Stramtoarea gibraltar poze

Stramtoarea Gibraltar

O alta legenda spune ca inaintea invaziei barbare in peninsula Iberica au avut loc si alte astfel de incursiuni conduse de Tarif ibn Malik Nakli ce urmarea atacarea Spaniei. Conform spuselor lui Tito Vallejo ( in cronica Gibraltar Chronicle ) cand Tariq a invadat pentru prima data stramtoarea Gibraltar in anul 711, stanca purta numele de Jabal Al Fath - Muntele Victoriei.

Cuvantul arab “Tariq” inseamna de fapt “cale”. Astfel stanca din stramtoarea Gibraltar avea o alta semnificatie, reprezentand de fapt calea parcursa de musulmani catre peninsula Iberica. Teoria dupa care s-a creat aceasta noua semnificatie, este aceea ca musulmanii, extremisti in religia lor, nu au indraznit sa boteze stanca dupa numele unei persoane, preferand sa o boteze in onaorea religiei lor.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 4kb
Downloads: 1142
Materia: Geografie

Marea Mediterana

Fluviul Nil are o lungime de 6.671 km si cu un debit mediu de 2.830 m³/s.Este singurul fluviu care la revarsare nu produce pagube. Nilul se varsa in mare printr- o delta in Alexandria, Egipt. Subdiviziunile Marii Mediterane sunt: marea Adriatica, Ionica, Egee si Tireniana. Intreaga coasta are o lungime de 46.000 km si strabate 22 de tari.

Alte referate despre: marea mediterana, marea mediterana referat, referat marea mediterana

Europa - suprafata si intindere

- de S:
- Marea Mediterana
- Stramtoarea Gibraltar
- Peninsula Iberica, Peninsula Italica, Peninsula Balcanica
- Insulele Baleare, Sardina, Corsica, Sicilia, Creta, Capri
- se caracterizeaza prin tarm jos cu multe golfuri si tarm inalt, mai ales la Marea

Adriatica, cu canaluri
Relieful:
- este foarte variat
- predomina formele de relief joase
- Muntii:
a) foarte vechi: Scotiei, Scandinavici
b) vechi: Masivul Central Francez, Vosgi, Padurea Neagra, Padurea Turingiei, Metaliferi, Macin

Alte referate despre: europa suprafata, tari europa suprafata, suprafata de intindere a romaniei

Europa - caracterizare generala

Climatul me- : - pe tarmurile Marii Negre, in campiile din sudul
continental, pe versantii diteranean muntilor orientati spre mare

Alte referate despre: tari si capitale din europa, turismul in europa, europa

Arhipelagul Azore

Arhipelagul este situat pe dorsala atlantica, in sectorul sau de ridicare maxima, la circa 1770 km de strimtoarea Gibraltar, aproape in mijlocul oceanului, fapt ce I-a confirmat o pozitie geografica favorabila in transportul maritim si aerian (numit si portavion atlantic). Este constituit din 9 insule principale (Sao Miguel - 747 km patrati, Pico – 433 km patrati, Terceira – 396 km patrati, Sao Jorge – 238 km patrati, Faial – 172 km patrati, Flores – 143 km patrati, Graciosa, Santa Maria si Corvo)

Alte referate despre: arhipelagul azore, insule arhipelagul azore, arhipelagul azore clima

Spania

Regatul Spaniei este o ţară situată în sud-vestul Europei. Face parte din Peninsula Iberică împreună cu Portugalia şi Gibraltar. În nord-est se învecinează cu Franţa şi Andora de-a lungul Munţilor Pirinei. După sfârşitul regimului Franco, Spania a devenit o monarhie constituţională în 1978 când o nouă constituţie a fost adoptată.

Alte referate despre: spania, caracterizarea spanului, caracterizarea spanului din harap alb

Australia

0x08 graphic
Cei mai multi australieni vorbesc engleza, desi imigrantii continua sa
vorbeasca limba lor nationala in familie si cercuri de prieteni.
Aborigenii obisnuiau sa aiba mai mult de 250 de dialecte, dar numai
cca. 50 din acestea s-au pastrat.

Alte referate despre: australia, referat australia, australia referat

Marea Neagra

-adancimi mai mari de 2000m ocupa pareta cental-sudica a bazinului
-adancimi mai mici de 50m se extind numai in golful Odesei in Marea Azov
-adancimea maxima 2211m
-litoralul este putin sinuos
-dintre golfuri cel mai mare este golful Odesei
-cele importante insule :Scalin si Serpilor
-forma tarmului este diferita pe sectoare : foarte inalt si abrupt spre sud si est unde marea ia contact cu muntii ; tarm cu faleza nu prea inalta, la sud de Capul Midia si in dreptul Crimei ; tarm jos , cu plaje , cordoane litorale si chiar lagune in NV.

Alte referate despre: marea neagra, referat marea neagra, marea neagra referat

Marea Neagra

Mangalia-municipiu(43.924 loc.),situate in sudul litoralului
romanesc,urme de locuire din neolitic,orasul antic Callatis(sec VI i
H)si medieval Pangalia;din 1953 are numele actual,constructii de
nave,produse textile si alimentare;por,nod de cai de
comunicatie,statiune balnioclimaterica(ape mezotermale,namol
sapropelic);0,5 grde C cea mai ridicata temperatura medie a lunii
ianuarie din Romania;turism-plaje,apa marii,zidurile cetatii
antice,pestera de la Movile etc.

Alte referate despre: referat despre marea neagra, ciuma neagra, biserica neagra

Marea Neagra

Marea Neagra este o mare continentala situata intre Europa sud-estica si Asia mica care scalda tarmurile Romaniei pe o lungime de 245 km, Ucrainei,Turciei si Bulgariei. Prin sistemul de stramtori Bosfor-Marea Marmara-Dardanele comunica cu Marea Mediterana, iar prin stramtoarea Kerci cu Marea de Azov – mare care reprezinta de fapt o anexa a Marii Negre. Are in linii mari forma ovala si tarmuri putin crestate (cu exceptia peninsulei Crimeea), iar in partea de nord-vest are numeroase limanuri. Platforma continentala este foarte extinsa, mai ales in nord-vest, apoi adancimile cresc, ajungand in regiunea central-sudica la 2.425 m.
In Marea Neagra se varsa numeroase fluvii mari, ca: Dunarea, Nistru, Bug, Nipru, Rioni, Kizil-Irmak si de aceea salinitatea ei este scazuta (in medie 20-22 o/00) in comparatie cu cea a oceanului planetar.
Temperatura medie anuala in sectorul romanesc este de +12.5o C, depasind cu 2o C temperatura medie a aerului. Iarna temperaturile scad destul de mult, bat frecvent ...

Alte referate despre: pisica neagra edgar allan poe, despre marea neagra, capra neagra

Spania

Stramtoarea Gibraltar (14 km) o desparte de Africa, teritoriul Gibraltar fiind in posesiunea Marii Britanii. Are o suprafata de : 504748 km2 (inclusiv Insulele Baleare si Canare) si o populatie de : 31339000 locuitori (cu o densitate de 59,8 loc/km2 dintre care 3/4 spanioli, in rest cataloni, basci si galicieni.

Alte referate despre: relatia dintre harap alb si span, relieful spaniei, referat spania

Christofor Columb

Legend has it that the fleet was attacked by pirates off the coast of Portugal, where Columbus’s ship was sunk, but he swam to shore and took refuge in Lisbon. Settling there, where his brother Bartholomew Columbus was working as a cartographer, he was married in 1479 to the daughter of the governor of the island of Porto Santo. Diego Columbus, the only child of this marriage, was born in 1480.

Based on information acquired during his travels, and by reading and studying charts and maps, Christopher concluded that the earth was 25 percent smaller than was previously thought, and composed mostly of land. On the basis of these faulty beliefs, he decided that Asia could be reached quickly by sailing west. In 1484 he submitted his theories to John II, king of Portugal, petitioning him to finance a westward crossing of the Atlantic Ocean. His proposal was rejected by a royal maritime commission because of his miscalculations and because Portuguese ships were already rounding Africa ...

Alte referate despre: christofor columb, referat christofor columb, christofor columb referat

Gibraltar bridge

Gibraltar Bridge's designers say why not use both techniques?
The Gibraltar Bridge design supports 3 miles of each 4 1/2 mile span with suspension cables, and the remaining 1 1/2 miles with a cable-stay technique attaching cables to diagonal struts on either side of each tower.

Alte referate despre: gibraltar bridge, the gibraltar bridge, allintitle gibraltar bridge

Expeditiile lui Cristofor Columb

Expeditiile lui Cristofor Columb - Noua flota era compusa din 17 vase si 1700 de oamenide diferite meserii. Pe langa provizii, Columb a mai incarcat diferite soiuri de seminte, puieti de pomi fructiferi, butuci de vie,cai, vite si porci. La 25 septembrie 1493, amiralul inalta pavilionul pe "Maria Galante" si ridica ancora din portul Cadiz.

Alte referate despre: expeditiile lui cristofor columb, expeditile lui cristofor columb, rezumat despre viata si expeditiile lui cristofor columb

Expeditii

Avansand pas cu pas de-a lungul coastei au descoperit si au colonizat insulele Madeira, Canari, si insulele din Capul Verde; acestea au devenit mai tarziu centre de aprovizionare si refugiu pentru marinari.

Alte referate despre: cristofor columb expeditii si viata lui, calatori si expeditii, firma de transport si casa de expeditii in romania

Europenii in Lumea Noua

Europenii in Lumea Noua -Columb nu a recunoscut niciodata pana la sfarsitul vietii sale, esecul sau de a atinge Indiile; curand alti spanioli si-au dat seama ca din intamplare, au dat peste pamanturi vaste, necunoscute, gata de a fi pradate, cucerite si transformate. Europenii in Lumea Noua

Alte referate despre: europenii si lumea noua, europenii in lumea noua, lumea noua

Imperiul Bizantin

Constantinopulul era totodata cel mai mare si mai superb oras al crestinitatii, leagan al unei culturi in care artele si, in general, rafinamentul ii faceau pe cruciati si pe feudalii din Apus sa se simta ca niste bieti provinciali.
Intre Rasarit si Apus s-a produs o ruptura si din punct de vedere al religiei. Printre cuceririle arabilor sau numarat si maretele dioceze Antiohia, Ierusalim si Alexandria. In aceasta situatie, Constantinopolul si Roma raman singurele pretendente la postul de lider al crestinatatii, iar disputele dintre ele se intensifica.

Alte referate despre: imperiul bizantin, imperiul bizantin referat, imperiul bizantin factori geografici

Romantismul si istoria. - Repere generale

Timp de doua decenii si jumatate, de la inceputul revolutiei franceze si pana la caderea lui Napoleon - 1789-l814, peste Europa a trecut viforul unor idei si unor evenimente avand ca epicentru Franta, iar ca figura dominanta pe Napoleon Bonaparte. Revolutia franceza si faptele de arme ale lui Napoleon au dat istoriei europene o tensiune unica, au antrenat popoare si indivizi, armate si centre politice sa intre intr-o tensiune nemaiintalnita a desfasurarii istoriei. Spectacolul grandios al faptelor si evenimentelor provoaca train pe masura in inimi si in spirite.De fapt, ninic din ceea ce se petrece semnificativ in planul evenimential al istoriei nu trece fara sa vibreze in constiinte3.

Alte referate despre: romantismul si istoria repere generale studiu de caz, romantismul in istorie, romantismul referat istorie

Expansiunea islamului

Cuceririle turcesti
Califatul era cel mai amenitat de la Est.Puterea politica a Iranului a crescut,califii Abbasida au devenit marionete domnitorilor persani.Situatia s-a scimbat si mai mult,cand turcii,proveniti din Asia Centrala,au preluat puterea peste o mare parte a lumii islamice,si o exercitau in numele califilor Abbasida-cel mai mare conducator al lor fiind devenit sultan.Turcii au fost luptatori talentati,si astfel l-au fortat pe imparatul bizantin sa ceara ajutorul cavalerilor din Europa de Vest.Unitatea sub domnia turceasca a fost la fel de scurta ca si in timpul domnitorilor Abbasida,in secolul al-VII-lea.Orientul s-a impartit in sultanate autonome.Istambulul insa s-a dovedit a fi suficient de puternic pentru a rezista si a riposta la cruciade.La fel ca si mai devreme, noua si principala amenintare venea tot de la Rasarit.Hoardele de tatari au pus capat califatului Abbasida prin jefuirea Bagdadului si au inceput un nou capitol in istoria islamismului.

Alte referate despre: expansiunea islamului, expansiunea islamica, islamul si expansiunea araba
Referate afisate : 19
Medie note: 8.24 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK