Tabelul maselor de aer

Temperatura aerului

Amplitudinile medii de 24-25ºC, ca si valorile absolute, atesta continentalismul termic al acestei regiuni. Temperatura maxima absoluta fost de 39.4ºC (7.VIII.1952) la Botosani si de 40ºC (13.VIII.1946) la Iasi, iar minima absoluta de -30.3ºC (1.II.1937) la Iasi amplitudinea termica absoluta fiind de 75ºC. La suprafata solului extremele termice au atins 66.6ºC la Iasi (iulie 1969) si -34.6ºC la Podu Iloaiei (ianuarie 1963), realizandu-se o amplitudine de 101.2ºC.

In general, primul inghet se produce in jurul datei de 16.X la Botosani si 14.X la Iasi, iar ultimul la 15.IV si respective 20.IV. De multe ori datele medii amintite sunt devansate sau intarziate cu 10-30 de zile. Cel mai timpuriu inghet s-a inregistrat la 17.IX la Botosani si la 10.XI la Iasi, iar cel mai tarziu, primavara, la 21.V pentru intreg teritoriul Campiei Moldovei. Primele brume apar incepand de la 1.XI in nord si 1.X in sud, iar ultimele se produc in jurul datei de 11.IV.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 558
Materia: Geografie

Atmosfera

Astfel, în orase temperatura este mai
ridicata cu 1^0-2^0 C decât în împrejurimi din cauza lipsei
vegetatiei, a faptului ca betonul cladirilor si asfaltul absorb
mai multa caldura, precum si a caldurii emanate de uzine sau a
cantitatii mai mari de dioxid de carbon din atmosfera.

Alte referate despre: atmosfera, presiunea atmosferica, fenomene electrice in atmosfera

Cunoasterea zapezilor si avalanselor

Cu timpul ea se indeasa, scazind foarte mult in grosime. Dupa 2-3 zile abia daca mai are 30..40% din grosimea initiala. Este o zapada foarte usoara: piciorul se poate misca prin ea fara sa se simta prea multa rezistenta. In schimb mersul cu rachetele este destul de incomod, din cauza ca piciorul se afunda mult, iar sprijinul rachetei pe zapada este destul de instabil, zapada fugind in toate partile.

Alte referate despre: importanta zapezii pentru pamant si plante, importanta zapezii, craiasa zapezii rezumat

Poluarea aerului

Compoziţia normală a aerului
Compoziţia normală a aerului cuprinde (in vol. % atmosferă uscată): azot 78,09%, oxigen 20,95%, argon 0,92%, bioxid de carbon 0,03%. Acest amestec de gaze reprezintă peste 99,99% din compoziţia aerului. Restul de circa 0,01% este alcătuit din alte gaze ca neon, heliu, metan, kripton, xenon, ozon, hidrogen, radon. La acestea se adaugă proporţii variabile de vapori de apă (in medie 0,2 – 3%).

Alte referate despre: poluarea aerului, poluarea aerului referat, referat poluarea aerului

Poluarea aerului

Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta crestere de temperatura va continua ,si dupa toate asteptarile ,pana la mijlocul secolului urmator va ajunge la valoarea de 1,5-4,5 grade C. Dupa unele estimari ,in zilele noastre peste un miliard de oameni inspira aer foarte poluat ,in special cu monoxid de carbon si dioxid de sulf ,rezultate din procesele industriale.Din aceasta cauza ,numarul celor care de afectiuni toracice-pulmonare ,in special in randul copiilor si al batranilor ,este in continua crestere. La fel si frecventa cazurilor de cancer de piele este in crestere.Motivul este stratul de ozon deteriorat ,care nu mai retine radiatiile ultraviolete nocive.

Gauri in stratul de ozon:
Stratul de ozon din stratosfera ne protejeaza retinand razele ultraviolete ale soarelui.Deoarece in zilele noastre ...

Alte referate despre: referat despre poluarea aerului, poluare aerului, despre poluarea aerului

Temperatura si caldura

In aceasta masura zero absolut este la -273,16℃, care este 0 K, intervalele de temperatura fiind identice cu cele masurate in Celsius. Corespondenta acesteia, “Fahrenheit absolut” sau unitatea Rankine, descoperita de inginerul si fizicianul britanic William J. M. Rankine plaseaza zero absolute la -459,69℉, care este 0 R, si punctul de inghet la 491,69 R. O scara mai consistenta din punct de vedere stiintific, bazata pe scara Kelvin, a fost adoptata in1933.

Alte referate despre: temperatura si caldura, temperatura si caldura referat, referat despre temperatura si caldura

Termometrul - scari de temperatura

Termometrul de maxim cu inregistrare automata al lui Daniel Rutherford (inventat in 1794) consta intr-un tub cu mercur in interiorul caruia se afla o mica bucata de otel, asezata deasupra nivelului lichidului. Pe masura ce acesta se dilata, odata cu cresterea temperaturii, impinge bucata de otel. La contractare aceasta ramane pe loc, marcand astfel cea mai inalta temperatura atinsa de la fixarea termometrului. Instrumentul poate fi resetat cu ajutorul unui magnet.

Alte referate despre: termometrul - scari de temperatura, termometre scari de temperatura relatia dintre celsius si fahrenheit, scari de temperatura termometre

Igiena muncii

Calitatii
- intensitatea DB (decibe ) [Este unitatea de masura a intensitatii sonore.
1dB=1/10 Bell ]
Hipocauze expunerea la zgomot se poate la surditate care poate fi laterala sau bilaterala .
- nivel al zgomotului 40-90dB ; concert 120dB, este 90 prezinti semne de nervozitate zgomotul este sursa de stres.

Alte referate despre: igiena muncii, igiena muncii intelectuale si fizice, igiena muncii intelectuale

Temperatura

Temperatura este marimea fizica ce caracterizeaza starea de incalzire a
unui corp. Multe procese tehnologice care au loc in reactoarele chimice,
coloane de fractionare, difuzie si altele, sunt puternic influentate de
temperatura din utilaj. De aceea masurarea cu precizie a temperaturii in
utilajele tehnologice are o importanta deosebita.

Alte referate despre: temperatura, scari de temperatura, masurarea temperaturii

Constanta solara si temperatura soarelui

Se numeste CORP NEGRU un corp care absoarbe, in intregime, toate componentele luminii. Evident, definit in acest fel, corpul negru este un corp ideal, dar se pot realiza diferite corpuri reale ale caror proprietati sa se apropie sensibil de ale acestuia. Un prim exemplu, usor de realizat, il constituie orice corp acoperit cu vopseaua numita "negru de fum".

Alte referate despre: energia si temperatura soarelui originea solara, temperatura soarelui, constanta solara

Masele plastice

Masele plastice
Pentru a ne comporta correct cu masele pastice, trebuie sa stim din ce fel de polimeri au fost produse ele – termoplastici sau termoreactivi. Polimerii termoplastici( de exemplu polietilena) la incalzire devin moi si in aceasta stare isi schimba usor forma. La racier ele din nou se solidifica si isi pastreaza forma capatata. Fiind din nou incalzite, ele iarasi devin moi, pot capata o noua forma si tot asa mai departe. Din polimerii termoplastici pot fi formate prin incalzire si presiune diferite articole care in caz de necessitate pot fi din nou supuse aceluias mod de prelucrare.

Masele plastice
Polimerii termoreactivi la incalzire devin plastici, apoi isi pierd plasticitatea devinind nefuzibili si insolubili, deoarece intre macromoleculele lor liare au loc interactiuni chimice, formindu-se o structura tridimensionala ( ca in cazul vulcanizarii cauciucului). Un astfele de material nu mai poate fi supus prelucrarii a doua oara: el a capatat o structura spatiala ...

Alte referate despre: mase plastice, mase plastice referat chimie, mase plastice referat

Poluarea aerului

Poluarea aerului
Fixarea unei valori limita se fondeaza pe criteriile calitatilor aerului, a parametrilor masurati, a caror interpretare variaza de la o tara la alta. Morala si legea interzic experimentarile pe om. Cunostintele dobandite in momentul experimentarii pe animale permit respectarea marjelor de securitate in momentul fixarii valorilor limita pentru a nu pune in pericol sanatatea omului. Nu se pot cunoaste pericolele potentiale pornind doar de la concentratii: pot exista efecte pe termen lung provenind din fenomenele de cumulare a complementaritatii dintre mai multe substante.

Alte referate despre: poluarea aerului referat chimie, referat poluarea aerului a apei si a solului, poluarea aerului a apei si a solului

Mase plastice - cauciucul

Mase plastice - cauciucul
Aproape toate masele plastice conţin, în afară de polimeri, componenţi care le oferă anumite calităţ; substanţa polimeră serveşte în ele în calitate de liant. O masă plastică este constituită din materialul de umplutură (făină de lemn, ţeseturi, azbest, fibre de sticlă), care îi reduc costul şi îmbunătăţesc proprietăţile mecanice, plastifianţi, care le sporesc elasticitatea şi le reduc fragilitatea, stabilizatori, care contribuie la păstrarea proprietăţilor maselor plastice în timpul proceselor de prelucrare ţi în timpul utilizării, coloranţi care le dau culoarea necesară şi alte substanţe.

Alte referate despre: mase plastice cauciucul, mase plastice cauciucul natural si sintetic, mase plastice cauciuc referat

Apa, aerul, solul

Apa, aerul, solul
Omul dispune numai de apele de la suprafaţa solului – adică de aproximativ 30.000 km3, ceea ce înseamnă circa 0,002% din totalul consumul de apă ce revine pe om/zi variază între 3 litri, în zonele aride ale Africii şi de 1,045 litri la New York.

Alte referate despre: apa aer sol, factori de mediu apa aer sol, toluen in apa aer sol

Poluarea aerului

De cand omul a inceput sa lupte impotriva naturii, suprafata deserturilor a crescut cu un miliard de hectare si procesul avanseaza intr-un ritm accelerat. Din cele 14-16 miliarde de tone de bioxid de carbon lansate anual in atmosfera prin arderea combustibililor, plus cele provenite din respiratia oamenilor si animalelor, doua treimi sunt absorbite de paduri, acei “plamani verzi” ai Pamantului, carora le datoram atat de mult.
De asemenea, padurea este menita sa asigure cerintele de agrement si turism, tot mai accentuate in conditiile vietii moderne, ambianta biofizica indispensabila localitatilor balneoclimaterice, conservarea multor specii de plante si animale foarte utile etc.Intr-un cuvant, fara paduri suficiente, dezvoltarea si, la urma urmelor, viata insasi nu sunt posibile.

Alte referate despre: poluarea aerului atmosferic in mun chisinau, referate poluarea aerului, poluarea aerului cauze

Arme de nimicire in masa

Arme de nimicire in masa
Invenţie diabolică a minţii umane, armele de distrugere în masă sunt dispozitive de luptă destinate distrugerii unei forţe mult superioare a inamicului cu muniţie cât mai puţină din partea agresorului. Fără excepţie aceste arme de distrugere în masă afectează, uneori ireversibil, mediul înconjurător ducând la grave dezechilibre ecologice.

Alte referate despre: arme de nimicire in masa, armele de nimicire in masa, armele de nimicire in masa referat

Poluarea aerului si a solului

Poluarea aerului si a solului
Poluarea reprezinta un proces de alterare a factorilor de mediu biotici si abiotici, prin introducerea in mediu a poluantilor de tipul deseurilor rezultate din activitatea umana, de origine menajera, agricola, industriala. Poluarea a aparut o data cu dezvoltare primelor civilizatii de tip orasenesc. Initial, produsele poluante erau putine si de natura organica,usor biodegra- dabila, de catre microorganisme ( bacterii, ciuperci).

Alte referate despre: poluarea aerului si a solului, poluarea aerului apei si solului, referat poluarea aerului apei si solului

Aerul

aerul contne 1/5 (dupa volum) de oxigen (21%), azot („azot” inseamna in limba greaca „fara viata”) - 78% si gaze inerte: argon (Ar), neon (Ne), cripton (Kr), xenon (Xe), heliu (He) care impreuna constitue 0.94%, dioxid de carbon – 0.03%, alte gaze si vapori de apa 0.03%. Pe masura indepartarii de suprafata pamantului, compozitia aerului atmosferic se schimba. La 10 km distanta de la suprafata Terrei compozitia ramane aceeasi enumerata mai sus. La 25-30 km distanta apare zona de ozon din care fac parte oxigen (O2), ozon (O3), azot (N2).

Alte referate despre: aerul, combaterea poluarii aerului, protectia aerului
Referate afisate : 18
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles