Superlativele rusiei

Federatia Rusa ppt

Sosirea lui Stalin la putere conduce la industrializare si transforma economic URSS. Acesta trimite la moarte orice fel de opozitie. Atacata in 1941 de Germania nazista Rusia iese victorioasa din razboi si isi intinde influenta atat asupra vechilor teritorii rusesti cat si a noilor sateliti ca Romania, Cehoslovacia, etc.

Rusia devine un actor global si lupta cu US pentru dominatia mondiala. Concurenta intre cele doua state se duce de la domeniul spatial pana in junglele Vietnamului timp de 45 de ani. Intrarea in Afganistan din 1979, stagnarea economica conduc la deteriorarea situatiei interne. Mihail Gorbaciov incearca sa restructureze sistemul comunist dar in 1989 acesta colapseaza in afara URSS, in statele satelite. In 1991 URSS este oficial dizolvata. In urma ei raman 15 republici independente.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9290kb
Downloads: 515
Materia: Istorie

Rusia contrastelor - viata cotidiana la Petersburg

Rusia lui Petru cel Mare este un stat angajat in procesul de modernizare.Dupa victoriile in razboaiele cu Suedia,care I-au permis accesul la Marea Baltica,Petru construieste un oras capitala care trebuia sa fie centrul marelui sau Imperiu.Incepand cu 1703 in jurul fortaretei Petru si Pavel,care strajuia raul Neva,se inalta treptat Petersburgul.

Alte referate despre: viata cotidiana in rusia in perioada interbelica, amestecuri de substante intalnite in viata cotidiana, viata cotidiana in perioada interbelica

Rusia Kieveana

Cneazul Oleg, care a urmat la domnie dupa Riurik, a interprins o campanie la sud si a omorit pe cnezii kieveni – Ascold si Dir. In anul 882 el transforma Kievul in capitala a statului sau. Oleg a supus triburile slave dn dreapta si stinga Niprului. Unirea triburilor slave de rasarit in jurul Rusiei Kievene a continuat si in timpul domniei urmasilor sai Igor(912-945) , Sveatoslav(965-972 ) Si Vladimir (978-1015).

Cnezii Kieveni au purtat razboaie cu hazarii, bulgarii de pe Volga si cu Bulgaria dunareană. Ei au interprins campanii militare in Bizant. In anul 911 intre Rusia si Bizant a fost incheiat un tratat, care ii favoriza pe negustorii rusi. Rusia Kieveană a devenit un stat puternic si prosper.

Crestinarea Rusiei Kievene. Transformarile din viata sociala si economica a slavilor de est necesitau adoptarea ...

Alte referate despre: rusia kieveana, referat rusia kieveana, rusia kieveana referat

Federatia Rusa si Romania

Dar, chiar daca fortele liberale din jurul lui Boris Eltin au cautat, poate in mod sincer, sa-si insuseasca regulile democratice, care sa garanteze derularea vietii politice in mod civilizat, in Rusia a existat si exista inca un potential conservator de sorginte ex-sovietica care actioneaza pentru restauratie. Aceste forte, avand in frunte Partidul Comunist, au blocat adesea procesul democratic, punand in pericol evolutia Rusiei spre o reala democratie.

Alte referate despre: federatia rusa, federatia rusa referat, referat federatia rusa

Schisma Bisericii ruse in sec al XVII-lea

Rascolul s-a produs nu datorita fetisizarii ritualului - adica a formei de exprimare a credintei - de catre adversarii lui Nikon, ci datorita inlocuirii traditiilor rusesti de practica bisericeasca cu cele grecesti, lucru inacceptabil pentru constiinta religioasa a credinciosului rus, pentru care unitatea dintre rit si dogma nu se putea pune in discutie. Iata de ce modificarea ritului a fost receptata de oameni religiosi ai timpului ca o schimbare a credintei, fapt ce a dus la schisma Bisericii ruse si aparitia miscari starovere.

Alte referate despre: biserica ortodoxa din tarile romane in sec al xvi-lea, contextul istoric al sec al xvii -lea in tarile romane, mod de viata sec al-xvi lea

Capitulatiile intre 1830-1848, arma impotriva protectoratului rus

Limitand suzeranitatea turceasca, dar sporind totodata propria ei influenta in Moldova si Tara Romaneasca"3.Cei doi domni (numiti ulterior, la 1834) " se plasau cu fermitate pe principiul ca in temeiul capitulatiilor cu puterea suzerana, Principatele Romane constituiau entitati statale separate de restul imperiului otoman"4. Dupa extrem de lunga perioada de ocupatie rusa, puterile europene cereau:

Alte referate despre: ludovic filip 1830-1848, statul si administratia in franta sub monarhia burgheza 1830-1848, rugaciunea - arma impotriva faradelegilor

Romanii inchisi la Tiraspol sunt ostatici ai Federatiei Ruse

Asadar rezulta ca presiunea internationala si eventualele actiuni juridice ar trebui indreptate, in opinia noastra, catre Federatia Rusa. Mentinerea in puscaria din Tiraspol a romanilor are un rol simbolic reprezentand o forma de umilire si batjocorire a tuturor romanilor, pe de o parte, dar este si o modalitate de mentinere a unui instrument de santaj. Viata lor contra garantarii independentei Transnistriei. rnrnDecizia este politica si evident, nu are nimic de-a face cu minuscula entitate secesionista de la Tiraspol nerecunoscuta de nimeni ci cu Moscova, cu politica Kremlinului. Dealtfel acest lucru a iesit in evidenta izbitor cu ocazia eliberarii lui Ilie Ilascu, slobozit, cu intelesuri stravezii, in preajma inscaunarilor presedintilor Putin, Voronin si Iliescu in noile lor posturi.rnrnEste greu de inteles si ramane - in cel mai bun caz - o tema misterioasa, de ce Ilie Ilascu, imediat dupa eliberare, a trecut la atacuri dure la adresa miscarii politice din care a facut parte in momentul ...

Alte referate despre: populatia federatiei ruse, economia federatiei ruse, resursele naturale ale federatiei ruse

Romania in perioada neutralitatii

Din punct de vedere spiritual, Romania a fost modelata sub influenta culturii franceza. Franta a inceput sa manifeste interes politic pentru Principatele Moldovei si Valahiei abia in epoca Revolutiei. La 15/28 iulie 1914 Austro-Ungaria declara razboi Serbiei. La 1 august, Germania declara razboi Rusiei, iar la 3 august Frantei. In aceeasi zi Germania invadeaza teritoriul Belgiei. A doua zi, Anglia declara razboi Germaniei. Int-o saptamana, sapte state europene, printre care cele cinci mari puteri, erau in stare de razboi. O luna mai tarziu, Turcia si Japonia se prinsesera si ele in hora sangeroasa.

Alte referate despre: romania in perioada neutralitatii, perioada neutralitatii, politica externa a romaniei in perioada neutralitatii

Rusia si Organizatia Mondiala a Comertului

"Rusia si Organizatia Mondiala a Comertului"
Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) are deja mai mult de 140 de membrii, si in viitorul apropiat numarul lor va creste. Aceasta inseamna faptul ca practic fiecare stat care pretinde la crearea unei economii moderne si efeciente si la participarea cu drepturi egale la comert mondial, tinde sa devina membrul OMC. In acest sens Rusia nu este o exceptie.
"Rusia si Organizatia Mondiala a Comertului"

Alte referate despre: rusia organizatia mondiala a comertului, organizatia mondiala a comertului si rusia, organizatia mondiala a comertului rusia

Rusia ca mare putere globala

Politica externă a noului stat ex-sovietic a fost sinuoasă în mai multe privinţe, ea încercând totuşi să păstreze o constantă: puterea de la Kremlin întruchipată de preşedintele Boris Elţîn care a urmărit promovarea cu consecvenţă a unor relaţii de colaborare cu SUA şi marile puteri occidentale.

Alte referate despre: rusia ca mare putere globala, rusia ca mare putere global, rusia putere globala regionala

Rusia

Rusia moderna a fost intemeiata de Tarul Petru I,in secolele XVII-XVIII.Colonizarea Siberiei a avut loc in secolul XIX-lea, cand regiunea transcaucaziana si statele musulmane independente din centrul Asiei au fost si ele anexate.Revoltia din anul 1917 a avut ca rezultat preluarea conducerii tarii de catre Partidul Comunist (Bolsevic). Cand s-a destramat URSS in decembrie 1991,Rusia si multe dintre republici au format Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Alte referate despre: rusia, rusia referat, comunismul in rusia

Federatia Rusa

In N se desfasoară tundra si silvotundra ( peste 1/3 din teritoriul Rusiei ) , iar in sudul acesteia taigaua , imensa pădure ce ocupă aproape 1/2 din suprafata tării . Pădurea de foioase si stepa ocupă suprafete restrânse în partea europeană a tării . Fauna , foarte variată , cuprinde numeroase animale cu blănuri scumpe ( zibeline , samuri , vulpi argintii , s.a. ) , elani , ursi , păsări migratoare , reptile, s.a.

Alte referate despre: federatia rusa referat geografie, referat despre federatia rusa, despre federatia rusa

Federatia Rusa de la destramarea URSS pana in prezent

Ea nu ezită să şantajeze aşa zişii “ parteneri “ vestici cu potenţialul ei nuclear, Boris Elţîn vorbind cu mândrie nedisimulată de “grupul celor 8 “ – G-8 – în care chipurile ar fi admisă şi Rusia la egalitate cu celelalte 7 mari puteri ale lumii, deşi este evident ca ţara sa mai are mult până să depăşească stadiul de subdezvoltare şi statutul de mai sus e obţinut prin şantaj. În ultimii ani lucrurile au evoluat în direcţia dorită de occidentali.

Alte referate despre: federatia rusa de la destramarea urss pana in prezent, federatia rusa de la destramarea urss oina in prezent, urss si federatia rusa

Unicitatea Rusiei - baza teoretica a eurasiatismului

De aceea slavofilii se şi opun integrării Rusiei în instituţiile economice politice şi militare occidentale, întrucât procesul integrator ar putea restrânge suveranitatea naţională; ca alternativă, reprezentanţii acestei orientări propun o întoarcere la resursele proprii, la modelele şi principiile pe care Rusia le-a testat de-a lungul evoluţiei sale istorice. În ceea ce priveşte politica externă, slavofilii recomandă ca prioritate protejarea minorităţii ruse din fostele republici sovietice, precum şi revenirea la sistemul de alianţe tradiţionale, constând în relaţii strânse cu Serbia, cu ţările arabe, Cuba, Coreea de Nord, India (A. Sergounin, “Russian Foreign Policy Thinking: Redefining Conceptions”).

Alte referate despre: unicitatea rusiei baza teoretica a eurasiatismului, unicitatea rusiei-baza teoretica aeuroasiatismului, bazele teoretice ale metrologiei sportive

Modele culturale la rusii staroveri si reflectarea lor in literatura

Credinciosii de rit vechi recunosc asa-numita cruce in opt colturi, in timp ce crucea greceasca are patru. Procesiunile in jurul bisericii in timpul marilor sarbatori se fac la cei de rit vechi in sensul miscarii soarelui, in ideea ca omenirea merge dupa Soarele - Hristos, iar la cei de rit nou in sens invers, etc.Astazi acestor diferente nu li se acorda aceeasi importanta ca acum 300 de ani, in buna parte si datorita cercetarilor care au demonstrat justetea ambelor variante.

Alte referate despre: modele culturale europene, matricea culturala a rusiei, modele culturale

Redarea frazeologismelor in traducere rusa

Lucrarea mai conţine o bibliografie selectivă. La cercetarea problemei pe care ne-am pus-o ca scop am utilizat metode diferite, una dintre ele fiind metoda analizei exemplelor traduse. O altă metodă este cea comparativă; originalul s-a studiat vizavi de textul tradus. O metodă pe larg aplicată a fost lucrul cu dicţionarul frazeologic român-rus şi cu alte dicţionare frazeologice.În concluzii am expus rezultatele la care am ajuns, tratînd tema dată.

Alte referate despre: redarea frazeologismelor in traducere rusa, redarea frazeologismelor in traducere, frazeologismele rominesti in traducere rusa

Rusia

Relieful oferă o mare varietate de forme si unităti. Cele trei trepte
principale de relief sunt:

Alte referate despre: referat rusia, despre rusia, referat despre rusia

Poetica formalista din Germania in Rusia

O istorie inclusiva a formalismului rus va oferi imaginea uoe miscari mai complicate, desi. poate, mai putin dramatice. D'!ceasta perspectiva, formalismul apare ca un curent central si omplet al esteticii moderniste din primul sfert al secolului XX. in multe si felurite idiomuri si cu o varietate de concepte adeseori oeneratoare de confuzii, ideea specificitatii literaturii ca arta a fost afirmata cu emfaza sau. mai exact, a fost reafirmata Pentru a descrie acele trasaturi ale literaturii care o deosebesc de celelalte tipuri de discurs neartistic, cautarea poeticii a fost reluata cu un avant nou si cu noi instrumente epistemice.

Alte referate despre: germania si rusia, inchisorile comuniste din germania si rusia, batalia dintre germania si rusia

Federatia Rusa

Este situata in partea de est a Europei si de nord a Asiei.Se invecineza cu 14 state , este scaldata de apele a 3 oceane si 12 mari.Pe teritoriul ei trec cai de transport si comerciale de importanta internationala, care leaga Europa cu Orientul, cu Asia Centrala,de Sud si Sud-Est.

Alte referate despre: federatia rusa pozitia geografica, federatia rusa populatie, federatia rusa aspecte economice
Referate afisate : 19
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK