Statistica instrument de cunoastere a fenomenelor si proceselor

Statistica - instrument de cunoastere a fenomenelor si proceselor

Statistica a aparut din nevoia reală de a cunoaşte,in expresie numerică,o serie de activitaţi,fenomene si procese social-economice.Evidenţierea lor,la ince-put ca inregistrări izolate (de unde şi denumirea de statistică practică),datează din cele mai vechi timpuri ale dezvoltării societaţii omeneşti o dată cu inventarea scrisului,a folosirii uneltelor de muncă mai productive şi s-a perfecţionat in de-plină concordantă cu progresul economico-social.Fazele importante ale evoluţiei statisticii sunt:statistica practică,statistica descriptivă,aritmetica politică,folosirea metodelor matematice şi a calculului probabilitaţilor.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 15kb
Downloads: 18
Materia: Statistica

Statistica - metode de observare

Evolutia activitatii statistice a determinat conturarea mai multor metode de observare, care de regula se folosesc combinat sub indrumarea si controlul INS. Existenta mai multor metode de observare statistica prezentând particularitati de continut si metodologie face posibila clasificarea lor in functie de mai multe criterii.

Alte referate despre: statistica tabel de observare, eroarea statistica sau de observare, referate notiuni de statistica- metode de observare statistica

Statistica

La examenul de capacitate, cei 250 elevi ai unei şcoli generale au obţinut la proba de românǎ rezultatele din tabelul alǎturat.
Sǎ se alcǎtuiascǎ histograma şi poligonul frecvenţelor.
Calculaţi media, dispersia şi abaterea medie pǎtraticǎ.

Alte referate despre: statistica, statistica matematica, proiect statistica

Elemente de statistica

Statistica este disciplina care se ocupa cu culegerea, inregistrarea, gruparea, analiza si interpretarea datelor referitoare la un anumit fenomen precum si cu formularea unor previziuni privind comportarea viitoare a acestuia.

Alte referate despre: elemente de statistica matematica, elemente de statistica, elemente de statistica matematica referat

Subiecte statistica pentru specializarea management

Statistica este stiinta care studiaza aspectele cantitative si calitative ale fenomenelor social-economice de masa,fenomene care sunt supuse actiunii legilor statistice ce se manifesta in conditii concrete in timp si spatiu.

Alte referate despre: subiecte statistica, subiecte statistica economica, practica de specializare management

Evolutia istorica a statisticii romanesti

Aceste recensăminte (censuri) s-au efectuat la un interval de 5 ani, ulterior la 15 ani fiind culese informaţii referitoare la: denumirea proprietaţii si latifundiarului, precum şi a doi vecini apropiaţi; numărul persoanelor aflate pe teritoriul latifundiarului, defalcat pe sexe şi grupe de vârstă şi statutul social al acestora; suprafeţele însămânţate în ultimii 10 ani cu principalele culturi; terenurile ocupate cu viţa de vie şi producţia de vin; suprafaţa păsunilor şi fâneţelor naturale; numărul animalelor pe specii; resursele materiale mai ales cele aurifere etc.
Documentele păstrate până în zilele noastre se referă la organizarea şi efectuarea Recensământului din anul 297 în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305) căruia i-au fost aduse, în timp, o serie de îmbunătăţiri caracteristice “imperiului roman târziu”, precum şi unele completări efectuate de către împăratul Constantin cel Mare, pentru zona Bizanţului.

Alte referate despre: evolutia istorica a statisticii romanesti, evolutia istorica a statistici romanesti, evolutia istorica a statistici romanesti in

Statistica

Datele statistice reprezintă caracterizarea numerică obţinută de statistică în legătură cu unităţile,grupele sau colectivitatea studiată.Ele sunt mărimi concrete rezultate din studiile efectuate pe bază de numărare,măsurare sau calcul statistic. Elementele datelor statistice sunt:noţiunea,care precizează fenomenul,procesul etc. la care se referă,identificatorii,care pot fi de timp,spaţiu etc.,unitatea de măsură şi valoarea numerică.Mesajul datelor statistice îl reprezintă informaţia.
De exemplu: valoarea încasărilor la 31 iulie 1996 la hotelul X din Bucureşti de 5 milioane lei reprezintă o dată statistică în care valoare încasărilor este noţiu-nea,hotelul X din Bucureşti este identificatorul de spaţiu,ziua de 31 iuliete identificatorul de timp,milioane lei este unitatea de măsură,5000000 lei este valoarea numerică.

Alte referate despre: referat statistica, referate statistica, serii statistice

Statistica

Împărtăşim cu îngăduinţă şi acest punct de vedere amintind că un individ este minţit cu uşurinţă atunci când nu cunoaşte o situaţie şi minte uşor şi credibil sau opreşte minciuna, atunci când o cunoaşte bine .
De ce este necesar a cunoaşte statistica?
- Pentru că suntem în mod curent utilizatori şi furnizori de informaţie, fie în viaţa particulară fie în cea profesională.
- Pentru că suntem adesea decidenţi şi calitatea deciziilor noastre depinde de o bună informare.
- Pentru că suntem adesea interpreţi şi calitatea înţelegerii noastre depinde de o bună cunoaştere.

Alte referate despre: statistica medicala, statistica referat, probleme de statistica rezolvate

Elemente de Statistica Matematica

Folosind datele din tabel precizati:
Câti elevi au note mai mici decat 5? Indicaţi procentul lor.
Câti elevi au note între 5 şi 7? Indicaţi procentul lor.
Câti elevi au note între 7 şi 10? Indicaţi procentul lor.
Reprezentaţi aceste date printr-o diagramă în forma unui disc, cu a), b), c) indicate prin sectoare ale cercului.
Determinaţi media aritmetică, mediana, dispersia şi abaterea mediei pătratice.

Alte referate despre: prelucrarea datelor statistice la elemente de statistica matematica, problema rezolvata elemente de statistica matematica, referat elemente de statistica matematica

Statistici in Romania

„Statistica se practică sub formă de numerotare a populaţiei şi de evidenţă a bunurilor materiale”(Statistică,edit.Economica,Bucureşti,2000 ,pag.,autor Elisabeta Jaba ).Aceste metode de statisticii se organizau în primele secole de romani ,egipteni sau alte popoare pentru numerotarea populaţiei .

Alte referate despre: probleme statistica rezolvate, proiecte statistica, probleme rezolvate statistica

Statistica pentru afaceri

Exista fenomene univoc determinate, care se produc pe baza legilor dinamicii, iar astfel de fenomene se numesc simple sau certe. Exista si fenomene care apar ca rezultat al combinarii complexe a unei multimi dinamice de factori si influente, si ele se numesc fenomene de top colectiv sau fenomene de masa.

Alte referate despre: statistica pentru afaceri, statistica in afaceri, proiect statistica pentru afaceri

Utilizarea sondajului in caracterizarea fenomenelor economico sociale

Referat despre Utilizarea sondajului in caracterizarea fenomenelor economico sociale
TEMA PROIECTULUI
Un agent economic dispune de o reţea de unităţi economice cu profilul alimentaţie publică în care sunt angajaţi 500 de vânzători. Pentru cei 500 de vânzători, consideraţi ca o colectivitate generală, s-a întocmit o bază de sondaj. Înscrierea în baza de sondaj a vânzătorilor s-a făcut în ordine alfabetică, ceea ce constituie un criteriu aleator şi li s-a dat un cod (nr. crt.). Considerând cei 500 de vânzători ca formând o colectivitate statistică se cere:

Alte referate despre: utilizarea sondajului in caracterizarea fenomenelor economico-sociale, utilizarea sondajului in caracterizarea fenomenelor economico sociale, utilizarea sondajului in caracterizarea fenomenelor economice-sociale

Tehnici statistice aplicate in managementul calitatii

In analiza calitatii se utilizeaza o serie de alte tehnici si instrumente: brainstorming, benchmarking, diagrama Ishikawa, diagrama procesului, matricea compatibilitatii etc. Spre deosebire de cele anterior mentionate, ele sunt denumite "Tehnici si instrumente pentru date nenumerice".

Alte referate despre: tehnici si instrumente ale managementului calitatii, strategii de aplicare a managementului calitatii mediului, statistica aplicata in managementul turistic

Instrumente optice

Telescopul
Cand lupele au ajuns la indemana oricui s-a incercat sa se foloseasca cate doua lupe, una peste alta, pentru a obtine o marire mai mare. In timp ce se experimenta acest lucru, cineva a descoperit ca o distanta corespunzatoare intre lentile pot determina imagini marite ale obiectelor de la distanta. Un asemenea aranjament de lentile a pus baza primului telescop. Inventia telescopului se datoreaza filozofului englez Roger Bacon, care a trait in anii 1200. Dar este posibil ca aceasta inventie sa fi fost facuta mai devreme de oameni de stiinta arabi.

Alte referate despre: instrumente optice, instrumente optice referat, referat instrumente optice
Referate afisate : 14
Medie note: 8.18 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles