Tacitus publius cornelius

Tacitus Publius Cornelius

Este istoric istoric latin şi a trăit între 55 si 120. El provine dintr-o familie senatorială din provincia Gallia Cisalpina şi studiază retorica la Roma cu M. Aper şi Iulius Secundus, dobândind de tânar faima unui orator de talent. Cariera publică o începe în timpul domniei lui Vespasian ca tribun laticlavus, se căsătoreşte în 78 cu fiica consulului Iulius Agricola. Devine sub Dominiţian praetor (anul 88), iar în timpul lui Nerva consul suffect (anul 97).

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 22
Materia: Istorie

Istoria la romani - Titus Livius Dio Cassius

Fara indoiala istoria a lui Dio Cassius nu se poate compara cu marile opere antice ale genului istoric.Autorul nu se ridica la nivelul unui Thucydides,desi acesta i-a servit ca model nici la acela a lui Caesar,Titus Livius sau Tacitus.Totusi ISTORIA ramana este mai mult decat utila prin informatia bogata pe care o contine prin efortul pe care autorul la facut de a stabili cronologia evenimentelor prin judecatile uneori remarcabile asupra imprejurarilor si oamenilor,in deosebi cand descrie epoca pe care o cunoaste din propia experienta.
Viata lui Cassius Dio.

Alte referate despre: titus livius dio cassius, referat titus livius dio cassius, conceptia istorica a lui titus livius

Seutonius - un autor si o carte de succes in Roma Antica

Seutonius a publicat biografiile Cezarilor începând cu Iulius Cezar si
terminând cu Domitianus. Numele de Cezar, initial doar un cognomen al
familiei Iulia, a devenit treptat sinonim cu împarat si, împreuna cu
Augustus, unul din titlurile definitorii ale împaratilor romani. De
aici titlul care se atribuie cartii lui Seutonius, caci titlul
original s-a pierdut odata cu primele pagini ale operei.

Alte referate despre: un autor si o carte de succes in roma antica, cartea cheia succesului, carte cheia succesului

Cornelius Nepos

Dupa aceea, saisprezece carti tratand Despre barbatii ilustri (De uiris illustribus), clasificati dupa domeniul in care si-au exercitat calitatile: arta militara, drept, elocinta, filosofie, istorie, gramatica; din fiecare domeniu, o carte era consacrata grecilor, carte romanilor. Acestei culegeri ii apartineau tratatele mentionate mai sus. In sfarsit o viata a lui Cato si Viata a lui Cicero, publicate separat.

Este neindoios faptul ca Nepos s-a inspirat din genul biografic practicat in limba greaca inca din epoca alexandrina, dar el a reflectat, la randul sau asupra acestui gen, adaptandu-l orizontului de asteptare al publicului roman. Nepos recunoaste ca istoricii latini sunt departe de a-i egala pe cei greci, ca, de la moartea lui Cicero, genul istoric a ramas, total lipsit de forma si abia schitat, spre deosebire de genul oratoric si de filosofie, modelate gratie perfectiunii stilului ciceroian.

Alte referate despre: cornelius nepos, cornelius nepos referat, publius cornelius tacitus

Lucius Cornellius Sulla

Lucius Cornelius Sulla s-a nascut in 138 a.Chr. intr-o familie aristocratica.Si-a petrecut tineretea departe de viata politica si militara. Dintr-o intamplare fericita,el devine quaestor.In anul 108 a.Chr, il insoteste pe Caius Marius in Africa,unde participa la razboiul impotriva lui Iugurtha,regele Numidiei.Aici dovedeste calitati militare de exceptie,fiind un comandant rece,siret si foarte indraznet,Caius Marius fiind incantat de calitatile acelui tanar de 30 de ani.

Lucius Cornelius Sulla parcurge cursus honorum nu din ambitii politice sau militare,ci din orgoliul sau de aristocrat sarac,dornic de o imbogatre rapida. Intra in conflict cu Caius Marius pentru comanda armatelor impotriva lui Mithriades IV,regele Pontului,pentru ca Mithriades trecuse in Grecia,asediata si cucereste mai intai Atena,lasand-o ...

Alte referate despre: lucius cornelius sulla, lucius cornelius sulla felix, opere lucius cornelius sulla

Roma antica

Principalele instituţii ale statului roman incipient erau adunarea bătrânilor (senatus), adunarea poporului pe curii (comitia curiata), care alegea pe toţi magistraţii şi regele (rex), ales de adunarea poporului. În cursul evoluţiei sale din această perioadă populaţia Romei s-a împărţit în patricieni (aristocraţia gentilică) şi plebei (reprezentanţi ai triburilor aservite), amândouă categoriile fiind formate din oameni liberi, sclavia, incipientă, având un caracter patriarhal. În secolul al VI-lea Î.C. Roma a cunoscut o perioadă de dominaţie politică etruscă, care a influenţat tradiţia, instituţiile politice şi arhitectura secolelor următoare.

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica

Expansiunea Romei intre 753 - 27 i.e.n.

Aproape acum 3000 de ani, oierii si-au construit case pe dealurile de langa Tibru. Aceste asezari au crescut treptat si astfel au ajuns sa formeze orasul Roma. Istoria politica a Romei este marcata de trei perioade. In prima perioada 753-509 ien orasul s-a dezvoltat de la un sat la o cetate condusa de regi. Apoi romanii au trecut de la regi la Republica Romana in a doua perioada 509-27 ien. Urmand caderii republicii, Roma cade sub dominatia imparatilor si infloreste pentru alte cinci secole intre 27ien-476en.

Alte referate despre: expansiunea romei, etapele expansiunii romei in perioada republicii, urmariile expansiunii romei

Inceputul si dezvoltarea Istoriei Religiilor

"The Sacred Books of the East", din care aparura sub conducerea sa (Oxford 1878 - 1905) 50 de volume, inaugura (in 1878) cel dintai curs de istoria religiilor (Hibbert Lectures) si scrise o multime de studii de filosofie religioasa si de istoria religiilor. Datorita trusturilor Hibbert Fund si apoi catedrelor si cursurilor de istoria religiilor, intemeiate cu spezele scotianului Gifford la 4 universitati (in 1878), disciplina aceasta a luat in Anglia un mare avant.

Alte referate despre: istoria religiilor, istoria religiilor referat, referat istoria religiilor

Regatul lui Burebista parte componenta a lumii antice

Burebista a fost cel mai remarcabil rege al daciei, inzestrat cu calitati de organizator, strateg diplomat si militar, reusind sa unifice formatiunile politico-militare, daco-gete din spatiu Carpato-Danubiano-Pontic sub autoritatea sa au fost puse astfel bazele unui puternic regat.Unirea triburilor geto-dacice a fost posibila datorita premiselor etnice, culturale lingvistice spirituale si geopolitice.Unitatea religioase se baza pe credinta in acelasi zeu Zamolxe si pe credinta de nemurire, Burebista isi incepe organizarea puterii monarhice cu caracter militar prin activitati administrative: recrutarea de oameni insarcinati cu administrarea agriculturii, stringeria darilor.

Alte referate despre: civilizatia daca partea componenta a lumii antice, civilizatia geto-daca-parte componenta a lumii antice, civilizatia tracica-parte componenta a lumii antice

Etnogeneza romaneasca - Rezistenta antiotomana a Tarilor Romane in secolele XIV - XV

Etnogeneza romaneasca este:-procesul de formare a poporului roman si a limbii romane desfasurat intre secolele I i.Hr.-VIII d.Hr.locul:la N si S de Dunare in spatiul carpato-danubiano-pontic s-a realizat prin simbioza a 2 componente:-dacica;-romana
*o parte din teritorii(Crisana,Maramures,Moldova)erau locuite de dacii liberi care nu au fost incluse in provincia Dacia romana

Alte referate despre: rezistenta antiotomana a tarilor romane in secolele xiv-xv, rezistenta antiotomana a tarilor romane in secolul xiv-xv, rezistenta antiotomana in tarile romana in sec xiv-xv

Ecaterina cea Mare

Pe 20 septembrie 1754, după nouă ani de căsătorie, Ecaterina naşte un băiat, Pavel Petrovici, despre care se spune c-ar fi copilul lui Serghei Saltikov -un şambelan chipeş. După naştere, rămâne singură, Serghei este îndepărtat printr-o misiune în Suedia, nu i se permite sa-si vada copilul, care e dus in apartamentele imparatesei. Se refugiază în cărţi şi citeşte Analele lui Tacitus, Eseu asupra moravurilor şi spiritului naţiunilor de Voltaire, Spiritul legilor de Montesquieu. Din aceste lecturi ia lecţii de liberalism, visează un regim de bunătate, dreptate, inteligenţă.

Alte referate despre: ecaterina cea mare, ecaterina cea mare a rusiei, ecaterina cea mare biografie

Delta Dunarii - Rezervatie a biosferei

Hartile Evului Mediu nu sunt nici ele mai consecvente, Dunarea se varsa ba in Marmara, ba in Dardanele, iar daca-si aduna totusi apele in Marea Neagra i se deseneaza fie un brat-doua, fie vreo 5-6, cate unul ratacit si prin portul Constanta... Abia in 1856 capitanul Engley Spratt intocmeste o harta mai aproape de realitate; adica de contemporaneitatea sa, pentru ca astazi lucrurile stau deja altfel: farurile instalate la malul marii in 1802 (Sulina) si 1865 (Sf. Gheorghe) se afla acum la 2-3km inapoia tarmului.

I.Populatia si asezarile
Populatia Deltei are un mod de viata neschimbat de secole. Implantarea unama discreta a permis supravietuirea uimitoarelor ecosisteme din Delta. Intinderea mare a apei explica numarul mic al locuitorilor (in jur de 22000 de locuitori), cu toate ca sporul natural este mult peste media tarii(7-80/00). Mobilitatea teritoriala a cunoscut deplasari definitive si deplasari temporare pentru lucru, studii etc.

Populatia Deltei este grupata in 15 ...

Alte referate despre: delta dunarii rezervatie a biosferei, delta dunarii-rezervatie a biosferei, delta dunarii rezervatie a biosferei referat

Dunarea

Nu-i de mirare asadar ca informatiile de ordin istoric difera: acelasi Herodot credea ca Dunarea se imparte la varsare in cinci brate, relatare sustinuta de Eratostene din Alexandria si de grecul Polybiu (272-120 î.H.), contrazisa la inceputul mileniului I al erei noastre de geograful Strabon din Pont care numara sapte brate, de romanul Pliniu cel Batran convins ca erau sase, de egipteanul Claudiu Ptolemeu (cca 90-168 d.H.) revenit la sapte brate de varsare ale Dunarii in mare, inclusiv "Gura sfanta"; hartile Evului Mediu nu sunt nici ele mai consecvente, Dunarea se varsa ba in Marmara, ba in Dardanele, iar daca-si aduna totusi apele in Marea Neagra i se deseneaza fie un brat-doua, fie vreo cinci-sase, cate unul ratacit si prin portul Constanta...

Alte referate despre: dunarea, delta dunarii referat, referat delta dunarii

Generalitati despre politica

De exemplu pentru Ariston retorica este stiinta de a intelege si de a trata chestiunile politice prin discursuri care conving poporul. Cornelius Celsus – scopul retoricii este de a vorbi convingator in probleme indoielnice si de natura politica.

Alte referate despre: politici publice, politica de promovare, politica de pret
Referate afisate : 14
Medie note: 8.25 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles