Telescopul

Telescopul

Majoritatea telescoapelor funcţionează colectând lumina emisă de stele sau reflectată de suprafaţa planetelor . Acestea se numesc telescoape optice .Ele folosesc o lentilă curbă sau o oglindă sferică sau parabolică pentru a colecta razele de lumină şi a le trimite spre o lentilă mică plasată în focar care face posibilă observarea obiectului .

În cercetările astronomice se aşează lângă focar camere de luat vederi pentru a înregistra imaginile adunate de telescop .

Lumina vizibilă adunată de telescop e descompusă în radiaţiile componente cu ajutorul unui spectroscop , în acest fel obţinându-se informaţii despre temperatura obiectului , mişcare , compoziţie chimică sau prezenţa unor câmpuri magnetice .

Multe telescoape sunt construite în observatoare astronomice în jurul Pamântului dar numai undele radio , lumina vizibilă şi radiaţia infraroşie pot penetra atmosfera Pământului şi pot ajunge la suprafaţa planetei .

Pentru ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 131kb
Downloads: 4478
Materia: Fizica

Telescopul - clasificare

Cel mai mare telescop radio construit într-o vale din Arecibo , Puerto
Rico are un vas parabolic cu un diametru de 305 m .

Alte referate despre: telescopul-clasificare, telescopul, clasificarea undelor electromagnetice

Telescopul

Telescopul a făcut un important pas în secolul 17 când astronomul scoţian James Gregory a inventat telescopul reflectător. Matematicianul englez Isac Newton a fost primul care a construit un astfel de telescop în 1688 . Astronomii au descoperit că telescoapele reflectătoare produc imagini mai clare pentru că oglinzile folosite de acestea puteu fi mult mai mari decât lentilele telescoapelor refractaoare . Primele oglinzi de telescop erau acoperite cu un aliaj de cupru şi cositor. În curând au început să fie construite oglinyi din ce în ce mai mari . La mijlocul secolului 18 astronomul irlandez William Parson a construit un telescop de 180 cm în Irlanda cu care putea vedea nebuloasele ca nişte pete neclare de lumină care conţineau indicii despre un univers mult mai complex decât se credea în vremea lui. Telescopul lui Parson a rămas cel mai mare telescop din lume până la construirea telescopului Hooker de 254 cm de pe muntele Wilson în S.U.A. în 1917. Acesta era ...

Alte referate despre: telescopul lui galileo, telescop, telescopul referat

Instrumente optice

Instrumente optice
Ochii nostri sunt extrem de bine formati ca instrumente optice. Cand ne uitam la un obiect, un sistem de lentile din fata ochiului formeaza o imagine a obiectului pe retina – un tesut din spatele ochiului care contine in jur de 125 de milioane de celule luminoase senzitive. Lumina care cade pe retina impulsioneaza celulele pentru a trimite semnale electrice nervoase spre creier, iar aceasta ne da impresia vizualizarii obiectului.

Functionarea lentilelor
Sistemul de lentile al ochiului este alcatuit din lentile convexe cristaline, iar in fata acestora se afla o membrana transparenta numita cornee. Corneea are un rol important in focalizare. Ajustarea finala este facuta de lentile, forma lor fiind schimbata de un inel de muschi din jurul lor. Cand din cauza unor probleme cu acesti muschi ochiul nu mai poate realiza forma necesara, obiectul vizualizat este neclar.

O simpla lentila de ochelari impreuna cu sistemul de lentile al ochiului ...

Alte referate despre: instrumente optice, instrumente optice referat, referat instrumente optice

Isaac Newton

Newton a formulat legi ale gravitaţiei universale şi ale mişcării – legi care explică mişcarea obiectelor atât pe pământ, cât şi pe cer.
Acelaşi Newton a inventat şi studiul modern al opticii – sau comportarea luminii – şi a constuit primul telescop. Perspicacitatea sa matematică l-a condus la inventarea ariei matematice numite „calculus” (pe care şi matematicianul neamţ Gottfried Wilhelm Leibnitz a dezvoltat-o independent).

Alte referate despre: isaac newton referat, isaac newton, referat isaac newton

Instrumente optice

Instrumente optice - Adaptandu-i o lentila convergenta,camera da o imagine clara,luminoasa si rasturnata.Acesta este principiul aparatului de fotografiat.Partile componente ale unui aparat de fotografiat sunt:obiectivul,sistemul de vizualizare,pelicula fotografica,diafragma,obturatorul si cutia.Instrumente optice

Alte referate despre: instrumente optice referat fizica, lupa instrument optic, referat fizica instrumente optice

Luneta

Luneta este un instrument optic alcatuit din mai multe lentile si prisme dispuse intr-un tub; ea serveste in astronomie, in topografie, in tehnica militara etc. la observarea obiectelor foarte indepartate. La aparitia si perfectionarea lunetei au contribuit multi inventataori ai epocii, mai ales ca instrumentul era deja cunoscut si utilizat, intr-o forma primitiva, in Olanda si Franta.


Alte referate despre: luneta, luneta referat, referat luneta

Telescopul lui Galileo

Telescopul - Un asemenea aranjament de lentile a pus baza primului telescop. Inventia telescopului se datoreaza filozofului englez Roger Bacon, care a trait in anii 1200. Dar este posibil ca acesta inventie sa fi fost facuta mai devreme de oameni de stiinta arabi.

Telescopul - REFRACTORUL LUI GALILEO

Un telescop construit in 1608 de opticianul olandez Hans Lippershey a atras atentia omului de stiinta italian Galileo, care a realizat cat de util ar fi acesta in astronomie. Galileo a imbunatatit rapid modelul lui Lippershey si a inceput sa construiasca o serie din ce in ce mai buna de telescoape. Cu ele, el a facut o serie de descoperiri incluzand muntii si vaile de pe Luna.

Descoperirea telescopului lui Galileo a aratat cat de important este telescopul, modelul folosit de el a devenit cunoscut ca Telescopul lui Galileo. Telescopul lui Galileo are lentile convexe care aduna lumina de la obiecte, facandu-le astfel vizibile. Iar lumina concava a ocheanului ...

Alte referate despre: telescopul lui galileo galilei, telescopul lui galileo galilei referat, telescopul lu galileo galilei

Microscopul

Mai subtire în centru decât pe margini, lentila concava va produce un
efect de divergenta: razele de lumina paralele care o strabat vor fi
deviate astfel încât sa se departeze unele de altele, ca si cum ar
proveni dintr-un punct situat în spatele lentilei. Observatorul care
priveste un obiect printr-o lentila concava vede o imagine a acestuia
mai mica decât este ea în realitate. Aceasta imagine nu poate fi
proiectata pe o foaie de hârtie. Ea se formeaza în ochiul
observatorului. O astfel de imagine se numeste imagine virtuala.

Alte referate despre: microscopul, microscopul optic, microscop

Isaac Newton

Până la sfârşitul vieţii, Newton a întreţinut raporturi de prietenie cu tovărăşa jocurilor sale din copilărie, a ajutat-o şi a vizitat-o ori de câte ori venea prin locurile natale. Fosta miss Storey a murit la vârsta de 82 de ani. Casa farmacistului din Grantham era astfel, în multe privinţe, plăcută lui Newton. Se spune că în cursul deselor sale drumuri la bâlciul din Grantham, tânărul fermier uita de însărcinările gospodăreşti care i se dădeau, lăsa calul în paza bătrânului servitor care îl însoţea şi petrecea ore în şir la familia Clark.

Alte referate despre: referat despre isaac newton, despre isaac newton, isaac newton referat fizica

Fizicienii lumii - cateva notiuni

Newton a mai determinat perturbatiile reciproce ale planetelor, a explicat anomaliile miscarii Lunii si legatura lor cu fluxul si refluxul.

Alte referate despre: fizicienii lumii, fizicieni lumii, fizicieni lumi

Isaac Newton

Singurul profesor al lui Newton care a exercitat efectiv o mare
influenta asupra lui a fost Isaac Barrow, primul profesor care a
ocupat catedra Lucas. Isaac Barrow (1630-1667), tânar profesor pe
vremea studentimii luiNewton, a devenit, probabil mai târzium
prietenul sau.

Alte referate despre: isaac newton biografie, viata si activitatea lui isaac newton, viata lui isaac newton

Instrumente optice

Telescopul.Cand lupele au ajuns la indemana oricui s-a incercat sa se foloseasca cate doua lupe, una peste alta, pentru a obtine o marire mai mare. In timp ce se experimenta acest lucru, cineva a descoperit ca o distanta corespunzatoare intre lentile pot determina imagini marite ale obiectelor de la distanta. Un asemenea aranjament de lentile a pus baza primului telescop.

Alte referate despre: instrumente optice microscopul, instrumente optice aparatul de fotografiat, referat despre instrumente optice

Telescopul spatial Hubble

Observatoarele se construiesc de regula pe varfuri inalte, deasupra majoritatii norilo si poluarii din atmosfera terestra. Cele mai clare imagini despre coprpuri aflate in afara atmosferei se pot obtine atunci cand si observarile se efectueaza in afara terestre, adica in spatiul cosmic. Telescoapele arata mai mult din bolta cereasca decat se poate observa cu ochiul liber, deoarece aduna mai multa lumina intr-un punct.

Alte referate despre: telescopul spatial hubble, referat despre telescopul spatial, telescop spatial

Amortizarea amortizorului telescopic hidraulic bitubular

In cursa de destindere (fig. 1.3, a), lichidul din partea superioara a tubului interior 2 este comprimat si, ca urmare, rondela 3 a supapei de comunicare este presata pe piston, supapa fiind inchisa.prin găurile superioare ale pistonului, lichidul ajunge la rondela obturatoare 7 a supapei de destindere.Daca viteza relativa a pistonului este mai mica decât viteza critica, scurgere lichidului se realizează prin fantele (de inaltime b v fig. 1.2) din rondela obturatoare 7, deoarece presiunea lichidului este mai mica decât forţa de precomprimare a arcului 1 al supapei.Daca viteza de deplasare a pistonului depăşeşte viteza critica, presiunea lichidului creste si invinge forţa arcului 1, iar rondelele 7 si 4 ale supapei de destindere se indeparteaza,realizand o secţiune de trecere mai mare.

Alte referate despre: amortizrea amortizarea amortizorului telescopic hidraulic bitubular, amortizarea amortizorului telescopic hidraulic bitubular, amortizorul telescopic hidraulic bitubular

Istoria telegrafului

Telegraful transmite mai intai semnale vizuale, apoi semnale electrice. Acesta este primul mijloc de comunicare la distanta care a permis trimiterea de mesaje relativ complexe.

Alte referate despre: istoria telegrafului, istoria telegraf, referat despre istoria telegrafului si morse

Gnomonul - Primul instrument astronomic

Cu incepere de la Galileo Galilei - mai precis, din anul 1611 - astronomia este asociata cu luneta sau cu telescopul, instrumente de observare considerate indispensabile pentru observarea corpurilor si sistemelor cosmice. Aceste instrumente vor fi prezentate intr-un alt capitol.

Alte referate despre: gnomonul primul instrument astronomic, download primele instrumente astronomice, download referat fizica primul instrument astronomic

Uranus

Uranus are o atmosfera formata in cea mai mare parte din hidrogen , heliu , metan . Din cauza ca metanul din atmosfera uraniana absoarbe lumina rosie din spectrul luminii solare , planeta se infatiseaza observatorului in culoarea complementara , adica verde-albastruie . Masa sa este de aproximativ 14,5 ori masa Pamantului . Este interesant de descoperit de ce cei 4 giganti – Jupiter , Saturn , Uranus si Neptun – au miezuri care variaza in masa de 3-4 ori pe cand masele invelisurilor lor gazoase variaza de 10-20 de ori .

Alte referate despre: uranus, planeta uranus, despre uranus

Universul

Cand o stea mare isi termina combustibilul, ea explodeaza intr-o supernova. Materia lasata in urma se compreseaza pana cand devine un corp extrem de dens cunoscut sub numele de stea neutron. Se stie ca acestea exista deoarece au fost descoperite cateva cu ajutorul radiotelescoapelor.
O supernova are loc in galaxia noastra o data la 300 ani. In galaxiile vecine au fost identificate pana acum aproximativ 500 de astfel de stele neutron.

Alte referate despre: universul, universul si sistemul solar, dictionarul este un univers in ordine alfabetica
Referate afisate : 19
Medie note: 8.18 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles