Stiinta comunicarii

Stiinta comunicarii versus semiotica

El sugerează că atât ştiinţa comunicării cât şi semiotica sunt de fapt studii sistematice asupra semnelor. Interesant că Danesi afirma despre semiotică că aceasta studiază mai întâi semnificaţia şi apoi comunicarea.

Stiinta comunicarii versus semiotica
Definiţiile şi distincţiile lui Danesi referitoare la ştiinţa comunicării şi semioticii mi-au capturat interesul deoarece într-un fel, el întrevede o linie de demarcaţie între cele două arii de studiu care dealtfel sunt foarte strâns îmbinate. În continuare am încercat să sintetizez aceste diferenţe.

Stiinta comunicarii versus semiotica
Sunt de acord că până acum nu sunt convins în întregime de acest mod de a distinge între semiotică şi ştiinţa comunicării. Totuşi considerăm că are o valoare deosebită. O reflecţie asupra acestor subiecte ne vor ajuta atât pe noi, cât probabil şi pe cititor să le înţeleagă mai bine.

Stiinta comunicarii versus semiotica
Astăzi suntem în ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 7kb
Downloads: 563
Materia: Psihologie

Etape in dezvoltarea comunicarii umane

Una din modalităţile de a aborda o astfel de lucrare este să oferim o perspectivă istorică largă, în cadrul căreea apariţia rapidă a mass-media curente poate fi înţeleasă ca unul din cele mai radicale progrese ce au avut loc în cadrul abilităţii de a comunica a homo sapiens. După cum vom vedea, anumite schimbări revoluţionare anterioare referitoare la capacitatea oamenilor de a transmite anumite înţelesuri către alţii au avut influenţe cu adevărat puternice în dezvoltarea gîndirii, comportamentului şi culturii.

Alte referate despre: etape in dezvoltarea comunicarii umane, etapele in dezvoltarea comunicarii umane, etape in dezvoltarea personalitati umane

Retroactiuni ale comunicarii didactice

Retroactiuni ale comunicarii didactice
Prin caracteristica sa de instrumentalitate, comunicarea didactică înglobează fenomenul de retroacţiune ( acţiuni recurente propagate în sens invers de la efecte la cauze). Dintre formele de retroacţiuni prezente şi în comunicarea de tip didactic reţin atenţia două: feed-back-ul şi feed-forward-ul.

Alte referate despre: retroactiuni ale comunicarii didactice, referat retroactiuni ale comunicarii didactice, bariere in calea comunicarii didactice

Posibilitate a stiintelor morale

Vreti exemple din acestea? -Nimic nu poate parea mai usor decat sa
determini obiectivele psihologiei; este cum arata cuvantul, stiinta
sufletului. Dar luati aceasta definitie vaga si veti vedea in ea
aratandu-se (tasnind) doctrine foarte diferite. Pt. unii ,stiinta
sufletului estestiinta unei substante distincte de substanta materiala
si de manifestarile ei. Pt. altii , e ceva unic, stiinta fenomenelor
constiente de antecedentele lor fizice si organice ; pt. ceilalti,
acestia trebuie sa fie in alta parte legile care leaga starea prezenta
a speciei umane de formele inferioare de unde ea s-a ivit progresiv pe
calea evolutiei. Dupa cum s-a adaptat una sau alta din aceste formule,
se impun, se-ntelege, metude diferite. In promul caz, psihilogia va
trebui sa recurga, in afara de observatia fenomenelor constiente , la
o intuitie care n-are corespondent in metodele experimentale , care nu
ating nimic dincolo de fenomene; in al doilea rand, va trebui sa se
adauge la asta experimentul ...

Alte referate despre: stiinta morala, drept ca stiinta-morala, dreptul ca stiinta-morala

Comunicarea interumana

Comunicarea verbala are un rol primordial atat din punctul de vedere al secmentului de negociere pe care il ocupa cat si din punct de vedere al continutului. Comunicarea verbala permite un joc logic al intrebarilor si al raspunsurilor intr-o derulare flexibila, spontana, lucru care nu este posibil atunci cand negocierile au loc scris sau prin alte tehnici. Prin comunicarea verbala au fost realizate o serie de activitati: obtinerea si transmiterea de informatii, elaborarea unor propuneri, exprimarea unor opinii.

Limbajul in tratative sau negocierea presupune in primul rand o buna comunicare intre partenerii de tranzitie. Arta de a vorbi se dobandeste prin acumularea de cunostinte si o continuitate care elimina nesiguranta, vorbirea dezordonata, lipsa de expresivitate, echilibrul in vorbire.

Cunoasterea si folosirea justa a mijloacelor de exprimare a ideilor pe care dorim sa le comunicam constituie o conditie primordiala in comunicare. Aceste mijloace sunt: ...

Alte referate despre: comunicarea interumana, comunicare interumana, comunicarea interumana referat

Introducere in stiintele comunicarii-John Fiske

Cititorul care doreşte o introducere scurtă, generală, în subiect, poate citi doar secţiunea «Conceptul de bază»”. Aceste notiţe pot fi desprinse din prima parte a notei autorului, Strategii de lectură a cărţii, urmată de un alt compartiment – Exerciţii şi lecturi suplimentare (tot pe aceeaşi pagină, 13) în care autorul menţionează că la sfârşitul fiecărui capitol a sugerat câteva teme de discuţie sau de eseuri şi exerciţii practice, destinate să testeze, să extindă sau să adâncească înţelegerea cititorului asupra capitolului respectiv.

Alte referate despre: introducere in stiintele comunicarii-john fiske, introducerea in stiintele comunicarii-john fiske referat, referate introducere in stiinta comunicarii-john fiske

Evolutia comunicarii

Mass-media traditionale - presa scrisă, radioul şi televiziunea - care, de obicei, realizează comunicarea mediatică - nu reprezintă decât o componenta esenţială a comunicării mediate sau indirecte. Esenţial în întelegerea comunicării este gradul de cuprindere a conţinutului acestui proces. Un al doilea element, alături de conţinut, poate la fel de important, este contextul comunicării.Transmiterea sau transferul informaţiei de la un participant (emitent) la altul (receptor) are loc prin intermediul unui canal de comunicare (hârtia, pentru presa scrisă, ori undele, pentru radio)

Alte referate despre: evolutia comunicarii, evolutia comunicarii umane, evolutia comunicarii de-a lungul timpului

Comunicare moderna vs comunicare traditionala

În acest mod, cercetătorul se află în faţa unui câmp extrem de generos de posibilităţi dar, în aceeaşi măsură dificil de surprins de către o abordare globală; comunicarea poate astfel să capete accentele unor definiţii lingvistice, psihologice şi psiho-sociale, filosofice, matematice, pedagogice etc. Iată de ce considerăm necesară o cercetare focalizată pe demersurile de interrelaţionare pe care elementele componente ale comunicării le dezvoltă (vorbim aici despre relaţia emiţător-receptor-mesaj-canal de comunicare- context-repertorii comunicaţionale etc.) dar şi pe relaţiile multiplu direcţionate pe care comunicarea le poate avea cu alte microsisteme – vom urmări în acest volum conflictul (dezvoltat atât ca parte a comunicării cât şi în mod separat) sau grupul de elevi/studenţi.
(Rudyard Kipling)

Alte referate despre: comunicare moderna vs comunicare traditionala, comunicarea moderna vs comunicarea traditionala, comunicarea traditionala comunicarea moderna

Semiotica comunicatiilor in masa

Forma comunicarii
Formele comunicarii sunt distincte si separate una de alta asa de mult, incat au sistemul lor propriu pentru transmiterea mesajelor. Astfel, cand semnele sunt facute pe foaia de hartie potrivit anumitor reguli – asa cum sunt cele ale gramaticii si ortografiei, atunci noi cream cuvinte si ”forme ale scrierii”.

Alte referate despre: semiotica comunicatiilor de masa, semiotica-comunicatiilor in masa-c s pierce, comunicarea de masa

Semiotica naratiunii

Semiotica naratiunii
Întrebat fiind de o mamă care dorea să-şi îndrepte fiul către cariera ştiinţifică ce gen de texte ar trebui abordate, Einstein ar fi răspuns: basme. Simplă butadă, dar şi afirmarea valorii euristice, de catalizator al imaginaţiei pe care o poate asuma această formă de naraţiune.

Alte referate despre: semiotica naratiunii, naratiunea, naratiunea definitie

Tipologia comunicarii - Comunicare si relatii publice

Atunci când un individ transmite o idee, opinie sau o informaţie unui alt individ sau unui grup de indivizi, are loc o cumunicare interpersonală.

Alte referate despre: referate tipologia comunicarii comunicare si relatii publice, comunicare si relatii publice - axiomele comunicarii, comunicare si relatii publice-limbajul comunicarii

Arta si Stiinta secolului XX

Scopul romanului a fost de a semenea foarte mult extins. In timp ce multi romancieri continua sa srie despre fapte reale, in traditia predecesorilor lor din secolul XIX, ei au inceput sa includa in lucrarile lor toate aspectele vietii omenesti. Un scriitor, James Jozce, a extins mai mult ca oricare altul raza de cuprindere aromanului. Romanul sau de catatai, Ulysses, a influentat nenumarati autori de fictiune de mai tarziu.

Alte referate despre: arta si stiinta secolul xx, arta si stiinta secolului xx, arta si stiinta secolului xx power point

Arta si Stiinta secolului XX

Scopul romanului a fost de a semenea foarte mult extins. În timp ce mulţi romancieri continuă să srie despre fapte reale, în tradiţia predecesorilor lor din secolul XIX, ei au început să includă în lucrările lor toate aspectele vieţii omeneşti. Un scriitor, James Jozce, a extins mai mult ca oricare altul raza de cuprindere aromanului. Romanul său de cătătâi, Ulysses, a influenţat nenumăraţi autori de ficţiune de mai târziu.

Alte referate despre: arta si stiinta secolul xix, arta si stiinta secolului xvi, arta si stiinta secolului 20

Difuzarea rezultatelor comunicarii

Emiţătorul are scopul de a oferi, recepto-rul de a primi.În vreme ce mesajul se caracterizează prin coerenţă,claritate,fiind deter-minat de loc şi de timp,codul e fix,invariabil,abstract.Canalul de transmitere,poate fi în-să natural sau artificial.Cel natural reprezintă organele noastre de simţ(vizual,auditiv, olfactiv,tactil,gustativ),iar cele artificiale sunt produse tehnice ale omului(benzile de frecvenţă radio,cabluri electrice).

Alte referate despre: difuzarea rezultatelor comunicarii, rezultatele comunicarii in organizatie, rezultatele comunicarii

Dreptul si stiinta dreptului

2. Nu orice opinie are valoare de cunoştinţă. Pentru ca o propoziţie să aibă valoarea cunoştinţei sunt necesare două condiţii :să fie temeinică;
să fie adevărată.

Alte referate despre: dreptul si stiinta dreptului, dreptul si stiinta dreptului referat, dreptul si stiinta dreptului 5x puncte

Relatia teologie - stiinta

Conflictul, cum spune Florin Georgescu, reprezintă forma dezvoltată a contradicţiei de principiu dintre cunoaştere şi falsă cunoaştere.
Totuşi, între religie şi ştiinţă nu există o contradicţie, un conflict, ci mai degrabă sunt două moduri ale aceleaşi realităţi. De fapt, înainte de Revoluţia Franceză, în cultura europeană, nici nu se punea problema unei separaţii între ştiinţă şi religie.

Alte referate despre: relatia teologie-stiinta, relatia dintre stiinta si teologie, relatia dintre stiinta si religie

Evolutia chimiei ca stiinta

In sec XV un alt calugar alchimist de origine germana Basil Valentin(1392-1450)care cunostea metoda de preparare a acidului sulfuric din sulfat feros a reusit sa obtina prin sublimare sulf aproape pur si stabileste si proprietatea acestuia. Oamenii ajunsesera sa cunoasca o multime de compusi chimici.Ei invatasera sa fabrice sticla , utilizau praful de pusca , bateau monezi , turnau zei din bronz si obtineau coloranti care si-au pastrat prospetimea in ciuda timpului care distruge totul.

Alte referate despre: evolutia chimiei ca stiinta, momente in evolutia chimiei ca stiinta, momente din evolutia chimiei ca stiinta
Referate afisate : 17
Medie note: 7.92 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles