Tarile romane intre diplomatie si conflict in evul mediu

Tarile romane intre diplomatie

2. Mircea cel Bătrân (1386-1418) a domnit în Ţara Românească şi provenea din dinastia basarabilor. Încă de la începutul domniei a încheiat un tratat de alianţă cu Polonia îndreptat împotriva Ungariei. Renunţă la acest tratat şi se aliază cu Ungaria condusă de regele Sigismund de Luxemburg, tratat care prevedea înfrângerea turcilor.

Turcii atacă Ţ.R. şi are loc o bătălie la Rovine în S Ţ.R. datată 1394-1395. Victoria aparţine românilor. Boierii români, considerând că a trecut pericolul, îl trădează pe Mircea şi îl numesc ca domnitor pe Vlad Uzurpatorul. Încheie un nou tratat cu Sigismund de Luxemburg la Braşov, în 1395, tratat care prevedea participarea lui Mircea cel Bătrân la cruciada organizată de Sigismund ţn schimbul recuperării tronului.

Cruciada organizată în anul 1396 s-a numit ,,Cruciada de la Nicopole’’ şi s-a terminat ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 3084
Materia: Istorie

Istoria romanilor

Istoria romanilor - Cercetarile facute de arheologii romani la Bugiulesti, Tinutul Valcei, a dus la descoperirea unor relicve umane, datand de la inceputul Paleoliticului Inferior (aprox. 2 milioane de ani inainte de Hristos). Aceste vestigii sunt dintre cele mai vechi din Europa, scotand la iveala perioada in care omul, un humanoid, de fapt, parcurgea, fizic si spiritual, etapele depasirii statutului sau de animal.

Alte referate despre: referate istorie, referat istorie, formarea constiintei istorice

Formarea principatului Transilvaniei

In mod curent se porneşte de la 1437, de la faimoasa unio trium nationum.Dar e destul sa aruncam o privire asupra textului uniunii de la 1437, ca sa aflam ca in el nu apare termenul de natiune.Uniunea frateasca (fraternam unionem) o fac Nobiles, Saxones si Siculi. .Partenerii uniunii se numesc doar parti 1 .Asa se numesc si in re- afirmarea uniunii, de la Turda, in 1438 2.

Alte referate despre: formarea principatului transilvaniei, formarea principatului transilvania, formarea principatul transilvaniei

Istoria Romaniei

La un moment dat, populatia de pe teritoriul actualei Românii, a creat
o remarcabila cultura, a carei dovada se regaseste in policromia
ceramicii de Cucuteni (comparabile cu ceramica unor alte culturi
europene importante, la vremea aceea, din Bazinul Mediteranei de
Rasait si a Orientului Mijlociu), precum si cultura statuetelor
Hamangia (Gânditorul de la Hamangia este cunoscut astazi în intreaga
lume).

Alte referate despre: istorie, referate la istorie, romanitatea romanilor in viziunea istoricilor

Legaturile economice in Tarile Romanesti

Dezvoltarea ulterioarăa economiei de mărfuri îşi găseşte expresie în lărgirea comerţului, în apariţia unor negustori specialişti. Perioada istoricăcuprinsăîntre secolele XIV-XVI nu se prezintămeşteşugăreşti şi al comerţului pe teritoriul patriei noastre, în mod uniform. Agricultura, cuprinzând cultura cerealelor, viticultură, grădinărit, pomicultură, îmbinatăcu creşterea animalelor, constituie ocupaţia de bazăa locuitorilor din ţările
române , le asigurăconsumul şi materia primăşi le oferăînsemnate condiţii de produse de export.

Alte referate despre: legaturile economice a tarilor in regiunea pacific asiei de sud-est, relatiile economice in tarile romanesti, economia tarii romanesti

Moldova in timpul domniei lui Stefan cel Mare

Victoriile repurtate de domnitor au permis Moldovei sa devina un factor politic si militar de un prestigiu extern incontestabil. Pilda de vitejie, intelepciune, profunda credinta a marelui domnitor a ramas intruchipata in folclor, in opere scrise si de arta.

Alte referate despre: moldova in timpul domniei lui stefan cel mare, wikipedia moldova in timpul domniei lui stefan cel mare, republica moldova in timpul domniei lui stefan cel mare

Tara Romaneasca

Dupa inabusirea revolutiei din 1848 de catre trupele turcesti si rusesti, in Tara Romaneasca s-a instaurat, pana in 1856, un regim de ocupatie militara turco-tarista, sub obladuirea caruia a fost reintrodus regimul Regulamentului organic.

Alte referate despre: unirea moldovei cu tara romaneasca, tara romaneasca, revolutia de la 1848 in tara romaneasca

Lumea rurala in evul mediu

Ocupatiile
Ocupatiile existente in perioada medievala si-au lasat amprentele pana in ziua de azi. Multe din ocupatiile vechi au continuat sa existe ca nume pana in timpurile noastre. Muncitorii din clasele de jos isi luau numele din ocupatiile pe care le aveau.

Acrobat
Un acrobat era un animator medieval
Armurier
Armurierul detinea un important loc in ocupatiile medievale. Armurierul se ocupa cu realizarea sau repararea armelor si armurilor.
Apotecar
O apoteca (farmacie) crea remedii din plante, ierburi si radacini.medicii medievali erau foarte scumpi si de regula preotul mai tinea locul acestora.

Artist
Artistii au aparut ceva mai tarziu in evul mediu, si erau angajati de catre regi si nobilime. La inceput un artist picta desene heraldice pe mobilier, apoi incepuse sa fie la moda pictura de portrete.
Astrolog
Un astrolog studia stelele si planetele, dar era privit mai mult ca o persoana mistica.
Barbier
Un barbier avea mai multe ocupatii in ceea ce priveste ingrijirea ...

Alte referate despre: lumea rurala in evul mediu, lumea urbana si lumea rurala in evul mediu, cultura in lumea rurala in evul mediu

Spatiul romanitatii intre diplomatie si conflict

Istoria politica a tarilor Romane in secolele al XIV-lea- al XVI-lea cunoaste cronologic mai multe etape:O prima etapa se desfasoara dupa constituirea statelor romanesti si pana catre ultimul deceniu al secolului al XIV-lea: este perioada consolidarii politice interne si externe, a reglementarii raporturilor cu statele vecine.A doua etapa cuprinde confruntarea militara cu Imperiul Otoman. Ea este marcata prin rezistenta indarjita a Tarii Romanesti, condusa de Mircea cel Batran, prin luptele alternand cu negocierile purtate de urmasii voievodului muntean; prin campanile conduse de Iancu de Hunedoara; prin luptele lui Vlad Tepes se incheieie eroica impotrivire a Moldovei carmuite de Stefan cel Mare.

Alte referate despre: spatiul romanesc intre diplomatie si conflict in evul mediu, spatiul romanesc intre diplomatie si conflict, spatiul romanesc intre diplomatie si conflict in evul mediu referat

Formatiuni prestatale in Tara Romaneasca - statele medievale romanesti de la intemeiere pana la sfarsitul domniei lui Mihai Viteazul

CONSOLIDAREA STATULUI SUB URMASII LUI BASARAB
Nicolae Alexandru (1352-1364) :
- a incheiat procesul de formare a statului
- a avut o domnie autoritara
- pe plan extern se afirma prin aliantele incheiate si prin lupta pentru consolidarea independentei
- in 1359 a intemeiat Mitropolia dependenta de Bizan];
Din titulatura domnului, « Marele si singur stapanitor domn Io Nicolae Alexandru fiul marelui Basarab voievod » deducem ca Tara Romaneasca este un stat inddependent.

Alte referate despre: formatiuni prestatale in tara romaneasca, formatiuni prestatale in tara romaneasca si moldova, tara romaneasca stat medieval

Etichete si declaratii de mediu

ISO 14001 nu specifica nivelurile de performanta de mediu. Daca aceste niveluri de performanta de mediu ar fi specificate, ele ar trebui sa se refere la fiecare domeniu de activitate si acest lucru ar necesita cate un standard referitor la Sisteme de Management de Mediu pentru fiecare domeniu de activitate (pentru fiecare tip de afacere). Insa, nu aceasta este intentia.

ISO 14001 specifica cerintele pentru un astfel de sistem de management de mediu. Indeplinirea acestor cerinte solicita o evidentiere a obiectivelor organizatiei / companiei, obiective ce pot fi verificate (de audituri) pentru a demonstra ca sistemul de management de mediu este operational, iar actiunea sa este eficienta si conforma cu prevederile standardului.

Alte referate despre: evul mediu, factori de mediu, cum influenteaza omul un anumit mediu terestru

Tara Barsei

Pe teritoriul Tarii Barsei se afla trei municipii (Brasov, Codlea si Sacele), trei orase (Ghimbav, Rasnov si Zarnesti), precum si un numar de 13 comune (Apata, Bod, Bran, Cristian, Crizbav, Dumbravita, Feldioara, Halchiu, Harman, Maierus, Prejmer, Sanpetru si Vulcan). Comuna Sercaia, desi istoric este incadrata in Tara Barsei, geografic face parte din Tara Fagarasului. De asemenea, satul Carpinis, parte a comunei Tarlungeni, se afla tot pe teritoriul Tarii.

Alte referate despre: tara barsei, cavalerii teutoni in tara barsei, tara barsei referat

Aviz de mediu

ANUNTUL PUBLIC pentru etapa de incadrare va contine informatii despre:
-titularul planului sau programului;
-elaborarea primei versiuni a planului sau programului;
-natura acestuia;
-declansarea etapei de incadrare;
-locul si orarul consultarii primei versiuni a planului sau programului;
-posibilitatea de a transmite in scris comentarii si sugestii la sediul APM in termen de 15 zile calendaristice de la data ultimului anunt.

Alte referate despre: aviz de mediu, regimul juridic al avizelor de mediu, referat pt pensiune de acordare a avizului de mediu

Cresterea responsabilitatii fata de mediu

Referat despre Cresterea responsabilitatii fata de mediu
Perfectionarea si modernizarea proceselor tehnologice, utilizand cele mai noi cuceriri stiintifice, au redus mult consumurile specifice de materii prime, dar nu si pe cele energetice. Ca urmare a industrializarii si a cresterii productiei de bunuri, au sporit mult numarul si cantitatea materialelor ce afecteaza mediul ambiant.

Alte referate despre: cresterea responsabilitatii fata de mediu, cresterea responsabilitati fata de mediu, responsabilitati fata de mediu

Caracterizarea lui Sasa din Viata la tara

Referat despre Caracterizarea Sasei din Viata la tara
Duiliu Zamfirescu îi mărturiseşte criticului Titu Maiorescu într-o scrisoare referitoare la romanul "Viaţa la ţară" următoarele lucruri: "O să cunoşti o persoană deosebită,agreabilă pe nume Saşa.Eu am trăit cu dânsa în foarte bune raporturi imaginare,încât mai că mă înamorasem de dânsa".Autorul recunoaşte că toate personajele sale sunt inspirate din realitate,dintr-un model real,toate cu excepţia Saşei care constituie un personaj imaginar.

Alte referate despre: caracterizarea lui sasa din viata la tara, caracterizare sasa din viata la tara, caracterizarea personajului sasa din viata la tara

Le conflit entre les generations - Conflictul dintre generatii

Referat despre Le conflit entre les generations - Conflictul dintre generatiiL’adolescence, comme un stade de développement, représente une période de «tempête» en termes biologiques et psychologiques. Elle est considérée l'age d'or, l'age de grands espoirs, l'age des premiers pas dans la vie sociale, mais aussi l'age des crises, de l'insécurité, des contestations – une période ou les conflits entre les deux générations sont de plus en plus fréquents.

Mais ce qui est le plus intéressant est le fait que les deux parties ont raison. L'adolescent, qui se trouve coincé entre deux parties diamétrales opposées – l'enfance et la vie adulte, est comme une mosaique de tous les points de vue. L'adolescent sort de son univers infantile et se dirige vers le monde des adultes par son propre chemin. En ce moment il découvre petit a petit son identité en s'auto connaissant lui meme.

Alte referate despre: le conflit entre les generations - conflictul dintre generatii, le conflit entre les generations, les conflit entre les generations

Managementul relatiilor umane - conflictul

Conflictul este o lupta de interese , tensiune intrapsihica bazata pe incompatibilitata scopurilor scopurilor ,intentiilor si valorilor. Stare ce se caracterizeaza prin manifestarea unor tensiuni acumulate in timp sau determinate de factori de moment intre doua persoane sau doua grupuri care au aceleasi interese sau interese diferite , care nu si-au gasit rezolvare .

Alte referate despre: managementul relatiilor umane - conflictul, managementul relatiilor umane, referat managementul relatiilor umane
Referate afisate : 17
Medie note: 7.90 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles