Sunetul si propagarea sunetului

Pe scurt despre sunet si propagarea acestuia

Astfel, de exemplu, intr-o sala de clasa trebuie sa se auda clar cursul predat de profesor, sau sa se asculte muzica in conditii acustice bune intr-o sala de concerte. In aceste incaperi, materialele acustice sunt incorporate de la inceput in proiectul camerei. Pe de alta parte, zgomotele dintr-un birou, un restaurant, un coridor de scoala, o sala de bowling sau o hala de fabrica, pot fi excluse aproape in intregime (cu exceptia conversatiei purtate la distanta mica), fiind zgomote indezirabile.

Aceste zgomote pot distrage atentia sau pot fi deranjante, avand efecte negative asupra comunicarii, confortului si eficientei muncii. In astfel de incaperi, se folosesc materiale fonoabsorbante pentru a indeparta o cantitate cat se poate de mare de sunet reflectat si pentru a crea totodata un mediu acustic confortabil.

Suprafete dure, masive, neporoase, cum sunt cele cu finisaje cu tencuieli uscate, gips-carton, zidarie, sticla, lemn, ciment etc., absorb in general mai putin de 5 procente ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 2091
Materia: Fizica

Sunetul

Astfel, vorbind in fata unui perete reflectator situat la 34 m distanta, ecoul va repeta ultima silaba, din care cauza se numeste ecou monosilabic. In cazul a doi pereti situati fata in fata se poate obtine fenomenul de ecou multiplu, produs de reflexia succesiva pe fiecare din cei doi pereti reflectatori. Fenomenul de ecou are o serie de aplicatii importante precum masurarea adancimii marilor, descoperirea submarinelor in imersiune sau a unor mari banuri de peste. Adancimea marii se determina, de exemplu, masurand timpul dupa care sunetul produs pe un vas la suprafata marii se reintoarse sub forma de ecou in urma reflexiei pe fundul marii.

In cazul cand distanta la peretele reflectator este mai mica decat distanta minima pentru producerea ecoului, sunetul reflectat va sosi inainte de incetarea senzatiei auditive a sunetului direct, producand o prelungire si o intarire a acestuia. Fenomenul poarta numele de reverberatie. Daca sunetul reflectat este perceput aproape concomitent cu cel ...

Alte referate despre: sunetul, propagarea sunetului, sunete

Ultrasunete

O parte din acestea sunt receptionate de urechile mari ale liliacului sub forma de semnale ecou, dupa un timp cu atât mai scurt cu cât obstacolul este mai aproape. Pe masura apropierii de obstacol liliacul emite din ce în ce mai multe semnale într-o secunda ajungând ca de exemplu la un metru de obstacol sa emita pâna la 60 semnale pe secunda. Aceasta permite liliacului sa simta precis pozitia sa fata de obstacole.

Alte referate despre: ultrasunete, ultrasunete si infrasunete, ultrasunetele

Sunetul si propagarea lui

Sunetul se poate propaga prin cele 3 medii : gazos, lichid şi solid. El nu se poate propaga în vid. Sunetul este produs prin comprimarea şi decomprimarea straturilor succesive din mediu (perturbaţia se transmite din aproape în aproape prin mediul elastic, creându-se unde elastice, care iau alternativ forma unei compresiuni sau a unei rarefieri) - vezi figura următoare :

Alte referate despre: sunetul si propagarea sunetului, sunetele si propagarea lor, sunetul si propagarea

Caldura.Propagarea caldurii

Dupa modul in care transmit caldura , corpurile se clasifica in :
-corpuri bune conducatoare de caldura (conducatoare termice)
-corpuri rau conducatoare de caldura (izolatoare termice sticla,lemn,plastic,hartie,pluta).
Lichidele si gazele sunt in general izolatoare termice.

Alte referate despre: caldura propagarea caldurii, caldura propagarea calduri, caldura propagarea caldurii referat

Ecolocatia si ecoul

Ecolocatia si ecoul este folosit de unele animale pentru perceperea sunetului. Emitand sunete si ascultand ecoul acestora, animalele sunt capabile de a gasi prada, a ocoli obstacole, si de a naviga fara a folosi vederea.

Alte referate despre: ecolocatia, ecoul, produse eco

Placa de sunet

DAC (controler audio digital) şi ADC-ul (convertor analog-digital) aduc modul pentru transmiterea în şi în afara plăcii de sunet în timp ce DSP-ul (procesor de sunet digital) supraveghează procesul. DSP-ul se mai ocupă şi oricare altă alteraţie a sunetului, cum ar fi ecoul sau sunetul 3D. Din cauză că DSP-ul se concentrează la procesarea sunet-ului, procesorul principal al calculatorului se poate ocupa cu alte treburi.

Plăcile de sunet vechi foloseau sintetizator FM pentru a crea sunete. Sintetizatorul FM ia tonuri de frecvenţe variate şi le combină pentru a crea o aproximaţie a unui anumit sunet, cum ar fi cel a unei trompete. În timp ce sintetizatorul FM s-a dezvoltat până la punctul în care sună foarte realist, el nu se compară cu sintetizatorul wavetable. Sintetizatorul wavetable funcţionează prin înregistrarea unei mici părţi din sunetul instrumentului actual. Această parte este cântată în continuu pentru a suna exact ca instrumentul înregistrat ...

Alte referate despre: placa de sunet referat, placa de sunet, download placa de sunet

Corectarea sunetului "F"

Aceste exercitii trebuie sa fie integrate intr-un sistem psihopedagogic organizat dat fiind faptul ca modul de articulare este defectuos, consolidat pe baza unor modele corticale care s-au format si pe baza unor procese psihice referitoare la reprezentarea auditiv motrica a sunetelor.Prin antrenare se are in vedere destramarea experientei senzorial motrice de pronuntie defectuoasa care a fost consolidata sub forma acelor modele defectuoase.

Alte referate despre: corectarea sunetului r, corectarea sunetului c, corectarea sunetului b

Sunet si fonem

Uneori acelaşi sunet este reprezentat grafic prin litere diferite(exemple : " c " - cal, casă, dar şi " k " - kamikaze, Kuweit, " i " - iată, italian, dar şi " y " - yola, Yonathan,etc). Un grup de litere poate reprezenta un singur sunet; astfel grupurile " che " , " chi " ," ghe" , " ghi " redau sunetul k', g' : chenar, gheaţă, ghiocel.Grupurile " ce ", " ci ", " ge”, " gi " redau consoanele africate č, g : cerb, cireş, circ, ger.

Alte referate despre: sunet si fonem, sunetul si fonemul, distinctia sunet-litera-fonem

Poluarea sonora

Omul traieste in lumea sunetelor si zgomotului. Sunetul se defineste prin vibratiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv. Zgomotul este sunetul puternic, necoordonat.

Unitatea de masura a intesitatii sunetelor este decibelul (db). Este o unitate de masura relativa, avind ca baza logaritmul raportului intre intesitatea zgomotului dat si intesitate de referinta, stabilita conventional ca fiind presiunea vibratiilor sonore de 0, 0002 dine/cm si care a fost considerata ca limita de jos a sunetelor audibile de catre om. Tinind seama de scara logaritmica, inseamna ca sunetele cu intensitatea de 10, 20, 30 db reprezinta depasirea de 10, 100, 1000 ori a pragului inferior al intesitatii.

Omul percepe sunete cu o frecventa intre 16 si 20000 vibratii pe secunda si cu o intensitate intre 0 si 120 db (de 10 000 000 000 000 ori peste pragul minim.) Zgomotul produs de o convorbire se situiaza intre limitele de 30 si 60 db.

Nivelul de 20-30 decibeli este inofensiv ...

Alte referate despre: poluarea sonora, poluarea sonora referat, referat poluarea sonora

Sunetul pe computer

Cu aceasta evolutie a tehnologiei nu este de mirare ca Windows 95...Xp cuprinde facilitati multimedia extinse.Pana la aparitia sistemelor performante pe calculator sunetul era doar cel uzual, sunetele de inchidere a unor ferestre,deschiderea ferestrelor, programelor, anumite atentionari etc si un fel de ”muzica” adica muzica electronica. Muzica electronica era compusa la inceput din sunete combinate care puteau sa reproduca unele note muzicale mai vag si chiar unele melodii,era ceva extraordinar pentru ca era mai usor de utilizat decat o caseta audio.

Alte referate despre: sunet computer, dowloand program de sunet pentru unitatea multimedi computer system, dispozitive sunet computer

Lumini si sunete bacoviene

George Bacovia, pseudonimul lui G. Vasiliu, a fost poet roman $i a trait intre anii 1881 – 1957 (s-a nascut la Bacau). A fost cel mai ilustru reprezentant al simbolismului romanesc. Lirica sa („Plumb”, „Scantei galbene”, „Stan^e burgheze”) exprima sentimentul izolarii, monotonia vietii burgheze, obsesia mortii, nevroze si atitudini halucinante in decorul dezolant al periferiei provinciale. A scris poeme in proza („Bucati de noapte”, „Dintr-un text comun”) pentru care a castigat premiul na^ional in 1934.
Nu po^i fii judecatorul unei opere (nici chiar daca esti autorul ei), fara sa-i alterezi „sunetul sau sensul” (Valery).
Nu exista o metafizica propriu – zisa la Bacovia, dar nelinistea moral – religioasa apasatoare este un „suras deasupra filozofiei”. Nefiind un poet la limbajului, se lasa, ...

Alte referate despre: lumina si sunet, lumina si sunet referat, lumina si sunetul

Proiect Atestat Placa de Sunet

Conector stereo de iesire de linie sau audio ( verde deschis ). Conectorul de semnal de iesire de linie este utilizat pentru transmiterea semnalelor sonore de la adaptorul audio la un dispozitiv din exteriorul calculatorului. Puteti lega cablurile de la acest conector la boxe stereo, la casti sau la statia stereo de amplificare. In cazul in care conectati calculatorul la statia dumneavoastra stereo, puteti obtine sunet amplificat.

Alte referate despre: atestat placa de sunet, proiect de atestat placa de sunet, atesta placa de sunet

Auzul la om

In timpul miscarii sau ciocnirii intre ele, obiectele produc unde sonore. Acestea sunt vibratii ale aerului, care sunt percepute de ureche, care le transforma in senzatie auditiva. In ureche ajung numeroese sunete, de la zumzetul insectelor, pana la zgomotul infernal provocat de avioanele cu reactie.

Atunci cand auzim ceva, de fapt ureche noastra este atinsa de vibratii unduitoare ale presiunii atmosferice. Urechea transforma undele sonore in impulsuri electrice, pe care le transmit mai departe la creier, care la randul sau decodifica semnalele. Ureche se obisnuieste treptat cu sunetul, iar cu timpul invatam si sensul acestora.

Alte referate despre: deficienta de auz, deficiente de auz, mecanismul auzului

Primavara - armonie de sunet, lumina si culoare

Primavara, fiica cea mai tanara a batranului an, cea aducatoare de bucurie si voie buna a sosit si la noi cu alaiul ei de flori, lumina si culoare.

Alte referate despre: primavara armonie de sunet lumina si culoare, primavara armonie de suflet lumina si culoare, referate primavara armonie de sunet cuvant si culoare
Referate afisate : 15
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles