Sunetul si litera

Despre fonetica

a) Vocalele sunt sunetele care se pronunta fara ajutorul altor sunete.Ele pot forma singure silabe si se numesc silabice.Acestea sunt:a,ã,â,î,e,i,o,u.

Vocale plenisone:a,ã,â,î.Pot forma silabe singure sau insotite de alte sunete.(ma-sa; mâi-ne)
OBS. :Intr-o silaba exista totdeauna o vocala ;

b) Semivocalele sunt sunetele care se pronunta fara ajutorul altor sunete, dar nu pot forma singure silabe ,deci sunt nesilabice.
Acestea sunt:e,i,o,u.
S V V V S S V
Exemple: sea-rã; cai; oa-ie;
OBS.
–In situatiile ,,dou’’ si ,,ie’’ una este vocala,iar cealalta este semivocala;
–Intr-o silaba trebuie sa fie o vocala ;
–Intr-un grup vocalic (diftong ;triftong) exista o vocala si una sau doua semivocale ;

c)Consoanele sunt sunetele care se pronunta cu ajutorul altor sunete;nu formeaza singure silabe.
C C C C C C
OBS.
–Consoanele sunt nesilabice,dependente de vocala:carte;bar;dac; ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 1457
Materia: Romana

Sunet si fonem

Uneori acelaşi sunet este reprezentat grafic prin litere diferite(exemple : " c " - cal, casă, dar şi " k " - kamikaze, Kuweit, " i " - iată, italian, dar şi " y " - yola, Yonathan,etc). Un grup de litere poate reprezenta un singur sunet; astfel grupurile " che " , " chi " ," ghe" , " ghi " redau sunetul k', g' : chenar, gheaţă, ghiocel.Grupurile " ce ", " ci ", " ge”, " gi " redau consoanele africate č, g : cerb, cireş, circ, ger.

Alte referate despre: sunet si fonem, sunetul si fonemul, distinctia sunet-litera-fonem

Fonetica

Silaba este un sunet sau un grup de sunete care conţine obligatoriu o vocală şi se rosteşte printr-o singură deschidere a gurii (un singur efort respirator).

Alte referate despre: fonetica, notiuni de fonetica, fonetica limba romana

Fonetica

- complementele circumstanţiale aşezate între verbul copulativ şi numele predicativ se izolează prin virgulă.

Alte referate despre: nivelul fonetic, scrierea fonetica, fonetica limbii romane

Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
ILUMINISMUL.Iluminismul european
Definitie.Context istoric
Ilummismul este u curent ideologic s i cultural,aparut un Franta in secolul al XVIII – lea(numit secolul luminilor) si care se extinde in intreaga Europa.Iluminismul se caracterizeaza prin cultul ratiunii si al stiintei.Ideea de baza a acestui curent este emanciparea(luminarea)popoarelor prin cultura .
Trasaturi.Are caracter antifeudal si antidespotic : Se cerea anularea privilegiilor feudale , drepturile sociale si politice egale pentru intregul popor , deoarece toti oamenii sunt egali in dreptruri prin nastere.

Are spirit rationalist si materialist : Ratiunea constituie pentru iluministi calitatea cu care natura l-a inzestrat pe om.
Propune accesul poporului l-a educatie si emanciparea lui prin cultura .
Iluminsmul este un curent ideologic si cultural, ...

Alte referate despre: curente literare in secolul al xix-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea, care sunt curentele literare ale secolului al xx-lea

Comentariile operelor literare pentru examene

Comentariile operelor literare pentru examene - Şcoala Ardeleană este în primul rînd, o mişcare de eliberare naţională şi socială care a găsit în patrimoniul de gîndire al iluminismului european principii, argumente, idei ce slujeau năzuinţele poporului român în acel moment istoric. Din punct de vedere cultural, Şcoala Ardeleană a avut un rol important în stimulare studiului istoriei şi limbii române, a dezvoltării ştiintelor naturii şi învăţămîntului.

Alte referate despre: specii literare pentru examen, comentariile operelor literare pentru examene, opere literare pentru examenul de capacitate 2011

Rezumatul unui text literal

Rezumatul unui text literal este prezentarea concisă a ceea ce a fost spus sau scris anterior mai larg, reţinând esenţialul şi eliminând detaliile. Recitiţi textul, notând pe o foaie momentele cele mai importante ale naraţiunii; nu includeţi descrierile sau comentariile naratorului. Rezumatul unui text literal

Alte referate despre: mihai eminescu-lacul text literal cult, text literal, ce este textul literal

Concepte literare

3)Opera literara este o lucrare originala cu valoare estetica ce creaza un univers imaginar si coerent prin valorificarea tuturor valentelor limbajului artistic.

Alte referate despre: concepte literare, dictionar de concepte literare, adrian paunescu-concepte literare

O sinteza a teoriei literare moderne

In anii primului razboi mondial, si imediat dupa, fenomenul a parut efemer, o simpla extravaganta printre altele ale epocii, dar astazi, in perspecAZtiva istorica, desi nu putem vorbi de o larga difuzare a celor doua miscari, constatam sincronismul lor cu unele inovatii din poezia si proza veacului nostru.

Alte referate despre: teorii politice moderne si contemporane, teorii concepte moderne de nursing, teoriile politice moderne si contemporane

Sunetul

I.Sunetele.
Din mediul ambiant omul vede doar 7 culori dar spectrul luminii este mult mai complex.Urechea umana percepe sunetele cu frecventa situata intre 16-20000 vibratii/s sau hertzi,in timp ce gama acoperita de un pian de la tonul cel mai grav pana la tonul cel mai ridicat este de la 27,5Hz-4186Hz.Sunetul se propaga sub forma de unde elastice numai in substante(gaze lichide si solide) dar nu se propaga in vid.El se propaga cu 331m/s in aer.Caracteristicile lui sunt:
-a)inaltimea(exprimata in frecventa vibratiei);
-b)intensitatea(exprimata in energia vibratiei);

II.Infrasunetele.
Infrasunetele sunt oscilatii sonore de frecvente foarte joase,situate sub 16Hz,deci urechea umana nu le aude.Fiintele marine,cum ar fi pestii,meduzele aud infrasunetele si simt aparitia furtunilor si uraganelor care coboara si sub frecventa de 16Hz.Oamenii nu sesizeaza in mod direct prezenta infrasunetelor dar ...

Alte referate despre: sunetul, propagarea sunetului, sunete

Corectarea sunetului "F"

Procedeul il constituie inlocuirea modelelor mintale defectuoase de pronuntie cu modele normale prin modificari complexe atat in componenta efectoare cat si in cea receptoare aferenta. Modificarile prezinta si reprezentarile auditiv motrice cat si miscarile lor. Pentru corectarea dislaliei se folosesc metode cu caracter general si specific. In aplicarea lor trebuie sa avem in vedere anumite aspecte care tin de: Simptomatologie- tulburarile de pronuntie se pot manifesta diferit de la un subiect la altul;se iau in vedere si particularitatile temperamentale,efectele tulburarii in plan psihic;

Alte referate despre: corectarea sunetului r, corectarea sunetului c, corectarea sunetului b

Pe scurt despre sunet si propagarea acestuia

Astfel, de exemplu, intr-o sala de clasa trebuie sa se auda clar cursul predat de profesor, sau sa se asculte muzica in conditii acustice bune intr-o sala de concerte. In aceste incaperi, materialele acustice sunt incorporate de la inceput in proiectul camerei. Pe de alta parte, zgomotele dintr-un birou, un restaurant, un coridor de scoala, o sala de bowling sau o hala de fabrica, pot fi excluse aproape in intregime (cu exceptia conversatiei purtate la distanta mica), fiind zgomote indezirabile.

Alte referate despre: referat fizica sunetul si propagarea acestuia, sunetul si propagarea sunetului, sunetul si propagarea

Literal Invention or Social Imitation

Referat despre Literal Invention or Social Imitation
Shakespeare’s opera interpretation, like any interpretation, needs an approach as much as exhaustive. Even if we will try to know significations and actions describes, theoretically, is it possible that just the initial sense, given by Shakespeare, to escape us. Starting from that, interpretation that was given by Voltaire or Tolstoy to Shakespeare’s texts can be understood. So, from the bad disposition until strong faith, detractor’s ideas can be understood. These can be malicious assertion of life persuasion. Independent from that, exist a different level between writing and practice, theory and action.

Alte referate despre: asistenta sociala, omul fiinta sociala, studiu de caz asistenta sociala

Sunetul

2.PERCEPEREA SUNETELOR
Perceperea sunetelor de catre om se realizeaza prin intermediul urechii. Sub actiunea unui sunet de inaltime data, vibreaza anumite fibre, excitant terminatiile corespunzatoare ale nervului auditiv, care, la randul sau transmite excitatia la creier. Se constata ca frecventa sunetelor este cuprinsa aproximativ intre 16 Hz si 20000 Hz. Aceste limite variaza insa de la persoana la persoana , si in general cu varsta, astfel la aceeasi persoana limita superioara scade cu varsta .

Vibratiile de frecventa mai mica de 16 Hz se numesc infrasunete , iar cele mai mari de 20000 Hz se numesc ultrasunete. Se constata de asemenea ca si intensitatea sunetelor audibile este cuprinsa intre anumite limite, si anume aproximativ intre 4 x 10 la puterea minus 16 W/cm patrat si 2 x 10 la puterea minus 2 W/cm patrat. Intensitatea minima care exercita senzatia auditiva se numeste prag de audibilitate. Daca intensitatea sunetelor creste prea mult, in ureche apare o senzatie de durere ...

Alte referate despre: calitatile sunetului, sunet, viteza sunetului
Referate afisate : 14
Medie note: 8.43 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK