroziune sub forma unor intinse poduri, separate de vai tectonice adanci, deasupra carora se ridica unele varfuri ascutite. Spre nord, muntii scad in inaltime si sunt mai puternic fragmentati.

Versantul vestic coboara abrupt spre mare, formand un tarm inalt, crestat de fiorduri. Campiile litorale ocupa suprafete foarte restranse. Tarmul este insotit de numeroase insule marunte si cateva mai mari (arhipeleagul Lofoten, Vesteralen etc).

Clima temperat oceanica, in nord subpolara, cu variatii determinate de altitudine si de dispozitia reliefului. Numeroase rauri scurte, cu panta mare si cu debit bogat, constituind mari rezerve hidroenergetice. Aproape 1/4 din suprafata tarii este acoperita de paduri (in special de conifere); in nord si in regiunile inalte, vegetatie de tundra.

Zacaminte de minereu de fier, pirita, ilmenit, molibden. Norvegia ...

Alte referate despre: norvegia referat, agricultura in norvegia, asemanari intre italia si norvegia

Migratia populatiei - Norvegia

Norvegia.În octombrie 2000, populaţia Norvegiei a trecut de 4,5 milioane, iar calculele indică că va depăşi cinci milioane în jurul anului 2030.În trecut, rata mortalităţii varia mult în Norvegia de la un an la altul, ca urmare a dezastrelor naturale, a războaielor şi epidemiilor. Dezvoltarea economică şi socială, îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a condiţiilor de trai au avut ca rezultat reducerea dramatică a ratelor totale ale mortalităţii.

Alte referate despre: migratia populatiei, migratia populatiei din moldova, uniunea europeana in context global demografie si migratia populatiei

Norvegia

- Norvegienii mănâncă de obicei patru mese pe zi, dar multe familii de fermieri mănâncă de cinci ori chiar. Micul dejun include în general cereale şi sandwich-uri cu brânză, gem, hering, marmeladă sau felii de carne.
- Sandwich-ul cu brânză de capră este preferatul norvegienilor. Sandwich-urile sunt de asemenea mâncate la prânz şi la cinele târzii. Cina este de obicei singura masă caldă a zilei. Include supă, carne de animale sau peşte, cartofi, legume şi desert.
- Norvegienii beau cafea în timpul zilei şi mai ales după masă. Multor norvegieni le place berea, care este deseori servită cu un lichior incolor numit aquavit.
- Aquavit-ul este cel mai celebru alcool norvegian; una dintre mărcile acestei băuturi puternic alcoolizate este păstrată în butoaie de lemn pe nave. În perioada de fermentaţie, navele cu alcool trebuie să ...

Alte referate despre: referat norvegia, norvegia, asemanari dintre italia si norvegia

Norvegia ppt

Vegetatia:Mai mult de AOe din Norvegia este acoperita de paduri, in special in Sud , SE.Principalele specii intalnite sunt: mesteacanul, frasinul, ulmul, artarul, teiul, iar in N predomina coniferele in special pinul scotian si molidul norvegian.
Fauna
- In nord si in zonele montane intalnim: ren, vulpe, iepure polar, lup, bou moscat
- in S si SE: elan, cerb, vulpe, vidra, jder.
- Somonul, crapul, lipanul, stiuca sunt specii intalnite in raurile si lacurile Norvegiei iar heringii, codul si batogul sunt specii intalnite in apele coastei.

Alte referate despre: referat norvegia ppt, norvegia prezentare ppt, romania ppt

Statele Unite ale Americii

Cresterea Natiunii
George Washington a fost primul presedinte si o noua capitala a fost fondata si denumita in onoarea lui.In 1791 , o Lege a Drepturilor Omului a fost anexata Constitutiei ,garantand drepturile tuturor cetatenilor.In 1802 ,presedintele Thomas Jefferson a cumparat uriase teritorii occidentale solicitate si de Franta ,dubland astfel noua natiune.In 1804 a trimis o expeditie pentru explorarea continentului de la E la V.
Razboiul impotriva Mexicului (1846-1848) s-a sfarsit cu cucerirea sud-vestului si a coastei pacifice.Ispititi de descoperirea aurului in California in 1848 si de prospectarea unor pamanturi libere in prerii ,americanii au pornit spre V.Washington Irving si alti scriitori au ajutat la crearea noii identitati nationale ,iar Noah Webster a compilat primul dictionary al limbii engleze americane.

Alte referate despre: statele unite ale americii, constituirea statelor unite ale americii, declaratia de independenta a statelor unite ale americii

Statele Unite ale Americii

-Sistemul politic: republica federala prezidentiala
-Capitala: Washington
-Religia: protestanti (52%), catolici(24%), mormoni (2%), evrei (2,5%), musulmani (1%) si altii
-Limba: engleza
-Moneda: 1dolar=100centi
-Cele mai mari orase: New York, Los Angeles, Chicago, San Francisco, Miami, Seattle, Denver, Boston, Houston, Philadelphia
-Cele mai lungi rauri: Potomac, Missouri, Rio Grande, Delaware, Hudson, Mississipi
-Cele mai mari lacuri: Superior, Michigan, Huron, Erie, Ontaro
-Masive muntoase: Muntii Appalasi, Sierra Nevada, Muntii Stancosi

Alte referate despre: statele unite ale americii referat, formarea statelor unite ale americii, constitutia statelor unite ale americii

Ideologia liberala a statului minimal versus statul paternal

2. Presupozitia individului rational.
Pentru gandirea liberala, mai mult sau mai putin radicala, “activitatile cotidiene se aseamana cu activitatile participantilor la un joc in plina desfasurare, iar cadrul cu regulile jocului”.In cadrul acestui joc indivizii interactioneaza destul de intens avand ca scop principal castigul.In timpul jocului fiecare jucator isi face calcule si elaboreaza strategii cu privire la cea mai simpla metoda de a castiga.Tot astfel, si in societate, fiecare individ isi calculeaza singur sansele si mijloacele de a “castiga”.Evident, cum in cazul jocului exista regului, tot astfel, in societate, exista legi ce trebuie respectate.Avand in vedere acest aspect reglementational fiecare individ isi face “calcule” pe baza carora ulterior va putea obtine un “castig”, pastrandu-se in acelasi timp in cadrul legal.Desi analogia viata sociala-joc e discutabila, voi insista in cazul de fata asupra unui singur aspect: individul/jucatorul face calcule si gandeste ...

Alte referate despre: statul minimal versus, statul unitar versus statul federal, state democratice versus state totalitare

Rolul si functiile statului

Ca atare, intr-un stat pentru cunoasterea vointei poporului, asigurarea manifestarii si institutionalizarea acesteia, se foloseste un anumit gen de activitati specifice ce tin de institutionalizarea Parlamentului-organul legiuitor-si activitatea legislativa a acestuia. In acest sens, putem spune ca activitatea legislativa este o functie a statului.

Alte referate despre: functiile statului, functiile statului contemporan, functiile statului in turism

Stat de drept

“Dreptul are rolul de “corset” al forţei, de încadrare a acestei puteri în limitile de ordine, de “calmare” a tensiunilor ce se ivesc în procesul exercitării conducerii sociale prin intermediul activităţii de stat. Pe de altă parte, statul garantează realizarea dreptului şi reintegrează ordinea juridică lezată prin activităţi ilicite” 1 .

Alte referate despre: romania de la statul totalitar la statul de drept, statul de drept, romania de la totalitarism la statul de drept

Institutia Presedentiei - Seful de Stat

Constituţia din anul 1948, încredinţează funcţia de şef de stat Prezidiului Marii Adunări Naţionale, organ central, caracterizat ca organ suprem al puterii de stat, menţinut şi de Constituţia din 1952 până în anul 1961, când a fost înlocuit prin Consiliul de Stat.
Consiliul de Stat, organ colegial, este menţinut şi de Constituţia din anul 1965. În anul 1974 Constituţia a fost modificată, creându-se funcţia de preşedinte de republică, îndeplinită de o singură persoană.

Alte referate despre: institutia presedentiei seful de stat referat, institutia presedentiei-seful de stat, cauta un referatinstitutia presedentiei-seful de stat

Satelitul Europa

   Europa este cel de-al şaselea satelit cunoscut a lui Jupiter şi al patrulea ca mărime, fiind a doua lună a lui Galileo. Europa este puţin mai mică decât Luna.
orbită: 670,900 km de la Jupiter
diametru: 3138 km
masă: 4.80 x 1022 kg
   Descoperirea ei a fost făcută de către Galilei şi Marius în anul 1610.
Europa şi Io sunt oarecum similare în compoziţie cu Pământul şi vecinii săi, fiind compuse în principal din roci silicate. Spre deosebire de Io, Europa are la suprafaţă un strat subţire de gheaţă. Date recente furnizate de staţia Galileo indică că Europa are o structură internă stratificată ce este posibil să conţină şi un mic miez metalic.
Însă suprafaţa acesteia este total diferită de ceea ce întâlnim în sistemul solar. Ea este foarte netedă, puţine proeminenţe mai înalte de câteva sute de metrii fiind întâlnite.
   De asemenea, sunt foarte puţine cratere, fiind găsite doar ...

Alte referate despre: satelit europa, satelitul europa, imagini satelit europa

Formatiuni prestatale in Tara Romaneasca - statele medievale romanesti de la intemeiere pana la sfarsitul domniei lui Mihai Viteazul

Basarab a dus o politica externa activa :
- stabileste aliante politice cu bulgarii, impotriva Bizantului
- duce lupte cu tatarii, fiind remarcat de papalitate.
- a purtat razboaie cu ungurii, obtinand independenta tarii.

Alte referate despre: formatiuni prestatale in tara romaneasca, formatiuni prestatale in tara romaneasca si moldova, tara romaneasca stat medieval

Capitalul detronat

Capitalul detronat
Calculatorul, cu mâini harnice constituite de roboţi, tinde să simplifice crearea diferitelor bunuri necesare trupului sau a sufletului omenesc. De ce se scumpesc totuşi aceste produse? Este, pe undeva, ceva putred în Danemarca!. Economia politică, fundamentată de Marx, este o ştiinţă evolutivă mai sensibilă evenimentelor de conjunctură ca fizica sau matematica de exemplu. Sunt necesare corecturi în definirea noţiunii de valoare, care să ţină seama de noul generator de valoare robotul.

Alte referate despre: capitalul detronat, capitalele lumii, tari si capitale

Statele Germane

Statele Germane.In Prusia, revolutia a inceput in martie 1848,la Berlin. Dupa cateva zile de lupte, regele Friedrich Wilhelm al IV-lea a fost obligat sa accepte formarea unui nou guvern si apoi alegerea unei Adunari Nationale Constitutionale, in care majoritatea o detineau iberali .

Statele Germane.Divergentele dintre burghezia liberala si muncitori au facut ca Adunarea sa piarda sprijinul politic militar al acestora din urma .In aceasta conditie, in noembrie 1848 regele a numit un nou guvern, condus de un general, contele de Brandenburg, dupa care a dizolvat Adunarea .

In decembrie, regele acordat insa o Constitutie, care reprezenta un compromis intre liberalim si absolutism, puterea fiind impartita intre un Parlament bicameral si monarh.

Una dintre principalele preocupari ale revolutionarilor germani a fost unirea intr-un singur stat .In acest scop s-a constituit Parlamentul de la Frankfurt, in care si-au trimis reprezentanti toate statele Confederatiei.In ...

Alte referate despre: statele germane, formarea statului german, statele germane intre anii 1815 si 1847
Referate afisate : 17
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK