Stilurile functionale in limba romana

Oralitatea, stilurile functionale

Oralitatea in literatura – in dialogurile personajelor sau in discursul naratorului – nu este deci o transcriere fidele a veritabilei oralitati, ci o sugerare a acesteia, pe baza unei selectii din trasaturile specifice.

Caracteristici ale oralitatii

Comunicarea directa, fata in fata, permite folosirea mijloacelor nonverbale (gesturi, mimica). De asemenea, vorbitorul recurge la context, se refera la situatia de comunicare prin cuvinte cu valoare de “gesture verbale” (ex : aici, acum, acesta etc.), se adreseaza direct interlocutorului (prin interjectii de adresare, vocative, verbe la imperativ, forme verbale si pronominale la persoana a II a).

Caracterul spontan al mesajului oral permite manifestarea puternica, mai directa a afectivitatii. Exprimarea spontana poate produce inovatii, dar adesea se rezuma la stereotipii, la comoditatea cliselor si a expresiilor deja date. Un efect al spontaneitatii poate fi si aparitia anumitor erori, a nejlijentelor in exprimare. Unele mesaje ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 4034
Materia: Romana

Originea si dezvoltarea limbii romane

Istoria cuvintelor si a formelor se numeste etimologie iar metoda cu ajutorul careia lucram se numeste metoda istorico-comparativa. Folosind aceasta metoda s-au stabilit reguli fonetice, asemanari si deosebiri intre limba romana si latina sau intre romana si celelalte limbi romanice. Iata cateva din regulile de evolutie a limbii:

Alte referate despre: originea si dezvoltarea limbii romane, originea si dezvoltarea lb romane, originea si dezvoltarea limbi romane

Stiluri functionale

BELETRISTIC (Artistic). Prin repetiti regulata a unor vocale si consoane sunt sugerate sunete sau zgomote din natura (aliteratia, asonanta, onomatopeea, rima), de asemenea unele vocale pot sugera sentimente sau stari sufletesti. Are un lexic bogat in sensuri figurate si conotatii afective, se folosesc toate categoriile de cuvinte, inclusiv arhaisme, regionalisme, termeni tehnici si stiintifici, dar si creatii lexicale proprii (jocuri de cuvinte). Un rol aparte il au adjectivele si adverbele care sensibilizeaza exprimarea (figuri de semnificatie sau tropi - epitet comparatie, personificar, metafora, alegorie, metonimia, sinecdoca, hiperbola, litota, oximoronul).

Alte referate despre: stilurile functionale, stiluri functionale, stilurile functionale ale lb romane

Stilurile functionale ale limbii Romane

2.Stilul Publicistic:este caracteristic ziarelor si revistelor;se foloseste atat in presa scrisa cat si in cea audiovizuala;se exprima cititorului cu o cultura medie;stirile se redacteaza clar,succit,precis, la obiect;uneori , exprimarea recurge la un lexic bogat,variat, cu virtutii expresive,menit sa convinga si sa determine ,in acelasi timp stari efective.

3.Stilul Stintific:utilizat in lucrarile cu caracter stintific ,tehnic si are urmatoarele tresaturi:
•Cuvintele sunt monosemantice;
•Exprimarea clara , concreta, precisa;
•Se utilizeaza in sensul denotativ al cuvantului;
•Fiecare domeniu al stintei isi are vocabularul sa propriu

4.Stilul Administrativ(official):
-este folosit de catre diverse institutii si inteprinderi in actele oficiale emise:cereri,adeverinte,certificate,procese verbale etc.;
-foloseste clisee verbale sau formule lexicale proprii;
-exprimarea concisa ,obiectiva ,neutra(nu se folosesc figuri de stil).

5.Stilul Colocvial(familial):
-se ...

Alte referate despre: stilurile functionale ale limbii romane, stilurile functionale in limba romana, stilurile functionale ale limbii

Stilurile functionale si comunicare

STILUL PUBLICISTIC-JURNALISTIC
-indeplineste o functie de mediatizare,de larga informare asupra evenimentelor politice,sociale,economice,culturale,sportive,stiintifice si de influentare a opiniei publice.

Caracteristice:
-contopeste doua tipuri de comunicare: informative si afectiva.
-Exprima o tendinta ,o atitudine.
-Are o varietate exceptionala de formare: apel,articol,comentariu,comunicat,convorbire,corespondenta,cronica,declaratii,editorial,foileton,interviu,manifest,masa rotunda,reportaj,scrisoare,stire.
-Unele forme se apropie de stilul stiintific,altele de stilul colocvial s-au artistic.
-Continutul reflecta realitatea imediata si este completat de mijloace extra lingvistice:caricature,fotografie,schema,table.

Particularitati lingvistice:
-este stilul cit mai sensibil la inovatie;
-respecta in general normele limbii literare;
-recurge la figure de stil si procedee artistice,constructii retorice,intreruperi si depresiuni;
-foloseste fregvent citatul ...

Alte referate despre: stilurile functionale si comunicarea, limba si comunicare stilurile functionale ale limbii, limba si comunicarea-stilurile functionale ale limbii romane

Stiluri functionale

Stiluri functionale - Caracteristici:
• penduleaza intre abundenta si economie in exprimare
• recurge la mijloace nonverbale: gesturi si mimica
• are o mare incarcatura afectiva
• regulile si normele sunt frecvent incalcate
• se manifesta particularitati regionale sau socio-profesionale
• presupune relaxarea si naturaletea comunicarii

Alte referate despre: stiluri functionale ale lb romane, stilurile functionale exemple, stiluri functionale exemple

Stilurile functionale

- functie cognitiva (de cunoastere) ce asigura transmiterea de informatii stiintifice,
tehnice si utilitare, pe baza unor rationamente logice, deductive, argumentate
- se adreseaza ratiunii
- evita sensurile figurate, apreciate drept o sursa de ambiguitate
- proprietatea termenilor

Alte referate despre: stilurile functionale caracteristici, stilurile functionale ale limbi romane, stiluri functionale ale limbii romane

Comunicare moderna vs comunicare traditionala

În contextul lărgirii ariei de comunicare a omului modern şi implicit a dimensiunii educaţionale a acesteia, metodele de interacţiune educaţională capătă o tot mai mare amploare în practica şcolară şi universitară. Este evident însă faptul că introducerea pe scară largă a mediului informatizat aduce cu sine schimbări profunde ale relaţionărilor dintre persoane; iată un motiv suficient pentru care putem să înregistrăm o perspectivă tot mai prezentă a combinării dintre eficienţa intercomunicării introdusă de aceste metode şi potenţialităţile mediilor electronice.

Alte referate despre: comunicare moderna vs comunicare traditionala, comunicarea moderna vs comunicarea traditionala, comunicarea traditionala comunicarea moderna

Confectionarea portamprentei individuale pentru amprenta functionala cu pasta de ghips

În vederea confecţionării individuale din acrilat termopolimerizabil este necesar în prealabil realizarea pe model a machetei acesteia, din ceară roz.

Alte referate despre: amprenta functionala, amprentarea functionala, confectionarea lingurii individuale

Stiluri de negociere in lume

Parţial, aceste caracteristici derivă din istoria americană, de la pionierii care căutau noi forme de viaţă, riscând enorm pentru extinderea frontierelor şi fiind influenţaţi de instinctul comercial al populaţiei evreieşti.

Alte referate despre: stiluri de negociere in lume, stiluri de negocieri in lume, stiluri de negociere in europa si lume

Explorarea functionala a aparatului respirator

Testele de functionalitate pulmonara au inceput sa faca parte din
examinarile medicale de rutina din pneumologie, medicina
ocupationala si medicina sportiva.Spirometria reprezinta o investigatie paraclinica de mare acuratete si cu valoare predictiva, utilizata in scopul diagnosticarii si clasificarii afectiunii care produce alterarea functiei pulmonare.

Alte referate despre: structura functionala a aparatului respirator, explorari functionale ale aparatului respirator, exploararea functionala a aparatului respirator

Stiluri de viata in Romania

Supravieţuitorii sunt împotriva unei educaţii prea înalte, considerând-o un capriciu care nu va aduce beneficii în cele din urmă.
Deaorece dispun de venituri mici, supravieţuitorii se găndesc de două ori înaintea oricărei achiziţii. Preferă produsele de provenienţă locală celor de import, întrucât sunt mai ieftine şi destul de bune.

Alte referate despre: stiluri de viata, stiluri de viata in romania, stiluri de viata referat

Comunicarea in stiluri de conducere

Dezavantajele retelei se refera la nepotism, nereceptivitate la nou, endogamie, e.t.c. Ierarhia este o sursa de ordine. Acolo unde se instaleaza nepotismul sau clientelatul e nevoie de o decizie de sus in jos, ferma, clara, corecta. Intervine liderul formal. Liderul nu este o persoana izolata, comportamentul si atitudinea sa nu tin de spatiul privat. Atitudinea liderului se reflecta in comportamentele subordonatilor.

Alte referate despre: comunicarea si stilurile de conducere, compararea a doua stiluri de conducere si comunicare manageriala, stiluri de conducere

Stiluri Manageriale

Stilul de management poate fi definit prin totalitatea particularităţilor caracteristice activităţii managerului, a modalităţilor specifice de a gândi, de a se comporta şi acţiona, felul în care acesta intervine în activitatea subordonaţilor, capacitatea lui de a se adapta la diferitele situaţii, utilizând metode şi tehnici potrivite.

Determinarea stilului de management implică luarea în considerare a unui ansamblu de factori care condiţionează activitatea managerului şi modul specific de acţiune, dintre care amintim: sistemul de management practicat în unitate; personalitatea şi modul de a acţiona al managerului, potenţialul şi personalitatea subordonaţilor; sistemul motivaţional practicat în unitate, etc.

Un rol deosebit il are stilulde conducere, care este:“ modul personal, specific de a gandi, de a actiona si de a se comporta… un sistem de modalitati de actiuni cu scop bine determinat… de interventie ...

Alte referate despre: stiluri manageriale, stilurile manageriale, stiluri manageriale si educationale

Comportamentul managerial-stiluri de conducere

Stilul indiferent subliniază lipsa de interes faţă de propria evoluţie în ierarhie. Persoanele cu acest stil nu caută în mod deosebit să ocupe posturi de conducere, dar, odată promovate în aceste posturi, au toate şansele să fie manageri eficienţi. Eficienţa managerilor cu un astfel de stil derivă din orientarea lor spre ponderaţie şi străduinţa de a îndeplini atribuţiile de conducere ce le revin cu aceeaşi conştiinciozitate ca şi pe celelalte îndatoriri.

Alte referate despre: comportamentul managerial stiluri de conducere, comportamentul managerial - stiluri de conducere, stiluri de conducere manageriala

Celulele nervoase si rolul lor

Celulele nervoase si rolul lor - Unitatile functionale ale sistemului nervos sunt milionele de cellule nervoase interconectate numite neuroni.Functia lor este oarecum asemanatoare cu cea a circuitelor intr-un aparat electric complex: ele preiau semnalele dintr-o parte a sistemului nervos si le transmit alteia, unde ele pot fi retransmise altor neuroni pentru a determina o anumita actiune.

Alte referate despre: celula nervoasa, celulele nervoase, markeri ai celulelor nervoase
Referate afisate : 16
Medie note: 8.22 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK