Statuia lui zeus

Statuia lui Zeus de la Olimpia

Potrivit legendei, Cronos, tatal lui Zeus, locuia in apropierea Olimpiei, pe un deal. Un oracol il avertiza ca unul dintre fiii lui avea sa-l detroneze. Atunci Cronos si-a inghitit toti copiii, imediat dupa nastere. Dar cand s-a nascut cel de-al saptelea copil, Zeus, Rhea, sotia lui Cronos, a recurs la un viclesug : in locul celui nou – nascut, ea a infasurat in scutece un bolovan, pe care Cronos l-a inghitit in furia sa oarba.

Zeus a fost crescut intr-un loc secret ; odata ajuns mare, el a hotarat sa se razbune pentru faptele crude ale tatalui sau : mai intai l-a facut sa inghita o licuare, dupa care Cronos i-a scuipat din maruntaiele sale, vii si nevatamati, pe cei cinci prunci inghititi. Apoi s-a dat o lupta intre tata si fiu. Zeus a iesit invingator si l-a aruncat pe Cronos in fundul Tartarului, iadul anticilor.

De atunci a ramas unic stapanitor al Olimpului, rege al zeilor si al oamenilor si zeu al vremii. In amintirea victoriei sale, spune legenda, a dat porunca sa se organizeze ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 1267
Materia: Istorie

Zeii din mitologia greaca

Una dintre cele mai importante zeităţi din mitologia greacă, era fiica lui Zeua şi a lui Metis. Ea personifica forţa moştenită de la Zeus, îmbinată cu înţelepciunea şi prudenţa lui Metis. Zeiţă războinică, reprezentată cu coif, suliţă şi egida pe care era zugrăvit capul Gorgonei, Atena a jucat un rol foarte important în lupta împotriva giganţilor. Era socotită protectoare artelor frumoase, a meşteşugurilor, a literaturii şi agriculturii, a oricărei acţiuni care presupunea ingeniozitate şi inţiativă.

Alte referate despre: zeii din mitologia greaca, zei din mitologia greaca, zei in mitologia greaca

Religia grecilor antici

Religia grecilor antici - Civilizaţia grecilor antici a fost împărţită în mai multe perioade. Astfel, cercetătorii presupun şapte perioade:

Alte referate despre: religia greciei antice, religia grecilor antici, religia grecia antica

Zei din Grecia antica

9) Hermes
In mitologia greaca, curier al zeilor, fiul lui Zeus cu Maia, fiica titanului Atlas. Hermes era deasemenea zeul comertului, si protector al negustorilor si al pastorilor. Ca zeitate a atletilor, el proteja stadioanele si era responsabil atat pentru norocul sportivilor cat si pentru sanatatea acestora. In ciuda caracteristicilor sale virtuase, Hermes era un dusman periculos, un smecher, si un hot. Intr-o versiune a unei povesti caracteristice, in ziua in care s-a nascut, i-a furat turma fratelui sau, zeul Apollo. Confruntat de catre Apollo, Hermes a negat furtul. Cei doi frati s-au impacat in final, cand Hermes i-a dat lui Apollo, abia inventata lira. La inceputurile artei greci, Hermes era reprezentat ca fiind matur si cu barba; in arta clasica, el a devenit un tanar atlet, nud si fara barba.

10) Hestia
In mitologia greaca, zeita fecioara a focului din camin, cea mai mare fiica a titanului Cronos cu Rea. Se spunea ca ea lua parte la toate sacrificiile, si ca i se inchinau ...

Alte referate despre: zei din grecia antica, zeii din grecia antica, zei in grecia antica

Zeii si eroii Greciei antice

El a dăruit lumea subpământeană fratelui sau Hades, iar marea lui Poseidon, păstrându-şi pentru sine pământul. Până să dobândească pacea, a avut de înfruntat însă noi vrăjmaşi, de data aceasta pe giganţii asmuţiţi împotriva sa de către Geea. Lupta cu Typhon a fost cea mai grea dar, în cele din urmă, Zeus a ieşit din nou şi definitiv biruitor.

Alte referate despre: zeii si eroii greciei antice, eroii greciei antice, caror zei se inchinau grecii antici

Statuia lui Zeus din OIimpia

Cicero, faimosul orator roman din sec. I î.Hr., afirma că Fidias “ avea o viziune de frumuseţe în mintea sa atât de perfectă, încât, concentrându-se asupra ei, putea să-şi conducă mâna sa de artist pentru a obţine o asemănare reală cu zeul ”. Aici, zeul zeilor era întruchipat într-un mod ce transmite fiecare aspect al chipului său, chip ce producea veneraţir în inimile celor care credeau că se află în faţa lui Zeus însuşi. Cum a fost Fidias capabil să realizeze aşa ceva ?

Geograful Strabon scria în secolul I d.Hr. : “ Statuia este făcută din fildeş şi are o asemenea dimensiune încât, deşi templul este foarte mare, sculptorul poate fi criticat pentru că nu a apreciat corect proporţiile. El l-a înfăţişat pe Zeus şezând, dar cu capul aproape atingând tavanul, astfel încât avem impresia că, dacă Zeus s-ar mişca pentru a se ridica, el ar smulge acoperişul templului ”.
Cunoaştem dimensiunile sale aproximative dintr-un poem scris ...

Alte referate despre: statuia lui zeus, statuia lui zeus din olimpia, statuia lui zeus din olimp

Statuia faraonului Neferhotep I

Cel de-al 22-lea rege din cea de-a 13-a dinastie (1785-1680 i.e.n), Neferhotep I, al carui nume inseamna "Frumos si bun", a condus Egiptul in perioada 1696-1686 i.e.n. Desi nu avea sange regal, faptul ca tatal sau a fost preot al Templului Abydos i-a permis sa obtina tronul. "Nu putem scoate statuia din subsol pentru ca se afla in apropierea obeliscului si, pentru a o dezgropa, trebuie sa demontam portalul, apoi sa-l reconstruim dupa scoaterea statuii", a explicat Larche.

Alte referate despre: statuia faraon, statuia faraonului, statuia faraonului din peatra

Colusul Din Rhodos

După turnarea noii porţiuni peste cea deja lucrată,erau controlate şi ajustate distanţele dintre barele de prindere şi înceieturile cadrului metalic şi era asigurată stabilitatea blocurilor de piatră din interiorul statuii.Pentru a-şi continua planul de operare pe o bază fermă,artistul o movilă de pământ în jurul fiecărei porţiuni ,imediat ce era terminată.

Alte referate despre: colosul din rhodos, colosul din rhodos referat, rhodos

Mitul lui Prometeu

Prometeu a fugit departe cu el şi l-a arătat oamenilor, dar cum a văzut focul Hermes l-a vestit pe stăpânul Olimpului. Hefaistos i-a cerut mila lui Zeus, i-ar acesta pentru a-i ierta greşeala i-a cerut să creeze o femeie la fel ca bărbatul creat de Prometeu şi să o ducă la zei ca să o înzestreze cu daruri, el dându-i o cutie de aramă făcută de Hefaistos în care a pus mai multe daruri. Zeus a poruncit ca fata numită Pandora să fie dusă la locul unde stătea Prometeu, iar cutia trebuia să ajungă la soţul acesteia.

Alte referate despre: mitul lui prometeu, mitul despre prometeu, mitul lui prometeu rezumat

Muncile lui Hercule

- A zecea muncă a lui Heracles este aducerea boilor lui Geryon, tot la porunca lui Eurystheus. Cirezile de boi ale lui Geryon se aflau pe insula Erythia, departe, către apusul lumii. Ca să ajungă acolo, eroul a străbătut deşertul Libyei, apoi Oceanul, iar ca să pună mâna pe boii lui Geryon l-a ucis mai întâi pe Orthrus, câinele cu două capete care-i păzea, apoi pe Eurytion, uriaşul care-i păştea şi, în sfârşit, pe însuşi Geryon, monstrul cu trei trupuri, căruia îi aparţineau. După multe peripeţii, Heracles ajunge cu bine din nou la Eurystheus, nu fără să fi avut de însă de furcă pe drumul de întoarcere cu numeroşi duşmani care îl atacaseră, vrând să-i fure boii.

Alte referate despre: muncile lui hercule, muncile lui hercule referat, muncile lui hercule rezumat

10 mai 1939 - Carol 1

10 mai 1939. In Piata Palatului din Bucuresti, Carol II dezveleste statuia ecvestra a lui Carol I, unchiul si predecesorul sau pe tronul României. Statuia, maiestuoasa, superba, o armonie de forme robuste, era opera celebrului Mestrovici, sculptorul din Belgrad, care împodobise capitala României cu atâtea opere de arta. Nu întâmplator regele Carol II voise sa dezveleasca statuia unchiului sau tocmai în ziua de 10 mai. Era zi de sarbatoare, era ziua nationala a României moderne de pâna la 1947. Asa fusese conceputa din primii ani de domnie a lui Carol I si asa intrase în traditie.

Alte referate despre: 10 mai sub carol 1, 10 mai sub carol i, referat razboiul ciudat- al doilea razboi mondial mai 1939- 1940

Zeitati marcante grecesti

Afrodita
Superba Afrodita era zeiţa iubirii, a sexului, a regenerării şi a frumuseţii trupeşti. Legenda spune că s-a născut pe insula Cipru, iar frumuseţea ei a inspirat artiştii din toate timpurile: celebra Venus din Milo este o Afrodită sculptată în secolul II î.e.n., pe celebra insulă grecească Melos. Afrodita este strâns legată de ideea de plăcere sexuală, fiind protectoarea prostituatelor. Deşi era soţia zeului-fierar Hefaistos, a avut numeroşi iubiţi, atât zei, cât şi muritori de rând. A avut aventuri cu Adonis şi Anchise, cu care l-a conceput pe eroul Eneas. Băiatul-zeu Eros era copilul Afroditei cu Ares, iar Hermafroditus, copilul ei cu Hermes, s-a contopit într-un singur trup cu nimfa Salmacis, numele său dând astfel naştere termenului “hermafrodit”.

Alte referate despre: zeitati feminine grecesti, zeitatile lumii grecesti, zeitatile mitologiei grecesti

The seven wonders of the world

The Temple of Goddess Artemis from Efes. Started in The 7th century B.C. and finished in the 4th century B.C.,the temple had one hundred and twenty-seven Columns.It was destroyed during the 4th and 6th Centuries A.C.

Alte referate despre: the seven wonders of the world, seven wonders of the world, the seven wonders of the world referat

Statuia Libertatii

Financing for the pedestal was completed in August 1885, and pedestal construction was finished in April of 1886. The Statue was completed in France in July, 1884 and arrived in New York Harbor in June of 1885 on board the French frigate "Isere" which transported the Statue of Liberty from France to the United States. In transit, the Statue was reduced to 350 individual pieces and packed in 214 crates.

Alte referate despre: statuia libertatii, statuia libertatii referat, referat statuia libertatii

Zeus

Zeus - Multe tari isi disputau in vechime onoarea de a fi vazut pe Iupiter nascandu-se si crescand.Traditia cea mai vrednica de crezamant este, ca el s-ar fi nascut in insula Creta.Zeus

Alte referate despre: zeus, zeus referat, referat zeus

Printul fericit

Printul ii povesti acestuia ca, atunci cand era in viata a trait in Palatul Sana Souci, dupa cum era si numele, nu exista durere. Traia fericit la curte, curtenii il numeau Printul Fericit. Atunci nu i-a trecut prin minte sa intrebe ce este dincolo de zidul cetatii in care traia. Dar acum era foarte trist, dupa moarte, ca l-au suit sus,foarte sus, si acum vedea toata hidosenia, toata amaraciunea cetatii in care a trait. Dar avea inima de plumb, asa ca nu poate decat sa planga. Si ii spuse acestuia ca el vedea de acolo, de sus, o casa saraca in care o femeie statea la masa, cu mainile aspre si rosii de impunsaturile acului, caci era croitoreasa. Este acea croitoreasa care ii va broad rochia uneia din insotitoarele reginei. Ea brodeaza iar in celalalt colt al camerei, zace in pat, bolnav de friguri, baietelul ei.

Alte referate despre: printul fericit, printul fericit rezumat, rezumat printul fericit

Mitul lui Prometeu

Prometeu a fost un Titan razvratit impotriva lui Zeus, dar prieten al oamenilor care le-a daruit focul si ratiunea si i-a invatat mestesugurile esentiale; este pedepsit de Zeus pentru activitateasa de erou civilizator.

Alte referate despre: eschil - prometeu inlantuit mitul lui prometeu in literatura, semnificatia mitului despre prometeu, rezumat mitul lui prometeu
Referate afisate : 17
Medie note: 8.16 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles