Stiluri functionale exemple

Oralitatea, stilurile functionale

Oralitatea, stilurile functionale - Mesajul oral dispune de mijloace specifice pentru a transmite informatii si atitudini/stari subiective: intonatia, accent suplimentar pe anumite cuvinte, pauze, variatii de ritm, variatii de viteza, a rostirii, variatii de cantitate(lungiri de sunete).

Oralitatea, stilurile functionale - Mesajul scris utilizeaza mijloace prin care noteaza unele trasaturi orale (semnele de punctuatie), dar are si conventii proprii : dispunerea in pagina, abrevierile, schemele grafice. Anumite texte – document reprezinta transcrierea cat mai fidela a unui mesaj oral. Alte texte (mai ales cele literare) cuprind doar anumite trasaturi de oralitate.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 4034
Materia: Romana

Originea si dezvoltarea limbii romane

Originea si dezvoltarea limbii romane - Influenta patrunderii de meseriasi, agricultori, negustori in Dacia, inca de dinainte de cucerirea de catre Traian, se face simtita si astazi, prin termenii din domeniu, pastrati din latina: sat (fossatum, localitate intarita printr-un sant), a ara (arare), a semana (seminare), grau (granum), secara (secale), orz (hordeum), legume (legumen), canepa (canepa), in (linum), aur (aurum), argint (argentum), sare (salem), cal (caballus), vaca (vaca), vie (vinea), vita (vitea), poama (poma), etc.

Alte referate despre: originea si dezvoltarea limbii romane, originea si dezvoltarea lb romane, originea si dezvoltarea limbi romane

Stiluri functionale

Apar frecvent enunturi eliptice, expresia poate fi exptrem de exacta sau cu valente artistice STILISTIC Se caracterizeaza prin absenta functiilor expresive (textul nu are valente artistice, ci o functie exclusiv cognitiva) Se remarca absenta afectivitatii (este cel mai impersonal stil), a sensurilor figurate, a elementelor de oralitate Este bogat in sensuri figurate si in figuri de stil. Sunt introduse conotatii afective, cuvintele pot avea muzicalitate. Apeleaza la imag. artistica la conventie si fictiune Apar unele mijloace artistice (repetitii, interogatii, enumeratii si exclamatii). Cultiva un stil redundant (care supreadimensionaeaza un lucru- argumente inutile)

Alte referate despre: stilurile functionale, stiluri functionale, stilurile functionale ale lb romane

Stilurile functionale ale limbii Romane

2.Stilul Publicistic:este caracteristic ziarelor si revistelor;se foloseste atat in presa scrisa cat si in cea audiovizuala;se exprima cititorului cu o cultura medie;stirile se redacteaza clar,succit,precis, la obiect;uneori , exprimarea recurge la un lexic bogat,variat, cu virtutii expresive,menit sa convinga si sa determine ,in acelasi timp stari efective.

3.Stilul Stintific:utilizat in lucrarile cu caracter stintific ,tehnic si are urmatoarele tresaturi:
•Cuvintele sunt monosemantice;
•Exprimarea clara , concreta, precisa;
•Se utilizeaza in sensul denotativ al cuvantului;
•Fiecare domeniu al stintei isi are vocabularul sa propriu

4.Stilul Administrativ(official):
-este folosit de catre diverse institutii si inteprinderi in actele oficiale emise:cereri,adeverinte,certificate,procese verbale etc.;
-foloseste clisee verbale sau formule lexicale proprii;
-exprimarea concisa ,obiectiva ,neutra(nu se folosesc figuri de stil).

5.Stilul Colocvial(familial):
-se ...

Alte referate despre: stilurile functionale ale limbii romane, stilurile functionale in limba romana, stilurile functionale ale limbii

Stilurile functionale si comunicare

Comunicarea intr-un anumit stil functional presupune modelarea exprimarii in functie de conditiile concrete in care se afla emitatorul. In interiorul unui text exista o dominanta stiintific-functionala,dar acesta nu exclude interactiunea cu celelalte stiluri.

Alte referate despre: stilurile functionale si comunicarea, limba si comunicare stilurile functionale ale limbii, limba si comunicarea-stilurile functionale ale limbii romane

Stilurile functionale ale limbii romane

STILURILE FUNCTIONALE ALE LIMBII
I Stilul beletristic
- functie poetica (expresiva, sugestiva) – subliniaza insusirile expresive ale limbii
- se adreseaza, in primul rand, imaginatiei
- prefera intelesurile secundare, indeseobi figurate
- varietatea lexicala prin nuantare sinonimica si prin inovarea combinarii de sensuri si de
cuvinte
- reactivarea vocabularului pasiv al limbii (arhaisme, regionalisme, cuvinte invechite)
- bogatia sinonimica
- cultiva polisemia
- limbaj conotativ, avand ca scop crearea imaginii artistice
- caracter individual (originalitate); naturalete
- unicitate si inovare a expresiei
- isi propune atragerea lectorului in spatiul comunicarii (segestivitatea si verosimilui)

II Stilul tehnico-stiintific
- functie cognitiva (de cunoastere) ce asigura transmiterea de informatii stiintifice,
tehnice si utilitare, pe baza unor rationamente logice, deductive, argumentate
- se adreseaza ratiunii
- evita sensurile figurate, ...

Alte referate despre: stiluri functionale ale lb romane, stilurile functionale exemple, stiluri functionale exemple

Stiluri functionale

Stilul functional este o varianta a limbii care indeplineste functii de comunicare intr-un domeniu de activitate determinat . Orice stil functional apare ca un model care exercita o anumita presiune asupra constiintei vorbitorilor .
Stilul poate fi definit drept : ,, Le style c-est l-homme meme,, ( = Stilul este omul insusi . ,, ) - Buffon

Alte referate despre: stilurile functionale caracteristici, stilurile functionale ale limbi romane, stiluri functionale ale limbii romane

Stilurile functionale

STILUL ŞTIINŢIFIC
Se caracterizează prin funcţia lui exclusiv cognitivă ce asigură transmiterea de informaţii ştiinţifice, tehnice şi utilitare, pe baza unor raţionamente logice deductive şi strict argumentate. Acesta manifestă tendinţa de respectare a proprietăţii termenilor, care sunt folosiţi cu sensurile lor de bază unanim cunoscute şi acceptate, eventual extinse către înţelesurile secundare, dar consacrate în limbajele domeniilor respective.

Alte referate despre: caracteristicile stilurilor functionale, stiluri functionale romana, stilurile functionale ale lb romane exemple

Comunicare moderna vs comunicare traditionala

Ei bine, într-o negociere, la o poveste cu prietenii, într-o discuţie cu persoana iubită sunt de mare folos, pe lângă cuvinte şi aceste mici gesturi, aparent banale, deoarece ele ne trădează gândurile şi starea de spirit iar cu ajutorul lor vom reuşi să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine, vom putea “citi” gesturile fiecărui interlocutor şi le vom putea folosi în a exprima exact ceea ce dorim să exprimăm.

Alte referate despre: comunicare moderna vs comunicare traditionala, comunicarea moderna vs comunicarea traditionala, comunicarea traditionala comunicarea moderna

De la misticism la martiriu; puterea exemplului

Ascet, inclinat catre speculatie si asteptarea nelinistita a intoarcerii imparatiei lui Dumnezeu, Ioan Botezatorul a contribuit, cu siguranta, la elaborarea mesajului lui Hristos, a carui esenta se axeaza pe tema anuntarii unei Judecati iminente, a unei victorii a lui Dumnezeu asupra raului, a stabilirii unei imparatii divine pe pamint si in ceruri.
Asa cum apare in textele crestine, Iisus se situeaza pe opozitie diferita de cea a zelotilor, secta violena si nationalista care propovaduia actiunea armata inpotriva ocupantilor romani si a colaborationistilor evrei.

Alte referate despre: puterea exemplului, puterea exemplului personal, operatii cu puteri exemple

Confectionarea portamprentei individuale pentru amprenta functionala cu pasta de ghips

Confectionarea portamprentei individuale pentru amprenta functionala cu pasta de ghips
Pentru realizarea machetei se adaptează pe model, pe faţa orală a dinţilor anteriori restanţi, o plăcuţă din ceară roz de modelat, care va acoperi şi marginea incizală a dinţilor frontali şi (dacă există) faţa ocluzală a premolarilor. Se izolează suprafaţa plăcuţei adaptate cu vaselină, peste care se pudrează pudră de talc.

Alte referate despre: amprenta functionala, amprentarea functionala, confectionarea lingurii individuale

Stiluri de negociere in lume

Negociatorii ce îl folosesc intră la tratative încrezători, vorbind declarativ şi începând rapid conversaţii exuberante.In cultura americană se ataşează un mare respect succesului economic, existând o bună tradiţie a afacerilor. Simbolul acestui succes îl reprezintă starea materială.

Un negociator american va începe negocierile cu entuziasm, urmărind câştigul.Punctele sale tari se manifestă în special în faza negocierii ofertelor, în aceste condiţii el se va deplasa rapid către această fază. în modul său de "a juca jocul" el presupune că şi ceilalţi joacă după aceleaşi reguli. Este adeptul tacticii "în avantaj propriu" şi se aşteaptă ca şi ceilalţi să negocieze cu acelaşi profesionalism.

Cu astfel de atitudini, focalizate către etapa negocierii ofertelor, un negociator american va fi interesat şi de "ambalaj".De exemplu, vânzătorul va aştepta de la cumpărător opţiuni în privinţa ambalajului dorit, iar cumpărătorul ...

Alte referate despre: stiluri de negociere in lume, stiluri de negocieri in lume, stiluri de negociere in europa si lume

Explorarea functionala a aparatului respirator

Metoda cerceteaza numai capacitatea vitala.Pe spirograma pot fi determinati 2 parametri importanti: CV
(capacitatea vitala) si VEMS (volumul expirator maxim in prima
secunda a unui expir fortat care urmeaza unui inspir fortat).
CV se masoara printr-un inspir lent maximal, ce urmeaza unui expir
maximal. CVF (capacitatea vitala fortata) reprezinta volumul total de
aer rezultat in urma unui expir fortat maximal.

Alte referate despre: explorari functionale ale aparatului respirator, structura functionala a aparatului respirator, anatomie functionala a aparatului respirator

Stiluri de viata in Romania

Supravieţuitorii sunt în marea lor majoritate bărbaţi, cu educaţie şi venituri reduse, cu domiciliul atât în mediul rural cât şi în cel urban.
Pentru majoritatea Supravieţuitorilor, viaţa este plină de dezamăgiri şi eşecuri.

Alte referate despre: stiluri de viata, stiluri de viata in romania, stiluri de viata referat

Comunicarea in stiluri de conducere

Pentru a ilustra aceasta dependenta comunicare-stil de conducere-eficienta a activitatii economice, am ales mai intii sa explicitam semnificatia si sensurile conceptului de comunicare cu Dorina Salavastru. Vom considera important sa poposim asupra notiunii de paradigma asa cum este ea propusa de Kuhn si sa analizam cu Muchielli distinctia dintre cele patru paradigme ale comunicarii. Este o abordare psihologica a conceptului de comunicare.

Alte referate despre: comunicarea si stilurile de conducere, compararea a doua stiluri de conducere si comunicare manageriala, stiluri de conducere

Leadership-stiluri de conducere

In aceste conditii este evident faptul ca un bun manager va fi intotdeauna si un bun leader, dar un bun leader nu este intotdeauna un manager. In aceasta privinta, K. Davis precizeaza sugestiv: „Leadershipul este o parte a managementului, este abilitatea de a convinge pe altii sa caute in mod entuziast atingerea unor obiective definite.

Alte referate despre: leadership stiluri de conducere, scris leadership-stiluri de conducere, stiluri de conducere leadership
Referate afisate : 16
Medie note: 8.43 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK